Sezon na szparagi czas start! Dziś połączyłam je ze spaghetti carbonara - wyszło naprawdę pysznie:). To sezonowa wersja tego popularnego makaronu. Według mnie przebija oryginalną wersję:). 200g makaronu spaghetti 1 pęczek zielonych szparagów 1 cebula 250g wędzonego boczku 4 ząbki czosnku 2 żółtka 100g startego sera 100ml śmietanki 30% sól, pieprz 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem(...)opakowaniu. 2. Na rozgrzanej, suchej patelni podsmażamy drobno posiekany boczek przez około 3 minuty. Po tym czasie dodajemy posiekaną cebulę, czosnek oraz pokrojone na kawałki szparagi (wcześniej je myjemy i usuwamy twarde końcówki - odłamujemy je, same złamią się w odpowiednim miejscu). Smażymy aż boczek mocno się zarumieni, przez kilka minut. 3. Żółtka mieszamy ze śmietanką, solą i pieprzem
Szefowa kuchniWiosenna propozycja śniadaniowa 👌 Porcja dla 3 osób Składniki: Pęczek szparagów 2 jajka ugotowane na twardo serek wiejski łyżka stołowa mąki 3 jajka 100 g boczku świeżego Sól i pieprz do smaku Tłuszcz do nasmarowania formy Przygotowanie: Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce i zalewamy wrzątkiem na 2 minuty. Na patelni podsmażamy boczek, pokrojony(...)kostkę. W naczyniu mieszkamy jajka oraz serek wiejski i mąkę. Dodajemy boczek. Gotowa masę wlewamy do naczynia żaroodpornego, wcześniej natłuszczonym. Na masę układamy szparagi oraz jajko ugotowane na twardo przecięte na pół. Wszystko pieczemy w 180C przez 25 minut, aż omlet się zarumieni
Niezły Młynekmakaronu szpinakowego pół dojrzałego awokado hass 2-3 łyżki nerkowców 2-3 łyżki oliwy sok z połowy limonki łyżeczka zielonego tabasco spora szczypta soli 3-4 listki mięty dodatkowo: szparagi łyżeczka oliwy rzeżucha cząstki limonki Makaron gotujemy do miękkości. Orzechy przekładamy do malaksera i miksujemy na drobne kawałeczki. Dodajemy resztę składników i na mniejszych obrotach miksujemy , do połączenia składników. Szparagi(...)myjemy i smażymy na lekko natłuszczonej patelni grillowej. Odsączony makaron mieszamy z powstałym sosem. Podajemy ze szparagami, rzeżuchą i cząstkami limonki. Smacznego :) Artykuł Makaron z awokado i nerkowcami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogcałą rodziną uwielbiamy kanapki, to nie trudno jest namówić ich do współpracy. Tradycyjne pieczywo chętnie zastępuję domowymi, chrupiącymi goframi. Tym razem orkiszowe gofry podaliśmy z kukurydzą, papryką, grillowanymi szparagami, a dla przełamania smaku i urozmaicenia dodałam słodkie mango, które idealnie komponuje się z warzywami oraz ser gouda z kozieradką. Ser w formie powycinanych gwiazdeczek od razu spodobał się najmłodszej smakoszce(...)wody gazowanej 3 jajka 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia łyżka cukru szczypta soli dodatki: mała puszka kukurydzy 3 małe podłużne słodkie papryki mango pół pęczka szparagów łyżeczka oliwy gouda z kozieradką natka pietruszki limonka sos jogurtowy: mały jogurt naturalny 2 ząbki czosnku pół pęczka szczypiorku Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz drobno posiekanym szczypiorkiem
Mienta blogSkładniki: 2 cebule 4 ząbki czosnku papryka piquillo (lub czerwona słodka upeiczona i obrana ze skóry) opcjonalnie: papryczka chilli 400g tomate frito (miałam gotowe, hiszpańskie ze słoika) kilka zielonych szparagów (też miałam już gotowe i też hiszpańskie ;) sól, pieprz, suszona bazylia, suszone oregano świeży estragon, świeża bazylia oliwa z oliwek ser do posypania (parmezan, grana padano, dziugas etc.) paczka farfalli(...)Barilla Na oliwie podsmażamy suszone przyprawy, cebulę i czosnek oraz ewentualnie chilli - u mnie tak). Dodajemy paprykę piquillo, szparagi. Jeśli mamy świeże szparagi możemy je dodać na początku razem z cebulą i czosnkiem, żeby zmiękły. Dodajemy posiekaną bazylię i estragon, następnie sos tomate frito. Podałam z farfallami posypane grana padano
Cytryna&Co.Sałatka bez wątpienia na uroczyste okazje. Połączenie słodkiego ananasa z marynowanymi szparagami daje zaskakujący efekt. Do tego sos pachnący wyrazistymi przyprawami i delikatny gotowany kurczak. Wszystko to razem daje świetną kompozycje smakową. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments(...)/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Składniki: -1/2 kg piersi kurczaka -6 plastrów ananasa z puszki -mała puszka groszku -mały słoiczek pieczarek marynowanych -słoiczek szparagów w zalewie na sos: -mały jogurt naturalny -4 łyżki majonezu -4 łyżki soku z ananasa -po ćwierć łyżeczki mielonego imbiru, curry, estragonu, pieprzu -2 ząbki czosnku -2 łyżki soku
Kulinarne przemysleniaprzyjemność spróbować kilku dań przygotowanych przez Szefa. I. Dwa rodzaje śledzi. Wędzone, a następnie marynowe; jeden z szafranem, drugi z burakami kiszonymi. Do nich żelka z granatu, krem ze szparagów, pianka z pomarańczy oraz emulsja cebulowa. Bardzo miła i ciekawa kosystencja śledzia, idealnie dobrane dodatki. II. Kaszanka panierowana, piana z pieczonej dyni z cynamonem i chili, galaretka z buraka, piasek(...)niskiej temperaturze, następnie lekko podwędzona; gruszka marynowana w szafranie, z dodatkiem anyżu i goździków; figi karmelizowane w cukrze, flambirowane w whisky, likier kawowy z wędzoną solą, żel z cebulki; szparagi. Wspaniała kombinacja smaków, łacząca się na talerzu w bardzo zgrany zespół (no może z wyjątkiem szparagów, mi one nie za bardzo pasowały do całości). VI. A na deser lody, oczywiście
królestwo garówklimat steampunku. Ach i ten widok na Pszczynę. Szefem kuchni jest tu Szymon Bracik, który umiejętnie łączy smak z nowoczesną techniką kulinarną, co nie zdarza się tak często. Szparagi/ jamon gran reserva/ sos holenderski gravlax z troci/ cytrusy/ zielony ogórek dashi/ soba/ przegrzebek jesiotr/ czarna soczewica/ warzywa/ sos beurre blanc kacza pierś/ mango/ biała czekolada truskawka/ mango/ biała czekolada Wodna(...)ruchu samochodowego uliczce, tuż przy rynku. Co znajdziemy w Punkcie „G”? prostotę, estetykę i smak. Dania piękne podane, bez tak zwanych bajerków. Bronią się smakiem. Tu mieliśmy przyjemnośc jeść: szparagi/ sos kremowy/ szynka/ parmigiano tatar/ łosoś/ pumpernikel/ jajko chłodnik/ botwina/ ogórek/ fenkuł/ granita kaczka/ fasolka/ groszek/ szparagi/ demi/ pancetta/ puree kalafiorowe sandacz/ risotto/ groszek zielony jogurt/ sorbet/ beza
królestwo garówcodzienne też. Czasem mam ochotę na coś tak banalnie prostego, na takie tradycyjne połączenia, na coś nieprzekombinowanego. Tak jak tym razem. Pojawiła się grillowana w tymianku cytrynowym pierś, jest szparag i młody ziemniak z koprem. Jest sadzone jajko i grillowany pomidor i jest w cydrze duszony szpinak. Proste to i smaczne. I jeśli lubicie takie banalne posiłki, takie proste(...)cytryny, sól i pieprz 400 gram szpinaku czosnek szklanka cydru sól i biały pieprz oraz gałka muszkatołowa młode ziemniaki koperek jajka - 2 sztuki pomidory szparagi olej i masło klarowane do smażenia Ziemniaki gotuję 10 minut w skórce, następnie kroję wzdłuż na pół, polewam oliwą z oliwek, smaruję przekrojonym na pół ząbkiem czosnku po wierzchu
Mango PapajaDziś polecam Wam kochani zapiekane szparagi sosie orzechowym.Delikatne w smaku z nutą cytryny , a sos do delicios.Wszyscy moi znajomi się nimi zajadali , więc naprawdę musiały im smakowač.Przepis ze starego Kocurkowo. 70 dag.Szparagów Woda 1 łyżka soli 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka masła 3 surowe żółtka 10 dag.masła 1 łyżeczka(...)białego pieprzu 1/2 szkl.orzechów laskowych drobno posiekanych tłuszcz do formy ***************************** 1 . Szparagi obrać ,uciąć na wysokości suchych łodyg i gotować 15 minut , aż będą chrupkie , w osolonejwodzie z cukrem , masłem i sokiem z cytryny.Po ugotowaniu odcedzić. 2 . W rondelku utrzeć masło z żółtkami , rondel wstawić do garnka z wrzącą wodą (1 szklanka ) i trzepaczka ubijać na parze , dodając
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkirównym poziomie z tego względu, że spożywamy więcej Omega 6 (oleje roślinne), natomiast mamy niedobory Omega 6, które najczęściej występują w rybach. Moją propozycją jest dorsz z szparagami i kaszą orkiszową. Składniki: 100-150g filetu z dorsza 25g suchej kaszy jaglanej + 100ml wody 1/2 pęczka szparagów zielonych 1 łyżka oleju lnianego przyprawy: sól himalajska, pieprz cytrynowy Sposób przygotowania: Dorsza(...)dokładnie myjemy, osuszamy i doprawiamy przyprawami. Odstawiamy na kilka minut. Na garnkach zagotowujemy wodę z solą. Do jednego wsypujemy kaszę, a do drugiego umieszczamy szparagi (gotujemy ok. 6-8 minut). Między czasie na rozgrzanej patelni z olejem smażymy dorsza. 2 minuty z każdej strony. Gotowe danie polewamy olejem lnianym. Smacznego
Truskawkowa FiestaSkładniki : • 1 garść szpinaku • 60 g truskawek • 50 g fety • 20 g orzechów nerkowca • 3-4 cienkie zielone szparagi • 1 łyżka oliwy z oliwek • 1 łyżeczka soku z cytryny • kilka listków mięty • świeżo mielony pieprz Przygotowanie : Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końcówki, kroimy na 4 części i przesmażamy 4-5 minut na odrobinie oliwy. Studzimy. Umyty i osuszony szpinak mieszamy(...)pokrojoną w kostkę fetą. dodajemy pokrojone na połówki truskawki, szparagi i orzechy. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny i posiekaną miętą. Polewamy sałatkę powstałym sosem. Całość oprószamy pieprzem
KUCHNIA POLSKAwarto spędzić trochę czasu przy garach, nawet w 30 stopniowy upale dla takiego obiadu <3 Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej czerwonej quinoy 1 ozorek cielęcy 6 ziemniaków pęczek białych szparagów 2 łyżki domowego dżemu figowego 1 łyżka musztardy Dijon kefir natka pietruszki liść laurowy lubczk jałowiec pieprz sól Wykonanie: Ozorek myjemy starannie i gotujemy, aż będzie prawie miękki (około(...)dodajemy dżem figowy i musztardę, redukujemy sos. Zdejmujemy ozorki z ognia, dodajemy 1-2 łyżki kefiru, dokładnie mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. W międzyczasie obieramy szparagi i gotujemy kilkanaście minut w osolonej wodzie. Ziemniaki gotujemy, przeciskamy przez praskę, mieszamy z qunioą i odrobiną kefiru (dodajemy stopniowo, aby uzyskać taką konsystencję, jaka nam najbardziej odpowiada). Na talerze
Quinoa Raz!Czerwiec to początek lata, jeszcze na początku tego miesiąca będziemy mogli korzystać ze szparagów, aby w drugim tygodniu pożegnać się z nimi na dobre, dlatego warto skorzystać i jeszcze na początku czerwca przygotować chociaż jeden posiłek ze szparagami. Czerwiec to nic innego, jak truskawki! Truskawki opanują naszą kuchnie, będziemy je jeść do znudzenia od śniadania, przez obiad i kolację(...)RABARBAREM 11. NADZIEWANE CUKINIE 12. NADZIEWANE CUKINIE wersja ii 13. UCIERANE MUFFINKOWE CIASTO Z WIŚNIAMI I CZERWONĄ PORZECZKĄ! 14. DROŻDŻÓWKI Z WIŚNIAMI I SEREM! 15. NAJLEPSZE NALEŚNIKI ZE SZPARAGAMI I JAJKIEM W KOSZULCE 16. CHŁODNIK Z BURACZKAMI! IDEALNY PRZEPIS NA OBIAD NA UPALNY DZIEŃ! 17. PUSZYSTA DOMOWA CHAŁKA! 18. PRZEPIS NA JAGODZIANKI! 19. JAGODZIANKI Z SEREM I JAGODAMI
SMYKWKUCHNI