zielonych szparagów 4 pieczarki mała cebulka łyżka sosu sojowego łyżka lub dwie oleju do smażenia ewentualnie sól i pieprz kolendra do posypania Pieczarki pokroić na małe kawałki i wrzucić na rozgrzany olej na patelni. Szparagi (miękkie części) pokroić na kawałki (im bliżej główki, tym dłuższe) i dorzucić do pieczarek. Smażyć całość na średnim ogniu do miękkości szparagów. Cebulę obrać(...)pokroić w drobną kostkę. Dorzucić na patelnię, gdy szparagi będą miękkie. Tofu (bez płynu z opakowania) polać sosem sojowym i rozdrobnić widelcem. Dodać na patelnię. Mieszać zawartość patelni do równomiernego rozłożenia składników. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać gorące posypane np. natką kolendry. "Leśna Polana" Katarzyny Michalak czekała w biblioteczce prawie rok, zanim ją przeczytałam. Gdybym wiedziała, jaka przyjemność
Weekendy w domu i ogrodzieawokado, sok z limonki, jajka ugotowane na twardo, zielone szparagi, olej rzepakowy, sól, cukier, Awokado przekroić wzdłuż na pół, przekręcić, rozdzielić połówki. Łyżeczką wyjąć miąższ. Dodać sok z limonki, 3 łyżki oleju rzepakowego i zmiksować. Doprawić do smaku solą i cukrem. Szparagi umyć, odłamać końce. Pokroić w skośne plasterki. Jajka obrać, pokroić na ćwiartki lub ósemki. Jajka i szparagi
królestwo garówkupić i zrobić smaczny posiłek. Przygotowałam fasolę czerwoną, ryż brązowy i szparagi. Składniki: 1/2 (120g) puszki odsączonej fasoli czerwonej 50g suchego ryżu brązowego + 100 ml wody 1/2 pęczka szparagów zielonych 1 łyżka oleju lnianego Sposób przygotowania: Do garnków z wrzącą, osoloną wodą wsypujemy ryż, a do drugiego szparagi. Szparagi gotujemy przez ok. 6-8 minut. Między czasie odsączamy
Truskawkowa Fiestaprzygotowania a zarazem bardzo smaczna zupa krem z brokuła i szparagów z serkiem topionym. Ma fajny aksamitny smak, najlepiej smakuje z dodatkiem pieczywa czosnkowego. Składniki: 1 brokuł Pęczek zielonych szparagów 1,5 litra rosołu drobiowego 150 gram kremowego serka topionego Sól do smaku Pieprz czarny mielony Cykoria Czosnek granulowany Cykoria Sposób przygotowania: Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki, myjemy
Bajeczna Kuchniaugotowałam a część zrobiłam w cieście. Różnica ogromna w smaku. Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku. Z wody ... lżejsze ale smak wygotowany. wiązka zielonych szparagów 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól jajo odrobina wody zimnej gazowanej pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia olej rzepakowy Szparagi myjemy, przecinamy na pół wzdłuż. Przygotowujemy ciasto, obtaczamy szparagi
AZgotuj!dodam drugą propozycję obiadową z użyciem tempehu :) MAKARON Z TEMPEHEM, SZPARAGAMI I PIECZARKAMI przepis autorski // 1 porcja ~65g makaronu penne (u mnie bezglutenowy - kukurydziany) ~120g tempehu ~1/2 pęczka zielonych szparagów ~150g pieczarek ~ulubione przyprawy (u mnie suszony czosnek, curry, pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra) + sól ~olej do smażenia (ok. łyżka) Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Tempeh
chili & sugarinnego, jak zaprosić na śniadanie z afrodyzjakiem: pieczony omlet ze szparagami - gwarancja na udany dzień :) Składniki (na 2 mini formy o śr. 12 cm): 4 jajka 6-8 zielonych szparagów ok. 40 g sera feta 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki naturalnego serka (polecam ten ) przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury
Domowa Cookierenka Agipotrawkę z indyka ze szparagami Potrawka z indyka ze szparagami Składniki: (dla 4 osób) 400 g piersi z indyka 2 białe części pora 6 średnich marchewek pęczek zielonych szparagów 400 ml śmietany 30-36% 2-3 ząbki czosnku 1-2 łyżeczki musztardy sarepskiej 0,5 kostki masła lub olej do smażenia sól, pieprz, słodka papryka Przygotowanie: Szparagi opłukać, oberwać
