pieprz. Zupy już gotuję bo straci kolor. Makaron gotuję według instrukcji. Zupę podaję z makaronem, koperkiem, mleczkiem. Sałatka sezonowa z kwiatami czarnego bzu 1 doniczka sałaty trzy kolory 5 szparag zielonych 15 malin 10 oliwek czarnych 1 cebula czerwona 5 dkg sera blu 3 morele kwiatki czarnego bzu 1 łyżka sosu balsamico Szparagi kroję na kawałki. W garnku zagotowuję(...)litr wody wrzucam szparagi bez główek i gotuję 3 minuty. Dodaję główki szparag i zostawiam 5 minut we wrzącej wodzie i nie gotuję już. Sałatę strzępie na talerzu, układa, maliny, cebulę pokrojoną w piórka, morele. Dokładam oliwki czarne, ser blu pokrojony, polewam balsamico. Smacznego i zachęcam do spożywania 5 porcji warzyw i owoców co dziennie
wesoła kuchniaaromatyczną pastą ze świeżego koperku to moja propozycja dla klasycznych mięsnych potraw z grilla. Grillowanie to nasz sport narodowy dlatego ja polecam delikatne steki z łososia w towarzystwie chrupiących szparagów. Świetny przepis na grilla pod chmurką. Składniki: 360g steki minutowe z łososia Mowi (2 opakowania po 180g) Marynata: 4 łyżki ginu 2 łyżka soku z cytryny 2 łyżka soku(...)miodu sól pieprz Pasta koperkowa: 50g świeżego koperku 100g migdałów 8 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 40g parmezanu sól pieprz Dodatkowo: 2 bagietki 1 pęczek szparagów oliwa sól pieprz Wykonanie: 1. Marynata: Gin, sok z pomarańczy i z cytryny wymieszać ze sobą, dodać miód, doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 2. Steki
Szalona Kuchnia EwelinySoczysty filet z łososia o cytrusowej nucie, pieczony z chrupiącą, niezwykle aromatyczną pierzynką na bazie pachnącego świeżego koperku, orzeszków ziemnych i orzeźwiającej limonki, podany z grillowanymi szparagami i kuskusem to ciekawy pomysł na klasycznego łososia w nowatorskiej odsłonie. Składniki: 600g świeżego, surowego łososia pure Mowi (4 x 150g) Marynata: 1 łyżka soku z cytryny sok i skórka(...)kopru 1 bułka kajzerka skórka z 1 limonki 4 łyżki soku z limonki 3 łyżki parmezanu 8 łyżek oliwy z oliwek pieprz sól Dodatkowo: 200g kaszy kuskus 1 pęczek szparagów oliwa sól pieprz Wykonanie: 1. Marynata: Sok, skórkę z pomarańczy i sok z cytryny wymieszać ze sobą, dodać miód, doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 2. Filety
Szalona Kuchnia EwelinyJajeczny sos do makaronu ze szparagami inspirowany włoską carbonarą smakuje nieprawdopodobnie! Przepis na szparagową carbonarę Składniki: 5-6 zielonych szparagów, ząbek czosnku, 2 małe jajka, 100 ml śmietanki kremówki*, garść startego parmezanu, sól, pieprz, oliwa, ugotowany makaron. Składniki na dwie porcje sosu. Zrób tak: na głębokiej patelni krótko przesmaż na oliwie posiekany czosnek, dodaj szparagi pokrojone w duże kawałki
Kulinarna PolskaLekka, pyszna, wiosenna sałatka od której nie można się oderwać. Podałam ją z krewetkami, szparagami i chrupiącymi nasionami. Uwielbiam takie kombinacje sezonowych składników. Kalorii nam nie przybędzie więc możemy wcinać ją bez wyrzutów sumienia. sałatka: 1/2 główki sałaty masłowej 1 cebula czerwona 6 pomidorków koktajlowych żółtych i czerwonych 1/2 pęczka szparagów zielonych 20 dkg krewetek 5 rzodkiewek 1/2 papryczki chili(...)drobno pokrojony, kawałek chili, i natkę pietruszki. Mieszam i odstawiam w marynacie na godzinę do lodówki. Z rzodkiewek wycinam kwiatki i układam na sałacie. Cebule kroje w krążki. Szparagi kroję na 3 cm kawałki. Same łodyżki bez główek gotuję w osolonej wodzie pięć minut. Wkładam główki szparagów i zostawiam na dwie minuty. Po wyjęciu z garnka przelewam je zimną
