Chyba zupełnie zwariowałam by w taki upał włączać piekarnik. Żar leje się z nieba i próżno dziś szukać ochłody. A ja jak na złość postanowiłam przygotować szparagi w piekarniku. Pokusa była zbyt wielka i zdrowy rozsądek nie miał dziś z nią szans.Bo niestety jak się na coś uprę to nie ma od tego odwrotu. No i dobrze, bo moje(...)małe danie było lekkie jak piórko i idealnie smakowało na zimno. Chwila katuszy w cieple piekarnika, a potem smaczna nagroda i rozkosz dla podniebienia. Zapiekany mus ze szparagów składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 125 g serka koziego lub naturalnego typu Philadelphia 3 jajka sól, pieprz masło do wysmarowania foremki wykonanie: Szparagi myjemy, obcinamy końcówki. Gotujemy w osolonym wrzątku przez
Przysmaki KarolkiSezon na szparagi trwa. Chociaż na targu widziałam je już dużo wcześniej. U mnie wczoraj zakupione po raz pierwszy zielone szparagi zrobiłam po prostu z bułka tartą. Skoro S zjadł do obiadu to znaczy się, że były pyszne! Składniki : * pęczek zielonych szparagów * 3 łyżki masła * 2 łyżki bułki tartej Przygotowanie : Końcówki szparagów odciąć lub lekko ułamać. Wodę(...)osolić, dodać łyżeczkę cukru. Szparagi obgotować przez 15 minut, odcedzić. Na patelni rozpuścić masło, dodać bułkę tartą, lekko osolić. Przesmażyć i polać szparagi. Podawać ciepłe
Magiczne Życie MartySezon szparagowy trwa. Już białe szparagi były, w wersji śniadaniowej czy też przystawkowej, jak kto woli. Teraz czas na zielone. Osobiście, bardziej wolę właśnie te, zielone. Poza tym, mają taki ładny, letni odcień zieleni, na talerzu i w potrawach wyglądają naprawdę kusząco. Niestety, są często droższe od tych drugich, ale warto chociaż raz ich spróbować. Dziś bardzo smaczna, delikatna tarta(...)czosnkowym półkruchym spodzie. Koperkowa masa ze szparagami świetnie doń pasuje. Pierwszy raz robiłam podobną tartę i o dziwo, posługiwałam się tylko zmysłem smaku, nie korzystając z żadnych przepisów, a wzorując się na zapamiętanym gdzieś zdjęciu podobnego rarytasu. I co dziwne, wyszła pyszna! Wybaczcie małe zdjęcia, ale z przyczyn technicznych przez najbliższe posty właśnie tej wielkości będą wstawiane. Mam nadzieję
W kuchni Karmel-itkiPoznania do Gdańska i nie miałam czasu na nic poza pakowaniem. Ale postaram się nadrobić zaległości, przygotowałam już kilka nowych przepisów, które będę na bieżąco zamieszczać :) Dziś znowu szparagi, tym razem białe. Postanowiłam je połączyć z risotto z kurczakiem, cukinią, marchewką i kukurydzą. Wyszło bardzo smaczne, i nie ma co się dziwić, szparagi w każdej postaci są smaczne! RISOTTO(...)KURCZAKIEM, BIAŁYMI SZPARAGAMI I CUKINIĄ (składniki na 4 porcje) - pęczek białych szparagów - 350 gram piersi z kurczaka - 1 marchew - 1 cukinia - 1 cebula - pół puszki kukurydzy - 250 gram ryżu arborio (szklanka) - pół litra bulionu - kieliszek białego wina - łyżeczka masła - 2 łyżki serka homogenizowanego naturalnego - sól, pieprz - papryka słodka, chilli, przyprawa do mięs, imbir - oliwa z oliwek do smażenia - szczypta cukru
Zgrabne Gotowaniebrokułami. Czy wiecie że brokuły były powszechnie uprawiane już w starożytnym Rzymie I Grecji. Sałatkę można jeść bez końca. Jest pyszna I lekka. Polecam. Zaczynamy: Składniki: 1 mały brokuł szparagi 10 pomidorków koktailowych Dressing: 2 łyżki octu winnego 1 łyżka miodu natka pietruszki Wykonanie: Brokuły I szparagi gotujemy 2-3 min w gorącej wodzie. Pamiętajmy by obciąc końcówki ze szparagów(...)Odcedzamy. Robimy dressing- łączymy wszystkie składniki. Do miski dajemy szparagi z brokułami, kroimy pmidorki na pół, polewamy dressingiem. Gotowe . Smacznego
Smaki EdytyFrittata ze szparagami i serem feta jest doskonałą, sezonową propozycją, która świetnie sprawdzi się zarówno jako śniadanie, kolacja a nawet bardzo prosty obiad. Osobiście uwielbiam zajadać nią w weekend, kiedy mogę pozwolić sobie na dłuższe, niczym nie pospieszane i leniwe śniadanie. Frittatę ze szparagami przygotujecie błyskawicznie i bez najmniejszego problemu. Z tym daniem poradzą sobie zarówno zupełni ... Artykuł Frittata(...)szparagami i serem feta pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.plDoskonała domowa bruschetta zapieczona z oliwą i natarta czosnkiem, podana z grillowanymi szparagami, pomidorkami koktajlowymi i idealnym jajkiem sadzonym z wciąż płynnym żółtkiem. Doskonała sezonowa przekąska, kolacja czy drugie śniadanie. Doskonała domowa bruschetta zapieczona z oliwą i natarta czosnkiem, podana z grillowanymi szparagami, pomidorkami koktajlowymi i idealnym jajkiem sadzonym z wciąż płynnym żółtkiem. Doskonała sezonowa ... Artykuł Bruschetta z grillowanymi szparagami
Pogotujmy.plŚniadanie? obiad? kolacja? to danie smakuje o każdej porze dnia i zaspokoi głód każdego. Tofu i szparagi to połączenie rewelacyjne, jedno z lepszych. Kupujcie zatem tofu i szparagi i gotujemy. Szparagi z tofu i jajem - przepis CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePyszne risotto z zielonymi warzywami doprawione aksamitnym pesto. Proste do przygotowania danie na szybki domowy obiad. 2 porcje Mały pęczek szparagów 200g połowa młodej średniej cukinii połowa średniej cebuli 100 g ryżu około litr bulionu drobiowego olej roślinny sól pieprz opcjonalnie łyżka domowego pesto Szparagi kroimy na mniejsze kawałki ( twarde końce odkrój). Cukinię wraz(...)drobną kosteczkę i zeszklić, dodać ryż i wlać jedną chochlę bulionu. Całość wymieszać gotować chwilę aż ryż wchłonie bulion. Czynność powtarzać aż wykorzystamy większą część bulionu. Następnie dodać szparagi i cukinię przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Na koniec wlać pozostały bulion i gotować jeszcze kilka minut. Opcjonalnie można dodać jedną łyżkę pesto i dokładnie wymieszać. Zamiast pesto można użyć samego
Andzia Pichcismaku – 1-2 łyżki oleju do nacierania patelni Składniki sałatka: – garść różnych sałat – kilka pomidorków koktajlowych, mogą być różne kolory – kilka rzodkiewek – garść małych szparagów – 2 łyżki oliwy z oliwek – 1 łyżka musztardy stołowej lub miodowej – 1 łyżeczka miodu – 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie : Połącz ze sobą mleko i wodę(...)pastami Helcom, tymi na słono i na słodko, do szpinakowych naleśników pasują też słodkie dodatki. Naleśniki po nadzianiu możesz wstawić na chwilę do lodówki, aby masa jeszcze nieco stężała. Szparagi umyj i odłam twarde końcówki. Jeśli są małe, wystarczy zalać je na chwilę wrzątkiem, a jeśli nieco większe należy ugotować przez kilka minut, najlepiej na parze. Na talerzu układaj sałatę
nietylkopasta.plkażdej impry, spotkań, kolacji, drugich śniadań do pracy. Trzecich też może być. Po prostu zróbcie, nie dyskutujcie. Bon apetit. Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 2 jajka ugotowane na twardo 100 g pomidorków koktajlowych 1 opakowanie mixu sałat 1 mała puszka ananasa 1 ogórek gruntowy 1 awokado hass 300 g filetu z tuńczyka w oleju(...)łyżki śmietany 1 łyżka majonezu 1 łyżka marynowanego zielonego pieprzu 1 łyżka miodu sól, pieprz Przygotowanie: Szparagi wykładamy na blaszkę, spryskujemy olejem, oprószamy solą i pieczemy 10 minut w 200°C (termoobieg). W tym czasie na talerze wykładamy mix sałat, pokrojone jajka, pomidorki, ogórek, awokado, osączonego z zalewy ananasa i kawałki tuńczyka
R'n'G Kitchenjest. Wystarczy wymienić tylko jeden składnik: śmietanę na mleczko kokosowe i taki się stanie. Totalnie wegański i nadal smaczny. Jednak chodzi tutaj o całą resztę: o szparagi, o koperek, o oliwę cytrynową i o to jak to wszystko razem pięknie gra. Składniki (na 2 porcje): makaron penne lub takie duże świderki jak u mnie, około(...)śmietana lub mleczko kokosowe 100 ml pęczek kopru oliwa cytrynowa do smażenia ząbek czosnku 200 g pomidorków koktajlowych 1/2 pęczka szparagów opakowanie tofu (u mnie bazyliowe) 1 mała cukinia Makaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na oliwę smażę pokrojone w dużą kostkę cukinię i tofu oraz pokrojone szparagi i czosnek. Duszę składniki
Mango PapajaMakaronowa sałatka z kiełbasą, serem i szparagami Za oknem wiosna, więc i na naszych talerzach też musi już być wiosennie. Bardzo lubię ten czas, kiedy nasze dania nabierają kolorów i wzbogacają się o świeże warzywa. A skoro w sklepach zaczynają się pojawiać szparagi, to również jest doskonały moment na to, żeby włączyć je do naszego menu. Będą idealnie pasowały(...)sałatki makaronowej. Makaronowa sałatka z kiełbasą, serem i szparagami to pomysł na lunch, lekki obiad czy też kolację. Można ją też dodać do naszego świątecznego wielkanocnego menu. Przygotujesz ją bardzo szybko, możesz też wykorzystać do niej wcześniej ugotowany makaron, który np. został z obiadu. KLIKNIJ I CZYTAJ DALEJ
Kulinarne przygody Gatityopór zębom czyli al dente. W ten sposób również nie stracą koloru. PRZEPIS GROSZEK CUKROWY Z WARZYWAMI Z PATELNI Składniki: 1-2 garście młodych strączków groszku cukrowego 1 pęczek szparagów zielonych 1 mała cukinia 200g brokuła 5-6 łyżek oliwy z oliwek sól pieprz czarny świeżo mielony czosnek granulowany przyprawa suszone pomidory z bazylią Jak zrobić groszek cukrowy z warzywami(...)patelni: Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i odsączamy. Brokuła kroimy na malutkie różyczki, cukinię kroimy w kostkę. Szparagom odcinamy ok 2 cm z końca i odrzucamy – resztę kroimy w kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią brokuła. Smażymy minutę. Dodajemy cukinię i szparagi, smażymy kolejną minutę. Dodajemy strączki groszku cukrowego i smażymy minutę. Teraz przyprawiamy wszystko i smażymy
Dorota Smakujepomidorów, a na bazie sosu balsamicznego, który nadaje potrawie charakterystyczny słodko-kwaśny smaczek. Kurczak pozostał mi z rosołu i na sałatkę użyłam jedną, dorodną pierś. Trochę zieleniny w postaci szparagów i danie gotowe. Smakuje i na ciepło i na zimno. Składniki: ? 150 g makaronu ryżowego paski ? 1 pęczek szparagów ? 1 pierś kurczaka gotowanego w rosole ? sos balsamiczny do smaku Wykonanie(...)Makaron ryżowy ugotować wg przepisu w osolonej wodzie. ? Szparagi gotować przez 7 minut również w posolonej wodzie. ? Kurczaka pokroić w kostkę. ? Wymieszać składniki sałatki i polać gotowym sosem balsamicznym.{jcomments
To co kocham