Jako, że jeszcze mamy okres na szparagi to dzisiaj coś z nimi w roli głównej – makaron ze szparagami i boczkiem w sosie
Kuchenne WariacjeBiałe cudo <3 Składniki 1 kg białych szparagów 2 łyżki śmietany 18% grzanki oliwa z oliwek natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Szparagi myjemy, usuwamy łykowate części, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka. Całość zalewamy zimną wodą, tuż powyżej wysokości warzyw. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze
R'n'G KitchenSkładniki: 1/2 kg młodych, drobnych ziemniaków 1/2 pęczka zielonych szparagów 1 pęczek białych szparagów 1 młoda cukinia 1 cebula oliwa z oliwek sól i pieprz curry dodatkowo: 4 jajka Przygotowanie: … Czytaj dalej Bukiet wiosennych warzyw
czarrna od kuchniZielone i bardzo szparagowe risotto, naszpikowane umami. Kremowy ryż ugotowany z wywarem szparagowym, połączony z pure szparagowym i chrupiącymi kawałkami. Składniki: 500 g zielonych szparagów 350 g ryżu risotto Uncle Ben's 1 szalotka 100 g startego parmezanu 3 łyżki oliwy 3 łyżki masła 1,5 l wody 120 ml białego wytrawnego wina sól, biały pieprz i sok z cytryny(...)minutach dodaj kawałki łodyg, dalej dolewaj porcjami wywar. Po 20 minutach ryż powinien być al dente, dodaj pure szparagowe, parmezan i pozostałe masło, wymieszaj z czubkami szparagów i od razu podawaj
SzczyptaSmaQPołączenie ryby i białych szparagów tak mi zasmakowało, że postanowiłam przygotować kolejne danie z ich udziałem. Do towarzystwa zaprosiłam jeszcze warzywo, na które wiele osób czeka z utęsknieniem czyli rabarbar. Najczęściej jest on wykorzystywany do wypieków lub deserów. Ja jednak wolę go zdecydowanie w wersji wytrawnej. Za ciastami z jego udziałem nie przepadam, podobnie jak zresztą pozostała część mojej rodziny(...)Połączyłam go ze świeżym ogórkiem, miętą, czerwoną cebulą i tłoczonym na zimno olejem z pestek dyni. W efekcie uzyskałam pyszny, orzeźwiający sos, który idealnie pasował zarówno do delikatnych białych szparagów jak równie delikatnego mięsa pstrąga.” Czytaj więcej
Wiem co jemDopóki są szparagi korzystam z nich do woli aby się objeść i zapamiętać ten smak na długo. Zimą i tak będę tęsknić za nimi a tymczasem nowe dania powstają. Tym razem zapiekłam je z wyrazistym w smaku serem gorgonzola, efekt rewelacyjny, polecam. Szparagi zapiekane z gorgonzolą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieUdało mi się wreszcie kupić w tym sezonie białe szparagi choć nie wiem czy będą na nie chętni. Wydaje się, że mają one mniej zwolenników niż zielone. Ja sama też zdecydowanie wolę zielone, chociaż w tym daniu białe są jak najbardziej na miejscu. Idealnie pasują do delikatnego, wyśmienitego mięsa dorsza. Na pocieszenie mogę powiedzieć, że do tych ostatnich jeszcze powrócę(...)tymczasem zapraszam na filet z dorsza w towarzystwie białych szparagów i ziołowego sosu serowego. Prosto a jednocześnie wykwitnie.” Czytaj więcej
Wiem co jemSkładniki: 50 dag zielonych szparagów 1 kula mozzarelli 100 ml oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 2 łyżki ziół prowansalskich sól, pieprz Sposób wykonania: Szparagi myjemy i odcinamy ich zdrewniałe końcówki. Osuszone układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Oliwę mieszamy z wyciśniętym czosnkiem i przyprawami. Smarujemy nią warzywa. Mozzarellę kroimy w plastry i układamy n wierzchu. Całość
Qchnia po prostuSkładniki: 2 polędwiczki wieprzowe (400 g) 1 pęczek zielonych szparagów 1 serek topiony śmietankowy (100 g) sól i pieprz zioła prowansalskie listki szałwii Przygotowanie: Polędwiczki obtoczyć w grubo mielonym pieprzu, soli … Czytaj dalej Polędwiczka ze szparagami
czarrna od kuchnipowodem jest, fakt że jest bezglutenowy, nie żebym miała na niego alergię, ale w miarę możliwości staram się go spożywać jak najmniej. Składniki na 3-4 porcje: 500 g szparagów (pęczek) 400 ml mleka kokosowego z puszki (cała puszka) około 1 kg dyni pokrojonej w kostkę cebula pęczek bazylii łyżka curry 2 łyżki oleju roślinnego (u mnie standardowo kokosowy) szczypta(...)cebulę i podsmażaj przez chwilę aż się zeszkli (około 3 minut) po czym dodaj kurkumę i wymieszaj wszystko dokładnie. Po minucie dodaj całą zawartość puszki z mleka kokosowego. Zagotuj. Szparagi (umyte) pokrój w 2 cm kawałki, dodaj wraz z dynią do garnka z mlekiem kokosowym. Dodaj szczyptę soli. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem max 10 minut. Dodaj suchy makaron
greenscarfBiałe szparagi idealnie sprawdzają się jako nadzienie do roladek Składniki 1 filet z kurczaka 1/2 pęczka białych szaragów 1/2 zielonej papryki pasta oliwkowa listki bazylii do panierowania: 1 jajko bułka … Czytaj dalej Roladki drobiowe ze szparagami
czarrna od kuchnipasem majówka, niestety pogoda nie nastraja na wiosenne, grillowe szaleństwa. A szkoda, bo nastał czas lekkich, przyjemnych dań. To czas szparagów, rabarbaru, pysznych nowalijek. Dlatego zachęcam do przygotowania wiosennych dań np spaghetti Lubella ze szparagami, serem lazur i jajkiem w koszulce, które cudownie wypływa po jego przekrojeniu. Po takim daniu zrobi nam się iście majówkowo i wiosennie, wbrew prognozom pogody
Bernika - moj kulinarny pamietnikLekkie, wiosenne danie z dorszem i zielonymi warzywami Składniki: 1 szklanka ryżu do risotto 30-40 dkg fileta z dorsza 1/2 pęczka szparagów 1 młoda cukinia 1 cebula 2 ząbki czosnku … Czytaj dalej Risotto ze szparagami
czarrna od kuchniLekka i aromatyczna Składniki 2 kawałki dorsza 250 g zielonych szparagów 2 duże ziemniaki marchewka, pietruszka, kawałek selera, gałązka lubczyku 1/2 szklanki jogurtu lub śmietany sól, pieprz Sposób przygotowania Warzywa … Czytaj dalej Zupa ze szparagami i dorszem
czarrna od kuchniWiosna to nowalijki, wiosna to nareszcie ukochane szparagi. A skoro trwa walka o zrzucenie kilku zbędnych kilogramów to polecam sałatkę z kaszą jaglaną i właśnie szparagami w towarzystwie nowalijek. Sałatka jest sycąca, zdrowa i przede wszystkim łatwa w przygotowaniu, idealna do zabrania ze sobą w pojemniczku do pracy czy szkoły. Polecona przez naszego dietetyka. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik