szparagi - 5593 przepisów (strona:207/373)

Q... Quiche z pesto, szynką, porem i szparagami! 179

bicia: kupiłam!) 1 por 6 plastrów szynki (u mnie prosciutto) 2 jajka 1/2 opakowania sera Emmentaler* 1/2 opakowania Rolady Ustrzyckiej* 3 łyżki pesto 1 duża łyżka masła 5 białych szparag (ze słoiczka) sól, pieprz, bazylia * wybór serów zależy naprawdę od Was! Ja postawiłam na mocno wędzony polski akcent i było warto :)   Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik. UWAGA! Ja nie mam piekarnika(...)miseczki wbijamy 2 jajka, dodajemy pokrojone lub starte sery, doprawiamy solą i pieprzem.  Ciasto smarujemy pesto, nakładamy na to masę serową, a następnie szynkę z porem. Dekorujemy je szparagami. Wkładamy do piekarnika i pieczemy. Ja potrzebowałam 20min. :) Nieskomplikowane, za to na pewno robiące wrażenie na gościach :) idealne na specjalne okazje lub umilenie sobie ponurego dnia :) Smacznego

Kitchens Alphabet
Zupa krem ze szparagów według Juli Child 178

werwą ruszyłyśmy do zgłębiania kolejnych nieprzebytych stron smaków Francji. Dzisiaj pierwszy przepis amerykańskiej ikony gotowania słynącej z  kuchni francuskiej. Czas przygotowania: 15minut Ilość porcji: 4 Składniki: Pęczek zielonych szparagów Bulion ok. 750ml ½ szklanki śmietanki kremówki Sól, pieprz Zielone szparagi myjemy pod bieżącą wodą i odrywamy zdrewniałe końcówki. Gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie, aż zmiękną. Odcedzamy i przelewamy(...)zimną wodą. Odcinamy końcówki pączków z każdego szparaga, możemy je później użyć do udekorowania zupy. Pozostałe szparagi rozcieramy blenderem, aż powstanie krem. Utworzoną masę łączymy z bulionem. Gotujemy chwilę na wolnym ogniu. Dodajemy około ½ szklanki śmietanki kremówki, doprawiamy solą i pieprzem. Powstałą zupę nakładamy do miseczek i dekorujemy podsmażonymi delikatnie pączkami szparagów. My do dekoracji użyłśmy koperku :) Wprawdzie Julia

Kolizje Smaków
Kurczak w aksamitnym sosie ze szparagami i boczkiem 197

Sezon na szparagi nadal trwa. Kolejną naszą propozycją na danie z udziałem tego fantastycznego warzywa jest kurczak w aksamitnym sosie z białymi szparagami i boczkiem oraz dodatkiem listków bazylii. Danie dość szybkie w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Świetnym dodatkiem do niego będą młode ziemniaki lub biały ryż. Składniki: 4 piersi z kurczaka Około 100gram wędzonego boczku Pęczek białych szparagów 250ml(...)bieżącą wodą. Na wypukłej stronie wykonujemy kilka równoległych podłużnych nacięć. Doprawiamy piersi solą, pieprzem i słodką papryką. Boczek kroimy w paski. Nastawiamy wodę z odrobiną soli i cukru na szparagi. Póki nam się nie zagotuje odłamujemy zdrewniałą końcówkę, pozostałą część myjemy i obieramy. Kroimy na trzy kawałki. Wrzucamy do wrzącej wody na jakieś 7 minut. Na patelni rozgrzewamy olej

