Grillowana polenta ze szparagami i sosem z pieczonych pomidorów

Grillowana polenta ze szparagami i sosem z pieczonych pomidorów

Grillowana polenta ze szparagami i sosem z pieczonych pomidorów

Przepis na : śniadanie

Polenta ma konsystencję kleistej, żółtej papki, formowanej z mąki lub kaszki kukurydzianej. Kiedyś do jej sporządzenia używano mąki kasztanowej. Polenta występuje w trzech głównych odmianach – żółtej, białej oraz czarnej (polenta nera). Innym rodzajem jest polenta con la zucha, podobnie jak nera przygotowuje się ją z gryki, z dodatkiem masy dyniowej i serwuje z ciepłym mlekiem. Polentę gotujemy w wysokim naczyniu, ponieważ pryska i można się poparzyć. Aby sporządzić polentę, należy systematycznie dodawać kaszkę... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Słodki Kompromis

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.