szparagi - 5593 przepisów (strona:185/373)

Makaron ze szparagami, szpinakiem i bazyliowym pesto 123

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki na dwie porcje: 300g dowolnego makaronu (u mnie włoski Orecchiette) 3 łyżki oliwy czosnkowej Pół pęczka zielonych szparag 50g świeżego szpinaku 1 słoiczek Pesto Genoveso marki Ponti Szczypta soli (można pominąć) Parmezan Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg wskazówek podanych na opakowaniu. Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe(...)końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Szpinak pozostawiamy w listkach lub drobniej siekamy. Oliwę rozgrzewamy. Na gorący tłuszcz wrzucamy szparagi i podpiekamy przez kilka minut. Dodajemy szpinak, a jak całkowicie zmięknie dodajemy pesto. Mieszamy i doprawiamy do smaku (ja nie widziałam takiej potrzeby, więc nie doprawiałam nawet solą). Do sosu dodajemy makaron i dokładnie mieszamy. Podajemy posypane płatkami parmezanu. Smacznego

Kuchnia w czekoladzie
Terrina zielona z jajkiem i szparagami 171

Mamy tutaj i warzywa, i jajka i rybę i nabiał. Czyli to wszystko co potrzebujemy w naszym dziennym jadłospisie. Czyż nie wygląda ona pięknie, można ją jeść oczami :-) 12 szparagów zielonych cienkich 120 g serka śmietankowego puszystego 250 g jogurtu greckiego 1 garść liści bazylii 1 garść natki pietruszki 100 g łososia wędzonego 3 jajka sól, pieprz czarny i czerwony(...)łyżeczki pełne żelatyny 100 ml wody Jajka gotuję na twardo i obieram. Szparagi docinam do długości foremki i gotuję aldente około trzy minuty w osolonej wodzie. Serek mieszam z jogurtem greckim, dzielę na dwie części. Połowę żelatyny namaczam w 25 ml wody i rozpuszczam w mikrofalówce albo kąpieli wodnej. Do żelatyny dodaję łyżkę masy w ten sposób ją hartuję

wesoła kuchnia
Pizzerinki ze szparagami 148

Przepis na pizzerinki pochodzi z bloga Mniam mniam. Jak je zobaczyłam zakochałam się w nich. Są tak pyszne, a sos serowy ze szparagami to mistrzostwo. Lepszych nie znajdziecie w żadnej pizzerii. Polecam zrobić je na mące specjalnie przystosowanej do pizzy typ 00 różnica jest ogromna jeżeli użyjecie mąkę typ 500. ciasto na pizze: 40 dkg mąki do pizzy(...)łyżeczki soli szczypta cukru 3 łyżki oleju 200 ml wody letniej 2 dkg drożdży dodatki: 100 g sera z niebieską pleśnią 200 ml śmietany kremówki 30 % 1 pęczek szparagów zielonych 12 pomidorków koktajlowych 7 pomidorów suszonych bazylia świeża Ciasto: Do miski przekładam drożdże, dodaję szczyptę cukru, wlewam 50 ml wody letniej, łyżkę mąki i mieszam. Zaczyn odstawiam na 20 minut

wesoła kuchnia
Sałatka z wołowiną, miętą i kolendrą. 143

przestanę. Najbardziej lubię te, które robi się szybko, mogą pełnić rolę obiadu, lunchu czy kolacji. Są lekkie ale sycące. Taka jest moja dzisiejsza propozycja. Znajdziesz w sałatce: sezonowe zielone szparagi młodą rzodkiewkę, zioła, które pasują do wołowiny tj. kolendra i mięta - ta dodatkowo świetnie orzeźwia sałatkę.  Całość podałam z sosem z tahini, który robi niesamowita robotą! Polecam! PRZEPIS(...)SAŁATKĘ Z WOŁOWINĄ, MIĘTA I KOLENDRĄ - 2 porcje poszarpanej grillowanej wołowiny - zioła świeże mięta, kolendra BAZIÓŁKA - 2 garście pomidorków koktajlowych żółtych - 6 rzodkiewek - 10 szparagów zielonych - 2 gałązki selera naciowego - cytryna - tahini - miód, woda - 1/2 puszki soczewicy konserwowej - opcjonalnie koperek - ziarna słonecznika Dressing : - 1 łyżka tahini - 4 łyżki wody - łyżka soku z cytryny - 1/3 łyżeczki miodu - sól do smaku Wykonanie

