szparagi - 5593 przepisów (strona:182/373)

Tarta ze szparagami i cukinią 235

Była zupa z białymi szparagami , obiecałam, że będą i zielone.  I oto zielne szparagi zawędrowały do tarty. A towarzyszy im cukinia. Ot taka tarta na zielono ;) CIASTO: 150 g zimnego masła 1 i 3/4 szklanki mąki 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka soli 2 łyżki posiekanej bazylii FARSZ: 1/2 pęczka szparagów zielonych 1 mała cukinia 300 ml śmietany(...)Zimne ciasto rozwałkować, wyłożyć ciastem formę do tarty średnicy około 24 cm. Ciasto nakłuć  gęsto widelcem. Spód podpiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 15 minut. Szparagi ugotować w osolonej wodzie. Gotować około 5 minut. Cukinię przy pomocy obieraczki do warzyw pokroić w cienkie paseczki. Zmiksować śmietanę z jajami oraz mąką. Doprawić solą i przyprawami. Na podpieczony

kolorowotorcikowo
Kremowa zupa z zielonym groszkiem i szparagami 149

Drugi przepis na danie z wykorzystaniem szparagów. Zupa jest niezwykle kremowa i delikatna w smaku. Bardzo ciekawy efekt daje połączenie szparagów z zielonym groszkiem, które jest wykorzystane w tym przepisie. Na pewno wrócę do niego jeszcze nie raz :) [ źródło przepisu] Składniki: - 600 ml wywary z warzyw - 1 duża cebula - 450 g mrożonego zielonego groszku - 150 g małych szparagów - 3 łyżki(...)kwaśnej śmietany - sól - pieprz Wykonanie: 1. Wywar postawić na ogniu, cebulę obrać i grubo pokroić, wrzucić do wywaru razem z groszkiem i doprowadzić do wrzenia. 2. Szparagi opłukać, odciąć końcówki, a resztę grubo pokroić i wrzucić do garnka z wywarem i groszkiem. 3. Wywar doprawić solą i pieprzem do smaku, przykryć i gotować na małym ogniu 10-15 minut

Pasja Smaku
Szparagi z boczkiem 153

Prosta i szybka przekąska na ciepło. Świetne połączenie, które zadowoli nawet osoby niezbyt przekonane do szparagów. Oczywiście to tylko przykładowa ilość, spokojnie można przygotować wielokrotność ilości proponowanej w przepisie. Składniki: 4 zielone szparagi 4 plastry wędzonego boczku oliwa sól, pieprz Wykonanie: Ze szparagów usunąć zdrewniałe końcówki, umyć i osuszyć. Każdego szparaga owinąć plastrem boczku i ułożyć w naczyniu do zapiekania(...)Szparagi polać odrobiną oliwy, posypać solą i pieprzem. Piec w piekarniku w 180 st.C przez 15 minut

Pasja Smaku
Makaron ze szparagami i boczkiem 223

Sezon szparagowy u mnie w pełni. Niestety w swojej okolicy nie mam szans na kupienie szparagów. Dwa razy dostawę miałam aż z Warszawy! Dobre i to. Tym razem makaron, sos, boczek i oczywiście zielone szparagi. Składniki: pół pęczka szparagów 20 dag boczku 5-6 "gniazdek" makaronu tagliatelle sól, pieprz 4 łyżki śmietany szklanka bulionu pół serka topionego  Wykonanie: Makaron(...)ugotować al dente w osolonej wodzie.  Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, pokroić w 2-3 cm kawałki i ugotować na parze.  Boczek pokroić w większą kostkę i podsmażyć na patelni do lekkiego zrumienienia. Dodać do niego szparagi, bulion, serek topiony i śmietanę. Poczekać aż wszystko się rozpuści, zagotuje i lekko zgęstnieje. Do sosu dodać makaron i wymieszać. Doprawić

Pasja Smaku
Risotto ze szparagami 139

Jest maj, więc są i szparagi. Także na moim stole i w mojej lodówce. Uważam, że trzeba cieszyć się sezonowymi warzywami i owocami gdy są, a nie szukać ich, gdy zabraknie na bazarkach i sklepowych półkach. Oczywiście staram się zawsze przygotowywać nowe dania, więc dziś będzie szparagowe risotto. Zdjęcia robione już w nowym mieszkaniu, na szybko, 5 minut przed wyjściem(...)pracy.  Składniki: 200 g ryżu arborio (lub zwykłego) 1 l bulionu warzywnego 6-7 zielonych szparagów 6 łyżek masła 1 średnia cebula 10 dag żółtego sera  sól, pieprz Wykonanie: Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, ugotować na parze lub w garnku z wrzącą wodą. Ostudzić i pokroić w 2 centymetrowe kawałki. Główki szparagów pozostawić w całości. Na patelni roztopić

