zielone szparagi - 1785 przepisów (strona:40/119)

Minestrone verde – wiosenna włoska zielona zupa jarzynowa 235

znacząco pracę. Boczek kroimy w drobną kostkę. Tak samo drobno kroimy cebulki, dodajemy je do boczku odstawiamy miskę numer jeden.   Szparagi i fasolkę kroimy na 2,5cm kawałki, obrywamy liście lubczyku, grubo kroimy, mieszamy ze szparagami i fasolką, odstawiamy miseczkę numer dwa. Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy cienko ze skórki, kroimy we w miarę drobną kostkę. Mieszamy jarzyny razem(...)posypujemy parmezanem startym na drobnych oczkach tarki. Zupę podajemy gorącą. Sami powiedzcie, kolor zachęca do jedzenia, prawda? SKŁADNIKI 50g wędzonego surowego boczku lub pancetty 2 cebule szalotki 200g zielonych szparagów 1 mała cukinia 250g ½ małego selera 150g 1 pietruszka 60-80g 1 marchewka 150g 1 średni por 200g fasolki zielonej lub masłowej 250g brokułu 100g zielonego groszku (najlepiej

Karo in the Kitchen
MAKARON Z SOSEM POMIDOROWYM, KURCZAKIEM i SZPARAGAMI 154

kosteczkę i krótko podsmażamy, a nastepnie gotujemy w pomidorach z ziołami. W miedzyczasie gotujemy makaron, pod koniec dodajac pokrojone na kawałki szparagi. Dzięki krótkiemu gotowaniu, nawet po dodaniu do sosu, pozostaną jędrne i intensywnie zielone.   SKŁADNIKI / 4 porcje 50 g pikantnej kiełbaski lub boczku(...)pierś kurczaka 1 łyżka oleju, np. kokosowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki białego wina/bulionu lub wody 400 g (1 puszka) pokrojonych pomidorów  1 mały pęczek zielonych szparagów 2 łyżki tartego parmezanu przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1/2 łyżeczki: kurkumy, słodkiej papryki w proszku, suszonego oregano, szczypta chili DODATKOWO: 280 g makaronu penne WYKONANIE Szparagi

cool and minty
Omlet ze szparami, łososiem i fetą 180

Pyszny pomysł na śniadanie - bogaty w białko omlet - na szczęście moje ukochane szparagi już się pokazały :)  SKŁADNIKI (1 porcja - 380 kcal) 2 jajka 5 szt. zielonych szparagów 30 g sera feta 50 g łososia wędzonego sól, pieprz, zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE Odrywamy zdrewniałe części zielnych szparagów i obieramy obieraczką do warzyw do 1/3 wysokości.  Kroimy szparagi na pół

Moje Kuchenne Rewelacje
Tarta ze szparagami i serem 184

tyle fajne, że możemy również wykorzystywać je wielokrotnie. Ważne, aby kupić dobre szparagi. Jeśli kupimy szparagi stare, o zbyt zdrewniałych łodygach, będą one niestety gumiaste, łykowate i twarde. Zielone szparagi nie wymagają obierania, jeśli użyjecie białych, to niestety trzeba będzie to zrobić. Ja obcinam zawsze grubą końcówkę (dolną) szparaga, bo jest najtwardsza. Najsmaczniejsze, jak to w życiu, są główki

Mieszam w Garnku
Green power 170

wyciskany Kapusta, Brokuł, Gruszka, Szpinak, Szparagi, Kalarepa   1/2 brokuła 1 kg białej młodej kapusta 2 duże gruszki 4 zielone szparagi szpinak (1 duża garść) 1 kalarepa Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować ok. 1 litr soku. Przygotowanie: Owoce i warzywa dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Brokuł i kapustę odcedzić dobrze

Pij soki wyciskane
zupa- krem z białych szparagów 211

muszę się przyznać, Zdecydowanie się od nich uzależniłam, Szparagi próbuje wkładać praktycznie do każdej możliwej potrawy. Nedawno robiłam zupę krem z zielonych szparagów, Tym razem skusiłam się na delikatniejszą w smaku białą zupkę. Czytaj więcej

Pasja tworzenia
Kuchnie świata: frittata ze szparagami, rukolą i suszonymi pomidorami 138

wieku, ale dopiero sto lat później rozpoczęto ich uprawę. Oto przepis na ciekawą potrawę ze szparagami - frittatę z dodatkiem rukoli, czarnych oliwek i suszonych pomidorów. Składniki 1 pęczek zielonych szparagów  3 jajka  1 opakowanie serka wiejskiego light  8 plastrów suszonych pomidorów w oleju  10 czarnych oliwek  1 łyżeczka cukru trzcinowego  garść rukoli

My Chcemy Jeść
Pomysł na prostą sałatkę: Sałatka z kaszy ze szparagami. 170

sycąca i co najważniejsze zawsze się udaje. A to już przepis. Sałatka z kaszy ze szparagami. Porcja dla 4 osób: Potrzebne nam będą: 150 g kaszy, 3 opakowania zielonych szparagów, kilka listków bazyli, 2 cebulki, 10 pomidorków koktajlowych, 1 łyżka poszatkowanych migdałów, 1 łyżka oliwy z oliwek. Przygotowanie: Odsączyć, przepłukać szparagi. Przekroić na pół. Umyć i przekroić na pół

MODA NA BIO
Kanapka z darami ziemi. 165

możliwości, tyle wspaniałych smaków! Dzisiaj mam dla Was kanapkę z liśćmi botwinki, pieczonymi buraczkami i szparagami. Pyszności! Składniki: mała bagietka, 2-3 małe buraki, kilka liści botwiny, kilka zielonych szparagów,  liście rukoli, ricotta, oliwa z oliwek, sól, pieprz Umyłam buraki, położyłam je na folii aluminiowej, skropiłam oliwą z oliwek i przyprawiałam, zawinęłam ją dokładnie - tworząc paczuszkę - wstawiłam

Plate of Joy
Wtorek: Spaghetti primavera 186

Spaghetti primavera – pyszna wiosenna pasta! Jedno z najbardziej zielonych dań, pełne warzyw i smaków wiosny. Chyba najbardziej zdrowy makaron jaki można sobie wyobrazić. Czas: 20 minut Poziom trudności: łatwy Liczba porcji: 2 duże Tak jak w przyrodzie bocian zwiastuje nadejście wiosny, tak w dobrych restauracjach pojawienie się spaghetti primavera w menu oznacza powrót nowalijek na stół. Niedawno zrobiliśmy(...)jest prosty do zrobienia, a danie wygląda pięknie i jest bardzo smaczne. Przepis bazuje m.in. na recepturze Melissy Clark . Składniki: Pół opakowania makaronu spaghetti (pełnoziarnisty) Mały brokuł Pół pęczka szparagów zielonych (8-10 sztuk) Mała cukinia Szklanka groszku (może być mrożony) Szklanka zielonej fasolki (może być mrożona) 6 pieczarek lub 4 boczniaki Duża garść pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku

Niedzielny kucharz
Kremowa zupa szparagowa z serem 139

wykorzystać i zrobić dzień szparagowy. Wielkopolska słynie ze szparagów, a mój wujek kiedyś miał ich plantację. Pamiętam jak chodziłam do SP to jeździliśmy do niego całą po szparagi zielone, czy tez białe. Jak mam w domu szparagi to potrafię wstawić je do menu na cały dzień. Na pierwsze danie proponuję zupę: Kremowa zupa szparagowa, z dodatkiem sera, który zagęszcza(...)zupę i zastępuje sól. Kremowa zupa szparagowa z serem na pierwsze danie: Składniki: pęczek zielonych szparagów 1 łyżeczka mazeiny 100 g sera typu feta + kawałeczek do posypania 1 łyżka bulionu lub consommé Winiary 1 czubate łyżka jogurtu greckiego biały pieprz Przygotowanie: Szparagi zaczynamy obierać poniżej 5 cm od czubka, odcinamy zdrewniałe końcówki, które wyrzucamy. Pokrojone szparagi gotujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Frankfurt nad Menem – przewodnik kulinarny 167

wina, które rośnie dosłownie rzut kamieniem od miasta. Głównie są to reslingi, ale jest też czerwony spätburgunder . W kuchni rządzi sezonowość, kiedy jest sezon na szparagi, to je się szparagi. Zielony sos (Grüne Soße) robi się z natki pietruszki, szczypiorku, szczawiu, rzeżuchy, oraz ciężej u nas dostępnego ogórecznika i trybuli. Zobacz przepis tutaj. Można zebrać je z własnego ogródka(...)wielu miejscach są jeszcze kelnerzy starej daty, którzy są duszą lokalu. W menu jest typowa kuchnia frankfurcka (oczywiście z nieodłącznym zielonym sosem i kminkowym serem), dania ogólnoniemieckie jak kiełbaski, szpecle, strudel czy sznycel. Miejscowi zamawiają dania sezonowe np. szparagi i oczywiście wino jabłkowe w dużych tradycyjnych dzbanach zwanych bemblami. Taki szaro-niebieski bembel można sobie kupić jako pamiątkę. Moja

Ugotowane pozamiatane
Niemcy wygrali a ja zrobiłam risotto ze szparagami :) 201

planach mam jeszcze risotto z bobem oraz z botwiną. Tak, więc odwiedzajcie moją stronkę :) jest to wersja risotto bez winaSkładniki:400 g ryżu arborio 1 pęczek zielonych szparagów (wcześniej pogdotowanych)1 duża cebula2 ząbki czosnku4 łyżki masła 200 g sera gorgonzola 1 - 1,5 litra bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia)400 g zielonego(...)mieszając aż ryż wchłonie bulion, czynność tę powtarzamy aż ryż zacznie być miękki ale nie rozgotowany. Ryż musi być al dente. Ja dolewałam rosół 4 razy. Dodajemy groszek oraz szparagi wcześniej podgotowane i pokrojone w kawałki 2 cm. Gotujemy przez 5 min cały czas mieszając. Następnie dodajemy gorgonzolę i mieszamy by się rozpuścił. Zdejmujemy z ognia. Ryż musi być

Bon Appetit Małgorzaty
Zielony pilaw ze szparagami i bobem 191

Dzień dobry, - Grasz w zielone? - Mam zielone! Ta zapomniana dziecięca gra skojarzyła mi się z dzisiejszym daniem, cieszącym oko zielenią w wielu odsłonach. Są tu delikatne zielone szparagi i jasnozielone ziarenka bobu . Do tego cudowne chrupiące dymki, aromatyczna pietruszka i wspaniale odświeżająca mięta . Danie jest zdrowe, lekkie i proste w przygotowaniu. Kiedy na nie patrzę, od razu(...)bobem przepis Nigela Slatera z książki " Tender Volume 1 " na 2-3 porcje czas przygotowania: ok. 25 min + 1 godz. na wcześniejsze moczenie ryżu Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 2 garści bobu (poza sezonem mrożonego) 120 g ryżu basmati 50 g masła 3 liście laurowe 6 strączków kardamonu, lekko rozgniecionych 6 ziarenek pieprzu kawałek cynamonu szczypta nasion kminu rzymskiego

Chilli Czosnek i Oliwa
Omlet ze szparagami i pomidorami 152

Składniki : • 2-3 jajka • 5 szt. zielonych szparagów • garść pomidorków koktajlowych • sól • pieprz • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich • 1 łyżeczka masła Przygotowanie : Odrywamy zdrewniałe części szparagów, obieramy je do 1/3 wysokości i kroimy każdą na 3 części. Zalewamy wrzątkiem i blanszujemy przez kilka minut. Pomidorki myjemy i przekrawamy na pół. Jajka roztrzepujemy w kubku i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami

KUCHNIA POLSKA