Fioletowe ziemniaki z piekarnika

Fioletowe ziemniaki z piekarnika

Fioletowe ziemniaki z piekarnika

Fioletowy ziemniak, zwany ziemniakiem truflowym to intensywnie zabarwiona odmiana ziemniaka. Tu trzeba dodać - prastara odmiana, z której wywodzą się dzisiejsze jasne odmiany. Została wyparta przez bardziej plenne odmiany. W Peru skąd pochodzi zwana jest czarnym ziemniakiem, we Francji chińskim truflami. Fioletowy kolor zawdzięcza wysokiej zawartości antocyjanów. Najlepiej gotować je w łupinach, by zachowały jak najwiecej dobroczynnych składników dla naszego zdrowia. Jaki ma smak ziemniak odmiany "Vitelotte"? D... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Warto przeczytać

Jak najlepiej dobrać przyprawy do mięsa?

Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.

Czytaj dalej...

Jak uratować przesoloną zupę?

Co zrobić gdy jednak wsypie nam się za dużo soli? Jak odwrócić ten efekt i poprawić smak naszego dania?

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.