szparagi - 5593 przepisów (strona:193/373)

krem z białych szparagów 151

Jeśli lubicie szparagi, ta zupa będzie dla Was idealna! Gęsta, kremowa i pyszna. W mojej wersji naprawdę wyjątkowa, dzięki delikatnym kluseczkom z twarogu. Bardzo polecam. składniki: pęczek białych szparagów 1,5 l bulionu (polecam drobiowy) 2 ziemniaki cebula kawałek korzenia selera 2 łyżki oliwy natka pietruszki po szczypcie soli i białego pieprzu kluseczki: 200 g twarogu włoskiego jajko(...)łyżki bułki tartej W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę, zeszklić, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i seler. Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia. Szparagi obrać, odłamać twarde, zdrewniałe końcówki, pokroić na ok 2 cm kawałki. Dodać do zupy, gotować na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Zdjąć z ognia, zmiksować na gładki krem. Doprawić

6niebo
Spaghetti z karmelizowaną cebulą i szparagami 118

Karmelizowaną cebulę kocham i mogę ją jeść bez żadnych dodatków. Spróbujcie jej koniecznie w takim wydaniu ! Składniki (2 porcje): makaron spaghetti 3 średnie białe cebule 250 – 300 zielonych szparagów 1 czubata łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 czubata łyżka brązowego cukru sól, świeżo zmielony pieprz 2 łyżki drobno startego sera grana padano Wykonanie(...)zmięknie i zacznie delikatnie się rumienić, mieszaj od czasu do czasu, uważając by się nie przypaliła. Następnie dodaj ocet balsamiczny i brązowy cukier, smaż jeszcze około 5 minut. Szparagi opłucz, odłam zdrewniałe końce. Ułamią się one same w odpowiednim miejscu. Odetnij ‚główki’, łodygi pokrój w ukośne plasterki. Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente. Na 2 minuty przed końcem gotowania

Moja pasja smaku
7 szybkich przekąsek na EURO 2016 170

ciasta francuskiego, kiełbaski typu frankfurterki lub kabanosy Wykonanie : Kiełbaski zawijam w ciasto, kroje na mniejsze kawałki i piekę w piekarniku około 10-15 minut. Czas wykonania: 20 minut 4. Szparagi zapiekane w boczku Co potrzebujesz: Szparagi zielone lub białe, kilka kropki oliwy, sól, pieprz, boczek Wykonanie : Szparagi obrać, skropić oliwą, doprawić, zawinąć w boczek i piec w piekarniku 20 minut

Tradycyjna Kuchnia
Zawijane szparagi 142

wielu lat dzikie szparagi rosły w kilku miejscach dookoła naszego domu, jednak nigdy nie zwracałam na nie większej uwagi. Wyrastały do wielkich rozmiarów wiechci i służyły jako ozdoba do bukietów ;) Jednak w tym roku poczytałam trochę i postanowiłam zrobić kilka pyszności z tych smakowitych pączków :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 10 szparagów (obgotowanych) 10 plasterków salami 1 mała papryka Przygotowanie(...)Ciasto francuskie pociąć na równe kwadraty. Obgotowane szparagi i paprykę pociętą w paski zawinąć w plasterki salami, układać na cieście, zlepiać brzegi w kopertkę. Piec w 180'C około 15 minut

Cakes By Kejt
Zupa szparagowo-szpinakowa 157

Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów ok. 200 g świeżego szpinaku (lub 150 g mrożonego) 1 mały seler lub 3 łodygi naciowego 1 cebula lub kawałek pora 3 ząbki czosnku 1,5 litra bulionu warzywnego 1 łyżka masła ½ szklanki słodkiej śmietanki 1 łyżka włoskich ziół 1 łyżka majeranku szczypta gałki muszkatołowej pół pęczka koperku sól i pieprz Szparagi, selera(...)pora umyć. Odciąć szparagom zdrewniałe końcówki. Czosnek obrać. Wszystkie warzywa umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować do miękkości. Następnie zupę zmiksować. Dodać zioła, masło, śmietankę i posiekany koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z grzankami

