świeżego, młodego szpinaku kilka listków botwiny 2-3 rzodkiewki garść orzechów laskowych 1 jajo 2 suszone pomidory kawałek sera feta 5-6 główek szparag zielonych kilka plastrów ogórka zielonego cytrynowy dressing: sok z ćwiartki cytryny, 1 łyżka oleju z orzechów laskowych, 1 łyżka syropu klonowego, sól i pieprz W dużym garnku gotuję(...)jajko. Gotuję 1-1,5 minuty na średnim ogniu. Wyławiam łyżką cedzakową ugotowane jajko w koszulce i ostrożnie przekładam na talerz. Warzywa myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Główki szparag blanszuje, przelewam na sicie wrzątkiem a następnie zimną wodą. Doprawiam szczyptą soli i pieprzu kroję wzdłuż na pół. Rzodkiewki kroję w plastry, ogórka w plastry. Orzechy siekam. Fetę kruszę, suszone
Mango PapajaKorzystając z tego, ze sezon na szparagi jeszcze trwa (choć niestety nieuchronnie zbliża się ku końcowi) chciałabym zaproponować Wam pyszny przepis z ich udziałem. Występują w nim w towarzystwie kaszy jaglanej, suszonych pomidorów i sera feta. Całość stanowi idealny zespół i smakuje naprawdę wybornie :) Przepis pochodzi z Kwestii Smaku(...)Potrawa wolna od glutenu Ilość porcji: 3 Czas przygotowania: 20 minut Składniki: ½ szklanki kaszy jaglanej ½ kostki fety (lub mniej w zależności od preferencji) Szklanka bulionu (lub wody) 7 zielonych szparagów 4 suszone pomidory ze słoiczka z oliwą 2 łyżki oliwy z pomidorów 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżeczki soku z cytryny Garść pestek słonecznika Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo
Kolizje Smakówuwielbiam PASTALSOLE - Capunti alla Puttanesca) 1 puszka (ok. 400g) obranych i krojonych włoskich pomidorów w soku pomidorowym* 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin pęczek szparagów zielonych świeżo mielony czarny pieprz rozmaryn i bazylia (użyłam suszonych) 1 łyżeczka tartego parmezanu szczypta soli do wody na makaron * możecie użyć zamiast puszkowanych - 3 dużych świeżych pomidorów pokrojonych(...)smaku) z dodatkiem łyżki oliwy i gotujemy 7 minut, tak aby był al dente. Kiedy jest już gotowy, odcedzamy go i odstawiamy na bok. W między czasie myjemy szparagi i kroimy je na 2-4cm kawałki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami oliwy i podsmażamy ok. 3 min., aż lekko zmiękną. Dodajemy pomidory razem z sokiem
Spektrum Smakuznać jak się podoba! Polecam! SKŁADNIKI: SPÓD: * mąka orzechowa – 1/4 szkl * masło – 1 lyżka * sól – 1 szczypta * boczek gotowany, mielony – ok. 50 g MUS: * szparagi zielone – 10-12 szt * ser śródziemnomorski Arla – 1 op * skórka z limonki * mleko tłuste – 100 ml * śmietana 36% – 300 ml * świeża bazylia – 1 pęczek * pieprz(...)PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Roztapiamy masło, dodajemy mąkę, przesmażamy do zrumienienia, solimy. Zmielony boczek smażymy na chrupko na suchej patelni, łączymy z pozostałymi składnikami, zagniatamy, wylepiamy foremki do panna cotty. MUS: Szparagi gotujemy na parze ( nie stracą koloru ). 3/4 wkładamy do blendera ( reszta do dekoracji ), dodajemy ser, skórkę z limonki oraz pieprz i liście bazylii – wszystko razem dokładnie blendujemy. Śmietanę gotujemy
Ostra na SłodkoCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Sałatka z młodych ziemniaczków i szparagów z jajkiem i łososiem Składniki: Młode ziemniaczki – 20 sztuk (małe) Szparagi zielone – 1 pęczek Rzodkiewki – 7 sztuk Łosoś wędzony – 100g Jajka – 4-5 sztuk Koperek Sól, pieprz Składniki – sos: Kolendra – ½ szklanki Natka pietruszki – ½ pęczka Jogurt naturalny (gęsty) – 2-3 łyżki Sól(...)kolendrę, natkę pietruszki (same liście) z jogurtem naturalnym. Sos doprawić do smaku solę, kuminem i papryczką chili. Wykonanie – sałatka: Ziemniaki umyć i ugotować w osolonej wodzie. W między czasie szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki i zblanszować. Jajka ugotować na twardo, a następnie pokroić w ćwiartki. Szparagi wymieszać z ziemniakami, pokrojonymi w plastry rzodkiewkami, jajkiem i łososiem wędzonym. Doprawić do smaku
Kuchnia Bon Appetitnajprostsze i ze świeżych składników. Połączenie świeżego szpinaku, truskawek i surowych szparagów wydaje się być dziwne, ale naprawdę smakuje rewelacyjnie. Ktoś mnie spytał czy na pewno je się surowe szparagi, bo to dziwne. Je się, bez obaw. Są bardzo smaczne na surowo. Warto je wykorzystać własnie do takich sezonowych sałatek. Mojej sałatki nie soliłam, nie przyprawiałam niczym innym poza aromatycznym(...)sałatka może być ciekawym uzupełnieniem letniej kolacji czy też pikniku z grillem w tle. Przepis dodaję do cotygodniowej akcji "Błyskawiczne piątki". Składniki: 100 g świeżego szpinaku pół pęczka zielonych szparagów ok. 200 g truskawek garść ziemnych orzechów olej z pestek dyni Szpinak opłukać i dokładnie osuszyć. Truskawki opłukać, osuszyć i usunąć szypułki. Szparagi opłukać, oderwać zdrewniałe końcówki. Pokroić
Codzienna kuchnia niecodziennaSezon na szparagi niedawno się rozpoczął, wykorzystajcie dobrze ten czas robiąc pyszną pizzę ze szparagami ! Poza szparagami potrzebujecie tylko kilku składników – często najprostsze rozwiązania okazują się najlepsze. Kocham pizzę na cienkim i chrupiącym cieście, najczęściej korzystam z przepisu Jima Laheya. Uwaga ! Ciasto do pizzy musimy przygotować około 9 – 12 godzin przed pieczeniem ! Z podanej przepisu otrzymacie 2 pizze(...)ciasto: 250 g mąki pszennej 175 g wody 1/8 łyżeczki drożdży suszonych łyżeczka soli Składniki na sos: 200 g śmietany 18 % 100 g sera gorgonzola Składniki – dodatki: pęczek zielonych szparagów 1 duża czerwona cebula sól i świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Ciasto: Przygotuj je na około 9 – 12 godzin przed pieczeniem. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj ze sobą w misce
Moja pasja smakumiałam, tartę do piekarnika „schowałam”, za sprzątanie się zabrałam i stół do obiadu przygotowałam. W 100% zadanie wykonałam i przepyszna tartę w 30 min. przygotowałam. Składniki: garść szparagów zielonych, 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego, 2 jajka, 2 łyżki śmietany gęstej 30%, 200 g ARLA APETINA W BLOCZKU CLASSIC, (s er solankowy typu śródziemnomorskiego ) pieprz ziołowy do smaku(...)Przygotowanie: Przygotowujemy sobie wszystkie składniki. Formę do tarty wykładamy ciastem, nakłuwamy widelcem i odstawiamy do lodówki. Piekarnik nastawiamy na 200°C. Wodę nastawiamy w czajniku, w tym czasie myjemy szparagi odłamujemy twarde końcówki, wystarczy tylko wygiąć je w łuk, a same w odpowiednim miejscu się przełamią. Zalewamy wrzątkiem, gotujemy 4 min. odcedzamy, przelewamy zimną wodą i przekładamy
Moniki Smakołykidzień - lekki makaron z dodatkiem warzyw i fety sprawdzi się wyśmienicie :) SKŁADNIKI (dla 1 osoby - 457 kcal) 75 g razowego makaronu (u mnie świderki - szklanka) 3 sztuki zielonych szparagów 5 pomidorków koktajlowych łyżka oliwy 30 g sera feta sól, pieprz 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy
Moje Kuchenne RewelacjeSobotni dialog z bratem: - Cześć, co u Was? - W porządku, oglądamy Ligę Mistrzów i właśnie zastanawiam się nad daniem ze szparagów. - A co to??? - W pytaniu brata wyczułam lekkie zdziwienie. - No wiesz, asparagus. Taka roślina. Pamiętasz, u babci pod oknem rósł taki krzak, jakby koperek. Do bukietów dodawaliśmy te gałązki... - Aaaaaa, pamiętam, w bukietach z mieczykami... - Po chwili z jeszcze(...)skończyło?? Przyjeżdżajcie do nas, zrobiłem pizzę:) ... Jakbym wtedy wiedziała, że ten asparagus pod oknem można jeść... Na pewno bym usmażyła kilka pędów z boczkiem. Pyszne! Składniki: pęczek zielonych szparagów (500g) 100g wędzonego surowego chudego boczku 3 łyżki klarowanego masła 2 łyżki tartego parmezanu sól morska świeżo mielony pieprz Szparagi dokładnie opłukać, odłamać zdrewniałe końce, obrać na długości
Obiad gotowyniż w Polsce i pamiętajmy, że jest to data ruchoma. W tym roku święto przypada na 8 maja. Z okazji Dnia Matki przygotowałam dla Was warzywną przekąskę z zielonymi szparagami. Jeśli się Wam spodoba, jeszcze zdążycie ją przygotować na Dzień Matki lub na inną rodzinną okazję, których
dolcevitainmykitchenSzparagi, szynka serrano i jajko z płynnym żółtkiem. Połączenie idealne a wszystko na pizzy, na cienkim i chrupiącym cieście. Uwierzcie – prawdziwy foodporn ! Uwaga ! Ciasto do pizzy musimy przygotować około 9 – 12 godzin przed pieczeniem ! Z podanej przepisu otrzymacie 2 pizze (2 porcje). Ciasto z przepisu Jima Laheya. Składniki(...)ciasto: 250 g mąki pszennej 175 g wody 1/8 łyżeczki drożdży suszonych łyżeczka soli Składniki na sos: 200 g śmietany 18 % 100 g sera gorgonzola Składniki – dodatki: pęczek zielonych szparagów 1 mała czerwona cebula sól i świeżo zmielony pieprz kilka plasterków szynki serrano 2-4 jajka Wykonanie: Ciasto: Przygotuj je na około 9 – 12 godzin przed pieczeniem. Wszystkie składniki
Moja pasja smakuDzisiaj proponuję przepis na wielkanocne śniadanie w postaci sałatki szparagowej z sadzonym jajkiem i prosciutto. Kupiłam moje pierwsze w tym szparagi . W drodze do domu obmyślałam przepis na szparagi . Otwierając drzwi do domu już wiedziałam co z nich przyrządzę. Naprawdę nie potrzeba wybujałej fantazji, aby przygotować pyszne danie. Warto wykorzystać spacer ze sklepu do domu na kulinarne przemyślenia… Sałatka(...)dobrze ściętym białkiem ale półpłynnym żółtkiem. Wielkanocne śniadanie Składniki: na 4 porcji 150 g kolorowej sałaty 100 g prosciutto 2 łyżki pokruszonego parmezanu 4 jajka 200 g zielonych szparagów kilka pomidorków koktajlowych 5 cm pora sól i pieprz do smaku 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka masła do smażenia Opłucz sałatę, osącz z wody
codojedzeniaSałatka ze szparagami i granatem Składniki: 1 duża pierś z kurczaka 70 g szynki szwardzwaldzkiej lub innej dojrzewającej garść rukoli około 1/3 główki sałaty lodowej około 6-7 szparagów zielonych cebulka dymka (1/2 zielonej części) 100 g pomidorków koktajlowych 1/2 granatu bazylia, oregano, tymianek, sól, pieprz Sos: 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 1 łyżka keczupu sól, pieprz(...)kroimy w paski, podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu do momentu aż będzie chrupiąca. Przekładamy szynkę do miski. Na tej samej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy kurczaka. Szparagi gotujemy na parze około 5-7 minut, mają być al dente. Pomidorki kroimy w ćwiartki, dymkę siekamy, a granat przekrajamy na pół i wyciągamy „nasionka”. Do dużej miski przekładamy kurczaka
Mania Gotowaniaprzepis, wiedziałam, że to jest odpowiednia droga :) Sajgonki są lekkie, wiosenne idealne na lunch. Można je jeść na ciepło i na zimno, są pyszne. Połączenie kaszy jaglanej z zielonymi szparagami i orientalnymi przyprawami daje wspaniały efekt smakowy. Pobawcie się i stwórzcie własne spring rolls'y, ja na tych na pewno nie poprzestanę :) SKŁADNIKI 4 płaty papieru ryżowego 4 szparagi
DefinicjaSmaku