szparagi - 5593 przepisów (strona:195/373)

Ryżowe „burgery” z wędzoną makrelą, guacamole i szparagami 139

soli sos pomidorowy: 4 łyżki passaty pomidorowej łyżka oliwy pół małej czerwonej cebuli mała czerwona papryka łyżka posiekanej świeżej bazylii sól i pieprz do smaku dodatkowo: 6-8 zielonych szparagów łyżeczka oliwy sól i pieprz do smaku 120 g wędzonej makreli Ryż wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy do miękkości około 12 minut. W tym czasie umyte szparagi nacieramy(...)miękkości. Dodajemy passatę, bazylię, sól i pieprz i na małym ogniu dusimy. Awocado obieramy, rozgniatamy widelcem i zalewamy […] Artykuł Ryżowe „burgery” z wędzoną makrelą, guacamole i szparagami pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Sałatka rzymska z awokado, łososiem i szparagami. 181

Witajcie :) Mam dzisiaj dal Was propozycję pysznej i lekkiej sałatki z sałatą rzymską, łososiem, awokado i szparagami. Do sałatki użyłam  Dresingu Caesar Roleski . Zapraszam do wypróbowania bo jest bardzo pyszna :) Sałatkę podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji Miranda platin . Składniki : 1mała sałata rzymska 2 duże szparagi ze słoika 5 pomidorków koktajlowych 3 plasterki awokado 1 łyżka posiekanego szczypiorku(...)smaku Dresing Caesar Roleski   Wykonanie : Sałatę umyć i osuszyć, poszarpać na kawałki, ułożyć na półmisku   i lekko posolić, pomidorki przekroić na pół, łososia pokroić w paseczki,szparagi pokroić na 1cm kawałki, awokado obrać i pokroić w grubą kostkę, wszystkie składniki ułożyć na sałacie. Posolić i popieprzyć do smaku. Przed podaniem sałatę polać dresingiem. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Bezglutenowa tarta z botwinką, kozim serem, jarmużem i szparagami 117

Składniki: 170 g mąki z ciecierzycy 100 g mąki jaglanej 40 g mąki ryżowej 2 łyżki oleju kokosowego 0,5 łyżeczki soli 1 jajko 0,5 pęczka szparagów 1 opakowanie sera koziego garść jarmużu 0,5 pęczka botwinki pieprz, sól Przygotowanie: Do miski dodajemy mąki sól, olej kokosowy, jajko i wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając wodę. Jeżeli zajdzie potrzeba(...)można dodać więcej wody.  Foremkę smarujemy olejem kokosowym i  wylepiamy ciastem. Spód dziurawi my  widelcem, następnie pieczemy w piekarniku przez ok. 25 min w 180 st. Szparagi gotujemy w osolonej wodzie ok. 5-6 min.  Na upieczony spód tarty wykładamy pokrojoną w cieką kosteczkę botwinkę, jarmuż, posypujemy rozdrobnionym serem kozim i szparagami - całość zapiekamy w piekarniku

Łycha smaków
Omlet z zapiekanymi szparagami 106

Potrzebne składniki: 2 jajka 0,5 pęczka szparagów ( u mnie białe i zielone) 0,5 pęczka szczypiorku 1 łyżka oleju kokosowego 0,5 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej pieprz, sól 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego Przygotowanie: Szparagi obieramy i dokładnie myjemy. Przekładamy do naczynia w którym będziemy zapiekać, dodajemy olej kokosowy, gałkę muszkatołową, pieprz, sól(...)szczypty soli na sztywną pianę, następnie dodajemy żółtka, sól, pieprz czosnek niedźwiedzi i mieszamy. Smażymy omleta bez tłuszczu na jednej i drugiej stronie.  Następnie dodajemy upieczone szparagi i posypujemy szczypiorkiem

Łycha smaków
Jaglanka z zapiekanymi szparagami 109

Potrzebne składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej garść oliwek zielonych   1 pomidor 5 zapieczonych szparagów 2 łyżki prażonkach ziaren słonecznika   0,5 łyżeczki soli  3 łyżki oliwy z oliwek   ocet balsamiczny  kilka listków  bazylii Przygotowanie: Kaszę jaglaną prażymy na patelni, po czym zalewamy wrzątkiem dodajemy 0,5 łyżeczki soli(...)gotujemy, aż kasza będzie miękka. Szparagi obieramy i dokładnie myjemy. Przekładamy do naczynia w którym będziemy zapiekać, dodajemy olej kokosowy, gałkę muszkatołową, pieprz, sól i zapiekamy z 180 st przez ok. 20 min.  Do lekko przestudzonej kaszy dodajemy szparagi, pokrojone w kostkę pomidory, oliwki,  oliwę  z oliwek, sól pieprz i mieszamy. Jaglankę ozdabiamy

