szparagi - 5593 przepisów (strona:161/373)

TARTA ZE SZPARAGAMI I RICOTTĄ 221

Szparagi bardzo lubię i staram się wykorzystać ten krótki czas , kiedy można się  nimi cieszyć. Najczęściej jadam je z sosami lub w postaci mojej ulubionej tarty. Ponieważ jestem maniaczką kruchego ciasta , delektuję się każdym kęsem tej zielonej tarty. POTRZEBUJEMY: (na formę około 22,23 cm) CIASTO: 100 g masła zimnego 200 g przesianej mąki 1 jajko lub żółtko szczypta(...)soli Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na około pół godziny. NADZIENIE DO TARTY pęczek szparagów około 100- 120 g sera ricotta 1 jajko 250 g śmietany 18% łyżka mąki mała cebula szczypior sól , pieprz do smaku Łykowatą część szparagów odcinamy i gotujemy kilka minut w wodzie z dodatkiem szczypty soli i cukru. Odcedzamy. Cebulkę szklimy

WYSPA SZCZĘSLIWA
Kanapki ryżowe w stylu azjatyckim 169

lubisz :) Podstawa to pół na pół ryż kleisty i basmati, płaty nori i folia spożywcza, która zatrzyma wszystkie składniki na miejscu. Dziś proponujemy dwie wersje: z marynowanym indykiem i szparagami lub wędzonym łososiem i jajkiem sadzonym. Przed podaniem wystarczy kanapkę przeciąć na pół i jeśli lubisz skropić sosem sojowym.  Smacznego :) Porcje: 6-8 Składniki:  Ryż 100 g ryżu(...)wędzonego na zimno) 200 g świeżego szpinaku 200 g pieczarek (u nas brązowe i portobello) 4 jajka sadzone (usmażone z obydwu stron) 2 duże marchewki 4 zielone szparagi ugotowane 1/2 cebuli 3 dymki 4 ząbków czosnku mała puszka kiełków soi (opcjonalnie) 2 łyżki sezamu uprażonego na suchej patelni sos słodko-kwaśny  Uncle Bens 2 łyżki sosu sojowego olej sezamowy

SzczyptaSmaQ
SZPARAGI Z ŁOSOSIEM I MAKARONEM 95

pęczek zielonych szparagów 500 g łososia 300 g makaronu tagliatelle  100 g świeżego szpinaku 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka masła sól pieprz Gotujemy makaron w osolonej wodzie na al dente. Odstawiamy. Szparagi myjemy, odcinamy końcówki i obieramy do połowy wysokości. Związujemy sznurkiem i wstawiamy na ''stojąco'' do wrzącej osolonej wody ( pamiętając aby użyć wysokiego garnka ) Gotujemy 3 minuty(...)rozgrzanym masłem wrzucamy szpinak na 2 następnie wrzucamy pokrojonego w dużą kostkę osolonego i popieprzonego łososia. Smażymy wszystko kolejne 3 minuty. Dodajemy mascarpone, sól i pieprz oraz pure ze szparagów. Wszystko razem dokładnie mieszamy a następnie dodajemy do makaronu. Na koniec dodajemy główki szparagów i delikatnie mieszamy. Jeśli chcesz zrobić lekką wersję tego dania nie dodawaj mascarpone :) Smacznego

KuchcikoweLove
Sandwicze z cheddarem, szparagami, guacamole i ostrym sosem mango 143

pasują do siebie, tworzą ciekawe, bogate połączenie. Jeśli lubicie słodko-ostre smaki to danie dla Was :) Na 3 sandwicze: 9 kromek chleba tostowego 3 grube plastry cheddara pęczek zielonych szparagów łyżeczka oliwy szczypta soli i pieprzu guacamole dojrzałe awocado dojrzały pomidor malinowy pół małej czerwonej cebuli sok z połowy limonki 0/5 łyżeczki zielonego tabasco łyżka posiekanej kolendry lub pietruszki spora(...)szczypta soli sos: mango kawałek papryczki habanero 3 łyżki pistacji Umyte szparagi nacieramy oliwą, posypujemy solą i pieprzem i na patelni grillowej smażymy do miękkości (około 8 minut). Awocado obieramy, rozgniatamy widelcem i zalewamy sokiem z limonki i tabasco. Pomidora i czerwoną cebulę kroimy w kosteczkę i dodajemy do pasty z awocado. Doprawiamy do smaku sporą szczyptą soli oraz posiekaną

Mienta blog
Risotto ze szparagami 137

Sezon na szparagi rozpoczęty, u mnie dziś z risotto Składniki: -  1 szklanka ryżu Arborio - 500 g zielonych szparagów  - 1 l bulionu - 3-4 łyżki masła - 1 mała cebula - parmezan - pieprz - oliwa - natka pietruszki Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i oliwy, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i szklimy. Ze szparagów odłamujemy twarde końcówki a pozostałe łodygi tniemy(...)zostawiamy na małym ogniu. Za pomocą łyżki wazowej dodajemy bulionu i mieszamy co jakiś czas do wchłonięcia większości płynu. Po piętnastu minutach od zaczęcia gotowania dodajemy główki szparagów. Ponownie dodajemy bulion, mieszamy i powtarzamy tą czynność aż ryż będzie miękki.  Na koniec dodajemy masło, parmezan., mieszamy i do smaku doprawiamy pieprzem. Życzę smacznego

Kulinarne życie
FIT pizza na spodzie z kalafiora z cukinią i szparagami 229

Przepyszna "pizza" w wersji fit - spód z kalafiora bardzo fajnie się sprawdził - danie wyszło super lekkie, super smaczne i dietetyczne oczywiście :) Dodatki możecie  modyfikować - ja wrzuciłam szparagi - bo sezon już trwa! - moją ukochaną cukinię i pomidorki. Mega smak - spróbujcie koniecznie! SKŁADNIKI (dla 1-2 osób - całość - 295 kcal) 400 g ugotowanego kalafiora (może być też surowy :) ) 1 średnie jajko(...)łyżki otrębów pszennych sól, pieprz 4-5 szt. zielonych szparagów 100 g cukinii 5-6 pomidorków koktajlowych oliwa z oliwek 4 łyżki tartej mozzarelli zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE Kalafiora miksujemy z jajkiem i otrębami. Doprawiamy solą i pieprzem. Blaszkę (u mnie 16x 29 cm) wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy równomiernie ciasto.  Wstawiamy  do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Moje Kuchenne Rewelacje
Szparagi zapiekane 103

Sezon na szparagi rozpoczęty. Proponujemy w chrupiącej panierce. Składniki pęczek zielonych szparagów 2 jajka pół szklanki maki Panierka : szklanka bułki tartej pół szklanki startego parmezanu sól pieprz oraz olej   Przygotowanie   Rozgrzałem piekarnik do 200 stopni C. Blaszkę lekko spryskałem olejem. W dużej misce wymieszałem starty parmezan i bułkę tartą, doprawiłem solą i pieprzem. Odstawiłem.   Szparagi umyłem, oczyściłem(...)włókien, odciąłem końcówki. Obtoczyłem je w mące, następnie zanurzyłem w rozbełtanym jajku oraz w panierce. Tak przygotowane szparagi ułożyłem w jednej warstwie na blaszce. Wstawiłem do piekarnika i zapiekałem przez około 12 minut, do zezłocenia

R'n'G Kitchen
Kotlety jagnięce w sosie winnym podane z grillowanymi szparagami, pieczonymi ziemniakami oraz zielonym groszkiem 139

Kotlety jagnięce w sosie winnym podane z grillowanymi szparagami, pieczonymi ziemniakami oraz zielonym groszkiem Na dziś przygotowałam delikatne kotleciki jagnięce.  Okres świat jest idealnym czasem do podawania dań niecodziennych.  Można nią również zaskoczyć na kolacji we dwoje, czy na uroczystościach jubileuszowych przy doborze dobrego wina. Jagnięcina wbrew pozorom nie jest wymagająca. Odpowiednio przyprawiona i podana z dobrymi dodatkami(...)komponuje się wspaniale i smakuje idealnie. Zapraszam. Proporcje dla dwóch osób. Składniki:   6 kotletów jagnięcych z kostką 1 wiązka zielonych szparagów 250 g rozmrożonego i odsączonego z wody zielonego groszku  1/2 kg młodych ziemniaków 2 gałązki świeżego rozmarynu  3 ząbki czosnku  2 szalotki 1 łyżka sosu Worcestershire sól morska pieprz  1 szczypta zmielonego kuminu

Wino Francja Kuchnia
Białe szparagi z jogurtem i ziołami 154

Białe szparagi z jogurtem i ziołami Coś pysznego i sezonowego na ochłodzenie w upalne dni. Składniki: 500 g świeżych białych szparagów 100 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy dijon  sól morska   pieprz biały 1 garść świeżej bazylii  1 garść posiekanego szczypioru 2 łyżki posiekanego kopru  cukier Wykonanie: Sposób na ugotowanie szparagów przedstawiam

Wino Francja Kuchnia
Filet z piersi kurczaka z grzybami i sosem musztardowym. 118

prawdę żadnej filozofii w tym nie ma. Prosty pomysł na szybki i smaczny obiad. Polecam. Potrzebne nam będzie: 480 g filetu z piersi kurczaka, 1 pęczek szparagów (już ugotowanych, ja skorzystałam tutaj ze szparagów w słoiczku), 3 pomidorki koktajlowe (dla odrobiny koloru i smaku), 240 g grzybów (najlepiej różnych, ale jak najbardziej nadadzą się stare dobre pieczarki). U mnie(...)musztardy, 2-3 łyżki sosu sojowego (typu Kikkoman), oliwa z oliwek, sól i pieprz. Przygotowanie: Kroimy na pół nasze pomidorki koktajlowe i na 4 nasze grzybki. Odsączamy szparagi. Na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek. A następnie lekko podrumieniamy w niej nasze warzywka. Zdejmujemy patelnię z ognia. Kroimy filet z piersi kurczaka. Doprawiamy go solą i pieprzem. Na drugiej patelni podgrzewamy

