pizzy. SKŁADNIKI Na spód: 130 g mąki pszennej pełnoziarnistej 130 g mąki pszennej tortowej duża szczypta soli 1 jajko 125 g zimnego masła Na nadzienie: 500 g zielonych szparagów 200 g pomidorków koktajlowych 12 plastrów szynki dojrzewającej 3 jajka 400 ml śmietany 30% 2 kulki mozzarelli sól, pieprz, zioła prowansalskie WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Do miski
Passions hobbies lifesmakami, chętnie będę odkrywała to nowsze z roku na rok.. Składniki (standardowo na 2 porcje:)): 5 małych listków kalarepy 5-6 liści botwiny garść roszponki 8-9 szparagów zielonych, odrywamy zdrewniałe końce, gotujemy 6-7 minut w wodzie i kroimy wzdłuż na pół 3 jaja 3 plastry szynki parmeńskiej 2-3 łyżki ricotty 1/2 kalarepy, obieramy i kroimy(...)następnie na tej samej patelni, na wytopionym wcześniej tłuszczu smażymy jaja sadzone (najlepiej pod przykryciem) od 3-6 minut w zależności od upodobania. Doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu. Gotujemy szparagi. Do garnka ze szparagami, na ostatnią minutę gotowania dodajemy umyte liście kalarepy. Następnie całość odcedzamy. Liście botwiny i roszponkę myjemy, razem z listkami kalarepy będą bazą naszej sałatki
Mango Papajaśmierć o nich zapomniałam! Sezon na szparagi powoli dobiega końca, a ja się łaskawie obudziłam, że przecież gdzieś coś mam takiego, co być może Was zainteresuje. No bo wiecie, ani to trudne, ani czasochłonne... Kosztowne też jakoś specjalnie nie. Za to smaczne i uzależniające. Zresztą ciasto francuskie, to jedno z moich ulubionych i gdyby nie cena masła, to pewnie sama(...)łatwiznę. Może mnie tu nie ukamienujecie za to😁 Częstujcie się! Składniki na 4 szt. 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki śmietany 1 jajko Szczypta gałki muszkatołowej 12 szt zielonych szparag 4 krótkie kabanosy 8 krótkich liści buraka Kilka pomidorków koktajlowych 4 łyżki tartej mozzarelli Sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ciasto francuskie dzielimy na 4 części. Boki podwijamy
Kuchnia w czekoladzieKolejną i zarazem ostatnią moją propozycją w tygodniu z daniami lekkimi jest zupa krem ze szparagów i cukinii. Pogoda nas dzisiaj nie rozpieszcza, przynajmniej w Gdańsku. Taka lekka, ale jednak podana na ciepło, zupa bardzo nam pasowała. Szczęśliwie przygotowałam ją dzień wcześniej i sesja zdjęciowa mogła się odbyć w naturalnym świetle ;) Połączenie tych dwóch warzyw jest bardzo udane, a dodatek(...)dyskutuje ;) PS. Cieszymy się, Maćku, że byłeś "właśnie tam, gdzie szczęściu nic nie grozi" (jak głosi pewna piosenka :)), ale dobrze znów blogować w duecie :):) Składniki: 500 g zielonych szparagów 1 cukinia 1 cebula 1 ząbek czosnku 2-3 szkl. bulionu warzywnego sól papryczka chili (ilość według uznania) 1-2 łyżki masła 3 łyżki śmietanki słodkiej (u mnie
zadanie-gotowaniewyjątkowe! Domowa produkcja bajgli nie jest trudna, ale trochę czasochłonna. Zachęcam Was do wypróbowania mojego przepisu na szpinakowe bajgle, bo ciekawie wyglądają i są pyszne. Razem z pastą jajeczną, szparagami i warzywami polecają się na weekendowe śniadanie. BAJGLE Składniki: 300 g mąki pszennej chlebowej typ 750 20 g świeżych drożdży 150 ml ciepłej wody 40 g świeżego szpinaku baby(...)sól pieprz szczypta kurkumy Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy majonez, przyprawiamy solą, pieprzem, kurkumą. Dodajemy posiekany szczypiorek i wszystko razem mieszamy. DODATKI zielone szparagi ugotowane na parze rzodkiewka kiełki jarmużu
Smakowity Blog Kulinarnyoraz kilku przypraw spowodował, że to kolejna propozycja do której będę wracała często. Składniki (na 2 porcje): 1 szklanka makaronu Lubella MINI rurki 5 warzyw 10 zielonych szparag łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz, bazylia suszona 2 garście świeżego szpinaku 250 gram piersi kurczaka Beszamel: 4 łyżki masła 3 łyżki
Mango Papajaprzywędrowała do niej z Portugalii, wbrew drugiemu przekonaniu wcale ni jest daniem trudnym do przyrządzenia:)Do swojej tempury wybrałam tym razem czerwoną paprykę, cukinię, cebulę, zielone szparagi i na specjalne życzenie Pana M. krewetki bałtyckie.Sładniki:100 gram mąki pszennej100 ml lodowatej wody100 ml lodowatej wody gazowanejząbek czosnkuszczypta soliczerwonej paprykicukinia12 szparagów2 spore cebule12 krewetek Olej Przygotowanie
Magiczna kuchnia DariiDziś intertnet huczy przeróżnymi pomysłami na walentynkowe przepisy, ja również postanowiłam dodać swoje "trzy grosze". Przygotowałam banalną i błyskawiczną w przygotowaniu sałatkę ze szparagami i truskawkami . Uda się ona każdemu, a Wasz partner z pewnością będzie nią zachwycony. Mnie ta sałatka bardzo smakowała, ponieważ lubię połączenie smaku słodkiego i kwaśnego - słodycz dają truskawki, które muszę przyznać, jak na tę porę(...)cudownie orzeźwiająca, dlatego warto będzie ją powtórzyć wiosną, gdy pojawią się prawdziwe, polskie truskawki. Polecam i życzę Wam miłego dnia! Składniki : Sałata lodowa (pół) Truskawki (pudełeczko) Zielone szparagi (pęczek) 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz sos balsamiczny sezam Przygotowanie : Szparagi zgrilować aż będą lekko miękkie, ale nadal jędrne
Codzienne GotowaniePłynne czwartki Sezon na szparagi w pełni, w związku z czym postanowiłam przygotować zupę - krem z tych warzyw, którą miałam w planach już od bardzo dawna. W końcu nadarzyła się okazja i szybciutko, po pracy zrobiłam te pyszną i jednocześnie błyskawiczną zupę ;) Zupa smakowała nawet K., który, jak to już kiedyś pisałam, jest dość wybredny i jednocześnie jest moim największym(...)delikatny, lekko kwaskowy i tak jak wspomniałam prosty i szybki w przygotowaniu. Składniki : łyżka masła łyżka oliwy 1-2 szalotki 1-2 ząbki czosnku 500ml bulionu warzywnego 500g zielonych szparagów sól, pieprz sok z polowy cytryny Przygotowanie : W garnku z grubym dnem roztopić masło z oliwą, przesmażyć na nim drobno posiekaną szalotkę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Gdy cebula
Codzienne Gotowanieochotę! Tak przygotowany kurczak jest soczysty i rozpływający się w ustach, ze wspaniałym aromatem długo dojrzewającej szynki. Uwaga : uzależnia ;) Składniki: 2-3 pojedyncze piersi kurczaka, pęczek zielonych szparagów, kilka plasterków szynki długo dojrzewającej, sól, pieprz mąka, oliwa z oliwek, pesto bazyliowe, świeża bazylia, śmietanka kremówka Szparagi oczyścić i odłamać łykowate końcówki, ugotować w osolonej wodzie
