szparagi - 5593 przepisów (strona:151/373)

Omlet z kurczakiem i szparagami 114

Omlet, który powstał na potrzeby wyzwania w  Cookpad :) Raz w tygodniu,  mamy do wykorzystania 3 składniki z których należy przyrządzić danie.  W tym tygodniu było mięso, szparagi i jajko. Pomyślałam o omlecie.  Zrobiłam i wyszło pysznie. Niby nic specjalnego, proste danie, a naprawdę  dobrze smakuje. Polecam.  Robiłam na patelni 14 cm. Składniki: 2 jajka(...)łyżki mleka sól, pieprz 1/2 pojedynczej piersi z kurczaka (około 100 g.) 2 szparagi Wykonanie: Szparagi ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem masła.  Następnie pokroić na małe kawałki. Pierś pokroić w małą kostkę, przyprawić solą i pieprzem. Zostawić na około 30 minut.  Następnie usmażyć na niewielkiej ilości oleju.  Jajka wbić do miseczki, dodać mleko. Przyprawić solą

Agusiowe smakołyki
Menu na dzień: 1600 kcal 114

tłuszcz, potrzebny m.in. do prawidłowej pracy hormonów, które spalają, uwaga, tłuszcz! Pomidorki mają bardzo mało kalorii, ale za to są źródłem błonnika. A więc śmiało dodawaj je do wszystkiego Szparagi również są nisko kaloryczne, a do tego nieziemsko smaczne, pełne białka i błonnika. Skoro jest sezon na szparagi – to zdecydowanie trzeba je wcinać. Zwłaszcza, że doskonale komponują się(...)sezam, przesyp do blendera, dodaj łyżkę oleju i miksuj tak długo, aż powstanie gładki sos, bez ziarenek. Gotowe! Kolacja (188 kcal) Jajko sadzone (lub dwa) Kiełki, np. rzodkiewki Garść szparagów Zobacz naszą najprostszą, sprawdzoną instrukcję jak dobrze ugotować szparagi. Smacznego! Artykuł Menu na dzień: 1600 kcal pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Krem z zielonych szparagów 123

Aromatyczna, sezonowa zupa z zielonych szparagów, której delikatny smak z wyczuwalną nutą polskiego czosnku i wyrazistej cebuli idealnie komponuje się z  chrupiącym ptysiowym groszkiem. Składniki: 500g zielonych szparag 1 ząbek czosnku 1 cebula 3 ziemniaki 500ml bulionu drobiowego 2 łyżki masła szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz Dodatkowo: 60g groszku ptysiowego gęsta śmietana Wykonanie(...)Szparagi  umyć, oczyścić, odłamać końcówki i pokroić na mniejsze kawałki. 2. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w większą kostkę. 3. Cebulę i czosnek drobno posiekać, lekko zeszklić na maśle, dodać ziemniaki i lekko podsmażyć. Wlać bulion, dodać szczyptę gałki muszkatołowej i gotować kilka minut. Następnie dodać szparagi i dalej gotować do miękkości warzyw. Na samym końcu doprawić solą, pieprzem

Szalona Kuchnia Eweliny
Szparagi z burratą i migdałami 104

Szparagi i burrata to moje dwie ulubione rzeczy. Ubolewam ogromnie, że na te pierwsze nie ma sezonu cały rok, a ta druga jest dośc droga. Kiedy jednak przychodzi maj to nie mogę się powstrzymać i pierwsze co robię to szparagi z burratą i migdałami. Idealna Read More Artykuł Szparagi z burratą i migdałami pochodzi z serwisu

Flymetothespoon
Tartaletki z chorizo i szparagami 96

Składniki / 4 porcje: ciasto: – 100 g masła – 200 g szklanki mąki – 2 łyżki zimnej wody – szczypta soli nadzienie: – ok. 15 plasterków pikantnej kiełbaski chorizo – ok. 10 szparagów – 200 g gęstej śmietany 18% lub jogurtu ( u mnie bez laktozy) –2 łyżki tartego parmezanu – 2 duże jaja – sól i pieprz Przygotowanie: Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać masło i szczyptę soli oraz(...)zimną wodę) i włożyć na chwilę do lodówki.  Szparagi myjemy, odrywamy starą końcówkę i kroimy na mniejsze kawałki. Kiełbaskę chorizo kroimy w plasterki.  W misce wymieszaj jajka,  śmietanę lub jogurt oraz parmezan. Całość dopraw solą i pieprzem. Wszystko wymieszaj. Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószona mąką powierzchni na okrągły placek. Wyłóż ciasto na przygotowane małe

I LOVE LIFE
Krem szparagowy z zielonymi kluseczkami 131

zajadać się bez opamiętania. Kluseczki pietruszkowe robią w niej dużą robotę. Ten smak jest najlepszy. Zupa jest syta, szybka do zrobienia. Czego chcieć więcej. zupa krem: 1 pęczek zielonych szparagów 1 por biała część 4 ziemniaki 1,5 litra bulionu warzywnego sól, pieprz, chili płatki oliwa czosnkowa 1 ząbek czosnku kluseczki: 1 jajko 1 szklanka mąki 1/2 pęczka natki pietruszki(...)wody 1/2 łyżeczki soli Zupa: Por kroję w krążki, czosnek drobno, przekładam na rozgrzany olej i chwile przesmażam. Dodaję obrane i pokrojone ziemniaki, dodaję obrane i pokrojone szparagi. Główki zostawiam wrzucę je do zupy na końcu. Wlewam bulion i gotuję na wolnym ogniu 20 minut. Pod koniec gotowania doję główki szparagów. Przed blendowaniem wyjmuję je do dekoracji. Doprawiam sola, pieprzem

wesoła kuchnia
Pęczotto z groszkiem i białymi szparagami 112

porcje: 150 g kaszy pęczak 50 g zielonego groszku 6 białych szparagów 2 łyżki stałej części mleka kokosowego 1 większy kieliszek białego wina (ok. 150 ml) 1-2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek przyprawy: sól, zioła prowansalskie, mięta W rondelku rozgrzewamy mleko kokosowe. Dodajemy kaszę i chwilę smażymy, aby kasza wchłonęła płyn. Dolewamy wino i ponownie, mieszając(...)kasza wchłonie płyn. Dolewamy dwie szklanki wody i gotujemy kaszę do miękkości. Doprawiamy solą i ziołami. Następnie dodajemy groszek i odstawiamy rondelek na bok. Na patelni rozgrywamy oliwę. Szparagi obieramy i kroimy w grubsze plastry. Smażymy, aż się zrumienią. Delikatnie solimy. Kaszę przekładamy do miseczek, dodajemy szparagi

Kucharzyca
Tostowe koszyczki z szynką, serem, szparagami i przepiórczym jajem z awokado 121

korzystamy z pierwszych nowalijek i szczypiorku z własnego ogródka. Dietę też zmieniamy powoli na lżejszą korzystając z dobrodziejstw tego co daje nam natura.  Chrupiące tostowe koszyczki ze świeżymi szparagami, i odrobiną przyprawy Vegeta Natur z dodatkiem malutkiego i zdrowego przepiórczego jaja, dadzą nam energię i zapewnią dobry nastrój na resztę dnia-spróbujcie tego połączenia, gwarantuję   -pyszne! Składniki(...)niej i dla niego: 6 kromek tostowego pszennego chleba 6 plastrów gotowanej szynki 6 przepiórczych jajek 50 g ostrego sera żółtego 3 świeże zielone szparagi ½ awokado Vegeta Natur z czosnkiem do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Masło do wysmarowania formy Sposób przygotowania: Świeże szparagi pokroić na małe kawałki , krótko zblanszować w osolonej wodzie (około 3 minuty), odcedzić na sitku

Wanilia i Kardamon
Bezglutenowe migdałowe gofry ze szparagami 112

Gofry bez glutenu, bez laktozy wytrawne. Podałam je z jajkiem i szparagami. Polecam na śniadanie, można je zabrać do pracy. Są bardzo dobre i do tego zdrowe. Goframi można zajadać się też zamiast chleba i jeść je z wędliną, masełkiem. gofry bezglutenowe: 3 łyżki migdałów 3 łyżki płatków owsianych 2/3 szklanki mąki migdałowej 1/3 łyżeczki soli 4 łyżki oliwy(...)ziołami 2 jajka 250 ml wody 1/2 łyżeczki ziół/ oregano, bazylia/ pozostałe: 1/2 pęczka szparagów zielonych 6 pomidorków koktajlowych 6 jajek 50 g kabanosów oliwa z ziołami natka pietruszki pieprz czerwony, sól Gofry bezglutenowe: Migdały, płatki owsiane przekładam do pojemnika i i rozdrabniam na pył. Dodaję mąkę, żółtka, wodę, sól, oliwę, zioła i całość miksuję. Białka ubijam na sztywno mikserem

wesoła kuchnia
Sałatka z tortellini i szparagami. 108

Lubicie szparagi? Ja bardzo lubię. Akurat trwa sezon, więc trzeba korzystać :)  Tym razem zrobiłam sałatkę. Przyznaje, że to mój pierwszy raz :)  Nigdy wcześniej nie robiłam sałatki ze szparagami. Postanowiłam sprawdzić,  co z tego wyjdzie. Wyszło smacznie. Ja bardzo lubię wszelkiego rodzaju sałatki,  więc i ta mi smakowała. U nas w domu, tylko ja jestem ich wielbicielką(...)innego.  Ciekawa jestem, czy Wam ta sałatka posmakuje? Jeśli zdecydujecie się spróbować,  to dajcie znać w komentarzach.  Składniki: 1 szklanka makaronu tortellini (odmierzyłam surowy) 1 pęczek szparagów 500 g.( miałam zielone) kilka rzodkiewek 3 jajka, ugotowane na twardo 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1 cebula dymka razem ze szczypiorem 15 pomidorków koktajlowych 2 łyżki majonezu

Agusiowe smakołyki
Białe Szparagi Zapiekane z Szynką Szwarcwaldzką 94

Jednym z moich ulubionych warzyw sezonowych są szparagi, dziś zapiekane z szynką szwarcwaldzką i serem żółtym, są przepyszne w tej postaci, idealnie smakują z dodatkiem sosu holenderskiego. SKŁADNIKI: 1 kg białych szparagów 200g szynki szwarcwaldzkiej 200g sera żółtego startego na grubych oczkach woda sól (około łyżeczki) cukier (około łyżeczki) masło (około łyżki) WYKONANIE: 1. Szparagi obieramy ze skórki, odcinamy twarde(...)końce. 2. Gotujemy wodę z dodatkiem soli, cukru i masła. Do gotującej się wody wrzucamy szparagi na około 5 minut, po tym czasie odcedzamy je z wody. 3. Każdą szparagę owijamy szynką szwarcwaldzką, układamy w naczyniu żaroodpornym albo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierz posypujemy serem żółtym. Całość zapiekamy około 20 minut w temperaturze

Dziś Ja gotuje
Pyszna zupa szparagowa. Tej wiosny robimy ją już trzeci raz! PRZEPIS 79

sezonie nieustannie objadamy się świeżymi szparagami. Mamy na przykład świetny wiosenny przepis na zupę, w której grają one rolę główną. Pyszna jest! Przepis na zupę szparagową Składniki: około 2 litrów wywaru mięsnego (u nas tym razem przygotowany na ćwiartce z kurczaka), 1 cebula, 2 marchewki, 4 średnie ziemniaki, pęczek zielonych szparagów, płaska łyżka mąki pszennej, 200 ml śmietanki kremówki(...)pokrój w plasterki, również dorzuć do zupy, w kolejnym kroku to samo zrób z ziemniakami, które należy pokroić w dość grubą kostkę. Gotuj wszystko około 5 minut. Ze szparagów odetnij zdrewniałe końcówki, następnie pokrój je na około 1,5-2 cm kawałki. Wrzuć do zupy, gotuj jeszcze 3 minuty. Mąkę wymieszaj ze śmietanką, dokładnie, aby nie było gródek (najlepiej użyć

Kulinarna Polska
Wiosenny obiad ze szparagami, mizerią z rzodkiewki i a'la schabowym z pieczarki! 100

Wiosenny pomysł na obiad ze szparagami w roli głównej, lubię jeść jarsko, bez mięsa dobrze się wtedy czuję, choć ostatnio miewam jakieś zachciewajki na mięso, których nie miałam ponad 1,5 roku. Trochę mnie dziwią bo mięso gości u mnie 1-2 razy w miesiącu, ale widocznie mój organizm go potrzebuje. Także kaszankę z grilla już mam zaliczoną w majówkę(...)Hahah! Ale jaki przepis mam na nią! O losie jedyny mówię Wam! Ale to niebawem! Dzisiaj totalne sztosiwo: gotowane na parze ziemniaki i szparagi, plus mizeria z rzodkiewkami i kotlety a-la schabowe z pieczarek. Zazwyczaj w ten sposób przygotowywało się u mnie w domu kanie - takie grzyby- ale dzisiaj będąc na zakupach, zobaczyłam takie wielkie główki pieczarek i pomyślałam

SMYKWKUCHNI
Szparagowe risotto 106

Pyszne, kremowe, rozpływające sie w ustach risotto z zielonymi szparagami. Pyszny dodatek do wszelkiego rodzaju mięs a przede wszystkim ryb. Zapraszam ;) Szparagowe risotto - 1,3 szklanki ryżu arborio do risotta - 400 g zielonych szparagów - 100ml białego wina - 1 litr bulionu ( ew. z kostki) - łyżka masła - ew. sól, pieprz do smaku Szparagi obieramy , myjemy , odcinamy zdrewniałe końcówki i tniemy w kawałeczki(...)patelni rozgrzewamy masło. Na rozgrzane masełko wrzucamy ryż i chwilę szklimy.  Dodajemy odrobinę bulionu i szparagi mieszamy aż do wchłonięcia się płynu i znów dolewamy bulion. Mieszamy do wchłonięcia się płynu i znów dolewamy tym razem wino. Mieszamy i tak aż do miękkości ryżu powtarzamy czynność. Na koniec doprawiamy do smaku

Kuchnia Pełna Emocji

Proponowane wyszukiwania