Ostatnio dostałam świeże szparagi i świeże jajka, więc postanowiłam przygotować szybką i smaczną klasykę. Przez wiele lat myślałam, że przygotowanie sosu holenderskiego jest bardzo trudne i unikałam go. Ale gdy zrobiłam pierwszy raz, przepadłam. Dziś zorientowałam się, że do tej pory nie opublikowałam przepisu, więc spieszę nadrobić ten brak. Wierzcie mi - warto przygotować go sobie od czasu do czasu 😊😋 Trzeba(...)podnieść miskę nad garnkiem i miksować w powietrzu), by żółtko się nie ścięło. Gdy masa będzie puszysta i nabierze konsystencji kremowego sosu, zakończyć miksowanie. Sos podawać ze smażonymi główkami szparagów
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: 160 g łososia bez skóry 1 cebula 100 g ryżu 250 g szparagów 2 łodygi selera naciowego ok. 1,5 szklanki bulionu, może być z kostki 1/2 kubeczka skyru, jogurtu … Czytaj dalej Ryż z łososiem i szparagami
czarrna od kuchnicukru 55 g ciepłej wody Dodatki: 100 g twarogu chudego 4 liście czosnku niedźwiedziego sól, pieprz 3 łyżki tartego żółtego sera 6- 7 szparagów kawałek czerwonej papryki 1 jajko łyżka kaparów natka pietruszki, kiełki lub szczypiorek do dekoracji Wymieszaj drożdże z cukrem i ciepłą wodą. Dodaj mąkę, oliwę i sól(...)formuj koło z wgłębieniem i rantami. W tym czasie zmiksuj twaróg, czosnek niedźwiedzi (może być suszony), sól, pieprz i łyżkę tartego sera a następnie posmaruj ciasto przygotowaną masą. Ułóż szparagi, wbij jajko a wierzch posyp pokrojoną w drobną kostkę papryką, kaparami oraz żółtym serem. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25- 30 minut, do zarumienienia spodu
Mango PapajaSzparagi. To jest danie, do którego jeszcze nie udało mi się przekonać moich dzieci. Które niemniej podbiło moje serce i moje podniebienie. Niemniej…. Moja młodsza córeczka zapytała się po prostu: Mamo, czy dzisiaj są dżdżownice na obiad? Bo ona owszem lubi dżdżownice, takie żywe. Bo w przedszkolu dowiedziała się, … Artykuł Jak gotować szparagi: białe i zielone? pochodzi
MODA NA BIOnaszej pomysłowości i preferencji smakowych. Do tego sushiritto tym razem wykorzystałam: wędzony serek tofu olej ryżowy sos teryaki paluszki krabowe kremowy serek (Philadelphia) majonez sos sriracha ostry świeże szparagi świeża marchewka ogórek szczypiorek kolorowa sałata Wykonanie RYŻ Ryż płuczemy pod bieżąca wodą, delikatnie pocierając ziarna palcami. Zalewamy wodą i ostawiamy na około godzinę. Następnie doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy(...)talerz. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie paski, tzw. julienne lub korzystamy ze specjalnej obieraczki. Ogórka nie obieramy (ale pozbywamy się pestek) i kroimy w cienkie paski. Szparagi wrzucamy na wrzątek, gotujemy 2 minuty i szybko schładzamy. Z paluszków krabowych przygotowujemy tatar, kroimy paluszki w bardzo drobną kostkę, doprawiamy sosem sojowym, sosem sriracha, majonezem. SUSHIRITTO Przygotowujemy miseczkę
Tajemnice Smakufilety z warzywami. Możecie też zrezygnować z kurczaka i zrobić pyszne spaghetti wegetariańskie. Składniki: 2 małe filety z kurczaka 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1/2 małej cukini 6 szparagów Garść pomidorków koktajlowych 1/2 szklanki sosu marinara (według tego przepisu) lub passata pomidorowej 1/3 opakowania makaronu spaghetti 1 łyżka oliwy 2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki cebuli w proszku 2 łyżeczki(...)marinara użyj zwykłej passata. Dopraw ją tylko solą i pieprzem oraz odrobiną cukru. Krok 2 Umyj warzywa. Pokrój papryki w paski a potem w kostkę. Cukinię w ćwierć talarki. Szparagi w dwucentymetrowe kawałki (wcześniej odłam zdrewniałe końcówki). Krok 3 Filety osusz ręcznikiem lub ściereczką. Posól, popieprz i posyp z obydwu stron łyżeczką suszonej cebuli i czosnku. Krok 4 Nagrzej piekarnik
Niedzielny kucharzsezon szparagowy to do końca, do ostatniego szparaga na starganie u mnie królują w kuchni i na talerzu. Jeszcze jest ich sporo więc polecam wykorzystać przepis, teraz jak jest tak gorąco i nie chce się długo stać przy kuchni. Ma być szybko, smacznie i pożywnie i tu tak jest. Szparagi smażone. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieRisotto ze szparagami i pomidorami to pomysł na rewelacyjny, sezonowy obiad w śródziemnomorskim stylu. Artykuł Risotto ze szparagami i pomidorami pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.plSkładniki: 6 jajek 1/2 pęczka zielonych szparagów kawałek czerwonej papryki kawałek cukinii 5 dkg wędliny sól, pieprz, curry szczypiorek Przygotowanie: Ze szparagów odłamać zdrewniałe końcówki, resztę pokroić w krążki, paprykę, … Czytaj dalej Omlet działkowca
czarrna od kuchninazwę rozstrzygnięty. Wyszła zupa jak marzenie. Przy okazji dla Marzeny. Składniki: 200 g boczku wędzonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju 250 g boczniaków 6 szt szparagów 4 ziemniaki 1,2 litra bulionu warzywnego 350 ml passaty pomidorowej 2 łyżki ketchupu 1 łyżka masła 1 łyżka mąki sól, pieprz Przygotowanie: Boczek kroimy w kostkę. Cebulę siekamy. Czosnek siekamy(...)Grzyby kroimy w paski. Szparagi na kawałki. Ziemniaki w kostkę. Składniki smażymy na rozgrzanym oleju. Zalewamy gorącym bulionem, gotujemy 10 min. Dodajemy passatę pomidorową, ketchup. Gotujemy przez kilka minut. Na rozgrzane masło wsypujemy mąkę, podsmażamy, dolewamy wywaru z zupy, dokładnie rozprowadzamy by nie było grudek. Dodajemy do zupy, mieszamy i zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G KitchenProsto i smacznie. Składniki: 4 filety z kurczaka (po 200 gramów) 4 plastry żółtego sera 8 sztuk szparagów sól, pieprz Przygotowanie: Filety rozbijamy, oprószamy solą oraz pieprzem. Po jednej stronie układamy ser oraz szparagi. Zawijamy. Pieczemy 20 min w temperaturze
R'n'G KitchenMuszę się Wam przyznać, że mam lekka obsesję szparagową. Taką malutką, tyci tyci – a mianowicie w maju i czerwcu potrafię jeść zielone szparagi absolutnie codziennie. Najzwyczajniejsza rzecz na świecie, prawda? 🙂 Lubię je na śniadanie, lunch i kolację w wielu odsłonach, chociaż najczęściej w Read More Artykuł Prosty omlet ze szparagami, łososiem i serem feta pochodzi z serwisu flymetothespoon - blog
FlymetothespoonNastał szparagowy czas. Niestety w tym roku w moim mieście białe szparagi są dosyć drogie, a na dodatek nie zawsze można je kupić. Jemy je więc na ogół tradycyjnie, z masłem i tartą bułką, nie siląc się na bardziej skomplikowane przepisy. Tak podane smakują nam najbardziej
Stare GaryPrzepis na to mega przepyszne danie pochodzi z książki "Moje rzymskie wakacje" Kristin Harmel. Szparagi nadają daniu wykwintności, ryż kremowości, cukinia przyjemnie chrupie pod zębem. Danie idealne, zapraszam do wypróbowania przepisu. Risotto ze szparagami. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie