szparagi - 5593 przepisów (strona:176/373)

Bardzo warzywna zupa na indyku w jadłospisie niemowlaka. 156

dziwię mu się, ja też wolę to smutne warzywko rozweselić. Świetnie nadają się do tego charakterne warzywa, takie jak słodki buraczek, marchewka i ostry por, a także słodko -wytrawne szparagi. Warzywa w zupie niemowlaka, nie mogą być nudne.   Zupa to świetny pomysł na zaproponowanie szparagów niemowlakom. Musicie pamiętać, że nasza zupa jest propozycją dla całej rodziny. To świetna dawka(...)udźca z indyka bez kości 1/2 szklanki bulionu warzywnego 2 szklanki wody 100 gramów buraka 100 gramów cukinii 70 gramów marchewki 25 gramów pora (/biała część) 65 gramów szparagów 5 ziaren pieprzu kolorowego 1 liść laurowy 1 łyżeczka suszonego lubczyku ogrodowego 5 ziaren ziela angielskiego 1/2 szklanki mleka kokosowego Do garnka wlać wodę. Mięso wymyć, pokroić w kostkę

Krupeczki
Tarta z zielonymi warzywami 133

gotowego ciasta francuskiego (rozwałkowane) 100g creme fraiche (można zastąpić gęstą, kwaśną śmietaną) 100g serka mascarpone 20-30g parmezanu (grana padano) 1 ząbek czosnku pęczek dymki mały pęczek zielonych szparagów (250-300g) 2 garście zielonego groszku (świeżego lub mrożonego) sok z cytryny sól, pieprz rukola lub inna ulubiona zielenina (roszponka, szpinak) oliwa i masło do smażenia Jak zrobić tartę(...)blachę do pieczenia i piec przez 12-15 minut aż będzie rumiane i upieczone. W międzyczasie rozgrzać patelnię, roztopić na niej masło z oliwą. Czosnek rozgnieść i drobno posiekać, szparagi i dymkę pokroić na mniejsze kawałki równej długości. Warzywa (czosnek, dymkę i szparagi) przesmażyć aż będą al dente - miękkie, ale wciąż jędrne i chrupiące. Warzywa trzeba mieszać lub podrzucać

Codzienne Gotowanie
Amarantus z dorszem i szparagami 152

Składniki: 250 g amarantusa 1 pęczek szparagów 250 g fileta z dorsza 1 średni por 1 mały jogurt naturalny sól, pieprz przyprawa do ryb Przygotowanie: Pora posiekać, szparagi umyć, pokroić … Czytaj dalej Amarantus z dorszem i szparagami

czarrna od kuchni
Krem z zielonych szparagów 129

szparagowa to stały punkt w menu o tej porze roku. Wersji jest wiele. Bardzo lubię zieloną zupę, taką jarzynową, z tym, co teraz świeże i pyszne, oczywiści także ze szparagami. Jednak najlepszy według mnie jest krem z tych warzyw. Zmiksowane oddają mnóstwo smaku i aromatu. Powstaje swego rodzaju esencja, można by rzec, że to 200% szparagów w szparagach. Proponuję

Pichceniomania
Makaron ze szparagami, kurczakiem, oliwkami, pomidorkami i kolendrą 147

zabrałam się za rogaliki drożdżowe (przepis niebawem) i zeszło sporo czasu, a dania z makaronem robi się szybko, więc dla mnie super. Tym razem kurczak, miałam w lodówce kilka szparag i pomidorków, znalazłam też oliwki i powstało takie oto danie. Sos śmietanowy do tego z dodatkiem kurkumy na zdrowie i gotowe :-). Miłego dzionka :-) Składniki na 3 porcje: makaron u mnie(...)kokardki 2 filety z kurczaka szparagi zielone (8 sztuk) kilka pomidorków koktajlowych oliwki czarne świeża kolendra 2 ząbki czosnku kurkuma pieprz sól 1/3 szklanki śmietanki 30% olej kokosowy do smażenia 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy umyte i pokrojone szparagi (pamiętajmy odkrojeniu twardej końcówki) i drobno pokrojony czosnek. Smażymy. 2. Kurczaka kroimy w drobną

kruche babeczki
Krem z groszku, szparagów i szynki parmeńskiej (Crema di asparagi, piselli e prosciutto crudo) 117

SKŁADNIKI 500 ml bulionu warzywnego 400 g zielonych szparagów 200 g groszku 100 g szynki parmeńskiej 2 łodygi selera naciowego 1 cebula natka pietruszki s ó l, pieprz  oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 500 ml di brodo vegetale 400 g di asparagi verdi 200 g di piselli 100 g di prosciutto crudo 2 gambe di sedano(...)cipolla prezzemolo sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Oczyszczone szparagi kroimy w kostkę. Świeży groszek możemy zastąpić mrożonym. Seler naciowy kroimy w cienkie plasterki a cebulę w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy z oliwek. Na oleju podsmażamy cebulę oraz seler naciowy . Dodajemy szparagi oraz groszek,  doprawiamy sol ą i  pieprzem

La grande e la piccola cuoca
Sałatka z grillowanymi szparagami 210

bądź kolacja! Gwarantuje niezapomniany smak! 3 porcje 40 minut pesto z bazylii jak w tym przepisie: TUTAJ 150 g makaronu (u mnie wstążki, ale mogą być np. świderki) 10 szparagów 50 g sera feta dwie garści świeżych liści szpinaku 10 pomidorków koktajlowych Makaron ugotować al dente. Przestudzić i pomieszać z pesto Szparagi umyć, oderwać twarde końcówki, przekroić na 4 części(...)grillować około 6 minut ( ja użyłam patelni do grilla) Makaron wsypać do miski, dodać umyty szpinak, szparagi, pokrojone na pół pomidorki i pokruszyć fetę. 3 kroki do pełni zdrowia

Ania i Marcin gotują
Makaron w kremowym sosie z ricotty z wędzonym łososiem, szparagami i pistacjami (Fusilli con salmone affumicato, asparagi, pista 157

SKŁADNIKI 320 g makaronu np. fusilli 200 g ricotty 200 g zielonych szparagów  100 g wędzonego łososia 30 g pistacji 1 cytryna koperek oliwa extravergine s ól, pieprz **** INGREDIENTI 320 g di fusilli 200 g di ricotta 200 g di asparagi verdi 100 g di salmone affumicato 30 g di pistacchi 1 limone aneto olio extravergine sale, pepe(...)PRZYGOTOWANIE Przygotowania rozpoczynamy od ugotowania makaronu. Oczyszczone szparagi gotujemy na parze ok. 5-10 minut, w zależności od ich grubości. Orzeszki pistacjowe dość grubo siekamy. Łososia kroimy na mniejsze kawałki. **** Cuocete la pasta in abbondante acqua salata. Pulite gli asparagi, lavateli bene e cuoceteli a vapore per circa 5-10 minuti. Tritate grossolanamente i pistacchi. Tagliate il salmone a pezzettini

La grande e la piccola cuoca
Pieczona pierś z kurczaka w pomidorach ze szparagami 185

Potrzebujemy: 2 duże piersi z kurczaka pęczek zielonych szparagów 3 pomidory 1 ząbek czosnku 2 łyżki roztopionego masła oliwa z oliwek garść posiekanej pietruszki sól i pieprz Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.  Piersi z kurczaka kroimy w poprzek na pół, następnie robimy 3 nacięcia o głębokości ok. 0,5 - 1 cm. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Nacieramy czosnkiem i polewamy(...)części, układamy na kurczaku, oprószamy solą, pieprzem i resztą pietruszki. Całość polewamy nie dużą ilością oliwy z oliwek. Pieczemy przez ok. 20 min. W tym czasie myjemy szparagi, odłamujemy twarde końce (same złamią się w odpowiednim miejscu) i obieramy do połowy długości jeżeli posiadamy grube okazy. Szparagi posmarować resztą masła i ułożyć po 20 min na kurczaka i piec jeszcze

Kolejny blog o gotowaniu
Risotto ze szparagami i boczkiem 183

Dawno nie było, naszło moich panów na risotto więc zrobiłam. Dodałam szparagi i zrobiłam chipsy z boczku (zapiekłam w piekarniku), trochę białego wytrawnego wina, czosnek, cebula, kurkuma, starta mozzarella i wyszedł pyszny obiad :-). Miłego dzionka Wam życzę :-). W Rzeszowie w końcu słoneczko, a u Was??  Składniki na 3 porcje: 300 g ryżu do risotto Arborio pęczek szparagów 10 plasterków(...)Prażymy około 2 - 3 minuty i dolewamy wino. Mieszamy, zostawiamy na kilka minut, mieszając, wino nam musi wyparować. Następnie wlewamy pierwszą partię bulionu (ja podzieliłam na 4).  2. Szparagi myjemy, kroimy, dorzucamy na patelnię. Mieszamy. Musimy pamiętać, że po dolaniu bulionu całość musimy dość często mieszać i sprawdzać, jak ryż wsiąknie nam bulion to dolewać. Tak robimy do wykorzystania

kruche babeczki
Sałata z rukolą, szparagami, awokado i truskawkami (Insalata di rucola, asparagi, avocado e fragole) 136

SKŁADNIKI 300 g zielonych szparagów 200 g truskawek 100 g rukoli 50 g orzechów włoskich 1 awokado 1 czerwona cebula 3 łyżki oliwy extravergine 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu 5 listków bazylii 5 listków mięty  **** INGREDIENTI 300 g di asparagi verdi 200 g di fragole 100 g di rucola 50 g di noci 1 avocado(...)cipolla rossa 3 cucchiai di olio extravergine d'oliva 2 cucchiai di aceto balsamico 1 cucchiaio di miele 5 foglie di menta 5 foglie di basilico PRZYGOTOWANIE Oczyszczone szparagi gotujemy na parze ok. 5-10 minut, w zależności od ich grubości. Truskawki obieramy z szypułek, myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż. Obrane awokado kroimy na większe kawałki a c ebulę

La grande e la piccola cuoca
IDEALNE CIENKIE CIASTO NA PIZZĘ + PIZZA ZE SZPARAGAMI I MOZZARELLĄ DI BUFALA 175

wypieczona, boki są chrupiące, środek delikatny. Takie cienkie ciasto na pizzę jest błyskawiczne do zrobienia i świetnie smakuje ze wszystkimi dodatkami jakie sobie wymarzycie! Ja użyłam dziś świeżych zielonych szparagów, oliwek, dobrej jakości włoskiej oliwy i sera mozzarella di bufala. Wy śmiało możecie spróbować z mięsem wędlin, pieczarkami czy tez ulubionymi warzywami. Koenicznie spróbujcie i dajcie znać jak smakowało! Ciekawe(...)pszenna – 500 g * drożdże świeże – 30 g * letnia woda – 250 ml * oliwa z oliwek – 50 ml * sól – 1 łyżeczka * cukier – 1 łyżeczka DODATKI: * szparagi zielone * oliwki * mozzarella + sól, pieprz, bazylia, oregano SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Świeże drożdże wkruszamy do miski, zasypiemy cukrem,mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy wodę i olej, mieszamy. Wsypujemy mąkę przesianą z solą, mieszamy

Ostra na Słodko
Tarta na cieście francuskim ze szparagami,pomidorami i wędzonym łososiem 140

Szparagowych eksperymentów ciąg dalszy.  Dziś tarta na cieście francuskim. 1 op ciasta francuskiego 8 szt zielonych szparagów 10 szt pomidorków koktajlowych 50 g wędzonego łososia 3 łyżki śmietany 18% 1 jajko 50 g tartego sera mozzarella sól pieprz Szparagi umyć,odłamać twarde końcówki i pociąć na krótkie kawałki. Śmietanę wymieszać z jajkiem i serem,przyprawić solą i pieprzem(...)Przygotować formę do tarty ( u mnie 2 małe o śred. 18 cm) którą należy wysmarować masłem. Ciastem wylepić formę,ponakłuwać i wylać mieszankę śmietany i sera. Ułożyć szparagi i pokrojone na połówki pomidorki. Wędzonego łososia podzielić na małe kawałki i posypać na tartę, całość oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Tartę piec przez 20 -25 minut w temp. 190*C. Podawać jeszcze

Kolorowa kuchnia Elki
Quiche ze szparagami i czosnkiem niedźwiedzim 193

dodajemy do masy. Przeciskamy w prasce ząbki czosnku. Czosnek niedźwiedzi drobno kroimy (zamiennie, gdyby nie udało Wam się dorwać dzikiego czosnku, można użyć grubego szczypioru) i dodajemy do miski. Szparagom odcinamy twarde końce, a następnie każdy szparag kroimy na półtoracentymetrowe kawałki. Na najdrobniejszej tarce ścieramy ser. Wszystko razem łączymy z jajkami i śmietaną w misce. CAŁOŚĆ Rozgrzewamy piekarnik(...)drobnego cukru 120g lodowato zimnego masła 3-4 łyżki lodowato zimnej wody SKŁADNIKI NADZIENIA 4 jajka M lub 3 jajka L 200ml gęstej, kwaśnej śmietany 18% tłuszczu pęczek zielonych szparagów (400-450g po przycięciu końcówek) pół pęczka czosnku niedźwiedziego albo grubego szczypioru z dymki 2 małe ząbki czosnku 100g sezonowanego sera cheddar 50g bekonu w cienkich plastrach ½ łyżeczki drobnej

Karo in the Kitchen
Wielkanocne śniadanie- sałatka szparagowa z jajkiem 169

musi być koniecznie jajko faszerowane ? Pewnie, że nie! Dzisiaj proponuję przepis na wielkanocne śniadanie w postaci sałatki szparagowej z sadzonym jajkiem i prosciutto. Kupiłam moje pierwsze w tym szparagi . W drodze do domu obmyślałam przepis na szparagi . Otwierając drzwi do domu już wiedziałam co z nich przyrządzę. Naprawdę nie potrzeba wybujałej fantazji, aby przygotować pyszne danie. Warto wykorzystać spacer(...)dobrze ściętym białkiem ale półpłynnym żółtkiem. Wielkanocne śniadanie Składniki: na 4 porcji 150 g kolorowej sałaty 100 g prosciutto 2 łyżki pokruszonego parmezanu 4 jajka 200 g zielonych szparagów kilka pomidorków koktajlowych 5 cm pora sól i pieprz do smaku 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka masła do smażenia Opłucz sałatę, osącz z wody i ułóż

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania