Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 3 łyżki masła 3 ząbki czosnku 1 łyżka pestek słonecznika 1 łyżka pestek dyni sól Sposób wykonania: Szparagi myjemy i odłamujemy ich zgrubiałe końcówki. Układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Masło ucieramy z solą i zmiażdżonym czosnkiem a następnie nakładamy na szparagi. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10 minut. Po tym czasie
Qchnia po prostuotulone serem i świeżym czosnkiem to idealny dodatek do obiadu czy kolacji. Przygotowanie jest bardzo proste, a smak po prostu wspaniały. Spróbujcie, póki jeszcze są szparagi. Składniki: pęczek szparagów zielonych 100g żółtego sera 2 ząbki czosnku 50g zimnego masła szczypta soli Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Ser ścieramy na tarce, ząbki czosnku wyciskamy. Szparagi układamy w naczyniu żaroodpornym
Gotowanie i blogowanieLekka i zdrowa propozycja obiadowa z wiosennych warzyw. Pełna koloru i witamin. Przepyszna z bagietką lub ryżem. Składniki: 1l wywaru ze szparagów 500g piersi z kurczaka Pól kalafiora Por (biała część) Marchew Szklanka zielonego groszku Pęczek zielonych szparagów 150ml śmietanki słodkiej 12% Żółtko jajka Sól Biały pieprz Płatki słodkiej papryki Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka myjemy i gotujemy
Pyry na Gazcieście francuskim 1 pęczek niezbyt grubych szparagów, boczek wędzony w długich plastrach (tyle plastrów ile szparagów); 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 jajko do posmarowania wierzchu Jeśli wybrałeś zielone szparagi to odłam zdrewniałe końcówki. Jeśli białe, to trzeba je obrać. Ciasto francuskie pokrój na tyle pasków, ile masz szparagów. Na każdym pasku ułóż plasterek boczku. Szparagi owijaj ciastem. Jeśli odstawiasz
Eksperyment sobotniSezon na szparagi trwa krótko zatem trzeba korzystać. Składniki 275g ciasta francuskiego 1 pęczek zielonych szparagów 300g ostrego żółtego sera 1 łyżeczka musztardy Dijon szczypta soli 2 łyżki śmietany 12-18% kulka mozzarelli oliwa z oliwek roztrzepane żółtko do posmarowania pieprz Przygotowanie Szparagi umyłem, oczyściłem. Odciąłem zdrewniałe końcówki. Ugotowałem w lekko osolonej wodzie ok. 5 minut
R'n'G KitchenTakim wyznacznikiem wiosny w kuchni są u mnie szparagi. Gdy już się ich doczekałem to na początek wylądowały na śniadaniu :) Składniki : szparagi zielone boczek wędzony parzony cienko krojony masło klarowane Przygotowanie : Opłukane i osuszone szparagi chwytamy kolejno za końce i napinamy jak łuk aż się złamią, dolna część jest włóknista i ją odkładamy. Na desce rozkładamy plastry boczku
Mechanik w kuchniMartą - www.kolorowo-torcikowo.blogspot.com Małgośką- www.jedzismakuj.blogspot.com Angeliką - www.pieceofdelicioustime.blogspot.com Karoliną - www.stokolorowkuchni.blox.pl Zapraszam na ich blogi po inne szparagowe inspiracje :) SZPARAGI Z CIECIERZYCĄ I WĘDZONYM TOFU przepis autorski // 1-2 porcje ~300g zielonych szparagów ~110g wędzonego tofu ~100g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki) ~sól, pieprz ziołowy, czosnek granulowany - do smaku ~olej do smażenia Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki, następnie kroimy
chili & sugarPadwy. Istnieje także historia, zgodnie z którą po intensywnym gradobiciu okoliczni chłopi musieli sięgnąć po białe szparagi rosnące przysypane ziemią, a nie klasycznie jedzone, już wyrośnięte ponad glebę zielone. Szparagi z Bassano del Grappa zostały wpisane na listę D.O.P. 12 września 2007 roku. Zgodnie z wymaganiami prawa ich minimalna średnica musi wynosić 11 mm, a długość co najmniej
Bon Ton Italiaszybki, niedrogi (oczywiście w sezonie na szparagi ;)) i bardzo smaczny obiad. Do przygotowania poniższej zupy potrzebujemy szparagi, śmietanę oraz przyprawy. Najlepiej smakuje podana z domowymi grzankami . Jeżeli macie zielone szparagi to zachęcam Was do przygotowania kremu szparagowego (przepis tutaj ). Składniki: 1 pęczek białych szparagów (500 g) 100 g śmietany 18% do zup 1 łyżką mąki pszennej 1 łyżka soli
Ugotowaćpęczki szparagów zielonych, 200 ml bulionu *, sól, cukier, 200 ml śmietany 18%, 1 żółtko Szparagi umyć, obrać, odciąć główki i odłożyć, resztę pokroić. Do niewielkiej ilości wrzącej wody (wody ma być tyle aby lekko zakryły szparagi), lekko osolonej i ocukrzonej, wrzucić pokrojone szparagi i ugotować do miękkości. Wyjąć szparagi, włożyć główki i ugotować al dente. Wyjąć z wody
królestwo garówryżem arborio. Ja jednak polecam , bo idealnie się moim zdaniem komponuje z chrupkimi szparagami. Składniki : 150 g dzikiego ryżu 50 g startego sera pecorino 5 zielonych szparagów 1 szklanka mrożonej marchewki z groszkiem 5 średnich brązowych pieczarek 200 g bulionu 50 g białego wytrawnego wina sól i pieprz do smaku 1/2 łuzeczki świeżego tymianku kilka listków świeżego
Gosia gotujewersji bezmięsnej z grillowanymi zielonymi warzywami i pesto z bazylii, czyli lekki i prosty pomysł na obiad. Składniki na 2 porcje: 150 g ulubionego makaronu cukinia pęczek szparagów zielonych pesto bazyliowe gotowe lub np. z TEGO przepisu sól, pieprz oliwa Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu. Cukinię pokroić w plastry, oprószyć przyprawami. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe
wyzwania kuchenneznacząco pracę. Boczek kroimy w drobną kostkę. Tak samo drobno kroimy cebulki, dodajemy je do boczku odstawiamy miskę numer jeden. Szparagi i fasolkę kroimy na 2,5cm kawałki, obrywamy liście lubczyku, grubo kroimy, mieszamy ze szparagami i fasolką, odstawiamy miseczkę numer dwa. Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy cienko ze skórki, kroimy we w miarę drobną kostkę. Mieszamy jarzyny razem(...)posypujemy parmezanem startym na drobnych oczkach tarki. Zupę podajemy gorącą. Sami powiedzcie, kolor zachęca do jedzenia, prawda? SKŁADNIKI 50g wędzonego surowego boczku lub pancetty 2 cebule szalotki 200g zielonych szparagów 1 mała cukinia 250g ½ małego selera 150g 1 pietruszka 60-80g 1 marchewka 150g 1 średni por 200g fasolki zielonej lub masłowej 250g brokułu 100g zielonego groszku (najlepiej
Karo in the Kitchenkosteczkę i krótko podsmażamy, a nastepnie gotujemy w pomidorach z ziołami. W miedzyczasie gotujemy makaron, pod koniec dodajac pokrojone na kawałki szparagi. Dzięki krótkiemu gotowaniu, nawet po dodaniu do sosu, pozostaną jędrne i intensywnie zielone. SKŁADNIKI / 4 porcje 50 g pikantnej kiełbaski lub boczku(...)pierś kurczaka 1 łyżka oleju, np. kokosowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki białego wina/bulionu lub wody 400 g (1 puszka) pokrojonych pomidorów 1 mały pęczek zielonych szparagów 2 łyżki tartego parmezanu przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1/2 łyżeczki: kurkumy, słodkiej papryki w proszku, suszonego oregano, szczypta chili DODATKOWO: 280 g makaronu penne WYKONANIE Szparagi
cool and mintyPyszny pomysł na śniadanie - bogaty w białko omlet - na szczęście moje ukochane szparagi już się pokazały :) SKŁADNIKI (1 porcja - 380 kcal) 2 jajka 5 szt. zielonych szparagów 30 g sera feta 50 g łososia wędzonego sól, pieprz, zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE Odrywamy zdrewniałe części zielnych szparagów i obieramy obieraczką do warzyw do 1/3 wysokości. Kroimy szparagi na pół
Moje Kuchenne RewelacjePomysł na zupę zrodził się później, kiedy kupiłam mleko kokosowe. Przygotowałam więc zupę krem ze szparagów z dodatkiem mleka kokosowego i podałam z groszkiem ptysiowym. Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 1 mały seler lub 3 łodygi naciowego 1 cebula lub kawałek pora 3 ząbki czosnku 1,5 litra bulionu warzywnego 1 łyżka oleju lub oliwy ½ puszki mleka kokosowego
Czerwień i błękittyle fajne, że możemy również wykorzystywać je wielokrotnie. Ważne, aby kupić dobre szparagi. Jeśli kupimy szparagi stare, o zbyt zdrewniałych łodygach, będą one niestety gumiaste, łykowate i twarde. Zielone szparagi nie wymagają obierania, jeśli użyjecie białych, to niestety trzeba będzie to zrobić. Ja obcinam zawsze grubą końcówkę (dolną) szparaga, bo jest najtwardsza. Najsmaczniejsze, jak to w życiu, są główki
Mieszam w Garnkuwyciskany Kapusta, Brokuł, Gruszka, Szpinak, Szparagi, Kalarepa 1/2 brokuła 1 kg białej młodej kapusta 2 duże gruszki 4 zielone szparagi szpinak (1 duża garść) 1 kalarepa Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować ok. 1 litr soku. Przygotowanie: Owoce i warzywa dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Brokuł i kapustę odcedzić dobrze
Pij soki wyciskanemuszę się przyznać, Zdecydowanie się od nich uzależniłam, Szparagi próbuje wkładać praktycznie do każdej możliwej potrawy. Nedawno robiłam zupę krem z zielonych szparagów, Tym razem skusiłam się na delikatniejszą w smaku białą zupkę. Czytaj więcej
Pasja tworzeniawieku, ale dopiero sto lat później rozpoczęto ich uprawę. Oto przepis na ciekawą potrawę ze szparagami - frittatę z dodatkiem rukoli, czarnych oliwek i suszonych pomidorów. Składniki 1 pęczek zielonych szparagów 3 jajka 1 opakowanie serka wiejskiego light 8 plastrów suszonych pomidorów w oleju 10 czarnych oliwek 1 łyżeczka cukru trzcinowego garść rukoli
My Chcemy Jeśćsycąca i co najważniejsze zawsze się udaje. A to już przepis. Sałatka z kaszy ze szparagami. Porcja dla 4 osób: Potrzebne nam będą: 150 g kaszy, 3 opakowania zielonych szparagów, kilka listków bazyli, 2 cebulki, 10 pomidorków koktajlowych, 1 łyżka poszatkowanych migdałów, 1 łyżka oliwy z oliwek. Przygotowanie: Odsączyć, przepłukać szparagi. Przekroić na pół. Umyć i przekroić na pół
MODA NA BIOmożliwości, tyle wspaniałych smaków! Dzisiaj mam dla Was kanapkę z liśćmi botwinki, pieczonymi buraczkami i szparagami. Pyszności! Składniki: mała bagietka, 2-3 małe buraki, kilka liści botwiny, kilka zielonych szparagów, liście rukoli, ricotta, oliwa z oliwek, sól, pieprz Umyłam buraki, położyłam je na folii aluminiowej, skropiłam oliwą z oliwek i przyprawiałam, zawinęłam ją dokładnie - tworząc paczuszkę - wstawiłam
Plate of JoySpaghetti primavera – pyszna wiosenna pasta! Jedno z najbardziej zielonych dań, pełne warzyw i smaków wiosny. Chyba najbardziej zdrowy makaron jaki można sobie wyobrazić. Czas: 20 minut Poziom trudności: łatwy Liczba porcji: 2 duże Tak jak w przyrodzie bocian zwiastuje nadejście wiosny, tak w dobrych restauracjach pojawienie się spaghetti primavera w menu oznacza powrót nowalijek na stół. Niedawno zrobiliśmy(...)jest prosty do zrobienia, a danie wygląda pięknie i jest bardzo smaczne. Przepis bazuje m.in. na recepturze Melissy Clark . Składniki: Pół opakowania makaronu spaghetti (pełnoziarnisty) Mały brokuł Pół pęczka szparagów zielonych (8-10 sztuk) Mała cukinia Szklanka groszku (może być mrożony) Szklanka zielonej fasolki (może być mrożona) 6 pieczarek lub 4 boczniaki Duża garść pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku
Niedzielny kucharzwykorzystać i zrobić dzień szparagowy. Wielkopolska słynie ze szparagów, a mój wujek kiedyś miał ich plantację. Pamiętam jak chodziłam do SP to jeździliśmy do niego całą po szparagi zielone, czy tez białe. Jak mam w domu szparagi to potrafię wstawić je do menu na cały dzień. Na pierwsze danie proponuję zupę: Kremowa zupa szparagowa, z dodatkiem sera, który zagęszcza(...)zupę i zastępuje sól. Kremowa zupa szparagowa z serem na pierwsze danie: Składniki: pęczek zielonych szparagów 1 łyżeczka mazeiny 100 g sera typu feta + kawałeczek do posypania 1 łyżka bulionu lub consommé Winiary 1 czubate łyżka jogurtu greckiego biały pieprz Przygotowanie: Szparagi zaczynamy obierać poniżej 5 cm od czubka, odcinamy zdrewniałe końcówki, które wyrzucamy. Pokrojone szparagi gotujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię