podje je z bitą śmietaną, owocami czy dżemem. Ale gofry nie zawsze muszą być na słodko. Dziś na śniadanie proponuję wytrawne gofry na słono z moimi ulubionymi składnikami- ze szparagami, szynką i żółtym serem. Wszystkie te składniki razem sprawiają, że mogę takie gofry jeść codziennie. Składniki na 6 gofrów: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 50 g margaryny(...)śniadaniowej klasycznej 1/2 łyżeczki oleju 6 sztuk zielonych szparagów 4 plasterki szynki 50 g sera gouda 1 jajko L 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki posiekanego szczypiorku Margarynę roztopić i ostudzić. Mąkę wsypać do miski, dodać jajko, sól, mleko, proszek do pieczenia i rozpuszczoną margarynę, wszystko wymieszać za pomocą trzepaczki. Nagrzać gofrownicę do maksymalnej temperatury. Szparagi
Krylowa KuchniaPierwszych dni maja nie mogliśmy rozpocząć inaczej jak szparagami polanymi sosem holenderskim . Przeważnie używaliśmy gotowego sosu, ale prowadzenie bloga motywuje nas do przygotowywania wszystkich składników posiłku samodzielnie. Od razu odrzuciliśmy błyskawiczną wersję ze zblendowaniem razem wszystkich składników i zabraliśmy się za przygotowanie „holendra” w kąpieli wodnej, żeby nadać mu delikatną i kremową konsystencję. Ważne jest, żeby się nie śpieszyć(...)pewno otrzyma się idealny sos holenderski , który świetnie będzie komponował się ze szparagami. Składniki na sos holenderski 3 żółtka 250 g masła 2 łyżki białego wytrawnego wina 2 łyżeczki soku z cytryny 1 szczypta pieprzu cayenne sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Masło rozpuścić, pozostawić do przestygnięcia. Do miski wlać wino i sok z cytryny, dodać żółtka. Postawić
niecodziennikparyLowCarb) Keto gofry śniadaniowe (Paleo, LowCarb) Keto roladka z cukinii z łososiem (Paleo, LowCarb, AIP) Keto placki z cukinii z łososiem (Paleo, LowCarb) Keto racuchy bananowe (Paleo, LowCarb) Keto szparagi z jajkiem (Paleo, LowCarb) Keto pasztet świąteczny (Paleo, LowCarb) Keto tarta szpinakowa (Paleo, LowCarb) Keto bajgle brokułowe (Paleo, LowCarb) Keto pankejki dyniowe (Paleo, LowCarb) Keto deser- Kokosowe donuty (Paleo, LowCarb(...)grillowanymi warzywami Możecie wybrać też dania obiadowe spośród następujących propozycji: Cukiniowe tagliatelle z krewetkami i pomidorkami (Paleo, LowCarb) Keto gołąbki z mięsem wołowym (Paleo, LowCarb) Keto roladki ze szparagami (Paleo, LowCarb) Keto sałatka z wołowiną (Paleo, LowCarb) Keto naleśniki ze szparagami (Paleo, LowCarb) Keto burgery z łososia (Paleo, LowCarb) Keto szparagi w szynce (Paleo, LowCarb) Keto Falafel z kalafiora (Paleo
Modern Cave Girlsprawą różnych składników. Placek i ładnie wygląda i smakuje. Czas przygotowania : 30 minut Czas pieczenia : 40-45 minut Poziom trudności : łatwe Liczba porcji : 4 Tortilla z ziemniakami, paprykami, szparagami i fetą Hiszpańska tortilla to wypasiony omlet. U nas oprócz obowiązkowych ziemniaków są jeszcze pieczone papryki, szparagi i feta Słowo tortilla kojarzy się głównie z miękkim plackiem z pszenicy, w który(...)podgotowane plastry ziemniaków. Do misy z paprykami wbij 8 jajek. Dodaj posiekany szczypiorek. Posól. Dobrze wymieszaj. Wylej do formy do pieczenia, w której są ziemniaki. Na wierzch wykładaj kawałki szparagów. Dodaj pokruszony ser feta. Wstaw do piekarnia nagrzanego do 180 stopni i piecz 40 minut, aż masa stężeje, wierzch zrumieni się. Wyjmij tortillę z piekarnika , wbij w środek wykałaczkę
Niedzielny kucharzZupa szparagowa. Krem z białych szparagów – czyli obowiązkowa zupa w sezonie szparagowym! :) Ma ona delikatną, kremową konsystencję i wyjątkowy smak białych szparagów, a całość przyozdobiona jest aromatycznym, świeżym koperkiem. Zachęcam równie The post Zupa szparagowa. Krem z białych szparagów. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojetruskawki i szparagi to jedno z moich ulubionych letnich połączeń. W kilka chwil można z nich wyczarować na przykład taką pyszną sałatkę :) pęczek świeżego szpinaku pęczek szparagów łyżka oliwy szczypta soli i pieprzu szklanka truskawek dwa plastry sera typu korycińskiego z czarnuszką i kozieradką świeża bazylia oliwa Szparagi nacieramy łyżką oliwy i grillujemy na rozgrzanej patelni. Podajemy je ze szpinakiem(...)truskawkami i pokrojonym w kosteczkę serem. Całość polewamy oliwa i posypujemy świeżymi listkami bazylii. Smacznego :) Artykuł Sałatka z grillowanymi szparagami, truskawkami i serem z czarnuszką i kozieradką pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogChrupiące cienkie ciasto z pachnącym sosem pomidorowym, z dodatkiem wyrazistej czerwonej cebuli, chrupiącymi szparagami, pachnącą szynką i wyrazistymi serami. To przepis na uwielbiany przez nas, idealnie płaski placek rodem ze słonecznej Italii. Składniki: Ciasto: 30g świeżych drożdży 260g mąki na pizzę typu ,,0’’ 1/2 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka suszonej(...)pomidorowy: 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1/2 puszki pomidorów krojonych 1 łyżka oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 łyżki oliwy sól pieprz Pozostałe składniki: 14 łodyg zielonych szparag 100g szynki w plastrach długo dojrzewającej 8 pomidorków koktajlowych 1 czerwona cebula 100g sera naturalnego camemberta 140g sera mozzarella sól pieprz oliwa szczypta suszonej bazylii Wykonanie: 1. Ciasto: Drożdże pokruszyć, dodać
Szalona Kuchnia EwelinySkładniki /1 porcja: – 1 duży pomidor np. malinowy lub 1/3 puszki pomidorów krojonych z puszki – 3 zielone szparagi – 2 jaja wiejskie – łyżka białej fasolki z puszki – szczypta kminu rzymskiego – olej rzepakowy lub olej kokosowy – sól i pieprz, papryka słodka i ostra – łyżka masła – do podania np. bagietka lub ulubiony chleb, starty parmezan Przygotowanie: Szparagi płukamy i odrywamy(...)szparagi.Smażymy ok. 2 minuty. Dodajemy białą fasolkę i wbijamy dwa jaja . Przykryć patelnię pokrywką i gotować aż białka. Opcjonalnie posypać startym parmezanem przed podaniem:). Smacznego Artykuł Szakszuka ze szparagami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEDzień dobry :-) Uf jak gorąco :-( Nic się nie chce, nie mówiąc już o gotowaniu. Tym razem coś na szybko, kasza pęczak ze szparagami, słonecznikiem i pomidorkami. Tak na szybko, do tego była pieczona rybka, choć ja wolałam bez. Bardzo lubię kasze z dodatkiem warzyw i tak naprawdę mi to wystarcza ;-) Miłego dnia :-) Składniki: 1,5 szklanki kaszy pęczak pęczek szparag(...)kilka pomidorków koktajlowych 1/2 szklanki słonecznika 1/2 łyżeczki kurkumy sól pieprz masło klarowane do smażenia 1. Kaszę pęczka gotujemy według przepisu na opakowaniu. Szparagi myjemy, odcinamy twardą końcówkę i kroimy na mniejsze części. Pomidorki kroimy na połówki. 2. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy szparagi, oprószamy je solą i smażmy, aż będą robić się miękkie, dorzucamy słonecznik, który fajnie się
kruche babeczkiporzeczki mrożonej 100 ml wódki czarny bez 1 gwiazdka anyżu 1 ziarno kardamonu sól, pieprz 1 łyżeczka sosu balsamico 1 łyżeczka miodu Sałatka: 1 doniczka sałaty trzy kolory 5 szparag zielonych 15 malin 10 oliwek czarnych 1 cebula czerwona 5 dkg sera blu z pleśnią 3 morele 1 gruszka kwiatki czarnego bzu Skórę na piersi z kaczki nacinam w kratkę(...)Podczas smażenia mięso wytworzy tłuszcz . Smażę 7 minut z jednej strony i 4 minuty z drugiej. Zdejmuję z patelni i odstawiam na 5 minut i kroję na plastry. Sałatka: Szparagi kroję na kawałki. W garnku zagotowuję litr wody wrzucam szparagi bez główek i gotuję 3 minuty. Dodaję główki szparag i zostawiam 5 minut we wrzącej wodzie i nie gotuję już
wesoła kuchniaktóra wprost rozpływa się w ustach. Polecam! CUKINIA FASZEROWANA PRZEPIS TUTAJ Cukinia faszerowana to ciekawy pomysł na smaczny i szybki obiad lub przystawkę na przyjęcie. RISOTTO Z KREWETKAMI I SZPARAGAMI PRZEPIS TUTAJ Kremowe i aromatyczne risotto z dodatkiem masła, zielonych szparagów i chrupiących krewetek. Pyszny i jednocześnie prosty w przygotowaniu obiad jednogarnkowy. SWOJSKI GARNEK Z MŁODĄ KAPUSTĄ I KLOPSIKAMI PRZEPIS(...)pieczywem. INDYK Z RYŻEM I WARZYWAMI PRZEPIS TUTAJ Pomysł na szybki, smaczny, zdrowy, niskokaloryczny i kolorowy obiad, którego przygotowanie zajmie nam zaledwie około 30 minut . ZUPA KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW PRZEPIS TUTAJ Delikatna i aromatyczna zupa krem z białych szparagów. Coś pysznego! BŁYSKAWICZNE GOŁĄBKI – BEZ ZAWIJANIA PRZEPIS TUTAJ Tak zwane oszukane albo leniwe gołąbki czyli niezawijane w kapustę
Blog z ApetytemKurczak w miodzie i ketchupie pieczony z warzywami Szybki, prosty i niedrogi obiad z piekarnika. Chrupiące i soczyste pałki z kurczaka oraz przyrumienione ziemniaczki pieczone ze szparagami i papryką. Coś pysznego! Składniki: 6 pałek z kurczaka ok 6-8 ziemniaków 2 łyżki ketchupu 1 łyżka miodu 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku Przyprawy: sól, pieprz, słodka(...)papryka mielona, ostra papryka mielona, majeranek 1 papryka (użyłam żółtej i czerwonej) pęczek zielonych szparagów 1 łyżka masła 1 łyżka oleju *** Mięso z kurczaka dokładnie myjemy, oczyszczamy i osuszamy *** *** Do miski przekładamy przekładamy ketchup, miód i jogurt *** *** Dodajemy przeciśnięty czosnek oraz przyprawy: po około pół łyżeczki każdej lub wedle uznania. Wszystko dokładnie mieszamy *** *** Mięso z kurczaka przekładamy do uprzednio
Blog z ApetytemPieczone szparagi zobaczyłam u Magdy i Emmy na Blogu . Wyglądały bardzo apetycznie. Z super dipem. wiązka zielonych szparagów* bułka tarta ( u mnie Bezgluten) parmezan tarty ok. łyżka jajko zioła prowansalskie do smaku Przepis jest łatwy. Po prostu obtaczamy szparagi w roztrzepanym jajku i panierujemy w mieszance bułki tartej, ziół prowansalskich i parmezanu . Pieczemy w 190 stopniach(...)15minut ( moje po tym czasie były jeszcze twarde i piekłam 30 minut). * teraz moje spostrzeżenia: 1. wybierzcie trochę grubsze szparagi niż moje 2. następnym razem jednak zblanszuję kilka minut we wrzątku i osuszę na papierowym ręczniku. Potem będę panierować
AZgotuj!wykorzystania. Zielone dodatki mogą być dowolnie modyfikowane, ale w tym przypadku im więcej zielonego tym lepiej. Składniki (na 2 duże porcje): 100g kaszy pęczak 1 mała cukinia pęczek zielonych szparagów pół szklanki mrożonego groszku 1 duża cebula 200ml bulionu warzywnego sól i pieprz do smaku 3 łyżki masła Kaszę przepłukujemy na sicie, wrzucamy do wrzącej, dobrze osolonej wody(...)gotujemy aż będzie al dente. Po ugotowaniu odcedzamy, przelewamy odrobiną zimnej wody i odstawiamy do odcieknięcia. Przygotowujemy warzywa – szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe części. Następnie, odkrawamy główki, które zostawiamy w całości, a resztę łodygi kroimy w plasterki. Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelnię wrzucamy łyżkę masła
Smaczna Strona