wykorzystać i zrobić dzień szparagowy. Wielkopolska słynie ze szparagów, a mój wujek kiedyś miał ich plantację. Pamiętam jak chodziłam do SP to jeździliśmy do niego całą po szparagi zielone, czy tez białe. Jak mam w domu szparagi to potrafię wstawić je do menu na cały dzień. Na pierwsze danie proponuję zupę: Kremowa zupa szparagowa, z dodatkiem sera, który zagęszcza(...)zupę i zastępuje sól. Kremowa zupa szparagowa z serem na pierwsze danie: Składniki: pęczek zielonych szparagów 1 łyżeczka mazeiny 100 g sera typu feta + kawałeczek do posypania 1 łyżka bulionu lub consommé Winiary 1 czubate łyżka jogurtu greckiego biały pieprz Przygotowanie: Szparagi zaczynamy obierać poniżej 5 cm od czubka, odcinamy zdrewniałe końcówki, które wyrzucamy. Pokrojone szparagi gotujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwina, które rośnie dosłownie rzut kamieniem od miasta. Głównie są to reslingi, ale jest też czerwony spätburgunder . W kuchni rządzi sezonowość, kiedy jest sezon na szparagi, to je się szparagi. Zielony sos (Grüne Soße) robi się z natki pietruszki, szczypiorku, szczawiu, rzeżuchy, oraz ciężej u nas dostępnego ogórecznika i trybuli. Zobacz przepis tutaj. Można zebrać je z własnego ogródka(...)wielu miejscach są jeszcze kelnerzy starej daty, którzy są duszą lokalu. W menu jest typowa kuchnia frankfurcka (oczywiście z nieodłącznym zielonym sosem i kminkowym serem), dania ogólnoniemieckie jak kiełbaski, szpecle, strudel czy sznycel. Miejscowi zamawiają dania sezonowe np. szparagi i oczywiście wino jabłkowe w dużych tradycyjnych dzbanach zwanych bemblami. Taki szaro-niebieski bembel można sobie kupić jako pamiątkę. Moja
Ugotowane pozamiataneplanach mam jeszcze risotto z bobem oraz z botwiną. Tak, więc odwiedzajcie moją stronkę :) jest to wersja risotto bez winaSkładniki:400 g ryżu arborio 1 pęczek zielonych szparagów (wcześniej pogdotowanych)1 duża cebula2 ząbki czosnku4 łyżki masła 200 g sera gorgonzola 1 - 1,5 litra bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia)400 g zielonego(...)mieszając aż ryż wchłonie bulion, czynność tę powtarzamy aż ryż zacznie być miękki ale nie rozgotowany. Ryż musi być al dente. Ja dolewałam rosół 4 razy. Dodajemy groszek oraz szparagi wcześniej podgotowane i pokrojone w kawałki 2 cm. Gotujemy przez 5 min cały czas mieszając. Następnie dodajemy gorgonzolę i mieszamy by się rozpuścił. Zdejmujemy z ognia. Ryż musi być
Bon Appetit MałgorzatyDzień dobry, - Grasz w zielone? - Mam zielone! Ta zapomniana dziecięca gra skojarzyła mi się z dzisiejszym daniem, cieszącym oko zielenią w wielu odsłonach. Są tu delikatne zielone szparagi i jasnozielone ziarenka bobu . Do tego cudowne chrupiące dymki, aromatyczna pietruszka i wspaniale odświeżająca mięta . Danie jest zdrowe, lekkie i proste w przygotowaniu. Kiedy na nie patrzę, od razu(...)bobem przepis Nigela Slatera z książki " Tender Volume 1 " na 2-3 porcje czas przygotowania: ok. 25 min + 1 godz. na wcześniejsze moczenie ryżu Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 2 garści bobu (poza sezonem mrożonego) 120 g ryżu basmati 50 g masła 3 liście laurowe 6 strączków kardamonu, lekko rozgniecionych 6 ziarenek pieprzu kawałek cynamonu szczypta nasion kminu rzymskiego
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki : • 2-3 jajka • 5 szt. zielonych szparagów • garść pomidorków koktajlowych • sól • pieprz • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich • 1 łyżeczka masła Przygotowanie : Odrywamy zdrewniałe części szparagów, obieramy je do 1/3 wysokości i kroimy każdą na 3 części. Zalewamy wrzątkiem i blanszujemy przez kilka minut. Pomidorki myjemy i przekrawamy na pół. Jajka roztrzepujemy w kubku i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami
KUCHNIA POLSKApełni! Dziś mam dla Was propozycję pysznego śniadania. Co powiecie na omlet ze szparagami i pomidorkami? Takie śniadania mogłabym jeść codziennie! Składniki (1-2 porcje): 1/2 pęczka zielonych szparagów 3 jajka 6 łyżek mleka kilka pomidorków koktajlowych 2 – 3 łyżki drobno startego sera grana padano sól, świeżo zmielony pieprz ulubiona zielenina – szczypiorek, koperek, pietruszka lub kolendra
