SKŁADNIKI 4 filety z piersi indyka 500 g zielonych szparagów 500 g pomidorków 100 g wędzonej szynki oliwa z oliwek s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 4 filetti di tacchino 500 g di asparagi verdi 500 g di pomodorini 100 g di speck olio d'oliva sale, pepe PRZYGOTOWANIE Piersi z indyka lekko rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Oczyszczamy
La grande e la piccola cuocaostatni moment na kupienie i przygotowania świeżych zielonych szparagów. Tegoroczny sezon skończy się lada moment. Dlatego dziś zapraszam Was na jeszcze jeden przepis z wykorzystaniem tych przepysznych warzyw. Tym razem dodałam je do aromatycznych pieczarek Portobello i zapiekłam wraz z mozzarellą. Wyszło pysznie i lekko. Zapraszam! Pieczarki Portobello to brunatna odmiana naszej poczciwej i lubianej białej pieczarki. Tak naprawdę
Kulinarne przygody GatityPotrzebujemy: 2 duże piersi z kurczaka pęczek zielonych szparagów 3 pomidory 1 ząbek czosnku 2 łyżki roztopionego masła oliwa z oliwek garść posiekanej pietruszki sól i pieprz Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Piersi z kurczaka kroimy w poprzek na pół, następnie robimy 3 nacięcia o głębokości ok. 0,5 - 1 cm. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Nacieramy czosnkiem
Kolejny blog o gotowaniuSkładniki: 1/2 pęczka zielonych szparagów ok. 1 szklanka odgotowanych grzybów leśnych (u mnie mrożone) 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 szklanka ryżu do risotto 1 cebula 2 szklanki bulionu (może … Czytaj dalej Risotto ze szparagami i grzybami
czarrna od kuchniczyszczeniem lodówki, tym razem danie zostało zaplanowane, miałam po prostu chęć na tortillę ze szparagami. Wyszło smaczne i sycące danie. Smaczne i ciepłe i zimne. Dobre jako danie główne, ale też jako zimna przekąska na towarzyskie spotkanie. Polecam! składniki 200 g zielonych(...)szparagów 200 g ziemniaków 1 cebula 1/2 czerwonej długiej papryki drobno pokrojona 80 g ciecierzycy 5 jajek 125 ml śmietany 40 g startego sera - np Parmezan , szczypiorek drobno pokrojony 1 papryczka jalapeno drobno pokrojona papryka w płatkach sól, pieprz przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 190 st. C. , Przygotować szparagi. Umyć szparagi, osuszyć
Stare Garynada się na wspólne grillowanie. Połączenie jednego z najzdrowszych mięs z niesamowitymi szparagami, gwarantuje dokładki...więc szykujcie się ;) Składniki 4 kawałki udźca wołowego (po 150 g) 16 szt szparagów zielonych musztarda dijon sos BBQ 4 łyżki miodu lipowego sezam olej Przygotowanie Mięso cienko rozbijamy, z jednej strony smarujemy musztardą. Szparagi obłamujemy w miejscu, tam gie „samo” pęka, spryskujemy olejem
R'n'G Kitchenszparagami i ricottą lub Spaghetti ze szparagami i boczniakami Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 9,00 zł SKŁADNIKI: 500 g świeżych zielonych szparagów 1 papryka czerwona 1 cebula biała 10 szt. pomidorków koktajlowych 1 cytryna sól, świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE sałatki ze szparagami i grillowanymi warzywami Szparagi obłamujemy z łykowatej części, myjemy
kulinarnyJaszparagami i ricottą lub Spaghetti ze szparagami i boczniakami Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 9,00 zł SKŁADNIKI: 500 g świeżych zielonych szparagów 1 papryka czerwona 1 cebula biała 10 szt. pomidorków koktajlowych 1 cytryna sól, świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE sałatki ze szparagami i grillowanymi warzywami Szparagi obłamujemy z łykowatej części, myjemy
