Ostatnio w „sieci zaistniały” żółtka graved, które przez prawie 1,5 godzinne leżenie w mieszance soli i cukru zmieniają konsystencję i lekko smak. Zyskują delikatną skórkę, a w środku nadal są płynne. Ja postanowiłam te żółtka usmażyć. Jest to pomysł na wykorzystanie żółtek, które zostały nam po przygotowaniu na przykład pavlovej . 6 żółtek jaj, 300 ml soli gruboziarnistej, 300 ml cukru, 1 jajko, 4 łyżki bułki tartej, masło Cukier i sól wymieszać. 2/3 mieszanki wsypać do miski. W mieszance zrobić zagłębienia ... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...