taką tartę na cieście kruchym, ale na francuskie nie mogę narzekać. Na kruche najzwyczajniej w świecie nie mam teraz czasu :)Po drugie primo:Chociaż na pierwszy plan zdjęciowy wychodzą szparagi i pomidorki koktajlowe, to na miejsce w tytule zasłużyła sobie przyprawa z kuchni bułgarskiej - CZUBRICA. Poleciła mi ją znajoma, poszłam na targ i kupiłam. Zakochałam się w zapachu na zabój(...)Dodała tarcie zupełnie nowego smaku, idealnie skomponowała się z delikatnym smakiem szparagów. I od kilku dni na stałe zagościła w mojej kuchni.Czytaj więcej
bistro mamaosoby, których dzieci pozostały na Zachodzie,płaczą miasteczka gminne i powiatowe, bo młodych została garstka.I to nie w to akurat nie mogę uwierzyć.Uwierzyć nie mogę, że to właśnie szparagi są na najlepszej drodze do odwrócenia losów województwa! Na jednym "szparagowym" portalu przeczytałam:Opolskie szparagi zdobywają coraz większą popularność na Zachodzie Europy. Niemcy zaopatrują się tutaj
bistro mamaprzygotujecie je w niespełna pół godziny. Składniki: 230 g ryżu do risotto 1 litr bulionu warzywnego 1 mała cebula 2 x 30 g masła 500 g białych szparagów 60 g sera grana padano 1 kieliszek białego wytrawnego wina sól pieprz Przygotowanie: Drobno siekamy cebulę i smażymy na maśle, na niezbyt mocno rozgrzanej patelni. Szparagi obieramy i kroimy
Smakowity Blog Kulinarnyznajdziecie we wpisie "Naleśniki na każdą okazję" z 3. marca 2013 roku. Kolejnym krokiem jest wybór nadzień. My zrobiliśmy dwa rodzaje. Nadzienie 1 : rukola serek topiony śmietankowy szparagi marynowane suszone pomidory oliwki czarne szynka Nadzienie 2 : ser camembert szpinak (przesmażony z czosnkiem, pieprzem, z dodatkiem sera feta i papryczki chilli) pomidory suszone oliwki czarne łosoś Na środek naleśnika(...)kolei nakładamy wszystkie składniki: 1. rukolę, serek topiony, szparagi, oliwki, suszone pomidory, plasterek wędliny 2. szpinak, ser pleśniowy camembert, suszone pomidory, oliwki, plaster łososia Końce zawijamy do środka wokół nadzienia tak, by z naleśnika uformować prostokąt. Smażymy na małym ogniu łyżce oleju z obu stron. Polecam przykryć patelnię, wtedy zgromadzone ciepło ogrzeje nadzienie i rozpuści ser, bez obawy o przypalenie
Taste Of My Daynich to kiełbasa (boczek, wędzona szynka), cebula oraz szczypiorek. Przykłady możemy mnożyć, poniżej przedstawiam kilka dla inspiracji: - grzyby leśne, można je zastąpić pieczarkami - ser żółty - pomidory bez skórki, cukinia, szparagi, młody groszek, opieczona i pozbawiona skórki papryka - pietruszka, koper, kolendra, bazylia - jako alternatywa dla popularnego szczypiorku - krewetki, czosnek - ser feta Jako ciekawostkę powiem, że dodanie odrobiny mleka lub śmietanki(...)zamiast jajecznicy. Podajemy tak jak lubimy najbardziej - ja tradycyjnie z pomidorem :) Smacznego! 2. Jajecznica a'la śródziemnomorska jajka cukinia pieczarki oliwki pomidory suszone ser feta opcjonalnie: papryczka chilli, szparagi marynowane tłuszcz Warzywa kroimy tak jak lubimy, ja w jajecznicy preferuję niewielkie kawałki dodatków, dlatego pokroiłam je w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy pokrojoną cukinię, pieczarki i papryczkę chilli
Taste Of My Daybicia: kupiłam!) 1 por 6 plastrów szynki (u mnie prosciutto) 2 jajka 1/2 opakowania sera Emmentaler* 1/2 opakowania Rolady Ustrzyckiej* 3 łyżki pesto 1 duża łyżka masła 5 białych szparag (ze słoiczka) sól, pieprz, bazylia * wybór serów zależy naprawdę od Was! Ja postawiłam na mocno wędzony polski akcent i było warto :) Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik. UWAGA! Ja nie mam piekarnika(...)miseczki wbijamy 2 jajka, dodajemy pokrojone lub starte sery, doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto smarujemy pesto, nakładamy na to masę serową, a następnie szynkę z porem. Dekorujemy je szparagami. Wkładamy do piekarnika i pieczemy. Ja potrzebowałam 20min. :) Nieskomplikowane, za to na pewno robiące wrażenie na gościach :) idealne na specjalne okazje lub umilenie sobie ponurego dnia :) Smacznego
