obiad na ciepłym powietrzu, idealna na lekką kolację, bądź na spotkanie przy grillu. Sałatka jest chrupiąca, sycąca i bardzo aromatyczna, podana z jajkiem na miękko, czyli to co szparagi lubią najbardziej. Zapraszam serdecznie! SKŁADNIKI: -1/3 pęczka zielonych szparagów - pomidor malinowy - 2-3 rzodkiewki - oliwki czarne i zielone - bazylia świeża - jajko ugotowane na miękko - oliwa z oliwek, czosnek(...)płatkach, chili, sól - papryczka padron Szparagi obierz, odetnij zdrewniałe końce. Na patelni na oliwie, podsmaż przez 3-4 minuty szparagi z czosnkiem i chili Pomidora, rzodkiewki i oliwki pokrój w kostkę lub plasterki. Całość wymieszaj, polej gorącą oliwą z oliwek z patelni. Na wierzch dodaj jajko. Smacznego
SMYKWKUCHNIkońca, więc pozostały nam ostatnie chwile aby się nimi nacieszyć. Większość najbardziej przepada za tymi zielonymi. Warto jednak poznać również walory smakowe białej ich wersji. Moim ulubionym sposobem podania szparagów jest zupa krem na delikatnej słodkiej śmietance z nutką bazylii. Zapraszam na zupę w 20 minut :) Uwaga! Można krem ugotować na rosole pozostałym np z poprzedniego obiadu :) Spróbujcie :) Składniki(...)pęczki białych szparagów 2 duże marchewki 3 listki bazylii 3 szklanki bulionu (w moim przypadku był to rosół z obiadu) 150 ml śmietanki 30% pieprz, sól Przygotowanie: Szparagi obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do gotującego się bulionu. Tak samo postępujemy z marchewką. Gotujemy przez około 15 minut pod przykryciem.Siekamy listki bazylii i wrzucamy do warzyw
ChilliJemyosobnych miseczek – tutaj segregacja ułatwi to znacząco pracę. Boczek kroimy w drobną kostkę. Tak samo drobno kroimy cebulki, dodajemy je do boczku odstawiamy miskę numer jeden. Szparagi i fasolkę kroimy na 2,5cm kawałki, obrywamy liście lubczyku, grubo kroimy, mieszamy ze szparagami i fasolką, odstawiamy miseczkę numer dwa. Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy cienko ze skórki, kroimy(...)Zalewamy całość dwoma litrami domowego rosołu albo dwoma litrami wody do których dodajemy kostki bulionowe. Całość dokładnie mieszamy, zmniejszamy gaz do malutkiego i wsypujemy lubczyk, pora, fasolkę i szparagi. Gotujemy zupę pod przykryciem na malutkim ogniu, do momentu gdy fasolka będzie już prawie miękka. W tym momencie w garnku lądują różyczki brokułu, cukinia, groszek i drobny makaron – sprawdźcie dokładnie jaki
Karo in the Kitchensałatka doskonale zastąpi danie obiadowe. Szczególnie teraz gdy na dworze upał i nie mamy ochoty na gorące potrawy. Całą gamę wiosennych smaków dopełnia ostro słodki sos. Kiedy sezon na szparagi się skończy , można zastąpić je zieloną fasolką . POLECAM ! Nie podaję dokładnej ilości składników, ponieważ wszystko zależy od naszych apetytów:) POTRZEBUJEMY: kilka młodych ziemniaków szparagi lub fasolka zielona tuńczyk(...)oleju czarne oliwki musztarda dijon miód ocet winny sól, pieprz grubo mielony szalotka jajka Ziemniaki szorujemy i gotujemy w mundurkach. Szparagi gotujemy przez kilka minut w wodzie z dodatkiem soli i odrobiny cukru. Jajka gotujemy na twardo. Oliwki przekrawamy na pół. Szalotki drobno kroimy. Z musztardy + miodu+ oleju z tuńczyka +szalotki przygotowujemy sos. Proporcje w jakich zmieszamy składniki
WYSPA SZCZĘSLIWASkładniki: 1 pęczek zielonych szparagów 1 l bulionu 1 mała cebula 1 łyżka oliwy sól, pieprz, gałka muszkatołowa 2-3 łyżki serka mascarpone lub ser pleśniowy ( opcjonalnie) Przygotowanie: Szparagi umyj, odetnij główki i odstaw na bok. Resztę szparagów obierz cieniutko i odetnij zdrewniałe końcówki. Cebulkę pokrój w piórka, podsmaż na oliwie. Dodaj szparagi ( główki i dolną
KukuleczkiDzisiaj zapiekanka wiosenna z botwiną i szparagami. Bardzo łatwo się ją kroi, nie rozpada się. Szybki i smaczny obiad z piekarnika. Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię wszelkie zapiekanki. Na moim blogu uzbierało się ich już sporo. Jeśli macie ochotę na wypróbowanie to zapraszam tutaj . A jakie są Wasze ulubione zapiekanki? Składniki 300 g makaronu świderki(...)pęczek zielonych szparagów 1 pęczek botwiny 400 ml śmietany (dałam 18 %) 3 jajka 4 łyżki startego sera grana padano 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz papryka ostra Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić na sicie i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na patelni rozgrzać masło i dodać pokrojoną botwinę bez buraków. Smażyć mieszając, lekko posolić i popieprzyć. Całość wyłożyć
O kuchni z uczuciemPropozycja na przekąskę z faszerowanych pieczarek, kuskusa z dodatkiem szparagów. Najlepiej smakują podawane na gorąco. Bardzo syte i smaczne. Na blogu znajdziecie również inną propozycję faszerowanych pieczarek z mięsem, a przepis znajdziecie tutaj Zapraszam do wypróbowania. Składniki 5 dużych pieczarek 0,5 szklanki kuskusu 4 zielone szparagi 1 mały pomidor 1/2 czerwonej papryki 1 mała cebula 2 łyżki(...)około 1 cm i posolić. Wszystko wymieszać i odczekać aż się zrobi miękki. Na patelni rozpuścić masło , podsmażyć lekko cebulę pokrojoną w kostkę, a następnie dodać paprykę pokrojoną, i szparagi. Wszystko smażyć około 5 minut stale mieszając.Oprószyć solą i pieprzem. Wszystko wymieszać z kuskusem, dodać pokrojone pomidory. Napełniać pieczarki farszem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
O kuchni z uczuciemLubię kuskus, ale nie robię go zbyt często. Dzisiaj na obiad pojawił się na moim stole ze szparagami i papryką. Przyznaję, że bardzo mi smakował, ale chyba jeszcze bardziej pochłaniał go mąż, który mówił zawsze, że za nim nie przepada. Taka wersja bardzo mu smakowała. Na blogu znajdziecie również wersję kuskusa z kurczakiem i rodzynkami Składniki 1,5 szklanki(...)kuskusu 1/2 pączka zielonych szparagów 1 duży pomidor 1 czerwona papryka 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego 3 łyżki ketchupu pikantnego sól pieprz Kuskus zalać wrzącą wodą tak, aby woda przykrywała go około 1 cm i posolić. Wszystko wymieszać i odczekać aż się zrobi miękki. Na patelni rozpuścić masło , podsmażyć lekko cebulę pokrojoną w kostkę, a następnie dodać paprykę
O kuchni z uczuciemugotowaniu dodać rodzynki oraz siekane orzechy. Obiad 150 g mięsa z piersi indyka bez skóry 15 g oleju kokosowego 6 g czosnku 10 g kopru ogrodowego 160 g szparagów 42 g szpinaku 300 g ziemniaków 200 g buraków Przepis: Mięso upiec w folii aluminiowej w piekarniku w temparaturze 180 st C przez 45 min. wcześniej obtaczając porcję mięsa w takich(...)przyprawach jak bazylia, sypka papryka, curry. Ziemniaki gotowane- gotować w wodzie bez dodatku soli rozpoczynając od wody gorącej. Gotować do uzyskania miękkości, na końcu odcedzić i posypać siekanym koprem. Szparagi na parze- Szparagi gotować w garnku do gotowania na parze. Sos szpinakowy- na patelnię wlać oliwę z oliwek, dodać szpinak, smażyć przez chwilę, przyprawić do smaku ale niezbyt pikantnie. Buraki
KucharzycaPodczas gdy Włosi jedzą niemal wyłącznie szparagi zielone, nasi zachodni... Artykuł NIEMIECKI KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEweekendowe śniadania przygotowuję je za każdym razem inaczej. Dzisiejsza propozycja jest prosta, a jednocześnie elegancka więc można ją podać też przy jakiejś wyjątkowej okazji. Jajka możemy podać ze szparagami lub solo. JAJKA ZAPIEKANE W SZYNCE PARMEŃSKIEJ Składniki: (na 1 porcję) 1-2 plastry szynki parmeńskiej lub boczku 1 jajko oliwa lub masło do posmarowania formy szparagi (opcjonalnie) Przygotowanie: Formę(...)boczku) , a w środek wbijamy jajko. Formę/ kokilki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15-20 minut. Zapieczone jajka podajemy posypane szczypiorkiem lub ze szparagami posypanymi np.parmezanem. Szparagi obieramy i krótko gotujemy,tak aby zachowały jeszcze chrupkość. uwaga: Jajka zapieczone w szynce parmeńskiej są dość słone, dlatego należy uważać z solą. Do wersji mniej słonej polecam
Bon appetit mon amieDzisiaj na blogu kolejny przepis, w którym głównym składnikiem są szparagi. Tym razem użyłam białych, łącząc je z kalafiorem. Wyszła bardzo smaczna, kremowa zupa. Składniki: 1 pęczek białych szparagów 1 niewielki kalafior, podzielony na różyczki 1 mały seler kawałek pora 3 ząbki czosnku 2 litry dowolnego bulionu 1 łyżka masła ½ szklanki słodkiej śmietanki 1 łyżka włoskich ziół szczypta gałki(...)muszkatołowej oraz kminku pół pęczka świeżej natki pietruszki sól i pieprz Szparagi i selera umyć i obrać. Odciąć szparagom zdrewniałe końcówki. Pora przekroić wzdłuż i przepłukać, selera pokroić w duże kawałki. Czosnek obrać. Wszystkie warzywa, także różyczki kalafiora umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować do miękkości. Następnie warzywa wraz z wywarem zmiksować. Dodać zioła, posiekaną natkę i zagotować zupę
Czerwień i błękitSzparagi bardzo lubię i staram się wykorzystać ten krótki czas , kiedy można się nimi cieszyć. Najczęściej jadam je z sosami lub w postaci mojej ulubionej tarty. Ponieważ jestem maniaczką kruchego ciasta , delektuję się każdym kęsem tej zielonej tarty. POTRZEBUJEMY: (na formę około 22,23 cm) CIASTO: 100 g masła zimnego 200 g przesianej mąki 1 jajko lub żółtko szczypta(...)soli Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na około pół godziny. NADZIENIE DO TARTY pęczek szparagów około 100- 120 g sera ricotta 1 jajko 250 g śmietany 18% łyżka mąki mała cebula szczypior sól , pieprz do smaku Łykowatą część szparagów odcinamy i gotujemy kilka minut w wodzie z dodatkiem szczypty soli i cukru. Odcedzamy. Cebulkę szklimy
WYSPA SZCZĘSLIWAlubisz :) Podstawa to pół na pół ryż kleisty i basmati, płaty nori i folia spożywcza, która zatrzyma wszystkie składniki na miejscu. Dziś proponujemy dwie wersje: z marynowanym indykiem i szparagami lub wędzonym łososiem i jajkiem sadzonym. Przed podaniem wystarczy kanapkę przeciąć na pół i jeśli lubisz skropić sosem sojowym. Smacznego :) Porcje: 6-8 Składniki: Ryż 100 g ryżu(...)wędzonego na zimno) 200 g świeżego szpinaku 200 g pieczarek (u nas brązowe i portobello) 4 jajka sadzone (usmażone z obydwu stron) 2 duże marchewki 4 zielone szparagi ugotowane 1/2 cebuli 3 dymki 4 ząbków czosnku mała puszka kiełków soi (opcjonalnie) 2 łyżki sezamu uprażonego na suchej patelni sos słodko-kwaśny Uncle Bens 2 łyżki sosu sojowego olej sezamowy
SzczyptaSmaQpęczek zielonych szparagów 500 g łososia 300 g makaronu tagliatelle 100 g świeżego szpinaku 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka masła sól pieprz Gotujemy makaron w osolonej wodzie na al dente. Odstawiamy. Szparagi myjemy, odcinamy końcówki i obieramy do połowy wysokości. Związujemy sznurkiem i wstawiamy na ''stojąco'' do wrzącej osolonej wody ( pamiętając aby użyć wysokiego garnka ) Gotujemy 3 minuty(...)rozgrzanym masłem wrzucamy szpinak na 2 następnie wrzucamy pokrojonego w dużą kostkę osolonego i popieprzonego łososia. Smażymy wszystko kolejne 3 minuty. Dodajemy mascarpone, sól i pieprz oraz pure ze szparagów. Wszystko razem dokładnie mieszamy a następnie dodajemy do makaronu. Na koniec dodajemy główki szparagów i delikatnie mieszamy. Jeśli chcesz zrobić lekką wersję tego dania nie dodawaj mascarpone :) Smacznego
KuchcikoweLove