zielone szparagi - 1785 przepisów (strona:54/119)

Dorsz z szparagami i kaszą jaglaną 143

najczęściej występują w rybach. Moją propozycją jest dorsz z szparagami i kaszą orkiszową. Składniki: 100-150g filetu z dorsza 25g suchej kaszy jaglanej + 100ml wody 1/2 pęczka szparagów zielonych 1 łyżka oleju lnianego przyprawy: sól himalajska, pieprz cytrynowy Sposób przygotowania: Dorsza dokładnie myjemy, osuszamy i doprawiamy przyprawami. Odstawiamy na kilka minut. Na garnkach zagotowujemy wodę z solą(...)jednego wsypujemy kaszę, a do drugiego umieszczamy szparagi (gotujemy ok. 6-8 minut). Między czasie na rozgrzanej patelni z olejem smażymy dorsza. 2 minuty z każdej strony. Gotowe danie polewamy olejem lnianym. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Drobiowe kotlety ze szparagami i serem 130

więc, wykorzystać te ze słoika. W sezonie przed smażeniem, koniecznie ugotujcie w osolonym wrzątku. Składniki 4 filety z piersi kurczaka (po 200g) 4 plastry sera królewskiego 1 słoiczek szparagów zielonych mąka 1 jajko bułka tarta olej do smażenia sól     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, robimy kieszeń przy pomocy(...)ostrego noża. Można lekko rozbić. W środek układamy ser i szparagi. Zamykamy kieszeń, mięso oprószamy solą. Następnie obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju (płomień nie może być za duży, inaczej bułka się przypali, a mięso będzie surowe). Możemy również lekko podsmażyć kotlety i przełożyć do piekarnika na 20 min, temperatura

R'n'G Kitchen
Mus szparagowy z krewetkami 168

schłodzenia, jednocześnie jednak jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Bardzo go polecam, idealnie sprawdzi się jako zimna przekąska na letnie party, a goście będą nim zachwyceni! Składniki :  300g zielonych szparagów 1 łyżka żelatyny 250g ugotowanych krewetek 4 łyżki śmietany 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz Przygotowanie :  Szparagom poobłamywać zdrewniałe końcówki i krótko gotować w lekko posolonej wodzie

Codzienne Gotowanie
Risotto con asparagi 155

praktyczne. Co ważne, przepis możesz modyfikować, dowolnie zmieniając dodatki, np. zamiast szparagów dodać grzyby, cukinię, paprykę, kawałki mięsa itp.Składniki:300g ryżu do risotto (arborio lub carnaroli)3 łyżki oliwy200 ml białego wina wytrawnego800 ml bulionu warzywnego1 cebula 5 pieczarek2 łodygi selera naciowegopęczek zielonych szparagówsól, pieprzser parmezannatka pietruszki   Przygotowanie:Na rozgrzanej oliwie w głębokim garnku(...)złoto-żółty. Następnie dodaj białe wino. Gdy wyparuje stopniowo dodawaj bulion, od czasu do czasu mieszając. Całość gotuj około 20 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodaj pokrojone łodygi szparagów. Główki szparagów dodaj po zdjęciu garnka z ognia, będą wówczas al dente. Dopraw solą i pieprzem. Można też dodać łyżkę masła. Risotto podajemy posypane tartym parmezanem, posiekaną natką pietruszki, oprószone

Smakowity Blog Kulinarny
Makaron z grzybami i polędwiczką 246

Składniki: 250 g ulubionego makaronu 1 polędwiczka wieprzowa 250 g brązowych pieczarek 1 pęczek zielonych szparagów 50 g rukoli ser żółty sól, pieprz 2 łyżki masła, olej Przygotowanie: Grzyby pokroić … Czytaj dalej Makaron z grzybami i polędwiczką

czarrna od kuchni
Sałatka ze szparagami, awokado, jajkiem w koszulce, parmezanem i ziołowym dressingiem 120

Pani na straganie zachęca do kupna polskich truskawek. I wtedy już wiem, że jestem w miejscu w którym być powinnam, które kocham. Składniki (na 1 porcję): 6-7 szparagów zielonych 1/4 awokado 1 jajko 1 łyżka octu kawałek parmezanu, otartego obieraczką do jarzyn dressing: garść świeżych ziół: bazylii tajskiej, mięty i oregano, 2 łyżki oleju pistacjowego, 1 łyżka soku(...)limonki, szczypta świeżo zmielonego pieprzu i soli Szparagi myję i obieraczką do jarzyn kroję w cienkie plasterki. Główki pozostawiam w całości. Plastry szparag wrzucam na wrzątek i po kilku sekundach odcedzam. W tej samej wodzie gotuję główki szparag przez minutę. W kolejnym garnku gotuję wodę. Jajko wbijam do miseczki. Kiedy woda zacznie wrzeć dodaję ocet i tworzę

Mango Papaja
Tarta ze szparagami, suszonymi pomidorami i szczypiorkiem 151

szkl. mąki chlebowej 1/2 kostki masła 82% 1 jajko 5 łyżek przegotowanej wody 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej Nadzienie: 1 pęczek zielonych szparagów 1/2 słoika suszonych pomidorów z oleju 1 pęczek szczypiorku 4 jajka 150ml śmietany 30% szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej sól ziołowa i świeżo mielony pieprz do smaku

Kolorowy Przepisownik
Grillowane szparagi 189

truflową, posypujemy pozostałym tartym parmezanem. Jajka przepoławiamy ostrożnie, żeby nie wylać żółtek – rozrywamy je w dłoniach lub przecinamy nożem i od razu podajemy. SKŁADNIKI 450-500g cienkich zielonych szparagów 4 jajka M 4 łyżki grubo tartego parmezanu 2 łyżki oleju ryżowego lub oliwy z oliwek 1 łyżeczka skórki startej z cytryny 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka

Karo in the Kitchen
Sałatka z grillowanymi szparagami i jajkiem w koszulce 155

nawet i trzy obiady :) Składniki: na dwie niewielkie porcje sałata masłowa/lodowa lub mix ulubionych sałat  100 g wędzonego pstrąga (kupuję filet i podgrzewam w 1/2 pęczka zielonych szparagów prażone pestki dyni i sezam do posypania 2 łyżki oliwy  sól  2 jajka (przepis poniżej)   ew. sos winegret ale żółtko jajka zastępuje w tej sałatce

bistro mama
Frittata ze szparagami 168

łososia , czy cokolwiek jeszcze przyjdzie Wam do głowy. Takie śniadanie jest bardzo smaczne i sycące, z pewnością je polubicie! Polecam! Składniki :  2 szalotki 1 ząbek czosnku pęczek zielonych szparagów 3-4 jajka sól, pieprz masło do smażenia Przygotowanie :  Na żeliwnej patelni (lub innej którą  można wstawić do piekarnika, roztopić masło i przesmażyć drobniutko posiekaną szalotkę

Codzienne Gotowanie
Steki wołowe, szparagi na maśle i sałata z miętowym dressingiem – obiad w 20 minut 213

choćby marchew pokrojoną w słupki. SKŁADNIKI 2 steki z rostbefu 3 łyżki masła (zwykłe lub klarowane) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego 1/2 pęczka zielonych szparagów 1/2 główki sałaty lodowej 1/3 dużego kubka jogurtu greckiego 2 łyżeczki sosu miętowego (albo garść świeżej mięty+ szczypta cukru+ łyżka soku z cytryny) 1 mały ząbek czosnku świeżo mielony

Karo in the Kitchen
Biała kasza gryczana ze szparagami, kurczakiem i fetą 262

kurczaka, fetą, pomidorkami koktajlowymi i uprażonymi ziarnami słonecznika. Danie jest smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno (w formie pożywnej sałatki) Składniki na 2 porcje: 5 zielonych szparagów 1 pierś z kurczaka 50 g sera feta 100 g białej kaszy gryczanej 1 płaska łyżka ziaren słonecznika 6 pomidorków koktajlowych 1/2 łyżeczki oregano 2 łyżki oliwy z oliwek extra

Oryginalny smak
Szparagi w boczku z jajkiem w koszulce 174

naprawdę wyborne. Podane ze świeżym pieczywem będą stanowić pyszne śniadanie. Należy tylko pamiętać żeby ich nie rozgotować, bo będą włókniste i niesmaczne. Składniki na 2 porcje: 6 zielonych szparagów 6 cieniutkich plasterków boczku 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin 1 łyżka octu winnego 2 jajka sól pieprz Przygotowanie: Szparagi: Szparagi umyć i odłamać jasne, twarde końce. Gotować

Oryginalny smak
Quiche ze szparagami i kabanosem 153

kolacyjną. Smakuje zarówna na ciepło jak i na zimno.   SKŁADNIKI: Ciasto: 100g masła 200g mąki pszennej żółtko 2 łyżki słodkiej śmietanki sól Nadzienie: pół pęczka białych lub zielonych szparagów ¾ szklanki groszku świeżego lub mrożonego cienkie kabanosy   150ml słodkiej śmietanki 12% 3 jajka sól biały pieprzem ząbek czosnku 50g twardego sera gałka muszkatołowa WYKONANIE: Ciasto: Mąkę i sól

Pyry na Gaz
Szparagi z makaronem w maślanym sosie 212

mówiliśmy, ale powtórzymy: proste dania są najlepsze. Przepis pochodzi od Pierre’a Franeya z NY Timesa. Czas : 15-20 minut Poziom trudności : łatwy Liczba porcji : 4 Składniki: Pęczek zielonych szparagów 400 g makaronu tagliatelle albo fettuccini 2 łyżki masła 1/2 szklanki tartego parmezanu Duża szczypta gałki muszkatołowej 4 łyżki siekanej bazylii lub pietruszki Sól i świeżo tarty pieprz

Niedzielny kucharz
Sałatka z kaszą bulgur, szparagami i botwiną 147

multum przypraw. Nie wiem czy jest ktoś komu mogłaby ona nie zasmakować. Smaczniejszego połączenia nie znam!  Składniki (na 2 - 3 porcje): 1/2 suchej szklanki bulgur 1/2 pęczka szparag zielonych  1/2 pęczka botwiny  50 gram sera feta 2 łyżki uprażonych płatków migdałów  1 łyżka masła  sól, pieprz, kolendra mielona i zioła  Kaszę bulgur gotuję(...)jednej szklance wody do momentu wchłonięcia całego płynu. Na maśle smażę posiekane drobno szparagi o botwinę - bez liści. Doprawiam solą, pieprzem i kolendrą oraz ziołami zawartość patelni. Ugotowaną kaszę mieszam z podsmażonymi składnikami, pokruszonym serem feta i posiekanymi liśćmi botwiny oraz uprażonymi migdałami. Doprawiam solą, pieprzem i ziołami jeśli jest taka konieczność. Schładzam lub podaję od razu.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Roladki drobiowe ze szparagami 208

roladki z kurczaka z tym warzywem. Nie dosyć, że ładnie się prezentują to są pyszne. W sam raz na rodzinny obiad. 2 duże filety drobiowe z polędwiczkami 12 zielonych szparag sól morska w młynku pieprz świeżo zmielony zioła prowansalskie 2 łyżki oleju Mięso umyć, osuszyć i usunąć błonki. Odciąć polędwiczki. Filety rozciąć wzdłuż na pół, na dwa płaty. Mięso

Smakołyki Asi
a'la risotto ze szparagami w roli głównej. na drugim planie indyk i pieczarki 150

porcje (u mnie jedna - obiadowa :)) ~50g ryżu ~250-300g filetu z indyka (waga po oczyszczeniu z błonek itp.) ~sól (użyłam soli ziołowej) ~kostka bulionowa ~250-300g zielonych szparagów ~3 średnie pieczarki Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mięso posypać solą i pokroić na kawałki. W garnku zagotować wodę i rozpuścić w niej kostkę bulionową, a następnie

chili & sugar
Jajko po benedyktyńsku na szparagach z wody 156

Składniki: kilka sztuk szparagów zielonych 1 jajko mieszanka: kiełki fasolki mung, cieciorki i soczewicy odrobina octu- kilka kropli- ocet przyspiesza ścinanie się białek jajka szczypta soli szczypta pieprzu szczypta pieprzu cayenne kilka sztuk serka Apetina z chilli do dekoracji-opcjonalnie Przygotowanie: 1. Szparagi gotować w osolonej wodzie przez kilka minut 5-10 minut- do czasu aż szparagi zmiękną odrobinę

KreatywnePiny
Sałatka ze szparagami, jajkiem i ziarenkami 169

sycąco. Danie idealne na lekki lunch lub kolację. W dodatku robi się ekspresowo :) Składniki na 2 porcje: 2 garści mieszanki sałat Pęczek rzodkiewki Pół czerwonej cebuli 12 zielonych szparagów 2 jajka Mieszanka prażonych ziaren "Piekło-niebo" od  Ziarenkowo Świeży szczypiorek Sól, pieprz Dressing: 2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżeczki oliwy z oliwek 2 łyżeczki płynnego miodu sól

Zawsze głodna!