MODA NA BIO
,,ROLADKI DROBIOWE ZE SZPARAGAMI” 123

Lubicie szparagi? Jeśli tak to prezentuję Wam dziś owinięte w filet z kurczaka szparagi- proste, pyszne i zarazem wykwintne danie. Polecam przygotowanie tego niezwykle smacznego i lekkiego dania. składniki: 2 pojedyncze niewielkie filety z piersi kurczaka lub schab ( aktualnie w dobrej cenie tutaj ) 12 ugotowanych zielonych szparagów sól pieprz Oliwa Wykonanie: Filety z piersi kurczaka kroimy wzdłuż na dwie części(...)każdą z nich rozbijamy tłuczkiem, solimy i posypujemy pieprzem. Na każdym kawałku piersi układamy 5-6 szparagów .Filety zwijamy w rulony i spinamy z boku wykałaczką. Układamy w żaroodpornym naczyniu, które wcześniej smarujemy masłem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez

Podróż w kulinaria
marynowany tempeh ze szparagami i ryżem kalafiorowym 230

Ostatnio przeglądając blogowy folder na komputerze znalazłam ten przepis...Nieźle się schował, bo robiłam to danie już spory czas temu - o czym świadczą obecne tu szparagi, ale postanowiłam dodać przepis na to danie. Szparagi, poza sezonem, zawsze można zastąpić innymi warzywami :) Teraz np. brokułem :) Na blogu jest już jeden przepis z udziałem tempehu - KLIK , tym razem przygotowałam go troche inaczej(...)bardzo dobra! Polecam Wam również kalafiorowy ryż - czyli ryż bez ryżu. Najpierw sceptycznie do niego podchodziłam, jednak od kiedy go spróbowałam często gości w mojej kuchni :) MARYNOWANY TEMPEH ZE SZPARAGAMI I KALAFIOROWYM RYŻEM przepis autorski // 1 porcja ~1/2 kostki tempehu, ok. 100-120g ~4-5 łyzek sosu sojowego (w wersji BG tamari) ~100ml wody ~2 łyżki oleju arachidowego

chili & sugar
Sałatka z grillowanych warzyw, z wędzoną makrelą i sosem z pomidora 196

dzisiejszego przepisu jest genialne. Lekko słona i tłusta wędzona ryba świetnie pasuje do jeszcze chrupiących, zielonych warzyw, a zgrillowany pomidor spełnia się w roli sosu. Bakłażana, cukinię, szpinak i szparagi myjemy i osuszamy. Bakłażana i cukinię kroimy wzdłuż na pół, następnie wzdłuż na ćwiartki. Z bakłażana usuwamy część pestek. Warzywa kroimy w grube słupki. Szparagom odcinamy zdrewniałe końce i zostawiamy(...)pokryły i przyprawami, i tłuszczem. Grillujemy warzywa co jakiś czas je obracając, na średnim ogniu. Cukinię do stanu al dente – widoczne będą prążki i zmięknie, a bakłażana na miękko. Szparagi otaczamy w oleju i solimy. Grillujemy, sprawdzając co jakiś czas czy już upieczone. Będą sprężyste i elastyczne ale wyczuwalnie miększe. Cebula powinna się przypiec i zrobić lekko przeźroczysta

Karo in the Kitchen
Roladki z kurczaka zawijane w szynkę w sosie szparagowym 106

Kilka dni temu prezentowałam zielone szparagi, wówczas pisałam aby zachować odłamane końcówki ( które na ogół są łykowate ) i wykorzystać je do zrobienia aromatycznego sosu. Właśnie nadszedł ten moment. Dzisiaj robimy roladki z kurczaka w sosie szparagowym. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka Plastry szynki wędzonej surowej ( na zimno ) Sól Pieprz Olej do smażenia Elementy szparagów 100 ml śmietany 18% słodkiej(...)plastrem szynki, zawijamy. Spinamy wykałaczkami lub nitką. Podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju. Podlewamy wodą ( ok. 500 ml ). Dusimy około 15 minut. Zlewamy do garnka powstały wywar, dodajemy elementy szparagów i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Jeżeli odparuje zbyt dużo płynu, można uzupełnić wodą. Po ugotowaniu szparagów, miksujemy je i przecieramy przez sito ( pozbywamy się łyka ). Przetarte umieszczamy ponownie

Smaki Ewy

Proponowane wyszukiwania