braku żaru i paleniska w słonecznej kuchni upiekłam podpłomyki w zwykłym piekarniku i muszę przyznać, że udały się wyśmienicie! :) Chrupiące, cienkie z mnóstwem dobra na wierzchu. Są smukłe, piękne szparagi, słodkie buraczki w botwinkowych spódnicach z liści, delikatne plasterki cukinii, młoda dymka i listki rzodkiewki. Do tego plastry koziego sera, który wspaniale urozmaica i równoważy swoim zdecydowanym smakiem słodkość warzyw(...)podsypania 1 łyżka oleju 125ml wody 2 szczypty soli Dodatki 2 cebule dymki ze szczypiorkiem 2 buraczki botwiny z liśćmi 1/2 małej cukinii 1 roladka sera koziego 1/2 pęczka szparagów liście rzodkiewki oliwa sól brązowy cukier Sposób przyrządzenia: Ciasto 1. Przesiej mąkę i połącz ją z pozostałymi składnikami. 2. Zagniataj ciasto przez 7-8min na gładką, elastyczną masę
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSezon szparagowy pomału zbliża się chyba do końca. Niestety, w tym roku nie dane nam było zjeść tak dużo szparagów jak w latach ubiegłych. Trudno
Stare GaryFollow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Ciasteczka z czekoladą - to prawdziwy klasyk kuchni amerykańskiej uwiełbiany na całym świecie! Sprawdź nasz przepis na
CRAVEmonkeyPyszny pomysł na obiad,fajnie prezentuje się na stole,prosty do zrobienia,do tego szybki sos z końcówek szparagów i odrobiny mascarpone i gotowe.Kurczak przygotowany w ten sposób pozostaje wilgotny do tego delikatny posmak wędzonej surowej szynki i mięciutkie szparagi- obłędnie dobre jedzenie -polecam
Swojskie jedzonkoWczoraj odbyło się losowanie w zamrażarce. Karkówka została wyjęta. Do dyspozycji szparagi i kurki. Padło na grzyby. Szparagi w poniedziałek będą, bo dzisiaj nietypowo, u nas rzecz jasna, rosół :P Składniki: 2 kotlety z karkówki (po 250 g) 150 g kurek 1 cebula 1 łyżka masła 200 ml słodkiej śmietany 18% 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Normal
R'n'G KitchenFollow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Bób to prawdziwa kopalnia witamin i wartości odżywczych. Już w 100 g bobu jest aż 7
CRAVEmonkeysałatki, do pesto - ja uwielbiam właśnie oleje tłoczone na zimno wykorzystywać do pesto! Przepis na sałatkę z młodych ziemniaczków: - 6 -8 sztuk młodych ziemniaczków - po 1 jajku na porcję - szparagi zielone - pęczek rzodkiewki - olej z lnu KUJAWSKI tłoczony na zimno - świeży koperek - sól morska - odrobina octu winnego - botwinka *opcjonalnie mięso z kurczaka grillowanego lub wędzony boczek Szparagi i ziemniaki
SMYKWKUCHNIFollow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Ta zupa jest boska w te gorące letnie popołudnia (lub wiosenne :P). Przygotujmy pyszny Chłodnik Litewski
CRAVEmonkeywarzywa Bento #51 z książki "LUNCHBOX NA KAŻDY DZIEŃ" czyli Bulgur z brokułem, suszonymi pomidorami i kurczakiem Bento #8 z książki "LUNCHBOX NA KAŻDY DZIEŃ" czyli hummus ze szparagami i kalarepa i rzodkiewka z patelni z sewem pleśniowym a do tego krakersy Bento #42 z książki "LUNCHBOX NA KAŻDY DZIEŃ" czyli pierś kurczaka w szynce (u mnie boczek), chimichurii(...)LUNCHBOX NA KAŻDY DZIEŃ" czyli Pęczak z pieczarkami i groszkiem a do tego ryba Bento #5 z książki "LUNCHBOX NA KAŻDY DZIEŃ NOWE PRZEPISY" czyli sałatka z komosy i szparagów, a do tego kurczak
Mama Gotujesmaczna wiosenna wariacja. Składniki Mix sałat (u mnie własna masłowa, lodowa i dębowa) 2 średnie ogórki 1/2 mango Pomidorki koktajlowe 1/2 opakowania sera typu feta Główki z jednego pęczka szparag 4 jaja ugotowane na twardo Dresing 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki oliwy arachidowej (można zastąpić inną ale ta pozwala uzyskać orzechowy smak) 1 pełna łyżka miodu Krok po Kroku(...)Główki szparag wkładamy do wrzącej, osolonej i osłodzonej wody i gotujemy przez 2 minuty. Wkładamy do miski z wodą i lodem aby natychmiast je ostudzić. Ogórki i mango kroimy w paski, jajko w ćwiartki, a pomidorki na pół. 2 Na talerzu układamy sałatę, a na nią wszystkie pokrojone składniki. 3 Z wyżej podanych składników przygotowujemy dresing i polewamy całość. Życzę
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisymięsień na Twojej dłoni jest twardy - stek wypieczony. To wszystko, nic więcej nie potrzebujesz, kawałek dobrej wołowiny, twoja dłoń, sól i pieprz. Ja steki w maju zawsze podaję ze szparagami, które również grilluje, smaruje je pędzelkiem z olejem. Po grillowaniu doprawiam solą i pieprzem. Nic więcej, chce mieć smak szparagów, nie chce go niczym innym zabijać. Do takiego dania podaję
SMYKWKUCHNIrobili ją Bracia Budnik. Tak mi się spodobała, że znalazłam przepis i zrobiłam. Zupa jest pyszna, robi się ją szybko. Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki: 2 pęczki zielonych szparagów 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 cebula szalotka 1 większa marchew 1 pietruszka 1 ząbek czosnku kawałek selera pęczek koperku 100 ml wina 2 litry bulionu sól pieprz śmietanka(...)gotowali zupę. Dodać przepuszczony przez praskę ząbek czosnku. 2. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do cebuli i czosnku. Chwilkę podsmażyć. 3. Szparagi umyć, odkroić twarde końcówki i pokroić w kawałki ja koiłam takie około 1 cm, dorzucić do smażenia. Chwilkę podsmażyć, delikatnie mieszając. 4. Soczewicę wypłukać kilka razy pod bieżącą wodą
kruche babeczkiFollow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Szukasz alternatywy dla klasycznych szaszłyków na grilla? Mamy dla was ciekawą propozycję - szaszłyki z figami, szynką
CRAVEmonkeyFollow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Więc sezon na grilla jest oficjalnie otwarty. Rozpoczniemy tę serię z przepisem na grillowany bakłażan i
CRAVEmonkey