Moja pasja smakusycące, jest wręcz obłędnie lekkie i zdrowe! A do tego Fit kurczak pieczony ze szparagami i cytryną jest szybki i naprawdę prosty! Składniki: 2 piersi z kurczaka pęczek zielonych szparagów 2 cytryny sól, pieprz (najlepiej gruboziarnisty, świeżo mielony) 1-2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki oregano (najlepiej świeżego, ale może być suszone) oliwa papier do pieczenia Wykonanie: Szparagi umyć, osuszyć
Pociąg Do Kuchniproste śniadanie, aby jednak nie była nudna przygotowałam ją z cebulką, suszonymi pomidorami i szparagami, które od niedawna możemy znaleźć na sklepowych półkach. Spróbujecie? Składniki: 4 jajka 4 zielone szparagi 1 mała cebulka 3-4 kawałki suszonych pomidorów ze słoiczka (w oleju) 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin sól pieprz Przygotowanie: Szparagi umyć, odłamać twarde
Oryginalny smakSezon na szparagi rozpoczęty, u mnie dziś z risotto Składniki: - 1 szklanka ryżu Arborio - 500 g zielonych szparagów - 1 l bulionu - 3-4 łyżki masła - 1 mała cebula - parmezan - pieprz - oliwa - natka pietruszki Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i oliwy, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i szklimy. Ze szparagów odłamujemy twarde końcówki a pozostałe łodygi
Kulinarne życiePołączenie szparagów z mascarpone tak mi zasmakowało, że postanowiłam wykorzystać to połączenie w kolejnym przepisie. Zielone szparagi zamieniłam na białe, bardziej delikatne w smaku, i przygotowałam pyszny krem o gładkiej, aksamitnej konsystencji. Aby uzyskać taką idealną konsystencję po zmiksowaniu zupy dodatkowo przetarłam ją jeszcze przez sito i zaprawiłam serkiem mascarpone, który idealnie się skomponował z białymi szparagami. Uwielbiam
Wiem co jemrozkrojeniu jajka żółtko apetycznie rozlało się na szparagi, tworząc niezwykle smakowite połączenie! Grillowane szparagi z jajkiem w koszulce i parmezanem przepis własny Składniki (na 4 porcje): pęczek zielonych szparagów 4 duże kromki wiejskiego chleba 4 jajka 3 łyżki białego octu winnego (do jajek w koszulkach) parmezan do posypania oliwa sól, pieprz Przygotowanie: Ze szparagów odłam twarde końcówki (same powinny
Chilli Czosnek i Oliwaprzygotowuje się bardzo szybko, prawie tyle co trwa ugotowanie makaronu. Korzystajcie, póki jeszcze szparagi królują w sklepach i na bazarach. Makaron z sosem szparagowym Składniki: 300 g zielonych szparagów 100 ml bulionu 2 ząbki czosnku masło do smażenia sól pieprz świeżo straty parmezan 250 g makaronu rurki Wykonanie: Szparagi myjemy i odłamujemy z nich stwardniałe końcówki, kroimy
Kulinarne przygody Gatitylekko chrupiącym boczkiem. Jest to idealne połączenie, idealny duet. Szparagi zawijane w boczek, czyli roladki ze szparagami, tym razem przygotowane przez Piotra Składniki, 4 porcje: • 1 pęczek zielonych szparagów (około 15 sztuk) • 5 cienkich, długich plastrów wędzonego boczku • pomidory koktajlowe i ser mini mozzarella • sól, cukier i pieprz Zielone szparagi nie są tak zdrewniałe jak białe. Ja jednak
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGrillowane szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim Szparagi , drogocenne warzywo sezonowe , które właśnie pojawiło się w sklepach . Uwielbiane przez moją rodzinkę z drobnymi wyjątkami , które podchodzą do nich obojętnie ( mój M. ) , reszta jest ich zapalonymi zwolennikami . Dzisiaj w klasycznym i chyba najbardziej smacznym wydaniu , czyli z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim. Wiem tym , dla których gotowanie jest(...)woli , ale mimo swej miłości do niego nie mam ani nadwagi , ani miażdżycy , czyli można ..okiełznać demony , nawet te maślane… Składniki dla 4 osób : 0,5 kg zielonych szparagów 4 jajka 1 łyżka octu winnego białego sól 1 łyżeczka cukru 4 plastry szynki parmeńskiej , serrano lub innej w tym typie sos holenderski : 4 żółtka 200g masła 3 łyżki
Ogrodnik w podróżySkładniki : • 600 g fileta z łososia bez skóry • pęczek zielonych szparagów • 2 łyżki tartego parmezanu • oliwa z oliwek • sól • pieprz cytrynowy • sok z cytryny Przygotowanie : Łososia dzielimy na 4 kawałki, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą. Odłamujemy zdrewniałe części szparagów i obieramy obieraczką do warzyw do 1/3 wysokości warzyw. Skrapiamy oliwą. Grillujemy łososia i szparagi
