steki (jeden około 150 g. ) -grubość powinna być około 2-2.5 cm 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina 1 łyżeczka octu balsamicznego najlepiej figowego szczypta soli ,pieprzu 1 opakowanie szparagów zielonych 1 szalotka 2 żółte młode słodkie papryki 1 gałązka pomidorów typu sweet piccolo kiełki sałaty i owoc granatu Kochani nie dodajemy żadnego tłuszczu . Jedzmy zdrowiej Sposób: Mięso myjemy(...)niego chcemy wydobyć jak najwięcej walorów smakowych. Sposób: Warzywa myjemy ,oczyszczamy paprykę z pestek. Cebulkę kroimy na pół i delikatnie ostrzem noża staramy się ją rozwarstwić. Szparagi myjemy - jeżeli mamy młode świeże nie musimy ani obierać ani obcinać końcówek . Jeśli jednak nie ,,obieramy ze skórki i odcinamy końcówki około 2 cm W wysokim garnuszku doprowadzamy Wodę do wrzenia ,wiążemy
Viola cooks with passionkilka kęsów, to moja kolejna piknikowa propozycja dla Was. Delikatny kruchy spód na bazie mąki orkiszowej i margaryny Omega Optima z dodatkiem botwinki, ostatnich już w tym roku chyba szparag i mini cukinii, porwanej wprost z warzywnika mojej mamy, która kiedy się o tym dowie to mocno się wkurzy- bo przecież nie pozwoliłam cukinii bardziej urosnąć. Ahh, niedobra ja! Całość(...)jajko 2 łyżki wrzątku 3 łyżki jogurtu naturalnego 150 gram margaryny Omega Optima 1 łyżeczka soli Dodatkowo: pęczek botwiny 5-6 zielonych szparag 5-6 mini cukinii 150 gram sera z niebieską pleśnią 4-5 jaj, w zależności od ilości porcji szczypiorek sólo i pieprz Z podanych składników
Mango Papajamąki pszennej, 150 g schłodzonego masła w kawałkach, 1 łyżka zimnej wody, 1 jajko, masło do posmarowania formy, szczypta soli . Nadzienie: 100 g carpaccio wołowego, 1/2 pęczka zielonych szparagów, 2 młode marchewki, 20 liści czosnku niedźwiedziego, 100 g startego żółtego sera, olej Kujawski "Pomidor, czosnek i bazylia", 3 jaja, 175 g śmietany 30%, 125 g serka kremowego Arla
SzczyptaSmaQAsparagus on salad. Składniki. 10 szt. szparagi zielone 5 plasterków szynka parmeńska sałata mix 10 szt. oliwki czarne 10 szt. oliwki zielone 5 szt. pomidorki koktajlowe 5 szt. kapary 5 szt. pomidory suszone 2 dag parmezan ocet balsamiczny 1 jajko 0,5 łyżeczki ocet sól 5 dag parmezan 0,5 łyżeczka olej Wykonanie. Przygotować koszyczek z parmezanu(...)Przytrzymując papier uformować dłońmi brzegi koszyka. Przy odrobinie wprawy możemy wielkość i kształt koszyka formować dowolnie. Sałatę najlepiej różną, rozłożyć na półmisku , obłożyć oliwkami, pomidorami, kaparami. Skropić octem balsamicznym. Szparagi blanszować 3 minuty w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie. Wyjąć, owinąć plastrami szynki parmeńskiej i zapiekać 8 minut pod grillem w piekarniku. Jajko w koszulce ugotować w lekko zakwaszonej
Kulinarny karnet Christopherazainspirowało mnie zdjęcie znalezione na stronie pinterest. Po poszukiwaniach, trafiłam na bloga, gdzie znajduje się przepis . Składniki (2 porcje): 300 g młodych małych ziemniaków (8 sztuk) 200 g szparagów zielonych 5 – 6 rzodkiewek 1,5 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1,5 łyżki drobno posiekanego koperku oliwa z oliwek sól i świeżo zmielony pieprz, suszony rozmaryn Dressing(...)papierem do pieczenia. Piecz w 200 C przez 30 minut. Po tym czasie – wyjmij blachę i ziemniaki rozgnieć delikatnie widelcem. Umieść ponownie w piekarniku i piecz 10 minut. Szparagi podsmaż na gorącej patelni z oliwą z oliwek. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Szparagi smaż około 3 – 4 minut. Często mieszaj, podrzucając na patelni. Rzodkiewki oczyść i pokrój
Moja pasja smakuSezon na szparagi w pełni, w moim domu również. W tym roku z radością obserwuję coraz większą popularność szparagów zielonych. Były one bardzo długo niedoceniane, a przecież są delikatniejsze niż białe i mają znacznie mniej goryczki w sobie. Jeśli mam wybór, to zawsze wybieram zielone, ale dziś na moim stole zagościły białe :) Prosto(...)żółtek z winem i łączyć trzepaczką. Odradzam używanie miksera, gdyż dość często masa warzy się. Na koniec dodać sól, świeżo zmielony pieprz i sok z cytryny - do smaku.Z opłukanych szparagów odciąć zdrewniałe końce. Można dolne części (dla pewności) bardzo cieniutko obrać. Szparagi ugotować do miękkości w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Podawać z gorącym sosem holenderskim - ja dorzuciłam
Codzienna kuchnia niecodziennasweter zamiast płaszcza, a i tak jest zbyt ciepło...powietrze pachnie zielenią i ciepłem, jest pięknie! :D Na straganach i w osiedlowych sklepikach coraz więcej wiosennych dobroci. Botwinka, szparagi i reszta ferajny, a ci pierwsi w moim dzisiejszym menu...na niezwykle wiosennej pizzy! Swój kolor spód zawdzięcza buraczkowemu puree. Delikatnie słodkawy spód i wyraziste dodatki w postaci bazyliowego pesto, słonej(...)drożdży 250g mąki pszennej + do podsypania 3/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka miodu 1 mały buraczek - upieczony i zmiksowany na puree Dodatki: 50g dobrej jakości sera feta 500g zielonych szparagów 3-4 łyżki bazyliowego pesto dwie garści pomidorków koktajlowych 1 pęczek botwiny (liście) sól pieprz olej Sposób przyrządzenia: Spód: 1. Drożdże dokładnie rozpuść w letniej wodzie. 2. Mąkę uformuj
Kuchnia w Słońcu Skąpanaplanuję grillowe party dla całej rodziny to prawie zawsze grilluję lub raczej mąż grilluje marynowane przez noc filety z piersi kurczaka. Przy okazji można ugrillować warzywa, np. połówki pomidorów, szparagi czy cukinię. resztki grillowanego kurczaka można wykorzystać do sałatki. Zawsze przyrządzam kurczaka na grilla w dużej porcji. Jeden dzień pracy, ale za to na drugi mam już obiad z głowy(...)pieprzu 1 łyżka startego świeżego imbiru 1 czosnek solo Sałatka z kurczaka 100 g mieszanej sałaty 2 grillowane filety z kurczaka 60 g ugotowanej quinoa 10 rzodkiewek 10 zielonych szparagów 200 ml sosu romesco, tutaj przepis Do dużej miski wlej jogurt, oliwę i dodaj imbir, przyprawy, przeciśnięty prze praskę czosnek i sól. Wymieszaj marynatę i dodaj kurczaka pokrojonego
codojedzeniaryby są świeże. Na razie używam tylko ryb wędzonych. Ale Ci odważniejsi mogą zastąpić wędzoną rybę surową :) Składniki: ugotowany i doprawiony ryż do sushi nori łosoś wędzony awokado szparagi marchewka sól pieprz sos sojowy jasny pasta wasabi imbir marynowany Nigiri sushi przygotowujemy lepiąc z ryżu niewielkie "jajeczka" :) Kładziemy je na talerzu, możemy posmarować delikatnie pastą wasabi i przykrywamy kawałkami wędzonego(...)obok siebie, a potem awokado na łososiu i odwrotnie. Zwijamy sushi za pomocą maty bambusowej od strony z nadzieniem do strony bez ryżu. Maki sushi z marchewką i zielonymi szparagami: marchew obieramy i kroimy w słupki, ze szparagów odrywamy zdrewniałe końcówki. Gotujemy ok. 3 min. w osolonej wodzie, przelewamy zimną wodą, doprawiamy pieprzem i grillujemy krótko na grillu elektrycznym
chwile dla mniePolecam Wam przygotować bardzo smaczne danie. Zapiekanka. Klopsiki wieprzowe ze szparagami i makaronem zapiekane w sosie. Klopsiki są pikantne, gdyż są przygotowane z dodatkiem sosu pomidorowego chilli, a do sosu dodany został jeszcze pieprz cayenne i gałka muszkatałowa. Klopsiki przygotowujemy bardzo często, a klopsiki z sosem to jedno z ulubionych dań mojego syna. Tym razem klopsiki zostały podane w formie(...)sosie . Składniki: 40 dag mięsa wieprzowego z łopatki, 4 łyżki pikantnego sosu pomidorowego z chilli 1 łyżka kaszki manny sól morska i pieprz do smaku majeranek prażona cebulka zielone szparagi ok. 100 g suchego makaronu Mielimy mięso, dodajemy pikantny sos, doprawiamy solą, pieprzem Cayenne, majerankiem, dodajemy jeszcze 1 łyżkę kaszki manny, prażoną cebulkę i wszystko dokładnie mieszamy, hakiem robota
