Post Szparagi z szynką i jajkami, zapiekane w kokilkach pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojepietruszki, fioletową dymką, rabarbarem oraz szczawiem. Uwielbiam wiosenne warzywa i staram się cieszyć nimi jak najdłużej:) Po pilawie ze szparagami i bobem zapraszam Was na kolejne lekkie, zielone danie - omlet ze szparagami i szpinakiem , który genialnie smakuje obficie posypany parmezanem . W tym roku zwariowałam na punkcie połączenia szparagów i parmezanu - słony smak sera świetnie podkreśla smak szparagów i naprawdę(...)przygotowania: 30 min. Składniki: pęczek zielonych szparagów 2 szalotki lub cebula 2 ząbki czosnku 2 garści szpinaku 6 jajek sól, pieprz parmezan i mięta do posypania oliwa Przygotowanie: Ze szparagów odłam zdrewniałe końcówki i pokrój każdego szparaga na 4 części. Zagotuj wrzątek w garnku (ja używam głęboką patelnię) i blanszuj szparagi przez 3 minuty. Odcedź, przełóż je do zimnej
Chilli Czosnek i Oliwaobiad gotowy. Idealna propozycja również na lunch w pracy. Piersi z kurczaka z szynką parmeńską, szparagami w sosie z zielonego pesto Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka (nie za duże) około 5-6 plasterków szynki parmeńskiej (lub innej dojrzewającej) 1 pęczek zielonych szparagów pieprz, sól bazylia, oregano 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę oliwa z oliwek 4 łyżki(...)zielonego pesto (kupionego lub z tego przepisu ) 3-4 łyżki śmietany 18% Przygotowanie: Jeśli chcemy zrobić samemu Pesto rozpoczynamy pracę od jego wykonania. Piersi kurczaka myjemy oraz oczyszczamy. Kroimy mięso w poprzek na cieńsze filety, z jednej piersi wychodzą mniej więcej 3 mniejsze kawałki. Mięso doprawić solą (uważajcie z jej ilością, bo szynka jest słona), pieprzem, ziołami oraz
Mania Gotowaniarobią cuda :) no i oczywiście szparagi. Przepis można zastosować do zielonych jak i białych szparagów. Potrzebne składniki: 1 pęczek dowolnych szparagów 2 łyżki oleju kokosowego 1/3 świeżo startej gałki muszkatołowej pieprz, sól Przygotowanie: Szparagi obieramy (zielonych nie musimy obierać) i dokładnie myjemy, odcinając końcówki. Przekładamy do naczynia w którym będziemy zapiekać, dodajemy olej kokosowy, gałkę
Łycha smakówżółtkiem. Zielony dla Włocha, fioletowy dla Francuza.... Współcześnie na obszarze śródziemnomorskim szparagi najchętniej jedzone są we Włoszech, Francji i Hiszpanii , raczej nie widuje się ich w tradycyjnym menu Greków, Turków, czy w krajach Afryki Północnej. Podobno Francuzi najchętniej kupują szparagi fioletowe, najbardziej wyraziste w smaku, których osobiście u nas nie widziałam. Z kolei Włosi preferują szparagi zielone, o smaku(...)lekko pikantnym, orzechowym, które należą do moich ulubionych. Dzikie szparagi W krajach śródziemnomorskich bardzo popularne są dzikie szparagi - cieniutkie, zielone, o większych główkach, silnym aromacie i ostrym smaku , zbierane i jedzone w Hiszpanii, południowych Włoszech, Grecji i Turcji. Dzikie szparagi rosną od marca do czerwca w piaszczystych miejscach , na łąkach , wulkanicznych zboczach , w lasach , wzdłuż brzegów rzek oraz
Chilli Czosnek i Oliwaprzygotowałam używając produktów, w które można się zaopatrzyć w Sklepie Internetowym z azjatycką żywnością i akcesoriami SlodkoKwasny.com . Składniki: - polędwica wołowa (ok. 1 – 1,2 kg) - szparagi (po 1-2 szt. na negimaka) - zielona cebulka - 1 duża marchewka - 1/2 szklanki sosu sojowego Marukin - 4 łyżki sake lub czerwonego wina wytrawnego - 4 łyżeczki wina Mirin - 4 łyżeczki brązowego cukru - 2 łyżeczki(...)dokładnie je płuczemy pod bieżącą wodą, zalewamy świeżą i gotujemy 15 minut (od chwili zagotowania się wody). Odcedzamy na sitku. W garnku nastawiamy wodę, w której zblanszujemy marchew, szparagi i zieloną cebulkę. Wszystkie warzywa mają być docięte na długość ok. 8 – 12 cm. Marchew kroimy w słupki. Do garnka z wrzącą wodą wrzucamy marchew i szparagi – blanszujemy
mojewypiekiinietylkobardzo prostym daniem, bo szparagi nie lubią skomplikowanych kombinacji, przynajmniej w mojej kuchni. Najczęściej jem je podsmażone na maśle z jajkiem sadzonym i ziemniakami z koperkiem. Tym razem szparagi i zielony groszek trafiły do makaronu. Dodam tylko, że soba to japoński makaron gryczany lub pszenno-gryczany, stanowi jeden ze sztandarowych produktów kojarzonych z kuchnią japońską. Ma lekko orzechowy smak(...)jest bardzo zdrowy. Składniki: 300 g makaronu soba pęczek szparagów 1 szklanka zielonego groszku (świeżego lub mrożonego) 1 łyżka masła sól pieprz skórka otarta z cytryny parmezan lub grana padano natka pietruszki Przygotowanie: Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, około 5 minut. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy łodygi szparagów, pokrojone w 1 cm kawałki. Po około 5 minutach
Smakowity Blog Kulinarnykuchni włoskiej. Ja zdecydowałam się na makaron z zielonymi warzywami - szparagami, groszkiem i bobem. Takim oto wiosennym daniem zaklinałyśmy wiosnę razem z Zuzią , Panną Malwinną i Mopsem . Składniki : porcja makaronu farfalle pełnoziarnistego (~150g) kilka łodyg dymki mały pęczek szparagów pół kubka mrożonego zielonego groszku pół kubka mrożonego bobu 2 łyżki serka Philadelphia 100ml śmietany bazylia (u mnie
Codzienne Gotowanieporadami Doroty , dziś sama podaje, co robi, by szparagi były idealne. Jak ugotować szparagi? 1. Szparagi dokładnie myję pod. 2. Białe szparagi obieram obieraczką do warzyw do ¾ ich wysokości, odcinam twarde końcówki. Natomiast zielonym odcinam tylko końcówki. 3. W wysokim garnku zagotowuję wodę ze szczyptą soli i cukru. Przygotowane szparagi wiążę sznurkiem(...)szparagi gotujemy zdecydowanie dłużej, od 10-15 minut, zielone ok. 3-7 minut. SZPARAGI Z PROSCIUTTO ZAPIEKANE POD SEREM ŻÓŁTYM. /autorski przepis;/ pęczek cieniutkich zielonych szparagów 200g szynki 150g żółtego sera w plastrach (u mnie cheddar) Szparagi ugotowałam według powyższych wskazówek. Wystudziłam nieco. Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni. Owinęłam je w szynkę (miałam bardzo cieniutkie
W kuchni Karmel-itkimnie to jest wszystko, co należy z nimi zrobić. Oczywiście, jeśli ktoś woli szparagi lejące się przez widelec, może sobie pogotować dłużej; ja zdecydowanie preferuję wersję al dente :)) Co do takich szparagów? Najbardziej lubimy ZIEMNIACZKI Z PIEKARNIKA. Jak zrobić? Ano przede wszystkim - PRZED gotowaniem szparagów :)) - Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki, w dużej misce wymieszać z przyprawami (kopiasta łyżeczka słodkiej(...)termoobieg, 20 minut i gotowe. W międzyczasie gotujemy szparagi, kroimy pomidory, myjemy sałatę i takie tam ;) Wyjątkowo smakuje mi do tego trochę piwa. No to co, pół godziny i obiad gotowy :)) A jeśli coś zostanie (w co wątpię ale może się zdarzyć), polecam dorzucenie kilku szparagów do koktajlu bananowego - fajny zielony i naprawdę pycha
