zielone szparagi - 1785 przepisów (strona:55/119)

Risotto con asparagi 137

praktyczne. Co ważne, przepis możesz modyfikować, dowolnie zmieniając dodatki, np. zamiast szparagów dodać grzyby, cukinię, paprykę, kawałki mięsa itp.Składniki:300g ryżu do risotto (arborio lub carnaroli)3 łyżki oliwy200 ml białego wina wytrawnego800 ml bulionu warzywnego1 cebula 5 pieczarek2 łodygi selera naciowegopęczek zielonych szparagówsól, pieprzser parmezannatka pietruszki   Przygotowanie:Na rozgrzanej oliwie w głębokim garnku(...)złoto-żółty. Następnie dodaj białe wino. Gdy wyparuje stopniowo dodawaj bulion, od czasu do czasu mieszając. Całość gotuj około 20 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodaj pokrojone łodygi szparagów. Główki szparagów dodaj po zdjęciu garnka z ognia, będą wówczas al dente. Dopraw solą i pieprzem. Można też dodać łyżkę masła. Risotto podajemy posypane tartym parmezanem, posiekaną natką pietruszki, oprószone

Smakowity Blog Kulinarny
Makaron z grzybami i polędwiczką 206

Składniki: 250 g ulubionego makaronu 1 polędwiczka wieprzowa 250 g brązowych pieczarek 1 pęczek zielonych szparagów 50 g rukoli ser żółty sól, pieprz 2 łyżki masła, olej Przygotowanie: Grzyby pokroić … Czytaj dalej Makaron z grzybami i polędwiczką

czarrna od kuchni
Sałatka ze szparagami, awokado, jajkiem w koszulce, parmezanem i ziołowym dressingiem 106

Pani na straganie zachęca do kupna polskich truskawek. I wtedy już wiem, że jestem w miejscu w którym być powinnam, które kocham. Składniki (na 1 porcję): 6-7 szparagów zielonych 1/4 awokado 1 jajko 1 łyżka octu kawałek parmezanu, otartego obieraczką do jarzyn dressing: garść świeżych ziół: bazylii tajskiej, mięty i oregano, 2 łyżki oleju pistacjowego, 1 łyżka soku(...)limonki, szczypta świeżo zmielonego pieprzu i soli Szparagi myję i obieraczką do jarzyn kroję w cienkie plasterki. Główki pozostawiam w całości. Plastry szparag wrzucam na wrzątek i po kilku sekundach odcedzam. W tej samej wodzie gotuję główki szparag przez minutę. W kolejnym garnku gotuję wodę. Jajko wbijam do miseczki. Kiedy woda zacznie wrzeć dodaję ocet i tworzę

Mango Papaja
Tarta ze szparagami, suszonymi pomidorami i szczypiorkiem 132

szkl. mąki chlebowej 1/2 kostki masła 82% 1 jajko 5 łyżek przegotowanej wody 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej Nadzienie: 1 pęczek zielonych szparagów 1/2 słoika suszonych pomidorów z oleju 1 pęczek szczypiorku 4 jajka 150ml śmietany 30% szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej sól ziołowa i świeżo mielony pieprz do smaku

Kolorowy Przepisownik
Grillowane szparagi 159

truflową, posypujemy pozostałym tartym parmezanem. Jajka przepoławiamy ostrożnie, żeby nie wylać żółtek – rozrywamy je w dłoniach lub przecinamy nożem i od razu podajemy. SKŁADNIKI 450-500g cienkich zielonych szparagów 4 jajka M 4 łyżki grubo tartego parmezanu 2 łyżki oleju ryżowego lub oliwy z oliwek 1 łyżeczka skórki startej z cytryny 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka

Karo in the Kitchen
Sałatka z grillowanymi szparagami i jajkiem w koszulce 137

nawet i trzy obiady :) Składniki: na dwie niewielkie porcje sałata masłowa/lodowa lub mix ulubionych sałat  100 g wędzonego pstrąga (kupuję filet i podgrzewam w 1/2 pęczka zielonych szparagów prażone pestki dyni i sezam do posypania 2 łyżki oliwy  sól  2 jajka (przepis poniżej)   ew. sos winegret ale żółtko jajka zastępuje w tej sałatce

bistro mama
Frittata ze szparagami 151

łososia , czy cokolwiek jeszcze przyjdzie Wam do głowy. Takie śniadanie jest bardzo smaczne i sycące, z pewnością je polubicie! Polecam! Składniki :  2 szalotki 1 ząbek czosnku pęczek zielonych szparagów 3-4 jajka sól, pieprz masło do smażenia Przygotowanie :  Na żeliwnej patelni (lub innej którą  można wstawić do piekarnika, roztopić masło i przesmażyć drobniutko posiekaną szalotkę

Codzienne Gotowanie
Steki wołowe, szparagi na maśle i sałata z miętowym dressingiem – obiad w 20 minut 187

choćby marchew pokrojoną w słupki. SKŁADNIKI 2 steki z rostbefu 3 łyżki masła (zwykłe lub klarowane) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego 1/2 pęczka zielonych szparagów 1/2 główki sałaty lodowej 1/3 dużego kubka jogurtu greckiego 2 łyżeczki sosu miętowego (albo garść świeżej mięty+ szczypta cukru+ łyżka soku z cytryny) 1 mały ząbek czosnku świeżo mielony

Karo in the Kitchen
Biała kasza gryczana ze szparagami, kurczakiem i fetą 243

kurczaka, fetą, pomidorkami koktajlowymi i uprażonymi ziarnami słonecznika. Danie jest smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno (w formie pożywnej sałatki) Składniki na 2 porcje: 5 zielonych szparagów 1 pierś z kurczaka 50 g sera feta 100 g białej kaszy gryczanej 1 płaska łyżka ziaren słonecznika 6 pomidorków koktajlowych 1/2 łyżeczki oregano 2 łyżki oliwy z oliwek extra

Oryginalny smak
Szparagi w boczku z jajkiem w koszulce 153

naprawdę wyborne. Podane ze świeżym pieczywem będą stanowić pyszne śniadanie. Należy tylko pamiętać żeby ich nie rozgotować, bo będą włókniste i niesmaczne. Składniki na 2 porcje: 6 zielonych szparagów 6 cieniutkich plasterków boczku 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin 1 łyżka octu winnego 2 jajka sól pieprz Przygotowanie: Szparagi: Szparagi umyć i odłamać jasne, twarde końce. Gotować

Oryginalny smak
Quiche ze szparagami i kabanosem 138

kolacyjną. Smakuje zarówna na ciepło jak i na zimno.   SKŁADNIKI: Ciasto: 100g masła 200g mąki pszennej żółtko 2 łyżki słodkiej śmietanki sól Nadzienie: pół pęczka białych lub zielonych szparagów ¾ szklanki groszku świeżego lub mrożonego cienkie kabanosy   150ml słodkiej śmietanki 12% 3 jajka sól biały pieprzem ząbek czosnku 50g twardego sera gałka muszkatołowa WYKONANIE: Ciasto: Mąkę i sól

Pyry na Gaz
Szparagi z makaronem w maślanym sosie 186

mówiliśmy, ale powtórzymy: proste dania są najlepsze. Przepis pochodzi od Pierre’a Franeya z NY Timesa. Czas : 15-20 minut Poziom trudności : łatwy Liczba porcji : 4 Składniki: Pęczek zielonych szparagów 400 g makaronu tagliatelle albo fettuccini 2 łyżki masła 1/2 szklanki tartego parmezanu Duża szczypta gałki muszkatołowej 4 łyżki siekanej bazylii lub pietruszki Sól i świeżo tarty pieprz

Niedzielny kucharz
Sałatka z kaszą bulgur, szparagami i botwiną 127

multum przypraw. Nie wiem czy jest ktoś komu mogłaby ona nie zasmakować. Smaczniejszego połączenia nie znam!  Składniki (na 2 - 3 porcje): 1/2 suchej szklanki bulgur 1/2 pęczka szparag zielonych  1/2 pęczka botwiny  50 gram sera feta 2 łyżki uprażonych płatków migdałów  1 łyżka masła  sól, pieprz, kolendra mielona i zioła  Kaszę bulgur gotuję(...)jednej szklance wody do momentu wchłonięcia całego płynu. Na maśle smażę posiekane drobno szparagi o botwinę - bez liści. Doprawiam solą, pieprzem i kolendrą oraz ziołami zawartość patelni. Ugotowaną kaszę mieszam z podsmażonymi składnikami, pokruszonym serem feta i posiekanymi liśćmi botwiny oraz uprażonymi migdałami. Doprawiam solą, pieprzem i ziołami jeśli jest taka konieczność. Schładzam lub podaję od razu.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Roladki drobiowe ze szparagami 193

roladki z kurczaka z tym warzywem. Nie dosyć, że ładnie się prezentują to są pyszne. W sam raz na rodzinny obiad. 2 duże filety drobiowe z polędwiczkami 12 zielonych szparag sól morska w młynku pieprz świeżo zmielony zioła prowansalskie 2 łyżki oleju Mięso umyć, osuszyć i usunąć błonki. Odciąć polędwiczki. Filety rozciąć wzdłuż na pół, na dwa płaty. Mięso

Smakołyki Asi

Proponowane wyszukiwania