UgotujmyTo.plwerwą ruszyłyśmy do zgłębiania kolejnych nieprzebytych stron smaków Francji. Dzisiaj pierwszy przepis amerykańskiej ikony gotowania słynącej z kuchni francuskiej. Czas przygotowania: 15minut Ilość porcji: 4 Składniki: Pęczek zielonych szparagów Bulion ok. 750ml ½ szklanki śmietanki kremówki Sól, pieprz Zielone szparagi myjemy pod bieżącą wodą i odrywamy zdrewniałe końcówki. Gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie, aż zmiękną. Odcedzamy
Kolizje Smakówplasterkiem szynki dojrzewającej. Jeżeli zaś nie przepadacie za szparagami, to zupę krem można udekorować jedynie świeżą natką pietruszki. SKŁADNIKI 1 duży kalafior 2 czerwone papryki 500 g zielonych szparagów 1,5 l rosołu drobiowego lub 1 kostka rosołowa 150 g wędzonego łososia opcjonalnie gałązka lubczyku sól, świeżo mielony pieprz, gałka muszkatołowa WYKONANIE Kalafior podzielić na mniejsze części i przełożyć
Passions hobbies lifedodatkowo parmezanem. Jeśli chcemy zaś delektować się samym szparagiem również nic nie stoi na przeszkodzie. Robimy go w ten sam sposób jedynie posypując odrobiną soli. Składniki na zielone szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej (5 sztuk): 5 szparagów 5 plastrów szynki parmeńskiej parmezan (opcjonalnie) oliwa z oliwek Szparagi umyć i odciąć ich zdrewniałe końcówki, a następnie posmarować oliwą z oliwek
Karola gotujeSezon na szparagi w pełni, więc korzystajmy ile się da, bo jak zwykle szybko się skończy. Ja tym razem zapiekłam te zielone łodyżki z szynką gotowaną i parmezanem w cieście francuskim. Efekt był taki, że znikły jeszcze ciepłe(...)mgnieniu oka, więc na dniach będzie powtórka ;) Zwłaszcza, że danie to nadaje się na każdą porę dnia i smakuje nawet na zimno. Składniki: płat ciasta francuskiego pęczek zielonych szparagów szynka gotowana lub suszona jajko parmezan oliwa sól, pieprz Piekarnik nastawić na 220 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce. Pozostałe łodygi doprawić solą
wyzwania kuchenneprostu kochamy szparagi ,więc robimy je na wszystkie możliwe sposoby. A co...jest sezon ,więc trzeba korzystać. Składniki 1 kg cienkich zielonych szparagów 2 młode cebule ze szczypiorkiem 200 g pieczarek 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki świeżo posiekanej pietruszki 3 łyżeczki listków tymianku 500 g małych pomidorów sól morska pieprz 250 g mozzarelli Przygotowanie Szparagi umyłem
R'n'G Kitchendown for recipe in English Tagliatelle z kurczakiem i szparagami w kremowym sosie musztardowym (4 porcje) Składniki: 250 g makaronu tagliatelle 2 łyżki oliwy z oliwek 250 g zielonych szparagów, z odciętymi końcami i pokrojone na 2 cm kawałki 250 g gotowanego kurczaka, pokrojonego na małe kawałki 1 szklanka bulionu z kurczaka 3/4 szklanki śmietanki 30% 3 łyżki musztardy
karmelowyjajkiem sadzonym. Powiem szczerze, że pozostała część mojej rodziny, w całości męska, nie była zachwycona. Mąż dziwnie trącał szparagi widelcem, starszy syn stwierdził, że nie będzie jadł patyków, za to maluch z entuzjazmem rozgniatał w malutkich rączkach zielone kawałki. Ostatecznie niby coś tam poskubali, trochę zjedli, trochę nie J Teraz już wiem, że nawet wyśmienite danie, podane(...)szczerze zachęcam do wypróbowania tego dania. Jest szybkie w przygotowaniu i naprawdę smaczne J Potrawa wolna od glutenu. Czas przygotowania: 13 minut Ilość porcji: 3 Składniki: 9 zielonych szparagów (pęczek) 3 jajka Odrobina masła szczypiorek Świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. W międzyczasie smażymy
Kolizje Smaków