Czerwień i błękit
Gołąbki w liściach botwinki, ale całkiem inaczej 142

brak, pomysł przyszedł sam.  Gołąbki w liściach boćwiny liście boćwiny zielone udka z kurczaka bez skóry i kości  250 ml maślanki  2 łyżki zielonego curry 10 szparagów zielonych  ( bez twardych końcówek ) 10 plastrów boczku wędzonego surowego  pieprz, sól, płatki chili   Udka z kurczaka wkładamy do miski i zalewamy mieszanką zielonego curry i maślanki. Odstawiamy(...)minut. W tym czasie płuczemy pod zimną wodą liście i odcinamy twarde końcówki.    Na każdym liściu układamy kawałek kurczaka wraz odrobiną maślanki, na to kładziemy zielonego szparaga ukrojonego tak aby nie wystawał za rulon ( najważniejsza jest główka szparaga )  i posypujemy delikatnie pieprzem i chili. Zawijamy w rulonik, rulonik” związujemy” plasterkiem boczku.    Tak przygotowane

Kuchnia na wzgórzu
Razowy makaron z fetą, szparagami i pomidorkami 168

dzień - lekki makaron z dodatkiem warzyw i fety sprawdzi się wyśmienicie :) SKŁADNIKI  (dla 1 osoby - 457 kcal) 75 g razowego makaronu (u mnie świderki - szklanka) 3 sztuki zielonych szparagów 5 pomidorków koktajlowych łyżka oliwy  30 g sera feta sól, pieprz 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy. Szparagi

Moje Kuchenne Rewelacje
pasta jajeczna ze szparagami 164

rodzinie jest mój Brat S. Nikt nie potrafi zrobić jej tak smacznej, pozostali tylko z mniejszym, lub większym powodzeniem go naśladują, ja również... Dziś przygotowałam pastę jajeczną z dodatkiem szparagów, lżejsza niż tradycyjna, bardzo smaczna. Świetna z dodatkiem domowego pieczywa. Ciekawe, co Brat powiedziałby na tę wersję! Pastę przygotowałam w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie , podobne znajdziecie u: Dorotki , ... składniki(...)jaja 5 szparagów pęczek szczypiorku sól, pieprz cytrynowy do smaku łyżeczka majonezu łyżka jogurtu greckiego Jaja ugotować na twardo, wystudzić, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ze szparagów odłamać zdrewniałą końcówkę, łodyżki wrzucić na wrzątek, blanszować kilka minut. Odcedzić, pokroić w krążki. Szczypiorek umyć, posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku

6niebo
Zupa-krem z białych szparagów 122

Białe szparagi są nieco delikatniejsze w smaku niż zielone. Jeśli mam być szczera to smakiem zachwyciły mnie od zielonych o wiele bardziej i na pewno częściej od tamtych będą gościć na naszym stole :) Krem z nimi w roli głównej, z dodatkiem pietruszki i selera zdecydowanie na stałe wpisze się w nasze menu. Jest boski! :)))) Podałam z ziołowymi grzankami i szczypiorkiem(...)pracuję zawodowo (obecnie mój zawód to podwójna MAMA), ale gdy wrócę do pracy ta zupa w sezonie szparagowym znajdzie się w moim "pracowniczym" menu na 100%! :) Składniki: 500g białych szparagów 1 średnia pietruszka 1/4 selera szczypta gałki muszkatołowej sól ziołowa i świeżo mielony pieprz do smaku Sposób przygotowania: Pietruszkę i kawałek selera obieramy, myjemy i kroimy w drobne kawałki. Wrzucamy

Kolorowy Przepisownik
Krem z zielonych szparagów 154

Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 2 litry bulionu warzywnego 1 łyżka masła 1 cebula biała 3 ząbki czosnku białe wino szczypta kurkumy szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku natka pietruszki Wykonanie: Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż z czosnkiem na maśle. Po paru minutach dodaj umyte i pokrojone szparagi. Duś przez kilka minut. Dodaj bulion i gotuj(...)szparagi będą miękkie, czyli około 25 minut. Następnie dodaj wino i wszystkie przyprawy. Zostaw na małym ogniu przez kilka minut. Przed podaniem dodaj natkę pietruszki. Smacznego

Bike By Life
Ciecierzyca w sosie pomidorowym. 197

ząbki czosnku 1 mała cebula 100 g dobrej ,wyraźnej w smaku kiełbasy 50 g chorizo ,pikantne 1 puszka ciecierzycy ,konserwowa 600 g pomidorów w puszce ,butelce pół pęczka szparagów ,najlepiej cienkie 1 łyżeczka majeranku 1/ 2 łyżeczki mielonej kolendry pieprz ,sól do smaku 1/2 łyżeczki papryki w proszku Szparagi kroimy na trzy części ,końcówki zdrewniałe odrzucamy i sparzamy(...)kiełbasy ,starty na tartce czosnek , majeranek i kolendrę.Smażyć około 3 minuty mieszając. Ciecierzycę odsączyć na sicie ,przepłukać wodą i dodać do przesmażonej kiełbasy z cebulką .Teraz dodajemy też szparagi . Kilka zostawiamy do położenia na wierzchu miseczek z daniem. Ja kupuję pomidory w całości ,więc najpierw je blenduję na gładki sos i dodaję do garnka.Dodajemy paprykę ,pieprz i sól .Zagotowujemy

Ladylaura.
QUICHE Z ZIELONYMI SZPARAGAMI 168

Jeśli, jak my, Wy też uwielbiacie wszelkiej maści tarty i... Artykuł QUICHE Z ZIELONYMI SZPARAGAMI pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Zupa krem szparagowo-kalafiorowa 122

Sezon na szparagi trwa krótko więc korzystajmy z tych pysznych i zdrowych warzyw. Do jedzenia w całości zdecydowanie preferuję te zielone ale jeżeli chodzi o zupy to zdecydowanie białe są moim faworytem. Po okresie zachwytu czystym kremem szparagowym przyszła pora na modyfikacje. Dziś proponuję gęsty, sycący krem na bazie białych szparagów i kalafiora. Uważajcie, żeby nie przesadzić z ilością kalafiora(...)może zdominować delikatny smak szparagów. Dla dodania chrupkości idealne będą grzanki

Milion Smaków
Komosa ryżowa z kurczakiem i szparagami! 118

obiad, fajne i dość proste danie z dostępnymi bez problemu teraz szparagami i soczystym kurczakiem. Serdecznie polecam! SKŁADNIKI: - komosa ryżowa czerwona - filet z kurczaka - 1/2 pęczka szparagów  - 3 ząbki czosnku - lampka cydru - 3 łyżeczki oliwy z oliwek - 250 ml wody - zioła śródziemnomorskie -sól Na oliwie z oliwek podsmaż czosnek i kurczaka, dodaj przyprawy i cydr. Podsmażaj około 7 minut(...)alkohol odparował. Dodaj wodę i komosę, gotuj do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone i obrane szparagi. Pamiętaj, że są to delikatne warzywa, wystarczy im 6-7 minut maxymalnie. Zielone warzywa pozostaną pięknie zielone jeśli będziesz je gotować bez pokrywki ;-) Smacznego!!! Smacznego

SMYKWKUCHNI
MAKARON ZE SZPARAGAMI I POMIDORKAMI 153

powodują,że możemy przytyć. A więc spróbujcie mojej propozycji bo jest naprawdę smaczna. Składniki:   ok 40 dag makaronu rurki bądź świderki( u mnie pełnoziarnisty durum) 1 pęczek zielonych szparagów ok 20 dag pomidorków koktajlowych 1 garść rukoli 5 ząbków czosnku( można dać mniej) 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki startego parmezanu sól,pieprz(...)Szparagi umyć,pokroić na kilkucentymetrowe kawałki,odrzucając zdrewniałe końcówki.Wrzucić do osolonego wrzątku i i gotować kilka minut,odcedzić. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie,odcedzić.Pomidorki umyć,przekroić na pół. Na patelni rozgrzać oliwę,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i szparagi - smażyć ok 2 min na małym ogniu,następnie dodać pomidorki i dusić kolejne 2 minuty.Na końcu

Niespełnione zdolności kulinarne

Proponowane wyszukiwania