holenderski jest doskonałym dodatkiem do grillowanych, pieczonych czy gotowanych szparagów. Jego smak nadaje daniom wyrazistości oraz wykwintnego charakteru. Zobacz też: Dlaczego warto jeść szparagi? Przepis na sos holenderski Drukuj przepis Czas gotowania: 20 minut Składniki 3 żółtka 150 g masła 2 łyżki soku z cytryny pół łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta białego pieprzu Przepis 1 Masło rozpuszczamy w rondelku. Zdejmujemy
Kuchnia Bazyliimultum przypraw. Nie wiem czy jest ktoś komu mogłaby ona nie zasmakować. Smaczniejszego połączenia nie znam! Składniki (na 2 - 3 porcje): 1/2 suchej szklanki bulgur 1/2 pęczka szparag zielonych 1/2 pęczka botwiny 50 gram sera feta 2 łyżki uprażonych płatków migdałów 1 łyżka masła sól, pieprz, kolendra mielona i zioła Kaszę bulgur gotuję(...)jednej szklance wody do momentu wchłonięcia całego płynu. Na maśle smażę posiekane drobno szparagi o botwinę - bez liści. Doprawiam solą, pieprzem i kolendrą oraz ziołami zawartość patelni. Ugotowaną kaszę mieszam z podsmażonymi składnikami, pokruszonym serem feta i posiekanymi liśćmi botwiny oraz uprażonymi migdałami. Doprawiam solą, pieprzem i ziołami jeśli jest taka konieczność. Schładzam lub podaję od razu. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaPyszna, lekka i kolorowa sałatka. Do tego wystarczy chrupiąca bagietka i otrzymamy świetną propozycję na lekki obiad lub kolację. 1/2 pęczka zielonych szparagów 100 g liści młodego szpinaku 200 g pieczonego łososia 6 pomidorków koktajlowych 1/3 kostki fety 2 łyżki prażonych ziaren do sałatek (pini, dynia, słonecznik) sól, świeżo zmielony pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek Szparagi ugotować ( tutaj
Smakołyki AsiSkładniki: - makaron penne (ilośc odpowiednia dla dwóch osób) - 16-18 krewetek (ja użyłam mrożonych, uprzednio je rozmrażając) - 250g pomidorków koktajlowych - 5 szparagów - 4 ząbki czonsku - mała cebula - 3 łyżki Pecoryno Romano (można zastąpić np parmezanem) - listki z 1/2 doniczki bazylii - 100 ml wina - 3 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżki masła - sól morska - świeżomielony czarny pieprz Makaron gotujemy al'dente(...)się nie posklejał. Na patelni rozgrzewam dwie łyżki oliwy, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w 4-5 cm kawałki szparagi i poprzekrajane na pół pomidorki koktajlowe. Smażymy razem 3-4 minuty. Następnie dodajemy wino i pozostawiamy na średnim ogniu 7-10 minut, do momentu aż wino zredukuje się
Cook&LoveSezon na szparagi możemy rozpocząć ! Na szybki wiosenny o biad polecam szparagi, jajko sadzone i dla wielbicieli dodatkowo ziemniaki z koperkiem :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldSezon na szparagi możemy rozpocząć ! Na szybki wiosenny o biad polecam szparagi, jajko sadzone i dla wielbicieli dodatkowo ziemniaki z koperkiem :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldSkładniki: 1/2 pęczka zielonych szparagów ok. 1 szklanka odgotowanych grzybów leśnych (u mnie mrożone) 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 szklanka ryżu do risotto 1 cebula 2 szklanki bulionu (może … Czytaj dalej Risotto ze szparagami i grzybami
czarrna od kuchniCzekamy na nie cały rok. Podczas ledwie kilku majowych i... Artykuł SZPARAGI – KILKA TYGODNI PRZYJEMNOŚCI pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINESkładniki: 150 g mąki (pół na pół tortowa i krupczatka) 1 jajko 75 g margaryny 1/2 łyżeczki soli 1 pęczek zielonych szparagów 8-10 plasterków szynki parmeńskiej 2 łyżki kaparów 3 … Czytaj dalej Tarta ze szparagami
czarrna od kuchniSkładniki: 50 dkg fileta z indyka 200 jarmużu 1/2 pęczka szparagów 2 cebule 1 jogurt naturalny sól, pieprz czubryca czerwona Przygotowanie: Indyka pokroić w kostkę, obsypać czubrycą. Cebulę zeszklić na … Czytaj dalej Indyk duszony ze szparagami i jarmużem
czarrna od kuchnipodwójna ilość, bo warto, doskonale przechowuje się w lodówce. Składniki na 4-6 porcji Czas przygotowania: 90 min 1 szklanka kaszy lub grubej mąki kukurydzianej * 1 łyżka masła pęczek szparagów kawałek parmezanu płatki chilli Sos z pieczonych pomidorów 10 dojrzałych pomidorów 2-3 ząbki czosnku sól morska gruboziarnista pieprz oliwa z oliwek gałązki świeżego oregano 2 łyżki mascarpone (opcjonalnie(...)kaszę, gotujemy na wolnym ogniu często mieszając przez ok 40 minut, zdejmujemy z ognia i dodajemy zimne masło, mieszamy. przekładamy do płaskiej foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy 2. Szparagi oczyszczamy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, pozostałe części kroimy na ok 4 cm kawałki, wciskamy je w polentę i pozostawiamy całość do zastygnięcia, ok 60 min 3. Sos - kiedy polenta zastyga przygotowujemy
Słodki KompromisMamy dzisiaj pyszną sałatkę, treściwą i pożywną. Użyłam tutaj szparagów ze słoika, oliwek z nadzieniem piri - piri oraz czarnych a także rukoli mojej ulubionej kapusty i grzanek z kminkiem. Całość wyszła znakomita i polecam gorąco. Przepis pochodzi z ulotki Biedronki z kuchni portugalskiej. Sałatka ze szparagów, oliwek, rukoli po portugalsku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieTRUDNOŚĆ: średnie CZAS: powyżej 60 minut ILOŚĆ: kilka słoików Fasolka szparagowa z papryką do słoików WYPEŁNIENIE SŁOJA 1 kg szparagi pół kg papryki czerwonej pół kg papryki żółtej pół kg cebuli pół kg marchewki ZALEWA OCTOWA 3 l wody 1 i pół szklanki octu 15 dag cukru 10 dag soli 4 liście laurowe 8 ziarnek ziela(...)pokroić w paski, cebulę oraz marchew obrać ze skórki i pociąć w krążki. Wszystko delikatnie podgotować. Wszystkie składniki na zalewę dać do garnka i zagotować. Odstawić do ostygnięcia Szparagi, papryki, cebulę oraz marchew połączyć razem w osobnym naczyniu i nakładać do słoików, zalać zimną zalewą. Pasteryzować około 8 min, delikatnie gotować
Gotuję TestujęŁosoś pyszny, szparagi obłędne w smaku, warto chwilę poświęcić i pyszny obiad na stole. Dziki łosoś z Alaski nie ma takiego pięknego koloru jak ten pacyficzny, jest prawie sinawy ale mega pyszny. Jak tylko uda się Wam zakupić to przyrządźcie sobie koniecznie. Dziki łosoś z Alaski z grilla i grillowane szparagi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniejest mega smaczna ... Dzięki dodaniu do majonezu chrzanu przystawka, nie jest ciężka i lekko zaostrza apetyt. Moim gościom bardzo przypadła do gustu. Składniki: 2 słoiki szparagów 300 g szynki konserwowej w plastrach 6 łyżek majonezu 3-4 łyżeczki chrzanu (najlepiej dodać do smaku) Wykonanie: Majonez mieszamy z chrzanem - sos chrzanowy mamy gotowy. Każdy plaster szynki smarujemy dosyć obficie sosem chrzanowym(...)Następnie na środek kładziemy szparagi i zwijamy. Raptem 5 minut roboty i przystawkę która niejednemu zasmakuje mamy gotową:-) Smacznego
IMPRESJA SMAKU