Kolizje Smaków
Szparagi w cieście francuskim 182

Szybka przekąska ze szparagami w roli głównej? Nic prostszego. Wystarczy szparagi i opakowanie gotowego ciasta francuskiego. Jeśli mamy w lodówce to możemy dorzucić trochę sera i wędliny. Pięć minut przygotowania, kwadrans w piekarniku i mamy gotowy dodatek do obiadu, przekąskę lub kolacje. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 6 Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 12 zielonych szparagów (około pół pęczka(...)plastrów szynki (użyłyśmy szynki Szwarcwaldzkiej) 6 kawałków żółtego sera Ciasto francuskie rozwijamy i rozcinamy na 6 kwadratów. Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końce. Na cieśnie układamy po skosie kawałek szynki, na to dwa szparagi i kawałek sera. Jeśli nie mamy akurat wędliny, ani sera zwyczajnie te składniki omijamy. Ciasto zawijamy do siebie przeciwległymi końcami i mocno dociskamy. Wkładamy

Kolizje Smaków
Pizza ze szparagami i mozzarellą 164

Póki trwa sezon na szparagi kolejna propozycja dania z tym fajnym warzywem. Tym razem tradycyjne ciasto na pizzę ze szparagami, parówką drobiową i mozzarella. Pyszne i aromatyczne :) Polecamy. Składniki: Na ciasto: 1 ½ szklanki mąki 10g drożdży 3 łyżki oliwy Szczypta soli Na sos: Ketchup Oregano Bazylia Na farsz: Kilka szparagów Dwie parówki Kulka mozzarelli Listki bazylii Do miski wrzucamy mąkę(...)obsypanej mąką i przykrywamy ściereczką. Całość odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Przygotowujemy uproszczoną wersję sosu do pizzy. Mieszamy w miseczce ketchup z odrobiną oregano, bazylii i ostrą papryką. Szparagi myjemy pod bieżącą wodą i odłamujemy końcówki. Kroimy je na małe kawałki długości około 2-3 centymetrów. Parówkę kroimy w kostkę. Ser w plasterki. Wyrośnięte ciasto na pizzę wykładamy

Kolizje Smaków
Zielone szparagi zapiekane z jajkiem 138

Delikatne i rozpływające się w ustach, uwielbiam je za ich lekko słodkawy smak. Idealne na lekką kolację. Składniki: pęczek zielonych szparagów 2 łyżki oliwy z oliwek cztery jajka pół łyżeczki soli Przygotowanie: Szparagi umyłam i delikatnie obrałam, zaczynając na wysokości ok. 5 cm od czubka. Stwardniałe końce odłamałam. Naczynie żaroodporne wysmarowałam oliwą z oliwek, ułożyłam szparagi i posmarowałam je lekko(...)oliwą. Wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i po 5 minutach obróciłam szparagi na drugą stronę i piekłam jeszcze przez 3 minuty. Po tym czasie do szparagów wbiłam jajka, lekko posoliłam i zapiekałam przez 5 minut (tak, aby białko się ścięło

Kulinarny Pamiętnik
Zapiekane szparagi z pomidorami i kaparami! 172

Soczyste i chrupiące szparagi zapiekane z pomidorami i kaparami z dodatkiem prawdziwej włoskiej oliwy z oliwek, jak i świeżej bazyli. Pyszota! Proste i szybkie w przygotowaniu danie! SKŁADNIKI: - kilka szparagów - 4 pomidory - 3 łyżeczki kaparów - 2 ząbki czosnku - świeża bazylia - 3 łyżki oliwy z oliwek Naczynie do zapiekania wysmaruj oliwą, na dnie naczynia ułóż pokrojone w ćwiartki pomidory i posiekany(...)czosnek.  Oprósz solą i posyp kaparami.  Na to ułóż dokładnie obrane szparagi.  Polej oliwą z oliwek i posyp posiekaną bazylią.  Dopraw solą i pieprzem.  Zapiekaj 30 minut w temp. 200stopni.  Polecam! Zapraszam na FB SmykWKuchni

SMYKWKUCHNI
Cudowny, lekki makaron. 1974

leci w zawrotnym tempie, a ja z nim. Ostatnio nie miałam czasu na cokolwiek więc teraz czas na malutkie nadrobienie zaległości.  Pyszny makaronik ze strony kuchnialidla. :) Składniki: pęczek szparagów (ja wykorzystałam białe) posiekana natka pietruszki (ilość w zależności od upodobań, ja dałam 3/4 pęczka) 2 piersi z kurczaka 400ml śmietanki 30% 2 szczypty gałki muszkatołowej 500 g makaronu penne(...)dużo lepsze) 10 pomidorków koktajlowych pokrojonych na ćwiartki niewielka ilość masła  niewielka ilość oleju rzepakowego świeżo mielony pieprz świeżo mielona sól Aby nie przepisywać kopiuję ze strony www.kuchnialidla.pl Szparagi obieramy, następnie związujemy za pomocą sznurka. Związane szparagi umieszczamy w garnku z gotującą się wodą (delikatne główki szparagów nie powinny być zanurzone w wodzie). Gotujemy w osolonej wodzie

Brzuszki Łakomczuszki
Grillowanie z DobraKielbasa.pl – cz. 1. Cienkie wieprzowe kiełbaski 307

wnętrza jelita. Przy pomocy nadziewarki wypełniamy jelita mięsem. Skręcamy cienkie kiełbaski mniej więcej co 15 centymetrów. Kiełbaski grillujemy na rumiano. Do potraw z grilla polecamy sezonową sałatkę z zielonymi szparagami. SAŁATKA Z ZIELONYMI SZPARAGAMI SKŁADNIKI (duża porcja) różne rodzaje sałat np. radicchio, rukola, rzymska 2 pomidory 1 dojrzałe awokado 200-250 gram mozzarelli 100-150 gram wędzonego boczku pęczek cienkich(...)zielonych szparagów sól posiekany szczypiorek 3 gotowane jajka – opcjonalnie Sos: 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek duży ząbek czosnku 1 łyżeczka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki cukru sól pieprz WYKONANIE Mieszamy wszystkie składniki sosu. Sałaty rwiemy i wkładamy do dużej miski. Pomidory kroimy w większą kostkę i kładziemy na sałatkę. Kolejne warstwy to mozzarella starta na dużych oczkach tarki

OstryKęs
Sałatka ze szpinakiem i szparagami 226

Pozostając w temacie szparagów - dziś u mnie sałatka. Sałatka na zielono z dodatkami. Nie będę podawała Wam ścisłych proporcji, gdyż nie ma takiej potrzeby. Wszystko zależy od Waszego apetytu i ilości głodomorów w domu. Ja do sałatki dodałam oscypka, można go jednak zastąpić np. kulkami mozarelli . Składniki: * szparagi zielone * liście szpinaku * pomidory suszone * oscypek/ mozarella * oliwa z oliwek * sól morska(...)mnie Kamis Wykonanie: Szparagi ugotować w wodzie z dodatkiem soli, cukru i odrobiny soku z cytryny. Odcedzić i ostudzić. Oscypek pokroić w w plastry - usmażyć na patelni, na odrobinie oliwy. Szpinak umyć, osuszyć. Pomidory pokroić w paski, a usmażony krążki sera przekroić na pół. Wszystkie składniki wyłożyć na półmisek. Sałatkę skropić oliwą z oliwek i oprószyć solą morską. Smacznego

kolorowotorcikowo
Tarta z boczkiem i szparagami 183

Zainspirowała mnie: Dusia . Cudowne połączenie, szybkie do wykonania. Polecam :) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego pół pęczka zielonych szparagów pół kubeczka śmietany 18% 150 g wędzonego boczku jajko 100 g żółtego sera pieprz, sól Wykonanie: 1. Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia i uformować w blaszce do pieczenia z wyciąganym dnem. 2. Szparagi ugotować na parze. Boczek pokroić w dużą kostkę(...)podsmażyć na patelni.  3. W misce połączyć śmietanę, jajko i starty żółty ser. Doprawić solą i pieprzem. 4. Gotową masę wylać na ciasto francuskie. Ułożyć na niej szparagi i boczek. 5. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temp. 200 st.C

Pasja Smaku
Czas na śniadanie! #7 - Jajecznica ze szparagami 133

Kolejny pomysł na wykorzystanie szparagów. Pyszne połączenie i szybkie wykonanie. W sam raz na weekendowe śniadanie. Składniki: 5 zielonych szparagów 5 jajek pomidor kilka plasterków wędzonego boczku pieprz, sól Wykonanie: Boczek pokroić w paseczki lub kostkę, podsmażyć na patelni. Dodać do niego pokrojone w kawałki (2-3 cm) szparagi, które wcześniej trzeba ugotować na parze. Na koniec dodać pokrojonego

Pasja Smaku
Lunchbox: Zdrowy obiad z kurczakiem, ziemniakami i szparagami 759

pracy. Stawiam na szybkie do przygotowania posiłki, które jednocześnie są w miarę zdrowe. Tym razem przedstawiam Wam jedną z najbardziej odchudzonych wersji obiadowych: grillowana pierś z kurczaka oraz szparagi i ziemniaki ugotowane na parze.  Składniki: 1/2 filety z kurczaka 1 łyżka oliwy ulubione przyprawy (u mnie pieprz, zioła prowansalskie, chili i czosnek0 3 szparagi 2 ziemniaki Wykonanie: Pierś(...)mięso grillować na mocno rozgrzanej patelni grillowej przez kilka minut z każdej strony. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plastry, doprawić przyprawami i wymieszać. Ułożyć w parowniku razem ze szparagami (wcześniej usunąć zdrewniałe końcówki) i ugotować na parze. *Do grillowania została użyta Grillowa patelnia granitowa non-stick Ballarini z serii GRANITIUM

Pasja Smaku
64. Zielone szparagi i jajo w koszulce, czyli pomysł na pyszne śniadanie! 192

Witamy wszystkich! Dziś u nas prosto i smacznie. Jajo w koszulce , pieczone szparagi, prosciutto, chrupiąca grzanka i kiełki rzodkiewki podane z sosem musztardowo- miodowo- jogurtowym. Może nie do końca prosto, bo przygotowanie idealnego, okrągłego jaja w koszulce z płynnym żółtkiem i ściętym, 'nieglutowatym' białkiem nie jest wcale takie łatwe.  Połączenie smaków, chociaż niezbyt skomplikowane, bardzo przyjemne i lekkie . Zapraszamy(...)przygotowania na śniadanie, obiad, podwieczorek (: Składniki Szparagi (4 sztuki do jednej porcji) Oliwa z oliwek Sól, pieprz 2 łyżki masła  Przygotowanie Szparagi myjemy dokładnie, osuszamy i odcinamy zdrewniałe części. Polewamy oliwą i mieszamy ręką tak, aby każdą sztukę pokryć tłuszczem i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy solą, świeżo zmielonym pieprzem i kładziemy na górę 2- 3 łyżki masła. Wstawiamy

Symfonia Smaków
Po wizycie na targu 160

wiele za duzo wszelkich zielonych warzyw. W jednej chwili w moim koszu laduja: mloda kapusta, ogorki, rzodkiewki, salata, dymka, pomidory, rabarbar, a nawet truskawki. Liste zamykaja piekne, zielone szparagi. Nie wiem kiedy ja to wszystko przerobie, ale narazie sie o to nie martwie. Truskawki zniknely jako pierwsze, rzodkiewki nie doczekaly do wieczornej salatki i skonczyly jako "zapychacz". Mloda kapustka urozmaici(...)nasz obiad. Co sie zas tyczy szparagow, to te skonczyly w zapiekance, na ktore teraz wszystkich zapraszam. Szparagi zapiekane z boczkiem i parmezanem skladniki: 1 peczek zielonych szparagow 100g wedzonego boczku 40g tartego parmezanu 100ml mleka 200ml smietany sol, pieprz 5-6 kromek chleba tostowego wykonanie: Szparagi myjemy, odcinamy konowki i gotujemy w osolonej, wrzacej wodzie przez 5 minut. Odsaczamy

Przysmaki Karolki