Mamy sezon na szparagi :) Warto rozejrzeć się po straganach i marketach, bo trwa on bardzo krótko. Są to jedne z najzdrowszych warzyw, jednak po zerwaniu szybko tracą fitoskładniki (i smak), dlatego najlepiej zjeść je zaraz po zakupie. Znalazłam informację, że najlepiej jest gotować szparagi na parze, ponieważ zwiększa to aktywność zawartych w nich przeciwutleniaczy aż o 30%. Jednak dziś zdecydowałam
Kasia SarnaZdrowy i niskokaloryczny lunch, pełen smaku i wartości odżywczych: QUINOA... Artykuł QUINOA ZE SZPARAGAMI I JAJKIEM pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEBlueberry Corner by "jagodzianka" Risotto to jedna z moich ulubionych włoskich potraw. Kremowy ryż z winną nutką oraz zielone szparagi i wędzony boczek to … Przeczytaj cały artykuł Post Risotto ze szparagami i boczkiem pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerJako, że jeszcze mamy okres na szparagi to dzisiaj coś z nimi w roli głównej – makaron ze szparagami i boczkiem w sosie
Kuchenne WariacjeBiałe cudo <3 Składniki 1 kg białych szparagów 2 łyżki śmietany 18% grzanki oliwa z oliwek natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Szparagi myjemy, usuwamy łykowate części, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka. Całość zalewamy zimną wodą, tuż powyżej wysokości warzyw. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze
R'n'G KitchenSkładniki: 1/2 kg młodych, drobnych ziemniaków 1/2 pęczka zielonych szparagów 1 pęczek białych szparagów 1 młoda cukinia 1 cebula oliwa z oliwek sól i pieprz curry dodatkowo: 4 jajka Przygotowanie: … Czytaj dalej Bukiet wiosennych warzyw
czarrna od kuchniZielone i bardzo szparagowe risotto, naszpikowane umami. Kremowy ryż ugotowany z wywarem szparagowym, połączony z pure szparagowym i chrupiącymi kawałkami. Składniki: 500 g zielonych szparagów 350 g ryżu risotto Uncle Ben's 1 szalotka 100 g startego parmezanu 3 łyżki oliwy 3 łyżki masła 1,5 l wody 120 ml białego wytrawnego wina sól, biały pieprz i sok z cytryny(...)minutach dodaj kawałki łodyg, dalej dolewaj porcjami wywar. Po 20 minutach ryż powinien być al dente, dodaj pure szparagowe, parmezan i pozostałe masło, wymieszaj z czubkami szparagów i od razu podawaj
SzczyptaSmaQPołączenie ryby i białych szparagów tak mi zasmakowało, że postanowiłam przygotować kolejne danie z ich udziałem. Do towarzystwa zaprosiłam jeszcze warzywo, na które wiele osób czeka z utęsknieniem czyli rabarbar. Najczęściej jest on wykorzystywany do wypieków lub deserów. Ja jednak wolę go zdecydowanie w wersji wytrawnej. Za ciastami z jego udziałem nie przepadam, podobnie jak zresztą pozostała część mojej rodziny(...)Połączyłam go ze świeżym ogórkiem, miętą, czerwoną cebulą i tłoczonym na zimno olejem z pestek dyni. W efekcie uzyskałam pyszny, orzeźwiający sos, który idealnie pasował zarówno do delikatnych białych szparagów jak równie delikatnego mięsa pstrąga.” Czytaj więcej
Wiem co jemDopóki są szparagi korzystam z nich do woli aby się objeść i zapamiętać ten smak na długo. Zimą i tak będę tęsknić za nimi a tymczasem nowe dania powstają. Tym razem zapiekłam je z wyrazistym w smaku serem gorgonzola, efekt rewelacyjny, polecam. Szparagi zapiekane z gorgonzolą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieUdało mi się wreszcie kupić w tym sezonie białe szparagi choć nie wiem czy będą na nie chętni. Wydaje się, że mają one mniej zwolenników niż zielone. Ja sama też zdecydowanie wolę zielone, chociaż w tym daniu białe są jak najbardziej na miejscu. Idealnie pasują do delikatnego, wyśmienitego mięsa dorsza. Na pocieszenie mogę powiedzieć, że do tych ostatnich jeszcze powrócę(...)tymczasem zapraszam na filet z dorsza w towarzystwie białych szparagów i ziołowego sosu serowego. Prosto a jednocześnie wykwitnie.” Czytaj więcej
Wiem co jemSkładniki: 50 dag zielonych szparagów 1 kula mozzarelli 100 ml oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 2 łyżki ziół prowansalskich sól, pieprz Sposób wykonania: Szparagi myjemy i odcinamy ich zdrewniałe końcówki. Osuszone układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Oliwę mieszamy z wyciśniętym czosnkiem i przyprawami. Smarujemy nią warzywa. Mozzarellę kroimy w plastry i układamy n wierzchu. Całość
Qchnia po prostuSkładniki: 2 polędwiczki wieprzowe (400 g) 1 pęczek zielonych szparagów 1 serek topiony śmietankowy (100 g) sól i pieprz zioła prowansalskie listki szałwii Przygotowanie: Polędwiczki obtoczyć w grubo mielonym pieprzu, soli … Czytaj dalej Polędwiczka ze szparagami
czarrna od kuchnipowodem jest, fakt że jest bezglutenowy, nie żebym miała na niego alergię, ale w miarę możliwości staram się go spożywać jak najmniej. Składniki na 3-4 porcje: 500 g szparagów (pęczek) 400 ml mleka kokosowego z puszki (cała puszka) około 1 kg dyni pokrojonej w kostkę cebula pęczek bazylii łyżka curry 2 łyżki oleju roślinnego (u mnie standardowo kokosowy) szczypta(...)cebulę i podsmażaj przez chwilę aż się zeszkli (około 3 minut) po czym dodaj kurkumę i wymieszaj wszystko dokładnie. Po minucie dodaj całą zawartość puszki z mleka kokosowego. Zagotuj. Szparagi (umyte) pokrój w 2 cm kawałki, dodaj wraz z dynią do garnka z mlekiem kokosowym. Dodaj szczyptę soli. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem max 10 minut. Dodaj suchy makaron
greenscarfBiałe szparagi idealnie sprawdzają się jako nadzienie do roladek Składniki 1 filet z kurczaka 1/2 pęczka białych szaragów 1/2 zielonej papryki pasta oliwkowa listki bazylii do panierowania: 1 jajko bułka … Czytaj dalej Roladki drobiowe ze szparagami
czarrna od kuchnipasem majówka, niestety pogoda nie nastraja na wiosenne, grillowe szaleństwa. A szkoda, bo nastał czas lekkich, przyjemnych dań. To czas szparagów, rabarbaru, pysznych nowalijek. Dlatego zachęcam do przygotowania wiosennych dań np spaghetti Lubella ze szparagami, serem lazur i jajkiem w koszulce, które cudownie wypływa po jego przekrojeniu. Po takim daniu zrobi nam się iście majówkowo i wiosennie, wbrew prognozom pogody
Bernika - moj kulinarny pamietnik