Wiosna to czas na lekkie posiłki. U mnie w kuchni też rozgościły się zielone warzywa a zwłaszcza młoda kapustka i szparagi. Dziś lekka, dietetyczna zupka głównie z warzyw zielonych ale dla przełamania smaku i koloru znajdziecie tam marchewkę i ziemniaczki. Zupka świetnie wpływa na przemianę materii i zawiera w sobie mało kalorii więc możecie ją jeść do woli ;) Zupa " Zielono(...)mała główka młodej kapusty - pęczek szparagów - ziemniaki - według uznania - 2 marchewki - fenkuł - średnia cukinia - pęczek świeżego koperku - seler naciowy - sól, pieprz do smaku Kapustę drobno siekamy. Ziemniaki kroimy w kosteczkę. Cukinię myjemy dokładnie i kroimy w półplasterki, Fenkuł siekamy. Marchew kroimy w plasterki. Seler naciowy kroimy w plasterki. Szparagi obieramy i tniemy w kawałeczki. Zalewamy wszystko wodą i gotujemy
Kuchnia Pełna Emocjidodatków i może być wtedy smacznym dodatkiem do różnych dań, podobnie jak chleb, czy inne pieczywo. Ale wystarczy obłożyć ciasto świeżymi i kolorowymi dodatkami, takimi jak pomidorki, cebula, szparagi, świeże zioła i mamy już przekąskę lub przystawkę. Bardzo lubię ciasto na pizzę, ciabattę, czy właśnie focaccię, które długo fermentuje. Ma ono bogatszy smak, a dodatkowym atutem jest(...)mąki typ “00” 200 g wody 12 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 20 g oliwy z oliwek + dodatkowa porcja 1/2 łyżeczki soli Dodatki – pomidorki, szparagi, cebula, świeże zioła, czarnuszka, sezam… Wykonanie Do miski wlewamy wodę, mieszamy z drożdżami i cukrem, odstawiamy na 10 minut. Dodajemy przesianą mąkę, oliwę i sól. Wyrabiamy na gładkie i elastyczne
Tajemnice Smakuposiekany czosnek i dokładnie wymieszać. Ser gouda potrzeć, chili pokroić na drobno i dodać wszystko do masy jajecznej. Doprawić solą i pierzem.Tak przygotowaną masę wlać do podpieczonego ciasta kruchego. Szparagi obrać i oderwać twarde końcówki. Jarmuż umyć i osuszyć. Szparagi można połamać na mniejsze kawałki, następnie dodać do tary. równomiernie rozłożyć jarmuż. lekko wszystko przydusić za pomocą łyżki. Obsypać wszystko
Kuchnia Pokoleńchwili w amoku czyszczenia lodówki Warto było przeprowadzić renament jej zawartości, ponieważ zrobiłam pyszny obiad i to w krótkim czasie! Składniki: * 15 dkg ryżu * 1/2 piersi kurczaka * 8 sztuk szparagów * 1 papryka * mała cukinia ok. 20 dkg * 100 ml wina białego wytrawnego albo półwytrawnego * 1 marchew * biała część szczypiorku bądź dymki * curry pasta 1/2 łyżeczki * curry w proszku (opcjonalnie(...)Dodałam po tym czasie curry pastę i gotowałam bez przykrycia do samego końca. Dodałam pokrojoną w kawałki paprykę, cukinię pokrojoną w pół talarki i białą część szczypiorku. Szparagi obrałam ze skórki, odcięłam twardą ich część, pokroiłam w kawałki ok. 2 cm długości i dodałam do risotto. Podlałam winem. Posoliłam do smaku. Poczekałam aż wino i woda zredukują
Pieprzyć z Fantazjąprzekąską o niskiej zawartości węglowodanów z naturalnymi składnikami. Kales ma dużo witamin A i C, które rzadko są spożywane w diecie ketonowej . Oferują zrównoważoną przekąskę z dodatkiem składników odżywczych. Szparagi owinięte boczkiem Szparagi owinięte bekonem to bardzo smaczne przekąski keto, które można zrobić w kuchni. Są słone, mają wystarczającą ilość tłuszczu i białka. Bardzo aromatyczne, ale wciąż mało(...)węglowodanów. Przytnij szparagi i zawiń je w boczek przed pieczeniem ich na patelni przez dziesięć minut w temperaturze 400 stopni. Odwróć je i kontynuuj pieczenie przez około 15 minut, aż będą chrupiące. Nasiona dyni Nasiona dyni, znane również jako pepita, stanowią doskonałą szybką przekąskę o dużej zawartości tłuszczu. Są dość sycące, kiedy je uprażasz. Możesz
jakszef.plSezon na cukinię trwa w najlepsze i choć ten na szparagi ma się ku końcowi, to na szczęście w większych marketach idzie je jeszcze bez problemu kupić. Jak już dorwiecie jedno i drugie, to koniecznie sięgnijcie na makaronową półkę po tagliatelle i przygotujcie to pyszne danie. Nie od dziś wiecie, że makarony wielbię ogromnie i zdarza się, że sama(...)font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 300g makaronu tagliatelle 2 łyżki oliwy z oliwek 150g wędzonego boczku 2 ząbki czosnku 2 cukinie żółte Kilka zielonych szparag 150ml słodkiej śmietanki 1 żółtko 1 łyżeczka soku z cytryny Kilka listków mięty Kilka listków bazylii i tymianku Sól, pieprz do smaku Parmezan do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: Makaron
Kuchnia w czekoladziezrobić z warzywami, które zostały w lodówce z dnia wczorajszego, albo z dwóch? Co zrobić z rzodkiewką, która trochę zwiędła albo ze szparagami, które straciły jędrność? To wszystko można wykorzystać robiąc smaczne sałatki, a tym samym dać drugie życie tym zwiędłym warzywom. Dzisiaj mam dla Was przepis na sałatkę. Do zrobienia jej wykorzystałam warzywa, które „przeleżały się” w lodówce(...)kulinarnych Akademii Smaków Sokołów, które odbyły się we Wrocławiu. A tematem przewodnim było Zero Waste (czyli nic do zmarnowania) Składniki: sałata rzymska 1 marchewka k ilka rzodkiewek zielone szparagi 1 średni ogórek 100 ml octu winnego 100 ml wody 1 łyżka miodu 1 łyżeczka ziaren gorczycy 0,5 łyżeczki ziaren pieprzu ½ łyżeczki soli k ilka płatków suszonej
Kuchnia u Krysiporcje: 1/3 szklanki komosy ryżowej 200 ml wody 250 g mięsa z pieczonego kurczaka (może być z obiadu z poprzedniego dnia) 1/2 pęczka zielonych szparagów 12 pomidorków koktajlowych, najlepiej kolorowych 1 mały ogórek 100 g liści świeżego szpinaku Dressing: 250 g kefiru (ja najbardziej lubię Robico ) garść ulubionych świeżych ziół (ja użyłem kolendry, bazylii(...)kurczaka poszarp w rękach. Szpinak jeżeli tego wymaga umyj i dokładnie osusz. Warzywa pokrój jak na zdjęciu. Pomidorki w połówki, ogórka w pół plastry. Szparagi skróć o twarde końcówki, pokrój w 3-4 cm kawałki, następnie zblanszuj przez 3 minuty w osolonym wrzątku. Po podgotowaniu szybko schłódź pod zimną
kuron.com.plLubicie owoce morza ? Składniki na risotto 2 duże porcje/ ¾ szklanki ryżu arborio Ok. 3 szklanki gorącego rosołu lub bulionu warzywnego 20 dag dużych mrożonych krewetek oczyszczonych 1 pęczek szparagów zielonych ½ szklanki białego wytrawnego wina ½ cukinii 3 łyżki masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 g tartego sera grana padano lub parmezanu Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz(...)podlać winem i dusić aż wino odparuje. Następnie wlać jedną porcję bulionu (1 szklankę), gdy ta się wchłonie wlać następną, dodać umyte i pokrojone na kawałki szparagi-(zdrewniałe końce szparagów odłamać) oraz pokrojoną w paski cukinię, podlać znów bulionem całość dusić do momentu aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki. Na małej patelni na reszcie
Wanilia i Kardamonzabieram np. pomidorki koktajlowe jako przekąskę. Często robię do pracy sałatki pełne warzyw. Na obiad często jadam warzywa na patelnię. Do obiadu obowiązkowo serwuję sałatki, surówki lub warzywa np. szparagi. Często przygotowuję zupy krem na obiad. Na deser jadam owoce. Czasami zamiast owoców serwuję koktajle. Gdy robię desery dla gości lub na weekend, to zawsze staram się dodać do nich(...)planujących ciążę. Wyróżniają się także zawartością witamin np.: C, A, E, K. Warzywa i owoce z tej grupy: szpinak, sałata, brukselka, brokuły, kiwi, ogórek, agrest, szparagi, soki warzywne z zielonych warzyw. białe - to bogactwo flawonoidów. Dzięki ich wysokiej zawartości są naturalnymi antybiotykami, działają przeciwzapalnie, przeciwbólowo i rozkurczowo. Dlatego ich spożywanie polecane jest szczególnie
Passions hobbies lifetreściwe dania, a to właśnie takie jest! Ekspresowy makaron ze smażonymi warzywami Składniki: 150 g makaronu chow mein noodle kilka małych pieczarek kilka świeżych, zielonych szparagów 1 gruby plaster cukinii 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku 1 łyżka sosu teriyaki 1 łyżeczka czarnego sezamu(...)łyżeczka białego, podprażonego sezamu Przygotowanie: Czosnek obieramy, kroimy na plasterki. Pieczarki myjemy, osuszamy. Kroimy w kostkę, a cukinię w paski. Umyte i osuszone szparagi kroimy na grube plastry. Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek. Dodajemy pieczarki, czosnek, cukinię i szparagi. Podsmażamy, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy do smaku. Makaron przygotowujemy
Moja smaczna kuchniajadł jeszcze w tym sezonie kremu ze szparagów, niech jak najprędzej nadrobi zaległości :) Sezon na szparagi zdecydowanie jest za krótki, a zupa- krem z zielonych szparagów obowiązkowo i bez dwóch zdań powinna pojawić się w wiosennym menu
Z Hrabiną w kuchniSezon na szparagi w pełni. Są przepyszne. Dzisiaj przedstawiam je w wersji z makaronem i nie tylko. Danie smaczne i nieskomplikowane. Polecam. Składniki: 1 pęczek szparagów zielonych 1 młoda cukinia 400 g mięsa mielonego z piersi z indyka 1 czerwona papryka Ser mozzarella 3 ząbki czosnku Sól Bulion/ woda olej Wykonanie: Paprykę kroimy na kawałki i zapiekamy przez kilkanaście minut(...)później usunąć skórkę. Cukinię kroimy na plasterki, wykładamy na sitko i lekko solimy. Pozostawiamy na chwilę, aby obciekła. Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy mięso mielone. Ze szparagów usuwamy łykowate części ( wystarczy odłamać ), pozostałe kroimy na kawałki. Razem z cukinią dodajemy do mielonego mięsa. Paprykę kroimy w paseczki i również wykładamy do pozostałych składników. Podlewamy niewielką ilością bulionu
Smaki Ewyroku, podaje przepis na jego wykorzystanie: „ Nie wszystek chmiel puszcza się na tyki, więc skoro w kwietniu ten zbyteczny wypuści kilka szparażków, można ich użyć na jarzynę jako szparagi. Poodłamywać główeczki, dopóki jest kruchy, obrać (tak jak szparagi, lub sparzywszy gorącą wodą, a wtedy skóreczka łatwiej odchodzi), spody odrzucić precz, wierzchy wymyć, nastawić gorącą wodą, trochę posolić i osłodzić(...)gotować na niedużej wodzie do miękkości. Zrobić sos taki jak do szparagów, polać nim odcedzony i wsypany do rondelka chmieliczek podać na gorąco. Można też podawać z bułeczką. ” pędy chmielu, sól, cukier, 2 – 3 łyżki masła, łyżka bułki tartej, Pędu chmielu oczyścić. Odciąć boczne liście. Wrzucić do wrzącej lekko osolonej i ocukrzonej wody, gotować 2 minuty. Na patelni zrumienić lekko
królestwo garówKlasyczny sos holenderski na bazie żółtek i masła jest wprost stworzony do szparagów. Genialne! Sos holenderski świetnie pasuje też do innych warzyw i jajek. Wszystkie niezbędne składniki prawdopodobnie masz w lodówce. A więc, do dzieła! Przepis na sos holenderski Składniki: cztery żółtka, ćwierć kostki masła, sok z połówki cytryny, biały pieprz, sól. Zrób tak: masło rozpuść w rondelku. Żółtka roztrzep(...)zacznie się ścinać i będzie do niczego. Na koniec dopraw solą i białym pieprzem. Rada: sos holenderski można podać od razu lub po schłodzeniu. Artykuł Sos holenderski: najlepszy przyjaciel szparagów. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Kulinarna Polska