KUCHNIA POLSKASKŁADNIKI 500 g szpinaku 500 g zielonych szparagów 500 ml wywaru warzywnego 1 szalotka 2 ząbki czosnku natka pietruszki pęczek bazylii s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 500 g di spinacini 500 g di asparagi verdi 500 ml di brodo vegetale 1 scalogno 2 spicchi d'aglio prezzemolo basilico sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE
La grande e la piccola cuocatylko się pojawią, stają się władcami naszych stołów i żołądków... Składniki: - pęczek szparag - 50 ml masła - 2 łyżki wrzącej wody - sól, pieprz - paluch z masłem czosnkowym Przygotowanie: Zielone szparagi nie wymagają obierania. Wystarczy że obetniemy tylko zdrewniałe końcówki. Najlepiej obciąć ok. 1/3 szparagi od dołu. Ja stosuję inny sposób jakim jest wygięcie szparaga i końcówka sama się odłamuje. Szparagi
Życie zaczyna się w kuchnistanowić odrębne danie lub dodatek, na przykład do pysznej pieczonej rybki. Ta wersja szparagów nie wymaga od Was specjalnego sprzętu kuchennego, żadnych wysokich garnków, wiązania sznurkiem- zapomnijcie! Wykorzystuję zielone szparagi, te po prostu najbardziej mi smakują. Póki są młode- nie obieram ich, wyłącznie myję. Naginam końcówkę każdego szparaga żeby pękła w miejscu w którym kończy się najbardziej włóknista część
Pichceniomaniaszparagi powoli dobiega końca. Warto jeszcze z niego skorzystać i przygotować smażone szparagi, które wraz z orzeszkami ziemnymi i imbirem tworzą niesamowitą kompozycję smakową. Składniki 1 pęczek zielonych szparagów 3 szalotki 2 ząbki czosnku 1 cm imbiru 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka sosu sojowego garść orzeszków ziemnych bez soli i oleju sól pieprz świeżo mielony Szparagi myjemy
My Chcemy Jeśćtworzą doskonały pomysł na szybkie i łatwe śniadanie. Polecam! Scroll down for English Szparagi z jajkiem w koszulce i palonym masłem (4 porcje) Składniki: 4 jajka 900 g zielonych szparagów, z odciętymi stwardniałymi końcówkami 4 łyżki startego parmezanu 4 łyżki masła 6-7 liści szałwii 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżka białego octu winnego sól, pieprz
karmelowyłyżeczki ziół prowansalskich - kilka zielonych szparagów (w sezonie;) - czarny pieprz świeżo mielony - 100g ugotowanej soi* (lub z puszki) - suszone chili w płatkach - kilka suszonych pomidorów - sól himalajska - 1 łyżeczka tahini Wykonanie: - W garnku zagotować wodę, dodać
Wegańska kuchnia orientalnaSkładniki: 200 g ryżu Arborio do risotto pęczek zielonych szparagów 60 g masła 500 ml bulionu warzywnego pół dużej cebuli 100 ml białego wytrawnego wina sól morska i pieprz ser żółty tymianek do dekoracji Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce, pokroić na 3-4 centymetrowe kawałki. Na głębokiej patelni roztopić połowę masła i podsmażyć szparagi przez 3 minuty. Odłożyć
Moja Galeria Smakuwykonaniu. Kocham wiosnę, dzięki niej mogę jeść szparagi kilogramami. A wiadomo – szparagi – uszczęśliwiają Zapraszam na miseczkę Składniki (2 duże porcje): 250 g makaronu pappardelle 1 pęczek zielonych szparagów 125 g sera ricotta sól, świeżo zmielony pieprz i gałka muszkatołowa 6 łyżek białego wina 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 4 łyżki drobno startego grana padano Wykonanie: Przygotuj
Moja pasja smakubywa z planami, ulegają zmianie. Domownicy poprosili mnie o podanie szparagów w najprostszej formie - z wody, z masełkiem i bułeczką tartą - były pyszne! :) Składniki: pęczek zielonych szparagów sól szczypta cukru 3 łyżki sklarowanego masła bułka tarta Wykonanie: Szparagi opłukałam. Odłamałam zdrewniałe końcówki. Zrobiłam to łapiąc za oba końce szparaga i wyginając go – wówczas sam złamał się w odpowiednim miejscu
Kuchenne zapiski EdytyPoniżej podaję bardzo delikatną i wiosenną wersję, gdzie główną rolę grają młode szparagi, a towarzyszy im dość mocno wyczuwalny i słodki aromat prażonego czosnku. Składniki: 200 g zielonych szparagów 1 cebula 8 ząbków czosnku 4 łyżki oliwy 350 g odmiany ryżu przeznaczonej do risotto ( np. Arborio, Carnaroli) 1/3 szklanki białego wytrawnego wina 800 ml gorącego bulionu sól
Roślinna - blog wegański