Pasja Smaku
Tartaletki ze szparagami i kabanosami 146

lodówce warto mieć kilka "pewnych" składników, które zawsze się przydadzą. Przede wszystkim ciasto francuskie i serek kanapkowy. A do tego już dowolne składniki: pomidorki koktajlowe, boczek, szynkę czy szparagi. Co kto lubi. Ja dzisiaj postawiłam na szparagi i kabanosy.  Składniki (8 szt.): opakowanie ciasta francuskiego 2-3 kabanosy 4 szparagi opakowanie serka kanapkowego 1 łyżka jogurtu naturalnego przyprawy: chilli(...)pieprz, sól, bazylia, oregano, tymianek Wykonanie: Ciasto francuskie podzielić na 8 kwadratów (mogą też być mniejsze, wtedy wyjdzie więcej porcji).  Szparagi ugotować na parze, każdy podzielić na 3-4 kawałki, podobnie pokroić kabanosy. Serek wymieszać z przyprawami i jogurtem. Na każdym kwadracie ułożyć porcję serka, kabanosy i szparagi. Tartaletki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić

Pasja Smaku
Zupa na poniedziałek 137

przystało zupa będzie zielona, bo i zielono wokół nas. Mimo, że słonecznie to jednak zimno i może to danie choć trochę nas rozgrzeje. Podstawowym składnikiem są oczywiście zielone szparagi. Ciesze się, że sezon już w pełni rozpoczęty. W ostatnich dniach przerobiłam już parę przepisów na szparagi, takich starszych i tych zupełnie nowych. Oto jeden z nich. Krem ze szparagów(...)zielonego groszku składniki: 700 g zielonych szparagów 300 g mrożonego zielonego groszku 1 cebula 1 ząbek czosnku 150 ml gęstej śmietany 20 g masła sól, pieprz 4 plastry boczku wędzonego tarty parmezan do posypania - opcjonalnie wykonanie: Szparagi myjemy, odcinamy końcówki. Gotujemy je przez 8-10 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy groszek. Całość

Przysmaki Karolki
Mielone ze szparagami 236

sklepie zrobił się sezon na szparagami. Chyba cerpiałabym :) gdybym tego nie wykorzystała. W ten sposób zrodził się w mojej głowie pomysł na obiad.  Lubię warzywa w każdej postaci- a marchew I szparagi należą do moich ulubionych. Obiad zajął chwilkę, a smak został na dłużej :) Serdecznie zapraszam - zaczynamy -   Składniki 600 gr mielonego 3 marchewki 2 cebule(...)pieczarek 2 pęczki szparagów 200 ml bulionu wołowego 1 łyżka mąki 200 ml śmietany oliwa do smazenia 3-4 łyżki 2-3 łyżki kopru świeżego lub suchego Sól, pieprz, papryka Wkonanie: Na oliwie smażymy poszatkowaną cebule I pokrojona grubo marchew- ok 2-3 min. Dodajemy pieczarki pokrojone w ćwiartki I szparagi. Pamiętajmy by ok 2 cm z końcówek szparagów odciąć

Smaki Edyty
KREM ZE SZPARAGÓW. 226

wzorzystych fartuchach wypełza na pole. Sine jeszcze niebo z wolna się rozjaśnia, słońce zaczyna kolejny raz swoją mozolną, dzienną wędrówkę. A kobiety schylone, z koszykami przy boku, zbierają szparagi. Co prawda, sezon na szparagi ma się już ku końcowi, ale jak to zwykle ja, spóźniona nadrabiam częściowo braki. Nie mogłam dostać u siebie cienkich, młodziutkich szparagów, ale miałam wielką ochotę(...)znalazłam i postanowiłam znów przyrządzić zupę krem. Ostatnio mogłabym jeść tylko zupy warzywne bądź kremy. KREM SZPARAGOWY WG KARMEL-ITKI. /spontaniczny;/ na 4-6 porcji 2 pęczki szparagów 1 pietruszka 1/4 selera ok. 800 ml bulionu warzywnego  1 biała część pora ew. sos sojowy do smaku Por kroję w plasterki. W garnku rozgrzewam odrobinę oleju,  wrzucam

W kuchni Karmel-itki
Roladki drobiowe ze szparagami 151

chyba moje ostatnie szparagi w tym roku. Szkoda, że sezon na nie tak szybko się kończy. Chociaż w Stanach jest ich ciągle dużo, tylko że wyglądają jakoś inaczej niż te nasze. Ale z drugiej strony, gdybyśmy mieli do nich dostęp przez cały rok to nie byłyby takie wyjątkowe :) Dzisiaj proponuję moją wersję roladek ze szparagami w wersji oczywiście maksymalnie odchudzonej(...)roladki podałam z zapiekanymi młodymi ziemniaczkami i pomidorami. ROLADKI DROBIOWE ZE SZPARAGAMI (składniki na 4 porcje) - 3 piersi z kurczaka - pęczek białych szparagów - serek homogenizowany naturalny - sól, pieprz Marynata do mięsa: - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka ciemnego sosu sojowego - łyżeczka soku z cytryny - łyżeczka musztardy - oregano, bazylia - ząbek czosnku Normal 0 false false false CS JA X-NONE

Zgrabne Gotowanie
Szparagi - co zrobić ze szparagów ? 164

Zebrałam wszystkie swoje dania ze szparagami bo sezon na te warzywa zaczął się w tym roku wcześniej niż zwykle. Nie ma tego dużo ani nie są jakieś wymyślne bo długo nie mogłam się do nich przekonać. Dziś już wiem, że mają ciekawy smak i można z nich zrobić szybko coś dobrego. No i zdecydowanie bardziej lubię zielone. Szparagi to delikatne(...)zdrowe i pyszne więc warto po nie sięgnąć. I nie ociągać się - na rynku są dość krótko ! Kochajmy je bo tak szybko odchodzą... Może dzięki temu zestawieniu ktoś przygotuje szparagi pierwszy raz i zakocha się w nich na zawsze ? Może powstaną jakieś inne pyszności szparagowe i zechcecie podzielić się ze mną przepisem na nie ? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Szparagi i jajka. Sałatka z surowych szparagów i jajko w koszulce 239

wszyscy wiedzą, że zielone szparagi można jeść na surowo ? Nie próbowałam białych w takiej postaci, ale zielone są świetne ! Chrupiące, słodkawe i soczyste - sałatka z cienko pokrojonych pędów to doskonały pomysł. Koniecznie musicie spróbować ! Jajko w koszulce czyli jajko poszetowe to klasyka - świetnie nadaje się do podania z sałatkami bo po przekrojeniu żółtko miesza się z pozostałymi składnikami dania tworząc(...)pyszny sos. Koniecznie zobacz przepis na Omlet ze szparagami i Szparagi z jajem ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Sałatka ziemniaczana na grilla – hit każdego lata 50

kwaśnego smaku. Osoby preferujące sałatkę ziemniaczaną z majonezem mogą zrobić go samodzielnie. Podczas wyboru kolejnych składników warto kierować się porą roku. Z początkiem wiosny możemy sięgnąć po coraz popularniejsze szparagi. W tym czasie dostępne są także młode ziemniaki. Sałatka ziemniaczana ze szparagami to świetne połączenie. Typowo wiosenne warzywa to także rzodkiewka, szczypiorek czy koperek. Są one szczególnie chętnie używane(...)warzyw dodaje się wówczas gorącego bulionu warzywnego lub mięsnego. Może się w niej także znaleźć podsmażony boczek. Osoby z dużą fantazją mogą łączyć ziemniaki z dowolnymi produktami. Wspomniane wyżej szparagi z ziemniakami będą doskonale komponowały się z truskawkami. Późną jesienią możemy sięgnąć po inne owoce. Sałatka ziemniaczana ze śliwkami może zaskoczyć wiele osób. Smakuje jednak rewelacyjnie. A może ziemniaki, melon

Ugotowane pozamiatane
Ligawa wołowa ze szparagami, pomidorkami, papryką, rzodkiewka i rukolą 41

Pilicy ! Do tego idealnie wpiszę się sałatka z mnóstwem warzyw! Składniki: Steki 200 g ligawy wołowej sól, pieprz 10 ml oleju rzepakowego do smażenia Sałatka 200 g zielonych szparagów 100 g pomidorków 150 g papryki zielonej 100 g rzodkiewki 50 g rukoli przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka czerwona, czosnek granulowany, koperek suszony 10 ml oleju lnianego Sposób przygotowania: Steki(...)steki o grubości ok. 1 cm. Mięso osuszyć, z obu stron doprawić solą i pieprzem. Odstawić na ok. 10 minut. Sałatka Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Odciąć zdrewniałe końce od szparagów. Gotować w lekko osolonej wodzie przez 10 minut. Między czasie pomidorki pokroić na połówki, paprykę oczyścić z gniazd i pokroić w kostkę. Rzodkiewkę pokroić w ćwiartki. Po ugotowaniu szparagi odcedzić

Truskawkowa Fiesta
Omlet ze szpinakiem i mozzarellą 26

musicie się ograniczać. Ja w sumie też nie muszę. Przypomniał mi się właśnie przepis na omlet, który zrobiłam jakoś rok temu na wiosnę. Był wtedy sezon na zielone szparagi. Wiecie z czym wylądowały na patelni? Z gorgonzolą. To było pyszne. O, szparagi My też będzie mógł jeść, kiedy będzie na nie sezon (zaraz sobie zapiszę pomysł na śniadanie dla niego(...)momentu aż wszystko się zetnie. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem i liśćmi bazylii. Ja oczywiście dodałam jeszcze na koniec sporą szczyptę świeżo mielonego pieprzu. Podobne przepisy: Omlet z gorgonzolą i szparagami Omlet ze szpinakiem i serem taleggio Frittata z białą kiełbasą i rukolą Omlet caprese Artykuł Omlet ze szpinakiem i mozzarellą pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy

Proponowane wyszukiwania