zielone szparagi - 1785 przepisów (strona:42/119)

LunchBox: sałatka z soi + polenta + brokuł w tahini 145

łyżeczki ziół prowansalskich - kilka zielonych szparagów (w sezonie;)       - czarny pieprz świeżo mielony - 100g ugotowanej soi* (lub z puszki)           - suszone chili w płatkach - kilka suszonych pomidorów                         - sól himalajska - 1 łyżeczka tahini Wykonanie: - W garnku zagotować wodę, dodać

Wegańska kuchnia orientalna
Risotto ze szparagami 126

Składniki: 200 g ryżu Arborio do risotto pęczek zielonych szparagów 60 g masła 500 ml bulionu warzywnego pół dużej cebuli 100 ml białego wytrawnego wina sól morska i pieprz ser żółty tymianek do dekoracji Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce, pokroić na 3-4 centymetrowe kawałki. Na głębokiej patelni roztopić połowę masła i podsmażyć szparagi przez 3 minuty. Odłożyć

Moja Galeria Smaku
Makaron pappardelle ze szparagami, winem i serem ricotta 200

wykonaniu. Kocham wiosnę, dzięki niej mogę jeść szparagi kilogramami. A wiadomo – szparagi – uszczęśliwiają Zapraszam na miseczkę Składniki (2 duże porcje): 250 g makaronu pappardelle 1 pęczek zielonych szparagów 125 g sera ricotta sól, świeżo zmielony pieprz i gałka muszkatołowa 6 łyżek białego wina 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 4 łyżki drobno startego grana padano Wykonanie: Przygotuj

Moja pasja smaku
Po prostu szparagi 157

bywa z planami, ulegają zmianie. Domownicy poprosili mnie o podanie szparagów w najprostszej formie - z wody, z masełkiem i bułeczką tartą - były pyszne! :) Składniki: pęczek zielonych szparagów sól szczypta cukru 3 łyżki sklarowanego masła bułka tarta Wykonanie: Szparagi opłukałam. Odłamałam zdrewniałe końcówki. Zrobiłam to łapiąc za oba końce szparaga i wyginając go – wówczas sam złamał się w odpowiednim miejscu

Kuchenne zapiski Edyty
Risotto ze szparagami i prażonym czosnkiem 187

Poniżej podaję bardzo delikatną i wiosenną wersję, gdzie główną rolę grają młode szparagi, a towarzyszy im dość mocno wyczuwalny i słodki aromat prażonego czosnku.  Składniki: 200 g zielonych szparagów 1 cebula 8 ząbków czosnku 4 łyżki oliwy 350 g odmiany ryżu przeznaczonej do risotto ( np. Arborio, Carnaroli) 1/3 szklanki białego wytrawnego wina 800 ml gorącego bulionu sól

Roślinna - blog wegański
Zielone warzywa duszone w sosie maślanym / Butter braised green vegetables 253

warzywami nie przepada stwierdził, ze mu smakują Jeżeli lubicie szparagi, szczególnie łatwe w przygotowaniu, polecam też mój przepis na szparagi z czosnkiem i parmezanem , też szybkie, łatwe i pyszne. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Zielone warzywa duszone w sosie maślanym (6-8 porcji) Składniki: 100 g masła(...)szalotki (lub 1 cebula), pokrojone w cienkie plasterki 200 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i przekrojone na pół 200 g zielonego groszku (może być mrożony) 2 pęczki zielonych szparagów, przyciętych i pokrojonych wzdłuż na 3 części 400 ml gorącego bulionu warzywnego sól i pieprz Przygotowanie: Rozgrzej masło w dużej i głębokiej patelni, wrzuć szalotki i smaż na średnim

karmelowy
Pizza ze szparagami, szalotką i jajkiem 211

smaku. Gotowe ciasto rozwijamy z rolki, kroimy na pół. Lekko zawijamy do środka jego brzegi. Na każdym placku rozkładamy starty miękki ser. Na ser wykładamy niezbyt grubą warstwą szparagi z szalotką. Każdy z placków posypujemy łyżką sera Pecorino i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na drugi poziom od dołu. Pieczemy przez 9-10 minut. Na placki wbijamy po jednym jajku, przestawiamy(...)szybko, bo ci co skończą pierwsi pytają, czy zostawisz jeszcze gryza SKŁADNIKI 1 opakowanie (400g) gotowego ciasta na pizzę albo domowe ciasto z TEGO przepisu 350-400g zielonych szparagów 1 duży ząbek czosnku 5 małych szalotek (90g) 100g startego miękkiego, dobrze rozpuszczalnego sera (u mnie mieszanka mozzarelli i pomorskiego) 4 łyżki startego sera Pecorino Romano, Corregio lub Grana

