Uwielbiam ten czas, gdy powolutku na straganach pojawiają się wszelkie dobrodziejstwa natury. Powolutku, powolutku, tak aby pod koniec lipca wybuchły całą swoją obfitością. Składniki: zielone szparagi szynka parmeńska ser żółty świeża bazylia trochę oliwy Naczynie żarodporne natłuszczamy cienką warstwą oliwy. Umyte szparagi z odciętymi drewnianymi końcówkami, zawijamy w szynkę parmeńską (ja brałam jednego szparaga i jeden kawałek szynki
Brzuszki Łakomczuszkinotka będzie wspomnieniem cudownego sezonu szparagowego. :) Przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku z małymi modyfikacjami. Składniki: 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej 300 ml wody bądź bulionu 1/2 pęczka zielonych szparagów 4 suszone pomidory 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów 2 łyżki posiekanego szczypiorku 3 łyżki posiekanej mięty pestki dynii 2 łyżki soku z cytryny sól, świeżo mielony pieprz pół kostki
Brzuszki Łakomczuszkipierwszą letnią truflą i żółtko 64 stopnie, pastrami z kaczki – kaczka marynowana w zalewie z soli i cukru, lekko wędzona gotowana w niskiej temperaturze. Kaczka w kremie ze szparagów... świetne połączenie, plus trufla...i to żółtko o konsystencji gęstego kremu. Pieczony filet z troci, żur, niedźwiedzi czosnek i soczewica. Świetnie ugotowana ryba – gotowana w 40 stopniach, pianka(...)bardzo smaczne danie. Pieczona polędwica cielęca, młoda marchew, kolendra i pieprz tasmański - polędwica gotowana w niskiej temperaturze, dzięki czemu zachowuje soczystość, jest bardzo delikatna. Do niej tagliatelle z zielonych surowych szparagów, puree z marchewki z imbirem i sos z pieprzu tasmańskiego, pesto z lubczyku, ziemia z pumpernikla oraz biała marchewka. Dodatki świetnie zbudowały smak dania i współgrały z „mlecznym
królestwo garówsałacie najważniejszy jest sos. Z podanych proporcji wyszło go sporo, ale to dobrze - przez kolejne dni polewałam nim dosłownie wszystko - pomidory, wędliny, szparagi. Mimo dodania czosnku i papryczki jalapeno, ten sos jest raczej delikatny. A dzięki olejowi kujawskiemu z bazylią i cytryną, ma niezwykle świeży, cytrusowy smak i zapach. Olej już od jakiegoś czasu stał w szafce kuchennej(...)się znakomicie! Bardzo, bardzo polecam sos i sałatę. składniki sałata 1/2 dużej sałaty rzymskiej lub 2 małe puszka kukurydzy z chili (mała) 5 -6 zielonych, ugotowanych szparagów 1/2 czerwonej papryki ramiro grzanki z bułki - opcjonalnie sos 1 szklanka świeżej natki pietruszki, bez łodyg , garść liści bazylii 3-4 ząbki czosnku 1 papryczka jalapeno
Stare Garydodając do tego odrobinę oliwy i żółtego sera to dopiero pychota :) Składniki na 2 porcje: 150g makaronu z mąki z pełnego przemiału (u mnie tasiemka "Czaniecki") pęczek zielonych szparagów dwa plastry lub łyżka startego żółtego sera oliwa z oliwek kolorowy pieprz w młynku sól łyżeczka cukru do gotowania szparagów Przygotowanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Szparagi
Ze smakiem i z pasjąduży plus dla makaronu, dlatego często sięgam po niego. Makaron soba Składniki: na 4 porcje 225 g soba 500 g fileta z łososia 1 brokuł 200 g szparagów 1 zielona cukinia 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku pęczek kolendry mała puszka kukurydzy 2-3 łyżki jasnej soi 3 łyżki soku z limonki 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka oleju sezamowego(...)Pokrój łososia w kostkę i zrumień. Może być lekko niedosmażony. Wyłóż na talerz i skrop sokiem z limonki. Podziel brokuł na różyczki. Pokrój cukinię i czosnek w plasterki, podziel szparagi. Na tej samej patelni usmaż warzywa, które powinny być lekko chrupiące. Dodaj rybę, pokrojoną kolendrę, soję, chili i soba. Smaż przez chwilę, aż ryba i makaron będą ciepłe. Na koniec
codojedzeniaryżu do risotto (arborio) 2 łyżki masła 1 pojedyncza pierś z kurczaka lub 250 g szynki dojrzewającej/wędzonego boczku ½ czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku około 8 sztuk zielonych szparagów około 1,5 litra bulionu drobiowego 0,5 szklanki białego wina (opcjonalnie) około 7 suszonych pomidorów 10 dag startego parmezanu pieprz, sól bazylia, oregano Przygotowanie: Kurczaka kroimy
Mania Gotowaniazdjęcia wyszły jak wyszły (ach ten brak światła) ale zaufajcie mi, coś cudownego. :) Składniki: 6 gniazdek tagliatelle 150-200 ml śmietanki 30% 100g sera koziego do smarowania pęczek zielonych szparagów 4 plastry szynki parmeńskiej 2 garści nerkowców szczypiorek kilka cienkich plastrów twardego sera (np. grana padano) Od szparagów odcinamy zdrewniałe końcówki i gotujemy je w osolonej wodzie (nie wiem