Plate of Joyminor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Pstrąg wędzony podany ze szparagami i galaretką z wasabi Składniki – 2 porcje: Pstrąg wędzony – 2 filety Składniki – szparagi w maślanej emulsji: Szparagi zielone – ½ pęczka Wywar jarzynowy – 1 chochelka Masło – 50g Składniki – warzywa w gastriku: Ogórek – ½ sztuki Rabarbar – 1 łodyga Cukier – ½ szklanki Ocet np. jabłkowy – ½ szklanki Składniki - galaretka z wasabi: Jogurt naturalny (gęsty(...)smaku (musi być orzeźwiające z wyczuwalnym smakiem wasabi). Następnie rozpuszczamy żelatynę lub agar i dokładnie mieszamy z jogurtem. Przelewamy do foremki (miseczki) i odstawiamy do lodówki, aż stężeje. Wykonanie – szparagi: Szparagi myjemy, osuszamy i odcinamy 2-3 cm końcówek. W garnku gotujemy wodę, którą solimy, a następnie blanszujemy w niej przez 1-2 minuty szparagi. Po tym czasie szybko
Kuchnia Bon Appetitsteki (jeden około 150 g. ) -grubość powinna być około 2-2.5 cm 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina 1 łyżeczka octu balsamicznego najlepiej figowego szczypta soli ,pieprzu 1 opakowanie szparagów zielonych 1 szalotka 2 żółte młode słodkie papryki 1 gałązka pomidorów typu sweet piccolo kiełki sałaty i owoc granatu Kochani nie dodajemy żadnego tłuszczu . Jedzmy zdrowiej Sposób: Mięso myjemy(...)niego chcemy wydobyć jak najwięcej walorów smakowych. Sposób: Warzywa myjemy ,oczyszczamy paprykę z pestek. Cebulkę kroimy na pół i delikatnie ostrzem noża staramy się ją rozwarstwić. Szparagi myjemy - jeżeli mamy młode świeże nie musimy ani obierać ani obcinać końcówek . Jeśli jednak nie ,,obieramy ze skórki i odcinamy końcówki około 2 cm W wysokim garnuszku doprowadzamy Wodę do wrzenia ,wiążemy
Viola cooks with passionsteki (jeden około 150 g. ) -grubość powinna być około 2-2.5 cm 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina 1 łyżeczka octu balsamicznego najlepiej figowego szczypta soli ,pieprzu 1 opakowanie szparagów zielonych 1 szalotka 2 żółte młode słodkie papryki 1 gałązka pomidorów typu sweet piccolo kiełki sałaty i owoc granatu Kochani nie dodajemy żadnego tłuszczu . Jedzmy zdrowiej Sposób: Mięso myjemy(...)niego chcemy wydobyć jak najwięcej walorów smakowych. Sposób: Warzywa myjemy ,oczyszczamy paprykę z pestek. Cebulkę kroimy na pół i delikatnie ostrzem noża staramy się ją rozwarstwić. Szparagi myjemy - jeżeli mamy młode świeże nie musimy ani obierać ani obcinać końcówek . Jeśli jednak nie ,,obieramy ze skórki i odcinamy końcówki około 2 cm W wysokim garnuszku doprowadzamy Wodę do wrzenia ,wiążemy
Viola cooks with passionkilka kęsów, to moja kolejna piknikowa propozycja dla Was. Delikatny kruchy spód na bazie mąki orkiszowej i margaryny Omega Optima z dodatkiem botwinki, ostatnich już w tym roku chyba szparag i mini cukinii, porwanej wprost z warzywnika mojej mamy, która kiedy się o tym dowie to mocno się wkurzy- bo przecież nie pozwoliłam cukinii bardziej urosnąć. Ahh, niedobra ja! Całość(...)jajko 2 łyżki wrzątku 3 łyżki jogurtu naturalnego 150 gram margaryny Omega Optima 1 łyżeczka soli Dodatkowo: pęczek botwiny 5-6 zielonych szparag 5-6 mini cukinii 150 gram sera z niebieską pleśnią 4-5 jaj, w zależności od ilości porcji szczypiorek sólo i pieprz Z podanych składników
Mango Papajamąki pszennej, 150 g schłodzonego masła w kawałkach, 1 łyżka zimnej wody, 1 jajko, masło do posmarowania formy, szczypta soli . Nadzienie: 100 g carpaccio wołowego, 1/2 pęczka zielonych szparagów, 2 młode marchewki, 20 liści czosnku niedźwiedziego, 100 g startego żółtego sera, olej Kujawski "Pomidor, czosnek i bazylia", 3 jaja, 175 g śmietany 30%, 125 g serka kremowego Arla
SzczyptaSmaQ