Kitchens Alphabetwerwą ruszyłyśmy do zgłębiania kolejnych nieprzebytych stron smaków Francji. Dzisiaj pierwszy przepis amerykańskiej ikony gotowania słynącej z kuchni francuskiej. Czas przygotowania: 15minut Ilość porcji: 4 Składniki: Pęczek zielonych szparagów Bulion ok. 750ml ½ szklanki śmietanki kremówki Sól, pieprz Zielone szparagi myjemy pod bieżącą wodą i odrywamy zdrewniałe końcówki. Gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie, aż zmiękną. Odcedzamy i przelewamy(...)zimną wodą. Odcinamy końcówki pączków z każdego szparaga, możemy je później użyć do udekorowania zupy. Pozostałe szparagi rozcieramy blenderem, aż powstanie krem. Utworzoną masę łączymy z bulionem. Gotujemy chwilę na wolnym ogniu. Dodajemy około ½ szklanki śmietanki kremówki, doprawiamy solą i pieprzem. Powstałą zupę nakładamy do miseczek i dekorujemy podsmażonymi delikatnie pączkami szparagów. My do dekoracji użyłśmy koperku :) Wprawdzie Julia
Kolizje SmakówSezon na szparagi nadal trwa. Kolejną naszą propozycją na danie z udziałem tego fantastycznego warzywa jest kurczak w aksamitnym sosie z białymi szparagami i boczkiem oraz dodatkiem listków bazylii. Danie dość szybkie w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Świetnym dodatkiem do niego będą młode ziemniaki lub biały ryż. Składniki: 4 piersi z kurczaka Około 100gram wędzonego boczku Pęczek białych szparagów 250ml(...)bieżącą wodą. Na wypukłej stronie wykonujemy kilka równoległych podłużnych nacięć. Doprawiamy piersi solą, pieprzem i słodką papryką. Boczek kroimy w paski. Nastawiamy wodę z odrobiną soli i cukru na szparagi. Póki nam się nie zagotuje odłamujemy zdrewniałą końcówkę, pozostałą część myjemy i obieramy. Kroimy na trzy kawałki. Wrzucamy do wrzącej wody na jakieś 7 minut. Na patelni rozgrzewamy olej
Kolizje SmakówSzybka przekąska ze szparagami w roli głównej? Nic prostszego. Wystarczy szparagi i opakowanie gotowego ciasta francuskiego. Jeśli mamy w lodówce to możemy dorzucić trochę sera i wędliny. Pięć minut przygotowania, kwadrans w piekarniku i mamy gotowy dodatek do obiadu, przekąskę lub kolacje. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 6 Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 12 zielonych szparagów (około pół pęczka(...)plastrów szynki (użyłyśmy szynki Szwarcwaldzkiej) 6 kawałków żółtego sera Ciasto francuskie rozwijamy i rozcinamy na 6 kwadratów. Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końce. Na cieśnie układamy po skosie kawałek szynki, na to dwa szparagi i kawałek sera. Jeśli nie mamy akurat wędliny, ani sera zwyczajnie te składniki omijamy. Ciasto zawijamy do siebie przeciwległymi końcami i mocno dociskamy. Wkładamy
Kolizje SmakówPóki trwa sezon na szparagi kolejna propozycja dania z tym fajnym warzywem. Tym razem tradycyjne ciasto na pizzę ze szparagami, parówką drobiową i mozzarella. Pyszne i aromatyczne :) Polecamy. Składniki: Na ciasto: 1 ½ szklanki mąki 10g drożdży 3 łyżki oliwy Szczypta soli Na sos: Ketchup Oregano Bazylia Na farsz: Kilka szparagów Dwie parówki Kulka mozzarelli Listki bazylii Do miski wrzucamy mąkę(...)obsypanej mąką i przykrywamy ściereczką. Całość odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Przygotowujemy uproszczoną wersję sosu do pizzy. Mieszamy w miseczce ketchup z odrobiną oregano, bazylii i ostrą papryką. Szparagi myjemy pod bieżącą wodą i odłamujemy końcówki. Kroimy je na małe kawałki długości około 2-3 centymetrów. Parówkę kroimy w kostkę. Ser w plasterki. Wyrośnięte ciasto na pizzę wykładamy
Kolizje SmakówDelikatne i rozpływające się w ustach, uwielbiam je za ich lekko słodkawy smak. Idealne na lekką kolację. Składniki: pęczek zielonych szparagów 2 łyżki oliwy z oliwek cztery jajka pół łyżeczki soli Przygotowanie: Szparagi umyłam i delikatnie obrałam, zaczynając na wysokości ok. 5 cm od czubka. Stwardniałe końce odłamałam. Naczynie żaroodporne wysmarowałam oliwą z oliwek, ułożyłam szparagi i posmarowałam je lekko(...)oliwą. Wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i po 5 minutach obróciłam szparagi na drugą stronę i piekłam jeszcze przez 3 minuty. Po tym czasie do szparagów wbiłam jajka, lekko posoliłam i zapiekałam przez 5 minut (tak, aby białko się ścięło
Kulinarny PamiętnikSoczyste i chrupiące szparagi zapiekane z pomidorami i kaparami z dodatkiem prawdziwej włoskiej oliwy z oliwek, jak i świeżej bazyli. Pyszota! Proste i szybkie w przygotowaniu danie! SKŁADNIKI: - kilka szparagów - 4 pomidory - 3 łyżeczki kaparów - 2 ząbki czosnku - świeża bazylia - 3 łyżki oliwy z oliwek Naczynie do zapiekania wysmaruj oliwą, na dnie naczynia ułóż pokrojone w ćwiartki pomidory i posiekany(...)czosnek. Oprósz solą i posyp kaparami. Na to ułóż dokładnie obrane szparagi. Polej oliwą z oliwek i posyp posiekaną bazylią. Dopraw solą i pieprzem. Zapiekaj 30 minut w temp. 200stopni. Polecam! Zapraszam na FB SmykWKuchni
SMYKWKUCHNIleci w zawrotnym tempie, a ja z nim. Ostatnio nie miałam czasu na cokolwiek więc teraz czas na malutkie nadrobienie zaległości. Pyszny makaronik ze strony kuchnialidla. :) Składniki: pęczek szparagów (ja wykorzystałam białe) posiekana natka pietruszki (ilość w zależności od upodobań, ja dałam 3/4 pęczka) 2 piersi z kurczaka 400ml śmietanki 30% 2 szczypty gałki muszkatołowej 500 g makaronu penne(...)dużo lepsze) 10 pomidorków koktajlowych pokrojonych na ćwiartki niewielka ilość masła niewielka ilość oleju rzepakowego świeżo mielony pieprz świeżo mielona sól Aby nie przepisywać kopiuję ze strony www.kuchnialidla.pl Szparagi obieramy, następnie związujemy za pomocą sznurka. Związane szparagi umieszczamy w garnku z gotującą się wodą (delikatne główki szparagów nie powinny być zanurzone w wodzie). Gotujemy w osolonej wodzie
Brzuszki Łakomczuszkiwnętrza jelita. Przy pomocy nadziewarki wypełniamy jelita mięsem. Skręcamy cienkie kiełbaski mniej więcej co 15 centymetrów. Kiełbaski grillujemy na rumiano. Do potraw z grilla polecamy sezonową sałatkę z zielonymi szparagami. SAŁATKA Z ZIELONYMI SZPARAGAMI SKŁADNIKI (duża porcja) różne rodzaje sałat np. radicchio, rukola, rzymska 2 pomidory 1 dojrzałe awokado 200-250 gram mozzarelli 100-150 gram wędzonego boczku pęczek cienkich(...)zielonych szparagów sól posiekany szczypiorek 3 gotowane jajka – opcjonalnie Sos: 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek duży ząbek czosnku 1 łyżeczka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki cukru sól pieprz WYKONANIE Mieszamy wszystkie składniki sosu. Sałaty rwiemy i wkładamy do dużej miski. Pomidory kroimy w większą kostkę i kładziemy na sałatkę. Kolejne warstwy to mozzarella starta na dużych oczkach tarki
OstryKęsPozostając w temacie szparagów - dziś u mnie sałatka. Sałatka na zielono z dodatkami. Nie będę podawała Wam ścisłych proporcji, gdyż nie ma takiej potrzeby. Wszystko zależy od Waszego apetytu i ilości głodomorów w domu. Ja do sałatki dodałam oscypka, można go jednak zastąpić np. kulkami mozarelli . Składniki: * szparagi zielone * liście szpinaku * pomidory suszone * oscypek/ mozarella * oliwa z oliwek * sól morska(...)mnie Kamis Wykonanie: Szparagi ugotować w wodzie z dodatkiem soli, cukru i odrobiny soku z cytryny. Odcedzić i ostudzić. Oscypek pokroić w w plastry - usmażyć na patelni, na odrobinie oliwy. Szpinak umyć, osuszyć. Pomidory pokroić w paski, a usmażony krążki sera przekroić na pół. Wszystkie składniki wyłożyć na półmisek. Sałatkę skropić oliwą z oliwek i oprószyć solą morską. Smacznego
kolorowotorcikowo