Łycha smaków
Sałatka z zapieczonymi szparagami, bobem i jakiem w koszulce 113

Potrzebne składniki: 5 zapieczonych szparagów dowolnie jakich 4 plastry pomidora 1 rzodkiewka garść ugotowanego bobu   1 łyżka pesto z rzodkiewki przepis znajdziesz  tutaj ) garść prażonych pestek słonecznika   2 łyżki oliwy z oliwek szczypiorek do udekorowania  świeży tymianek  do udekorowania  1/3 łyżeczki świeżo startej gałki  muszkatołowej 1 łyżka oleju kokosowego(...)pieprz, sól Przygotowanie: Szparagi obieramy (zielonych nie musimy obierać) i dokładnie myjemy, odcinając końcówki. Przekładamy do naczynia w którym będziemy zapiekać, dodajemy olej kokosowy, gałkę muszkatołową, pieprz, sól i zapiekamy z 180 st przez ok. 20 min.  Do wrzącej i osolonej wody wbijamy jako, zmniejszamy gaz tak aby lekko wrzała woda i gotujemy przez

Łycha smaków
Bezglutenowa tarta z zapiekanymi szparagami z jogurtowym sosem 111

Składniki: 170 g mąki z amarantusa 100 g mąki jaglanej 40 g mąki ryżowej 2 łyżki oleju kokosowego 0,5 łyżeczki soli 1 jajko 0,5 pęczka szparagów 1 jogurt naturalny  łyżki soku z cytryny 6 pomidorów suszonych garść jarmużu 1 awokado 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej pieprz, sól Przygotowanie: Do miski dodajemy mąki sól, olej(...)można dodać więcej wody.  Foremkę smarujemy olejem kokosowym i  wylepiamy ciastem. Spód dziurawi my  widelcem, następnie pieczemy w piekarniku przez ok. 25 min w 180 st. Szparagi zapiekamy - przepis znajdziesz  tutaj Do jogurtu dodajemy pieprz, sól, sok z cytryny pokrojone w kostkę pomidory suszone, posiatkowany jarmuż i pokrojone w kostkę awokado. Całość mieszamy i wylewamy

Łycha smaków
Szparagi zawijane szynce 122

SZPARAGI ZAWIJANE W SZYNCE SKŁADNIKI: SZYNKA W PLASTRACH SZPARAGI W SŁOIKU SEREK CHRZANOWY(LUB NATURALNY WYMIESZANY Z ŁYŻKĄ CHRZANU ZE SŁOICZKA)  SZYNECZKĘ SMARUJEMY SERKIEM KŁADZIEMY SZPARAG I ZWIJAMY MOŻNA PO ZWINIĘCIU JESZCZE PODZIELIĆ NA PÓŁ-BĘDZIE BARDZIEJ PODZIELNE JAK JEST WIĘCEJ GOŚCI I PRZEKĄSKA NA PRZYJĘCIE GOTOWA-SZYBKO I SMACZNIE

Swojskie jedzonko
Sałatka z kaszą gryczaną. 249

zakupy wycięłam go sobie oraz zakupiłam wszystkie potrzebne składniki. Składniki: 2 saszetki kaszy gryczanej Lubella - stąd pochodzi przepis, 8 pomidorków koktajlowych, 10 suszonych pomidorków - ja dałam cały słoiczek, pęczek szparagów zielonych (można zastąpić brokułami), 10 czarnych oliwek, 250 g sera feta, 1 jogurt naturalny (ok.400g), 1 mała cytryna, odrobinę parmezanu lub drobno startego sera żółtego, świeżo zmielona sól i pieprz(...)czosnku, garść natki pietruszki,  olej do smażenia, kilka listków świeżej bazylii do dekoracji - niekoniecznie, to ja dodałam do przepisu. Przygotowanie: Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, ostudzić. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, przekroić wzdłuż, a następnie pokroić na mniejsze części. Podsmażyć do zrumienienia - smażyć parę minut, w małej ilości tłuszczu na małym ogniu. Ostudzić. Oliwki pokroić - jedną oliwkę

W kuchni u Moniki
Sałatka z pieczonym kurczakiem, makaronem i szparagami 158

Sałaki, sałatki…mogę wymyślać ich bardzo dużo. Dobrze, że je archiwizuję, bo część bym zapomniała. Dzisiaj proponuję sałatkę z pieczonym kurczakiem, makaronem, szparagami i nie tylko. Składniki: Makaron w kształcie ryżu ok. ½ opakowania Dowolna ilość pieczonego kurczaka ( często wykorzystuję pieczonego kurczaka, który pozostał ) 3 ogórki korniszony 3 kawałki papryki konserwowej Kukurydza z puszki Szparagi ze słoika Kilka plasterków szynki wędzonej(...)gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzony i hartujemy zimna wodą,  dodajemy do sałatki po wystygnięciu. Kurczaka rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Ogórki,  paprykę i szynkę kroimy  w paseczki. Szparagi kroimy na odcinki ok. 2 cm. Pietruszkę drobno siekamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem i majonezem. I gotowe. SMACZNEGO

Smaki Ewy
LunchBox: sałatka z soi + polenta + brokuł w tahini 120

LunchBox: sałatka z soi + polenta + brokuł i szparagi w tahini Składniki: - 100g kaszki kukurydzianej                           - ¼ łyżeczki kurkumy - 150g brokuła(...)łyżeczki ziół prowansalskich - kilka zielonych szparagów (w sezonie;)       - czarny pieprz świeżo mielony - 100g ugotowanej soi* (lub z puszki)           - suszone chili w płatkach - kilka suszonych pomidorów                         - sól himalajska - 1 łyżeczka tahini Wykonanie: - W garnku zagotować wodę, dodać kaszkę

Wegańska kuchnia orientalna
Pizza verde 143

Zamiast sosu pomidorowego smaruję ciasto pizzy pesto. Pizza jest wspaniale aromatyczna.  pęczek zielonych blanszowanych szparag cukinia pokrojona w luźne kawałki pomidorki koktajlowe mozzarella light rukola do posypania na wierzchu po upieczeniu płatki parmezanu kilka łyżeczek pesto 2 szklanki mali pełnoziarnistej ( polecam Lubella) 3/4 szklanki ciepłej wody 20 dkg świeżych drożdży sól, cukier 2 łyżki oliwy z oliwek Wyrób ciasto(...)odstaw do wyrośnięcia. Przygotuj szparagi i cukinie - można ją lekko zgrillować na patelni ale nie koniecznie. Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkuj ciasto i zacznij nakładać pesto, potem szparagi, rozrzuć cukinię, pomidorki koktajlowe i mozzarelle. Piecz w 260 stopniach 13 minut. Po wyciągnięciu pizzy rozsyp rukolę i patki parmezanu

AZgotuj!
Szparagi pod serowym beszamelem :) MNIAM! 123

Składniki: szparagi 2 łyżki masła 2 łyżki mąki sól i pieprz gałka muszkatołowa ok 10 dkg startego żółtego sera łyżka oleju szczypta cukru ok 0,5 szklanki mleka Wykonanie: Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę, wymieszać i zestawić z gazu. Dodać mleko i dokładnie wymieszać. Gotować do wrzenia. Doprawić pieprzem, solą, gałą muszkatołową i dodać starty ser. Wymieszać. Szparagi dobrze(...)opłukać, odłamać twarde końcówki i gotować ok. 10 minut w wodzie z solą i cukrem. Wyciągnąć szparagi z garnka i wyłożyć do foremki, polać je przygotowanym wcześniej sosem i zapiec w temperaturze 180*C przez ok 15-20 minut

The Sweet Damsel
Zielone szparagi z krewetkami 152

Kolejne danie z serii: "dania studenckie naprędce" :) Jeszcze szybsze niż  Makaron z sosem pomidorowym , idealne na lekką kolację po dniu spędzonym na uczelni :) Składniki: 200g zielonych szparagów 9 krewetek tygrysich pół pomidora 1 łyżeczka twardego sera np. parmezanu świeżo mielony pieprz,  sól ziołowa,  oliwa z oliwek "Przyprawa do ryb i owoców morza" Drogheria Alimentari Do dzieła: Umyte(...)owoców morza". Jeśli przygotowujecie mrożone krewetki - zanim je przyprawicie, poczekajcie aż lód się stopi. Tak przy-gotowane owoce morza podsmażamy aż będą miękkie i zdejmujemy z ognia. Myjemy szparagi i odcinamy zdrewniałe końcówki, wrzucamy na patelnię z odrobiną oliwy z oliwek i przyprawiamy pieprzem i odrobiną soli ziołowej. Smażymy je ok. 10 minut, powinny być wilgotne i aromatyczne

Spektrum Smaku
Pieczone szparagi w szynce serrano 105

Smaczna hiszpańska przystawka. Składniki 2 łyżki oliwy z oliwek 6 plastrów szynki serrano 12 zielonych szparagów sól morska gruboziarnista pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Ze szparagów usuwamy zgrubiałe końcówki ,obcinając je. Następnie obtaczamy je w połowie oliwy z oliwek ,owijamy każdy w połowę plastra szynki i umieszczamy na blaszce(...)Pozostałą częścią oliwy ,przy pomocy pędzelka silikonowego ,smarujemy owinięte szparagi i oprószamy solą i pieprzem. Zapiekamy 10 min ,podajemy z sosem aioli. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania