Już są, sezon szparagowy ruszył! Zupa krem z białych szparagów to klasyk, najprostsza i najdoskonalsza z zup. Idealna przystawka na uroczysty obiad lub wykwintny codzienny obiad. Dziś propozycja z dodatkiem mleka kokosowego. Zupa z delikatną nutą kokosową jest pyszna, kremowa, zachwycająca! Nieskazitelną biel zupy podkreśliłam dodatkiem prażonego, czarnego sezamu. Dzisiejszy krem przygotowałam na wywarze z obierków i odłamanych końcówek szparagów
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Szparagi, zarówno zielone, białe, jak i fioletowe, są skarbnicą witamin i minerałów, a ze względu na swoje właściwości, mogą skutecznie zapobiegać powstawaniu nowotworów, wspierają rozwój płodu i kobiety karmiące, a także sprzyjają odchudzaniu. Continue reading Jak gotować szparagi? Gotowanie szparagów – poradnik krok po kroku at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl
PysiaGotuje.plRisotto to popularna potrawa północnej kuchni włoskiej i moja jak już wiecie też. Idealnie kremowe z mnóstwem warzyw, teraz na straganach zaczynają pojawiać się szparagi więc dodajemy je do dania. W wersji pomidorowej, dzięki dodatkowi koncentratu pomidorowego Pudliszki jest wyraziste w smaku i doskonale skomponowane, potrawa jest sycąca i doskonale sprawdzi się zamiast dwudaniowego obiadu(...)prostych składników można przygotować pyszny obiad. Składniki na 4-5 porcji: 30 dag ryżu arborio 20 dag wędzonego chudego boczku 200 ml białego wytrawnego wina ½ kg szparagów zielonych 1 czerwona papryka 3 pomidory najlepiej malinowe 1 cukinia 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 pełna łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki 1 litr wywaru drobiowego lub warzywnego 2 łyżki oliwy
Wanilia i KardamonSezon na szparagi czas start! Dziś połączyłam je ze spaghetti carbonara - wyszło naprawdę pysznie:). To sezonowa wersja tego popularnego makaronu. Według mnie przebija oryginalną wersję:). 200g makaronu spaghetti 1 pęczek zielonych szparagów 1 cebula 250g wędzonego boczku 4 ząbki czosnku 2 żółtka 100g startego sera 100ml śmietanki 30% sól, pieprz 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem(...)opakowaniu. 2. Na rozgrzanej, suchej patelni podsmażamy drobno posiekany boczek przez około 3 minuty. Po tym czasie dodajemy posiekaną cebulę, czosnek oraz pokrojone na kawałki szparagi (wcześniej je myjemy i usuwamy twarde końcówki - odłamujemy je, same złamią się w odpowiednim miejscu). Smażymy aż boczek mocno się zarumieni, przez kilka minut. 3. Żółtka mieszamy ze śmietanką, solą i pieprzem
Szefowa kuchniWiosenna propozycja śniadaniowa 👌 Porcja dla 3 osób Składniki: Pęczek szparagów 2 jajka ugotowane na twardo serek wiejski łyżka stołowa mąki 3 jajka 100 g boczku świeżego Sól i pieprz do smaku Tłuszcz do nasmarowania formy Przygotowanie: Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce i zalewamy wrzątkiem na 2 minuty. Na patelni podsmażamy boczek, pokrojony(...)kostkę. W naczyniu mieszkamy jajka oraz serek wiejski i mąkę. Dodajemy boczek. Gotowa masę wlewamy do naczynia żaroodpornego, wcześniej natłuszczonym. Na masę układamy szparagi oraz jajko ugotowane na twardo przecięte na pół. Wszystko pieczemy w 180C przez 25 minut, aż omlet się zarumieni
Niezły Młynekmakaronu szpinakowego pół dojrzałego awokado hass 2-3 łyżki nerkowców 2-3 łyżki oliwy sok z połowy limonki łyżeczka zielonego tabasco spora szczypta soli 3-4 listki mięty dodatkowo: szparagi łyżeczka oliwy rzeżucha cząstki limonki Makaron gotujemy do miękkości. Orzechy przekładamy do malaksera i miksujemy na drobne kawałeczki. Dodajemy resztę składników i na mniejszych obrotach miksujemy , do połączenia składników. Szparagi(...)myjemy i smażymy na lekko natłuszczonej patelni grillowej. Odsączony makaron mieszamy z powstałym sosem. Podajemy ze szparagami, rzeżuchą i cząstkami limonki. Smacznego :) Artykuł Makaron z awokado i nerkowcami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogcałą rodziną uwielbiamy kanapki, to nie trudno jest namówić ich do współpracy. Tradycyjne pieczywo chętnie zastępuję domowymi, chrupiącymi goframi. Tym razem orkiszowe gofry podaliśmy z kukurydzą, papryką, grillowanymi szparagami, a dla przełamania smaku i urozmaicenia dodałam słodkie mango, które idealnie komponuje się z warzywami oraz ser gouda z kozieradką. Ser w formie powycinanych gwiazdeczek od razu spodobał się najmłodszej smakoszce(...)wody gazowanej 3 jajka 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia łyżka cukru szczypta soli dodatki: mała puszka kukurydzy 3 małe podłużne słodkie papryki mango pół pęczka szparagów łyżeczka oliwy gouda z kozieradką natka pietruszki limonka sos jogurtowy: mały jogurt naturalny 2 ząbki czosnku pół pęczka szczypiorku Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz drobno posiekanym szczypiorkiem
Mienta blogSkładniki: 2 cebule 4 ząbki czosnku papryka piquillo (lub czerwona słodka upeiczona i obrana ze skóry) opcjonalnie: papryczka chilli 400g tomate frito (miałam gotowe, hiszpańskie ze słoika) kilka zielonych szparagów (też miałam już gotowe i też hiszpańskie ;) sól, pieprz, suszona bazylia, suszone oregano świeży estragon, świeża bazylia oliwa z oliwek ser do posypania (parmezan, grana padano, dziugas etc.) paczka farfalli(...)Barilla Na oliwie podsmażamy suszone przyprawy, cebulę i czosnek oraz ewentualnie chilli - u mnie tak). Dodajemy paprykę piquillo, szparagi. Jeśli mamy świeże szparagi możemy je dodać na początku razem z cebulą i czosnkiem, żeby zmiękły. Dodajemy posiekaną bazylię i estragon, następnie sos tomate frito. Podałam z farfallami posypane grana padano
Cytryna&Co.Sałatka bez wątpienia na uroczyste okazje. Połączenie słodkiego ananasa z marynowanymi szparagami daje zaskakujący efekt. Do tego sos pachnący wyrazistymi przyprawami i delikatny gotowany kurczak. Wszystko to razem daje świetną kompozycje smakową. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments(...)/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Składniki: -1/2 kg piersi kurczaka -6 plastrów ananasa z puszki -mała puszka groszku -mały słoiczek pieczarek marynowanych -słoiczek szparagów w zalewie na sos: -mały jogurt naturalny -4 łyżki majonezu -4 łyżki soku z ananasa -po ćwierć łyżeczki mielonego imbiru, curry, estragonu, pieprzu -2 ząbki czosnku -2 łyżki soku
Kulinarne przemysleniaprzyjemność spróbować kilku dań przygotowanych przez Szefa. I. Dwa rodzaje śledzi. Wędzone, a następnie marynowe; jeden z szafranem, drugi z burakami kiszonymi. Do nich żelka z granatu, krem ze szparagów, pianka z pomarańczy oraz emulsja cebulowa. Bardzo miła i ciekawa kosystencja śledzia, idealnie dobrane dodatki. II. Kaszanka panierowana, piana z pieczonej dyni z cynamonem i chili, galaretka z buraka, piasek(...)niskiej temperaturze, następnie lekko podwędzona; gruszka marynowana w szafranie, z dodatkiem anyżu i goździków; figi karmelizowane w cukrze, flambirowane w whisky, likier kawowy z wędzoną solą, żel z cebulki; szparagi. Wspaniała kombinacja smaków, łacząca się na talerzu w bardzo zgrany zespół (no może z wyjątkiem szparagów, mi one nie za bardzo pasowały do całości). VI. A na deser lody, oczywiście
królestwo garówklimat steampunku. Ach i ten widok na Pszczynę. Szefem kuchni jest tu Szymon Bracik, który umiejętnie łączy smak z nowoczesną techniką kulinarną, co nie zdarza się tak często. Szparagi/ jamon gran reserva/ sos holenderski gravlax z troci/ cytrusy/ zielony ogórek dashi/ soba/ przegrzebek jesiotr/ czarna soczewica/ warzywa/ sos beurre blanc kacza pierś/ mango/ biała czekolada truskawka/ mango/ biała czekolada Wodna(...)ruchu samochodowego uliczce, tuż przy rynku. Co znajdziemy w Punkcie „G”? prostotę, estetykę i smak. Dania piękne podane, bez tak zwanych bajerków. Bronią się smakiem. Tu mieliśmy przyjemnośc jeść: szparagi/ sos kremowy/ szynka/ parmigiano tatar/ łosoś/ pumpernikel/ jajko chłodnik/ botwina/ ogórek/ fenkuł/ granita kaczka/ fasolka/ groszek/ szparagi/ demi/ pancetta/ puree kalafiorowe sandacz/ risotto/ groszek zielony jogurt/ sorbet/ beza
królestwo garówcodzienne też. Czasem mam ochotę na coś tak banalnie prostego, na takie tradycyjne połączenia, na coś nieprzekombinowanego. Tak jak tym razem. Pojawiła się grillowana w tymianku cytrynowym pierś, jest szparag i młody ziemniak z koprem. Jest sadzone jajko i grillowany pomidor i jest w cydrze duszony szpinak. Proste to i smaczne. I jeśli lubicie takie banalne posiłki, takie proste(...)cytryny, sól i pieprz 400 gram szpinaku czosnek szklanka cydru sól i biały pieprz oraz gałka muszkatołowa młode ziemniaki koperek jajka - 2 sztuki pomidory szparagi olej i masło klarowane do smażenia Ziemniaki gotuję 10 minut w skórce, następnie kroję wzdłuż na pół, polewam oliwą z oliwek, smaruję przekrojonym na pół ząbkiem czosnku po wierzchu
Mango PapajaDziś polecam Wam kochani zapiekane szparagi sosie orzechowym.Delikatne w smaku z nutą cytryny , a sos do delicios.Wszyscy moi znajomi się nimi zajadali , więc naprawdę musiały im smakowač.Przepis ze starego Kocurkowo. 70 dag.Szparagów Woda 1 łyżka soli 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka masła 3 surowe żółtka 10 dag.masła 1 łyżeczka(...)białego pieprzu 1/2 szkl.orzechów laskowych drobno posiekanych tłuszcz do formy ***************************** 1 . Szparagi obrać ,uciąć na wysokości suchych łodyg i gotować 15 minut , aż będą chrupkie , w osolonejwodzie z cukrem , masłem i sokiem z cytryny.Po ugotowaniu odcedzić. 2 . W rondelku utrzeć masło z żółtkami , rondel wstawić do garnka z wrzącą wodą (1 szklanka ) i trzepaczka ubijać na parze , dodając
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkirównym poziomie z tego względu, że spożywamy więcej Omega 6 (oleje roślinne), natomiast mamy niedobory Omega 6, które najczęściej występują w rybach. Moją propozycją jest dorsz z szparagami i kaszą orkiszową. Składniki: 100-150g filetu z dorsza 25g suchej kaszy jaglanej + 100ml wody 1/2 pęczka szparagów zielonych 1 łyżka oleju lnianego przyprawy: sól himalajska, pieprz cytrynowy Sposób przygotowania: Dorsza(...)dokładnie myjemy, osuszamy i doprawiamy przyprawami. Odstawiamy na kilka minut. Na garnkach zagotowujemy wodę z solą. Do jednego wsypujemy kaszę, a do drugiego umieszczamy szparagi (gotujemy ok. 6-8 minut). Między czasie na rozgrzanej patelni z olejem smażymy dorsza. 2 minuty z każdej strony. Gotowe danie polewamy olejem lnianym. Smacznego
Truskawkowa Fiesta