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEDrugi przepis na danie z wykorzystaniem szparagów. Zupa jest niezwykle kremowa i delikatna w smaku. Bardzo ciekawy efekt daje połączenie szparagów z zielonym groszkiem, które jest wykorzystane w tym przepisie. Na pewno wrócę do niego jeszcze nie raz :) [ źródło przepisu] Składniki: - 600 ml wywary z warzyw - 1 duża cebula - 450 g mrożonego zielonego groszku - 150 g małych szparagów
Pasja SmakuTaki zestaw to ja lubię !:)) Cały rok czekam aby taki obiadek sobie zrobić. Przepis na 2 lub 3 osoby: - szparagi białe i zielone 15 szt. - szynka gotowana lub wędzona dobrej jakości - 3 jajka - koperek, szczypiorek, sól, pieprz - połowa obranej cytryny, łyżka masła, szczypta cukru - łyżka majonezu i octu jabłkowego - dwie łyżki jogurtu naturalnego - ziemniaki młode 8 sztuk(...)końca. Odetnij końcówki, ok 1 cm. Wstaw ziemniaki w między czasie i wodę na szparagi z dodatkiem soli, cukru, masła i połową cytryny. Gdy woda zawrze dodaj najpierw białe szparagi, gotuj około 6 minut, a następnie dodaj zielone i gotuj jeszcze około 6-7 minut. Ziemniaki posyp koperkiem, rozpuść łyżkę masła. Na talerz wykładaj kolejno szparagi
Pasje JolkiByła zupa z białymi szparagami , obiecałam, że będą i zielone. I oto zielne szparagi zawędrowały do tarty. A towarzyszy im cukinia(...)taka tarta na zielono ;) CIASTO: 150 g zimnego masła 1 i 3/4 szklanki mąki 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka soli 2 łyżki posiekanej bazylii FARSZ: 1/2 pęczka szparagów zielonych 1 mała cukinia 300 ml śmietany 18% 2 jajka 2 łyżki mąki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki gałki kuszkatołowej szczypta pieprzu Wykonanie: Masło pokroić w drobną kostkę
kolorowotorcikowopokroić w mniejsze kawałki, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Z ostrą delikatnie, to danie nie ma być pikantne. Szparagi umyć pod bieżącą wodą. Białe szparagi obrać i odłamać twarde końcówki. Zielone obrać tylko do 1/3 wysokości łodygi. Również odłamać twarde końcówki. Jeśli użyjecie ze słoika to szparagi odcedzić. Wszystkie szparagi pokroić na 5 cm kawałki. Na patelni
Kuchnia Pokoleńnigdy ich nie robiłam, a jadłam może ze trzy razy. Nie należę chyba do znawców sztuki kulinarnej… Jednak idąc za falą i ja skusiłam się na wiązkę zielonych szparagów. Kupiłam i przez dwa dni modziłam co by tu z nimi zrobić. Padło na “sfizioso antipasto” czyli “wyborną przekąskę”, a mianowicie szparagi w szynce parmeńskiej i parmezanie, zapiekane(...)dołączam do akcji na Durszkalu” sezon na szparagi”. Polecam. Szparagi z szynką i parmezanem w cieście francuskim Składniki na 4 osoby( przyjmuje 2 szparagi na osobę) 8 szparagów ( u mnie zielone) 30 g parmezanu w płatkach 8 plasterków szynki parmeńskiej, ok 150 g gotowe ciasto francuskie( u mnie prostokątne, ale możne być tez okrągłe) 1 jajko Ziarna sezamu
Mia Cucina Sofieta