kulinarnyJatego bardzo smaczna przekąska,idealna na majówkę. Szparagi mięciutkie,ciasto chrupiące,można zabrać je ze sobą na piknik lub do pracy. 1 op ciasta francuskiego 10 szt zielonych szparagów 10 plastrów wędzonego boczku (bardzo cienkich) 10 pasków żółtego sera pieprz 1 jajko 1 łyżeczka sezamu (biały i czarny) Szparagi umyć,odłamać twarde końcówki i oprószyć pieprzem. Można
Kolorowa kuchnia Elkibardzo wartościowe warzywo. Roladki drobiowe ze szparagami i fetą w bardzo chrupiącej otoczce to moja propozycja na wiosenny obiad. 1 podwójny filet z kurczaka 16 szt zielonych szparagów ok. 80 g sera feta sól pieprz panierka: 1 jajko 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa 2 łyżki bułki tartej 5 łyżek płatków kukurydzianych olej do smażenia Filet
Kolorowa kuchnia Elkiporcje: jeden pęczek szparagów zielonych (12-15 sztuk) ok. 150-200 g cienko pokrojonego boczku wędzonego pieprz czarny papryka wędzona 50 g żółtego sera Szparagi myjemy, odłamujemy końcówki, zawijamy każdy szparag w cienki plasterek boczku, układamy w blasze wyłożonej papierem, lekko doprawiamy pieprzem, papryką, posypujemy odrobiną startego żółtego sera. Zapiekamy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Szparagi w boczku
peggiwkuchniuwielbiam. Tym razem propozycja łososia ze szparagami. Składniki: 30 dag makaronu wstążki lub kokardy ( u mnie z pszenicy durum) 30 dag fileta z łososia 1 pęczek zielonych szparagów 1 cebula 4-5 ząbków czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek sok z cytryny sól,biały pieprz 1/2 pęczka bazylii Łososia umyć,osuszyć,oprószyć solą,pieprzem i skropić sokiem
Niespełnione zdolności kulinarnetakie obiady jadałabym chętnie codziennie :-) Jeżeli też lubicie szparagi, to koniecznie musicie spróbować. Duża porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI 500 g filetu z piersi indyka oliwa 1 kg zielonych szparagów 1 łyżeczka cukru 500 g makaronu penne 400 ml śmietany 30% sól, pieprz, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa WYKONANIE Piersi z indyka umyć, odkroić tłuszcz, pokroić w kostkę i przełożyć
Passions hobbies lifegodzinę wcześniej niż planowałam. Pod rękę napatoczyły się szparagi, potem wzrok padł na boczniaki i gałązki szałwii, którą przycinałam, by nie zakwitła. I tak powstało śniadanie... Składniki : kilka zielonych szparagów kilka liści szałwii 2-3 boczniaki sól masło olej Szparagi gotować kilka minut na parze. Boczniaki opłukać i pociąć na paski. Obsmażyć je na rozgrzanym oleju z masłem
Weekendy w domu i ogrodzieSezon na szparagi nieuchronnie zbliża się ku końcowi. Na działce nie zostało już nic, a i na straganach coraz trudniej wypatrzyć biało - zielone wiązki. Korzystajmy póki jeszcze są , bo przyjdzie nam czekać kolejne 10 miesięcy aby ponownie cieszyć się ich smakiem. Oprócz walorów smakowych(...)warto wiedzieć, że są one niskokaloryczne a zarazem bogate w witaminy B1, B2, C, K, potas, wapń, magnez i kwas foliowy. Składniki: 300 g zielonych szparagów 200 g sera feta 200 g pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych 1 czerwona cebula 1 garść rukoli kilka gałązek tymianku Sos: 3 łyżki oleju aromatyzowanego ziołami 2 łyżki
Gosia gotujepysznego dorsza w sosie śmietanowym ze szparagami. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Można ją podać z młodymi ziemniakami. SKŁADNIKI: 2 płaty dorsza, 1 cebula, ½ wiązki zielonych szparagów, 150 ml śmietany 30%, ½ pęczka koperku, 2 łyżki masła, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Szparagi gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Wyjmuję i kroję na mniejsze kawałki. 2. Cebulę kroję
Tradycyjna kuchnia Kasitypu szynka (jamon, parmeńska). Tak przygotowane szparagi można podać jako przekąskę lub przystawkę. Świetnie smakują solo, ewentualnie można podać je w towarzystwie świeżego pieczywa. Polecam! Składniki : pęczek zielonych szparagów opakowanie surowej szynki (tyle plastrów ile szparagów) Przygotowanie : Piekarnik nagrzać do 180 st C. Przygotować szparagi - odłamać zdrewniałe końcówki. Każdego szparaga owinąć plastrem szynki, układać na blasze wyłożonej
Codzienne GotowanieGrzanka z razowego chleba na zakwasie, ze szparagami usmażonymi na maśle i jajko w koszulce ze ściętym białkiem i płynnym żółtkiem to prawdziwe śniadanie mistrzów. Skusicie się? Składniki: zielone szparagi masło sól pieprz jajko ocet szczypiorek grzanki z żytniego chleba Przygotowanie: Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i smażymy szparagi około 7 minut. Po usmażeniu oprószamy solą morską i pieprzem
Smakowity Blog Kulinarnyminut dokłada się do pieczenia marchewki i szparagi. Po niedługim czasie obiad z pieczonych warzyw jest gotowy. Składniki: 1/2 kg młodych ziemniaków pęczek młodych marchewek 1/2 pęczka cienkich zielonych szparagów 2 gałązki świeżego rozmarynu do posypania ziemniaków ew. 2 szczypty mielonej kolendry do posypania marchewek 2 łyżki oleju rzepakowego do natłuszczenia warzyw sól do posypania warzyw Sos jogurtowy
Codziennik KuchennySkładniki: 2 polędwiczki wieprzowe (400 g) 1 pęczek zielonych szparagów 1 serek topiony śmietankowy (100 g) sól i pieprz zioła prowansalskie listki szałwii Przygotowanie: Polędwiczki obtoczyć w grubo mielonym pieprzu, soli … Czytaj dalej Polędwiczka ze szparagami
czarrna od kuchnipotas, fosfor, beta-karoten oraz kwas foliowy. Szparagi wspomagają koncentrację i pamięć. Pozytywnie działają na nerki i wątrobę. Ale dosyć teorii - czas brać się za gotowanie :) Potrzebujemy: pęczek zielonych szparagów 2 piersi z kurczaka 4-5 plasterków boczku parzonego kilka łodyżek świeżej natki pietruszki oliwa z oliwek sól i pieprz Piekarnik nagrzewamy do tem. 200 stopni. Piersi
Kolejny blog o gotowaniuSkładniki: kilka liści sałaty masłowej 3 jaja ugotowane na miękko 3-4 plastry szynki parmeńskiej 1/2 pęczka (około 250 gram) cienkich szparagów zielonych 3-4 łyżki ricotty garść liści bazylii 3-4 łyżki oliwy 3 łyżki orzechów włoskich (lub innych orzechów) sól, pieprz Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce i gotujemy w wodzie, jeśli są cienkie wystarczy
Mango Papajaroli głównej dziś szparagi! Sos holenderski: 1/2 kostki zimnego masła 2 żółtka 1/2 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka zimnej wody sól, pieprz pietruszka zielone szparagi Do garnka włożyć masło, żółtka i łyżkę wody. Włączyć mały gaz i całość cały czas mieszać. Popewnym czasie sos uzyska kremową konsystencję, zdjąć garnek z ognia i nie przerywając mieszania dodać
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!szparagami to polecam Wam makaron z szparagami w śmietankowym sosie. Palce lizać. Danie podane na talerzu z kolekcji Evolution White z Porcelana Bogucice. Składniki: 0,5 pęczka zielonych szparagów 1 pierś z kurczaka 200 ml śmietany kremówki 30% 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 250 g makaronu świderki 1 łyżka masła klarowanego Do smaku sól pieprz czarny
Ala piecze i gotuje