wesoła kuchniastraciła na popularności w naszej rodzinie. Przepis na jambalaya jest jak zwykle prosty. Używam ryżu basmati. Często są to obiadowe resztki z poprzedniego dnia. Jumbo krewetki, zielony groszek i szparagi…Skorupiaki i szparagi to po prostu niezwykła rozkosz dla podniebienia. Takie dania mogę jeść codziennie! Przepis na jambalaya 4 porcje Składniki: 250 g ryżu basmati 1 szalotka(...)zielonego groszku, mrożonego 150 g zielonej fasolki, mrożonej 300 g szparagów 500 g dużych krewetek 3 łyżki oliwy z oliwek 1 kostka bulionowa warzywna, ekologiczna sól i czarny pieprz do smaku ½ płatków chili ¼ kajeńskiego pieprzu 2 łyżki pokrojonego szczypiorku Opłukaj ryż w zimnej wodzie. Przełóż do garnka, wlej 1 litr wody i dodaj kostkę bulionową. Gotuj ryż aż będzie prawie
codojedzeniaDzień dobry:-) Sezon na szparagi rozpoczęty. My lubimy bardzo i korzystamy ile się da ;-) Tym razem zrobiłam je z polędwiczką wieprzową i suszonym pomidorem. Do tego sosik, ryż jaśminowy i surówka. Pysznie wyszło. Polecam i życzę miłego piątku :-) Składniki: około 350 g polędwiczki wieprzowej 4-5 szparag kilka suszonych pomidorów zioła prowansalskie sól pieprz około 400 ml bulionu(...)łyżeczki kurkumy 1/2 szklanki śmietanki 30% świeża bazylia masło klarowane 1. Szparagi możemy podgotować, ja tak robię, bo później szybciej mi się robi z nimi różne dania, a wolę takie podgotowanie niż smażone. Ja gotuję 10 minut w osolonej wodzie. 2. Polędwiczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, usuwamy błonki i kroimy na około 1-1,5 cm plastry, które jeszcze dodatkowo
kruche babeczkiKolejna odsłona szparagów. Dzisiaj w formie zupy. Dodatkowo z wykorzystaniem łykowatych, twardych części. Dzięki temu nic się nie zmarnuje. Polecam. Składniki: Twarde części z dwóch pęczków szparagów zielonych 3 ziemniaki 100 g fileta z kurczaka Woda ok. 1 ½ l Sól Pieprz biały Śmietana słodka/ opcjonalnie Wykonanie: Szparagi kroimy na kawałki i umieszczamy razem z filetem w garnku z wodą. Zagotowujemy(...)Ziemniaki obieramy. Kroimy. Dodajemy do szparagów. Całość solimy i gotujemy do miękkości. Odstawiamy do przestudzenia. Blendujemy/ miksujemy na gładko. Przelewamy przez sito ( niezbyt gęste ). W ten sposób pozbywamy się łyka. Zupę doprawiamy białym pieprzem i ewentualnie solą i dodajemy opcjonalnie śmietanę. Podajemy na ciepło. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki EwySezon na szparagi przypada w Polsce na maj i czerwiec. Te dwa miesiące to najlepszy czas na wzbogacenie swojego codziennego menu o dania z ich udziałem, nie tylko ze względu na smak, ale także na wysoką zawartość witaminy K i kwasu foliowego. Dzisiejsza danie to idealna propozycja na obiad, który z łatwością przygotujesz w 20 minut. Makaron ze szparagami świetnie(...)sprawdzi się również, jako pomysł na kolację z przyjaciółmi wzbogaconą kieliszkiem białego wina. Post Makaron tagliatelle z zielonymi szparagami i szynką parmeńską pojawił się poraz pierwszy w Magazyn kulinarny Codogara
CodogaraPonieważ to czas kiedy cała rodzina jeszcze śpi, nikt ode mnie nic nie chce : ) i mogę spokojnie gotować : ) Pomysł na ten lunch właśnie tak powstał, na stole leżały ostatnie szparagi i kawałek cukinii z wczorajszej kolacji. W lodówce stał słoik z kaparami, suszonymi pomidorami, do tego trzeba było dodać coś jeszcze i tak padło na kuskus. Lunchbox warzywy do pracy(...)cukinii 3 suszone pomidory 2 ząbki czosnku 4 szparagi 2 łyżki kuskusu ugotowanego ( ugotuj wg przepisu na opakowaniu ) kilka oliwek kilka kaparów 2 łyżki ciecierzycy z puszki 1 pasty paprykowej Na patelni rozgrzałam 1 łyżkę oleju rzepakowego i podsmażyłam na nim czosnek (przez niecałą minutę ) potem dodałam suszone pomidory, cukinię, oliwki. Podlałam całość łyżką wody i zakryłam pokrywką. Po chwili
Kuchnia na wzgórzuprzyznać, że to już kolejny raz, gdy bezmięsna wersja dań zdecydowanie triumfuje nad tymi z dodatkiem mięsa. Przystawka: 👉 Jajko przyrządzane w temperaturze 67°C na espumie z zielonych szparagów z posypką pomarańczową Ktoś sobie pomyśli, ale wyczyn - podać jajko! A jednak, ponieważ było ono przyrządzane metodą sous-vide, a na dodatek każda z jego części osobno! Dopiero na talerzu(...)składało się to w jedną całość, także techniczne to naprawdę wyższa szkoła jazdy. Espuma ze szparagów smaczna, samo jajko mogło być nieco bardziej słone, ale to ta pomarańczowa posypka robiła całą robotę! Świeżość szparagów, aksamitne jajko i podkręcający całość cytrusowy aromat - wszystko bardzo dobrze się ze sobą komponowało, a świeże pieczywo dopełniło dzieła! 👌 Danie główne: 👉 Nadziewana przepiórka z foie gras
Cooking Monsterkilograma przeciętnego sera. To średni wynik dla kilku najpopularniejszych jego gatunków dostępnych w sklepach. Sery wymagają przecież energochłonnego chłodzenia przy transporcie, który często odbywa się na spore odległości. 6 Szparagi Jedyne warzywo na liście 10 najbardziej wpływających na nasz klimat produktów spożywczych. Jeden kilogram szparagów to 8,9 kilogramów dwutlenku węgla więcej w atmosferze Ziemi. Dlaczego? Otóż jak się okazuje(...)szparagi do USA trafiają przede wszystkim z Ameryki Łacińskiej i są transportowane głównie ciężarówkami. Stąd autorzy raportu zwracają uwagę na wpływ na nasz klimat wszystkich towarów spożywczych, które wymagają przewożenia i chłodzenia. Na polskiej liście szparagów by więc nie było, bo na naszych stołach królują rodzime warzywa! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 7 Wieprzowina Jeden kilogram wieprzowiny wiąże się
Fleksitarianizm.plmasło 50 g • gałązki rozmarynu1 szt sos szafranowy • Szafran - nitki1 szczypta • cebula biała 40 g • śmietana 36% 100 ml • masło 10 g • wino białe wytrawne50 ml sezonowe warzywa • szparagi zielone 8 szt • brokuły 60 g • groszek świeży 80 g • ser grana padano 20 g • woda zimna 3 l • sól morska 1 łyżka • bulion drobiowy200 ml crust • natka pietruszki(...)doprawiam bulion solą. Sezonowe warzywa Świeży groszek wrzucam na chwilę do wrzącej wody i odcedzam.. Wycinam z brokuł różyczki i gotuję w lekko osolonej wodzie. W garnku do szparagów gotuję obrane do wysokości główek szparagi. Główki do szparagów powinny być poza wodą. Na patelnie topię odrobinę masła. Wrzucam zielone warzywa oraz starty ser. Zalewam bulionem i redukuję do momentu
chefintheforestZaległy przepis, jeszcze z ostatnimi już szparagami i musiałam je wykorzystać by zrobić pizzę. Więc wyszła rewelacyjna pizza ze szparagami i białym sosem śmietanowo - serowym. Taka klasyka, ale jakże smaczna. Świetnie sprawdzą się także mrożone szparagi, jeśli je mroziliście w maju. Składniki : * 500g mąki pszennej * 1/4 kostki świeżych drożdży * szklanka ciepłej wody * szczypta soli * oliwa * mała(...)śmietana 18% * 100g sera żółtego * 100g mozzarelli * kilka surowych zielonych szparagów * pół żółtej papryki * pół czerwonej cebuli Przygotowanie : Drożdże rozetrzeć z łyżką mąki i połową szklanki wody. Całość wlać do pozostałej mąki. Dodać sól i resztę mąki oraz łyżkę oliwy. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Śmietanę wymieszać z serem, można delikatnie przyprawić solą
Magiczne Życie MartySezon na szparagi minął, nad czym bardzo ubolewam ;( Ja jednak mam zamrożone 2 pęczki na specjalną okazję ;) Może i wy zamroziliście, więc prezentuję dzisiaj propozycję na wykorzystanie właśnie szparag, jajek i sera. To takie 3 podstawowe składniki do tego trochę mleka, cebula i boczek. Prawda że intrygująco brzmi? W moim rodzinnym domu nie jadało się tart na słono(...)odkrywam dopiero teraz kiedy sama gotuję. I bardzo je lubię! Składniki: ciasto 210 gram mąki 100 gram masła 1 jajko szczypta soli farsz pół pęczka około 200 gram szparag 1 cebula czerwona 100-150g boczku lub innej wędliny 200 ml mleka 3 jajka 200 gram serka topionego 1 łyżka masła 1 łyżka musztardy dijon ulubione świeże zioła
Życie zaczyna się w kuchni