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwymaga dodawania tłuszczu. W przeciwieństwie do smażonych, panierowanych kotletów, które (fakt) smakują dobrze, ale są również tłuste. Kurczak dzięki marynacie jest bardzo aromatyczny, pomidorki dodają mu lekkiej słodyczy, a szparagi orzechowego posmaku. Danie jest dziecinnie proste do zrobienia. Idealnie sprawdzi się także jako lunch do pracy. Z dodatkiem kaszy gryczanej zmienia się w sycący obiad. Lunch do pracy i posiłek(...)danie jest idealne jeśli również szukacie pomysłów na smaczny posiłek, którym można się najeść i który jednocześnie wesprze wysiłki na siłce ;-). Składniki: Podwójna pierś z kurczaka Pęczek zielonych szparagów 250 g pomidorków koktajlowych Pół szklanki kaszy gryczanej niepalonej Szalotka Łyżka oleju Marynata: 2 ząbki czosnku Skórka starta z połowy cytryny plus sok z połowy cytryny 2 łyżki siekanego świeżego
Niedzielny kucharzjest wyśmienity, a jednoczenie bardzo prosty do przygotowania. Polecam! 3 garście ulubionego makaronu (u mnie świderki) 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 150g wędzonego łososia mały pęczek zielonych szparagów 2-3 garście mrożonego groszku 200-300 ml crame frache sok z cytryny sól, pieprz Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Szparagi obrać i lekko obgotować, odcedzić
Codzienne Gotowanieskładników mineralnych. Niestety… jagnięcinę nie wszędzie można dostać. Przepis ten bierze udział w konkursie „Blog ze Znakiem Smaku”.Składniki:4 kotlety z jagnięciny podhalańskiej (comber)1 pęczek szparagów (zielonych)1/2 kg młodych ziemniaków1 łyżeczka suszonego rozmarynu3 łyżki oliwy z oliwekplasterek masłasólMarynata:2 łyżki oleju1 ząbek czosnku1 łyżeczka suszonej szałwiisólpieprzSos balsamiczny:1/3 szklanki octu balsamicznego1,5 łyżki mioduPrzygotowanie:Marynata(...)Przekładamy do miski, dodajemy rozmaryn, oliwę z oliwek, sól i mieszamy. Rozkładamy na blaszce i pieczemy w nagrzanym do 175-180 stopni przez około 30 minut, aż będą zrumienione. Szparagi:Szparagi myjemy, odcinamy twarde końce i obieramy około 1/3 od końca. Gotujemy na parze lub w małej ilości lekko osolonej wody przez około 4 minuty. Nie dłużej, bo mają być
Oryginalny smakTschirky, tak bardzo zachwycił się tym połączeniem smaków, że wprowadził Eggs Benedict na stałe do menu restauracji, rozsławiając je przy okazji na cały świat. Moja wersja została wzbogacona o szparagi, które moim zdaniem doprowadziły to danie do perfekcji. Jak dla mnie to po prostu śniadanie mistrzów :) Składniki są na jedną bułkę. Ile to porcji? Na to pytanie niech odpowie Wasz(...)gorącą wodą. Ubijać żółtko dodając po trochu masło. Cały czas energicznie mieszać, aż powstanie gładki sos. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Jajka po benedyktyńsku 8 zielonych szparagów 2 plasterki szynki długodojrzewającej (parmeńskiej, serrano lub szwardzwaldzkiej) 1 przekrojona na pół bułka (u mnie grahamka) odrobina masła do posmarowania bułek 2 jaja 2 łyżki octu posiekany szczypiorek do posypania
Pełny talerzPełna emocji, w środku nocy, dodaję dla Was nowy przepis. Tylko wydaje się skomplikowany ale prawdę mówiąc jest dziecinnie prosty. Grillowane ziemniaki: tradycyjne, fioletowe i bataty oraz szparagi, pyszny dressing miodowy z kurkumą i coś co swoim smakiem zachwyciło mnie najbardziej. Drobiowo - tuńczykowe pulpeciki owinięte szynką parmeńską i jeszcze ugrillowane na chrupko. Doskonałe w smaku, serdecznie Wam je polecam jako(...)szynki parmeńskiej Grillowane warzywa: 1/2 batata 3-4 ziemniaki tradycyjne 5-6 ziemniaków fioletowych rozmaryn świeży olej do smażenia sól i pieprz pęczek zielonych szparag Dressing miodowy z kurkumą: łyżka miodu łyżka konfitury z gorzkiej pomarańczy szczypta kurkumy łyżka soku z cytryny łyżka musztardy sól i pieprz oliwa
Mango Papaja