Brzuszki Łakomczuszkijeszcze nie jedliście to polecam! Ja dla gęstości dodałam trochę topionego serka. Skoro mama zrobiła z nich zupę, to dlaczego ja miałam nie dodać do swojej. Składniki : * pęczek zielonych szparagów * 1,5 l wywaru warzywnego bądź rosołu * 2 ziemniaki * pół kostki serka topionego * 2 łyżki śmietanki * łyżeczka soku z cytryny * sól, pieprz, zioła do smaku Przygotowanie : Końcówki szparagów
Magiczne Życie Martypół łyżeczki bazylii - pół łyżeczki tymianku - ząbek czosnku Sos beszamelowy: - łyżka masła - łyżka mąki - szklanka mleka - sól, pieprz, gałka muszkatołowa Pozostałe składniki: - 1 duża pierś z kurczaka - 250g zielonych szparagów (pół pęczka) - 3 duże młode ziemniaki (opcjonalnie) Kurczaka pokroić na 2-3 kotlety, lekko rozbić tłuczkiem, doprawić solą i pieprzem a następnie zamarynować i odstawić do lodówki na minimum
Zgrabne GotowanieNadziewane szparagami Cannelloni to świetna przekąska, która pasuje niemal do wszystkiego. Czy postawimy je do dań z grilla, czy do stołu zastawionego sałatkami, czy przy talerzu pełnym szynek i serów to zawsze będzie się świetnie komponować. Ja swoje przekąski przygotowałam na czwartkowy mecz Polski ze Szwajcarią i podałam je miedzy innymi z kiełbaskami z grilla. Więc jeżeli(...)zamierzacie robić strefę kibica u siebie w domu, to gorąco polecam ten przepis :-) Jestem przekonana, że Polska ponownie wygra :-) Składniki na około 10 - 12 przekąsek: 0,5 kg zielonych świeżych szparagów 10 -12 rurek Cannelloni Lubella 10 - 12 plasterków owędzanego boczku gałązki pietruszki i kopru (lub np. szczypiorku) do zawiązania przekąsek sól i cukier łyżka smalcu do podsmażenia
Poezja Smaków - blog kulinarnycenne dla naszego organizmu, kwasy Omega-3 i Omega-6. Sięgajmy po olej rzepakowy ! Składniki: 1 cały filet z kurczaka 80-100 g łososia w plastrach 5-7 szparagów zielonych 1/4 szkl. oleju rzepakowego 2 -3 łyżki pieprzu młotkowanego z kolendrą ( KAMIS ) sól ponadto: folia aluminiowa Wykonanie: Mięso dokładnie umyć, osuszyć i oczyścić. Podzielić na 7-8 części, formując(...)małe płaty. Każdy płat cienko rozbić, posmarować olejem rzepakowym i oprószyć solą. Szparagi ugotować, ostudzić. Pieprz młotkowany wymieszać z 1/2 łyżeczki soli. Na rozbitym płacie mięsa układać plastry łososia oraz szparaga - zwijać w roladkę. Roladkę posmarować za pomocą pędzelka, olejem rzepakowym i obtoczyć w pieprzu z solą. Układać na kawałku folii aluminiowej i ciasto zawinąć. Piec w temperaturze 175 stopni
kolorowotorcikowowędliny. Pięć minut przygotowania, kwadrans w piekarniku i mamy gotowy dodatek do obiadu, przekąskę lub kolacje. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 6 Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 12 zielonych szparagów (około pół pęczka) 6 plastrów szynki (użyłyśmy szynki Szwarcwaldzkiej) 6 kawałków żółtego sera Ciasto francuskie rozwijamy i rozcinamy na 6 kwadratów. Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końce. Na cieśnie
Kolizje Smakówpierwszy. Danie jest proste a ciasto filo jest coraz bardziej dostępne w przystępnej cenie. Składniki: 5-6 płatów ciasta filo ok. 30g masła, roztopionego pęczek zielonych szparagów 6 ziemniaków szklanka startego sera żółtego 3/4 szkl. śmietany 18% 1 jajko świeżo zmielony czarny pieprz gałka muszkatołowa sól Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie
Olikowa kuchniadzień wcześniej. O wyglądzie dania na talerzu myślę już na etapie gotowania. Zadbałam więc o to, aby nie rozgotować znajdujących się w zupie warzyw . Inaczej straciłyby one swój ładny zielony kolor oraz kształt. Zdradzę Wam też pewien sekret - tak naprawdę zupa ze zdjęcia jest zimna! Zdjęcia robiłam rano, wcale jej od razu potem nie jedliśmy, więc nie miałam potrzeby(...)Zależało mi na tym, aby poszczególne składniki zupy były dobrze widoczne i rozróżnialne, ręcznie więc poprawiłam ich ułożenie . Wyłowiłam z dna groszek, ciecierzycę oraz główki szparagów (dla odróżnienia szparagów od zielonej fasolki). Do naczyń nalałam niewielką ilość płynu, tak aby nie zakrył warzyw. Z nałożeniem pesto poczekałam do ostatniej chwili. Inaczej mogłoby się rozmyć w zupie i wyglądać nieapetycznie
Chilli Czosnek i Oliwa