Karo in the Kitchen
Sałatka z pesto, smażonymi szparagami i mozarellą 163

Sałatka się udała, smakowała więc polecam ją również Wam! 1 opakowanie dowolnego makaronu (ja użyłam wstążek) kilka łyżek pesto (ja użyłam gotowego pesto, można pesto zrobić samodzielnie) pęczek szparagów zielonych 1 kulka mozarelli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki (końcówki odłożyć, mogą przydać się do przygotowania np. zupy

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Prosty przepis na zielone szparagi: Risotto szparagowo-pieczarkowe 180

podanie. Ja w tym roku właśnie tak miałam. Zachwyciłam się dorodnymi szparagami i kupiłam od razu dwa pęczki, a potem chwilę mi zajęło, […] Artykuł Prosty przepis na zielone szparagi: Risotto szparagowo-pieczarkowe pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
Krem z zielonych szparagów 158

czas na szparagi. Zupa szparagowa musi być więc u mnie dziś sycący krem i pachnące czosnkiem bułeczki.  pęczek zielonych szparagów (500g) 1 duży ziemniak 1-2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka masła 500 ml bulionu drobiowego sól świeżo mielony pieprz pestki dyni W garnku roztopić  masło,dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek,krótko podsmażyć. Dodać ziemniaki

Kolorowa kuchnia Elki
Zupa z zielonych warzyw z pistacjami 171

Wiosna za oknem, to i w kuchni się zazieleniło. Zielone szparagi, koktajle, smoothies, sałatki i zupy. Jest w czym wybierać. Mimo pięknej pogody zdecydowałam się na zieloną zupę. Można przygotować ją w wersji wegetariańskiej, lub dodać do niej trochę mięsiwa. Warto pamiętać, że zielone warzywa uznawane są za najzdrowsze. Zawierają mnóstwo witamin, m.in. witaminę C, kwas foliowy

Smakowity Blog Kulinarny
Zielone szparagi w bekonie. 218

których na co dzień raczej się u mnie w domu nie je. Szparagi w boczku bądź w bekonie możemy przygotować jako przekąskę lub jako dodatek do obiadu. Składniki: zielone szparagi, cienkie plastry boczku bądź bekonu, masło, bułka tarta. Szparagi umyć, osuszyć. Obciąć zdrewniałe końcówki. Następnie należy szparagi związać nitką, ale nie za mocno. Gotować w osolonej wodzie, szczyptą cukru

W kuchni u Moniki
Marynowane zielone szparagi z marchewką 118

Sezon na szparagi uważamy za otwarty ! Może w tej wersji Wam posmakują ? Można przyrządzić wcześniej. Składniki 500 g zielonych szparagów 500 g młodej marchwi 1 łyżka masła 1 jajko 4 łyżki białego octu winnego 2 łyżeczki musztardy Dijon czarny pieprz sól 8 łyżek oliwy z oliwek 2 garście świeżo posiekanej trybuli 1 łyżka prażonych płatków migdałowych Przygotowanie   Szparagi

R'n'G Kitchen
Sałatka ze szparagami i jajkiem 210

Dodatek  chrupiących orzeszków piniowych to głównie dekoracja ,choć  z pewnością nadaje daniu ciekawego smaku. Składniki: szparagi zielone fasolka szparagowa  zielona młode listki szpinaku pomidory jajka ugotowane na  twardo sos sałatkowy winegret orzeszki piniowe /tostowane/ Wykonanie : -Szparagi i fasolkę szparagową ugotować /al dente/ w osolonej wodzie. Odsączyć i wystydzić. -Liście szpinaku umyć, pomidor  obrać

Zakamarki mojej kuchni
Jajecznica ze szparagami 222

szparagi wylądowały w jajecznicy, te dwa produkty( jajka i szparagi) pasują do siebie idealnie.  Doskonałe na śniadanie lub kolację.  Polecam i czekam na opinie;) 8-10 szparagów zielonych (dobra cena KLIK) 4 szalotki  łyżka masła  4 jajka  sól i biały pieprz do smaku Szparagi trzeba umyć i odłamać twarde końce. Następnie pokroić na mniejsze

Takie tam pichcenie