dzień wcześniej. O wyglądzie dania na talerzu myślę już na etapie gotowania. Zadbałam więc o to, aby nie rozgotować znajdujących się w zupie warzyw . Inaczej straciłyby one swój ładny zielony kolor oraz kształt. Zdradzę Wam też pewien sekret - tak naprawdę zupa ze zdjęcia jest zimna! Zdjęcia robiłam rano, wcale jej od razu potem nie jedliśmy, więc nie miałam potrzeby(...)Zależało mi na tym, aby poszczególne składniki zupy były dobrze widoczne i rozróżnialne, ręcznie więc poprawiłam ich ułożenie . Wyłowiłam z dna groszek, ciecierzycę oraz główki szparagów (dla odróżnienia szparagów od zielonej fasolki). Do naczyń nalałam niewielką ilość płynu, tak aby nie zakrył warzyw. Z nałożeniem pesto poczekałam do ostatniej chwili. Inaczej mogłoby się rozmyć w zupie i wyglądać nieapetycznie
Chilli Czosnek i Oliwadługo nie mogłam się do nich przekonać. Dziś już wiem, że mają ciekawy smak i można z nich zrobić szybko coś dobrego. No i zdecydowanie bardziej lubię zielone. Szparagi to delikatne warzywo. Są chrupiące albo mięciutkie w zależności od metody przygotowania. Można je smażyć, gotować, piec, grillować a nawet jeść na surowo. Są zdrowe i pyszne więc warto
Smaczna PyzaJest maj, więc są i szparagi. Także na moim stole i w mojej lodówce. Uważam, że trzeba cieszyć się sezonowymi warzywami i owocami gdy są, a nie szukać ich, gdy zabraknie na bazarkach i sklepowych półkach. Oczywiście staram się zawsze przygotowywać nowe dania, więc dziś będzie szparagowe risotto(...)Zdjęcia robione już w nowym mieszkaniu, na szybko, 5 minut przed wyjściem do pracy. Składniki: 200 g ryżu arborio (lub zwykłego) 1 l bulionu warzywnego 6-7 zielonych szparagów 6 łyżek masła 1 średnia cebula 10 dag żółtego sera sól, pieprz Wykonanie: Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, ugotować na parze lub w garnku z wrzącą wodą. Ostudzić
Pasja Smakujuż zakupiłam w końcu szparagi to królowały na moim stole prawie przez tydzień. Jednak jakoś nie miałam czasu wrzucić żadnego przepisu na bloga, choć nie próżnuję i cały czas gotuję. Dziś przedstawię przepis na genialną tartę, do której wrócę jeszcze nie raz, gdyż wystarczy wymienić składniki nadzienia(...)inne, a radość ta sama. Polecam! Składniki: [Przepis stąd . Oczywiście z moimi zmianami.] Ciasto: -200 g mąki -120 g masła -jajko -1 łyżeczka soli Nadzienie: -500 g zielonych szparagów -mała cebula -100 g śmietany 18% -2 jajka -1 łyżka mąki -2 pomidory -sól, pieprz, zioła prowansalskie Wykonanie: 1. Zagnieść wszystkie składniki na ciasto na jednolitą masę. Ciasto owinąć
Pasja SmakuCześć ! Dziś kilka słów o książce „ La Veganista. Superfood ” , która właśnie wpadła me w ręce. Na samym początku zaintrygowała mnie piękna, zielona okładka z ciekawymi grafikami. Książka ma idealny format, jest ‚poręczna’, można ją włożyć do torebki i zabrać ze sobą. Ma 192 i bardzo ciekawy podział na rozdziały: I Serwis II Radość i poranku – rozpocznij dzień(...)ziemniaków, które odrazu wpadły mi w oko. Trzeci rozdział – lunch w pracy – to zbiór inspiracji, które możesz zabrać ze sobą na wynos – od sałatki ze szparagów i zielonego groszku poprzez zupę fasolową aż do pełnoziarnistej tortilli. Jedzenie dające szczęście – już sama nazwa czwartego rozdziału, wywołuje wielki uśmiech na buzi. To podróż przez wszystkie pory roku. Moją
Moja pasja smakuWyczekiwany sezon na szparagi wreszcie rozpoczęty! Dzisiaj pierwszy przepis z tym przesmacznym warzywem. Czas przygotowania: 30minut + czas na odleżenie ciasta 30-60minut Ilośc porcji: Duża blacha Składniki: Ciasto: nieco ponad szklankę mąki pszennej 10g drożdży świeżych, piekarskich Łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 szklanki ciepłej(...)wody Wierzch: Ricotta (jest to serek już powszechnie dostępny u nas w Polsce, jakby jednak nie było go w sklepie można zastąpić serkiem śmietankowym) 3 łyżki oliwy pęczek zielonych szparagów prosciutto (jest to rodzaj włoskiej szynki, jakbyśmy jej nie znaleźli można zastąpić szynkami długo dojrzewającymi np. szwarcwaldzką) dowolne sery (my użyłyśmy radamera a na to mozzarelle w kostce
Kolizje Smakównowy produkt: majonez delikatny. Po otworzeniu słoiczka odbyła się degustacja, okazało się, że ten majonez ma delikatniejszy smak i lżejszą konsystencję niż majonez dekoracyjny Winiary. W lodówce były zielone szparagi, obowiązkowe w moim wielkopolskim domu o tej porze roku, szynkę mam zawsze w lodówce tak samo jak pomidory koktajlowe. Postanowiłam więc przygotować wytrawne Jaglane muffiny ze szparagami i szynką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJedna z kilku wersji przygotowywanych przez nas zapiekanek makaronowych, dzisiejsza jest w wersji wegetariańskiej. Tylko makaron, dwa sosy, warzywa, no i jeszcze trochę sera. Pierwszy raz do zapiekanki dodaliśmy szparagi (które uwielbiamy) i wyszła bardzo delikatna i baaardzo smakowita. Sos beszamelowy przygotowałam na bazie pełnoziarnistej mąki orkiszowej, bez dodatku masła, użyłam sam olej kokosowy. Makaron również był pełnoziarnisty orkiszowy(...)razu na dwa dni (jest równie smaczne odgrzewane) lub zrobić z połowy porcji. Składniki: - 400g makaronu orkiszowego pełnoziarnistego (lub dowolny inny) - 1 cukinia ok.350g - 250g pieczarek - 1kg zielonych szparag (2 pęczki) - 2 duże cebule - ok.1 łyżki oleju kokosowego - starty żółty ser (u mnie cheddar) Sos beszamelowy: - 60g oleju kokosowego bezzapachowego - 80g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 500ml wody - 250ml mleka orkiszowego
Smaczne Zdroweskładnikowi ... Składniki: 1 szkl. ryżu arborio 450 ml ciepłej wody 2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego 100 ml białego wytrawnego wina 1 ćwiartka z kurczaka 5-6 łodyg szparagów zielonych 1/2 cebuli 50 g sera żółtego, np Bursztyn 1 łyżka oliwy 2 łyżki masła sól przyprawa Carry indyjskie Kamis 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Ćwiartkę z kurczaka(...)wrzucić mięso - smażyć, aż mięso zmięknie i zarumieni się ( około 8 minut ). Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę masła. Cebulę posiekać w drobną kostkę - podsmażyć na maśle, aż lekko zmięknie. Szparagi pokroić w plastry - najlepiej po skosie. Dodać do cebuli - podsmażyć 2-3 minuty. Szparagi mają lekko zmięknąć, ale muszą pozostać chrupkie. Mięso z kurczaka dodać do warzyw - odstawić
kolorowotorcikowoKanapka na śniadanie wcale nie musi być nudna. Jeśli odpowiednio ją przygotujecie będziecie mieli smaczny i zdrowy posiłek. Kanapka z jajkiem w koszulce to oryginalna propozycja
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Omlet ze szparagami jest lekki, pyszny i sycący, idealny na śniadanie lub kolację. Omlet zapiekany w piekarniku jest jednym z najłatwiejszych i bardzo efektownych dań. W
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Szparagi pojawiły się już w sklepach i na straganach - zapraszam po pyszne inspiracje :) KILIK! KLIK!
Moje Kuchenne RewelacjeŻYTNIA TARTA ZE SZPARAGAMI / RYE ASPARAGUS TART Raz na jakiś czas mam ochotę na tartę albo quiche i ten dzień ostatnio nastąpił. Tak jak wszystko w
Martyna Cookspanują w Polsce), to może na jesieni wrócicie do mojego przepisu;) Zapraszam do lektury, a ja idę szykować się do kolejnej wycieczki po Szkocji. Śniadanie : Frittata ze szparagami i zielonym groszkiem Lunch : Potrawka z ciecierzycy z ryżem Jedzonko do pracy Przygotowanie potrawki z ciecierzycy: W rondelku roztopić łyżkę masła z łyżką oliwy i przesmażyć na nim drobno
Codzienne GotowanieSezon na szparagi pomału dobiega końca, jednak jeszcze będziemy w stanie kupić świeże szparagi. Z tych na pierwszy rzut oka niepozornych warzyw możemy przygotować wyśmienite dania
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!