SMYKWKUCHNI
Szparagowy Raj 103

Szparagowy Raj Soczyste mięso z kurczaka, owinięte aromatycznym boczkiem, w sosie serowym z dodatkiem jajka, podane na szparagach z pomidorami 6 porcji 40 minut czas przygotowania Składniki: ·        1 filet z kurczaka ·        6 podłużnych plastrów boczku parzonego ·        1 pęczek szparag(...)Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1.    Szaragi myjemy, obcinamy twarde końcówki i gotujemy w osolonej wodzie 10 minut, następnie na patelnie wlewamy olej, rozgrzewamy i przekładamy szparagi, dodajemy pomidorki koktajlowe, prużymy 5 minut i odstawiamy na bok 2.    Mięso kroimy na mniejsze podłużne kawałki, doprawiamy solą oraz przyprawą curry 3.    Każdy kawałek mięsa owijamy

Kulinarna Chwila
Makaron ze szparagami, suszonym pomidorem, bazylią, słonecznikiem i oliwkami 95

Dzień dobry :-) Wypoczęci po weekendzie? My tak, pogoda dopisała, wczoraj tylko się trochę burzyło. Jeśli nie macie pomysłu na obiad, a lubicie szparagi to polecam makaron z nimi właśnie, do tego słonecznik, suszone pomidory i zielone oliwki. Wyszło super, polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki na 4 porcje: 400 g makaronu kokardki 1 pęczek szparagów 1/2 szklanki słonecznika około(...)świeże listki bazylii 1/2 szklanki śmietanki 30% sól pieprz oliwa do smażenia  starty ser grana padano  1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę, szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy. Jak będą robiły się miękkie dorzucamy słonecznik. 2. Pomidory kroimy w paski, oliwki w plasterki

kruche babeczki
Stek z warzywami z grilla 122

słodki nie można mu się oprzeć. 1 stek wołowy rozbef około 250 g sól, pieprz, przyprawa do grilla 1 gałązka pomidorków  koktajlowych 1 batat 1 cukinia 1/2 pęczka szparagów zielonych natka pietruszki pieprz czerwony ziarna olej czosnkowy Stek nacieram oliwą , przyprawą do grilla. Patelnię grillową nagrzewam i wkładam stek. Grilluję z jednej strony dwie minuty, po czym przekładam(...)talerz i odstawiam jeszcze na 5 minut. Batata kroję w plastry, cukinię w długie plastry. Smaruję olejem czosnkowym, posypuję solą, pieprzem, odrobiną przyprawy do grilla, to samo robię ze szparagami. Przekładam na patelnię grillową i grilluję z dwóch stron aż warzywa będą miękkie. Najkrócej cukinia, potem szparagi, na końcu batat. Pomidorki też układam na patelni. Stek kroję na plastry

wesoła kuchnia
Sałatka z grillowanym kurczakiem, cieciorką i botwinką! 192

potnij na cienkie plasterki. Całość wymieszaj ze sobą, dodaj dresing w postaci oliwy, soku z cytryny i odrobiny wody. Sałatkę oprósz parmezanem. Polecam również: - Pyszne risotto z warzywami i szparagami grillowanymi w szynce parmeńskiej - Skąd czerpać energię na wiosnę po zimie? - Jak przygotować domowe zielone pesto? - Orkiszowa tarta ze szparagami i boczkiem - Pomysł na szybki obiad ze szparagami i cukinią

SMYKWKUCHNI
Szparagi w szynce parmeńskiej 152

Kochani dziś bardzo szybki przepis na szparagi w szynce parmeńskiej, które smakują wyjątkowo. Są pyszne, chrupiące rozpływają się w ustach. Składniki 1 pęczek szparagów 100g szynki parmeńskiej 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka Vegeta Natur z czosnkiem Świeży tymianek Masło Oliwa 50g tartego sera Sól, pieprz jajka Wykonanie Szparagi myjemy, odłamujemy twarde

Kulinarne pyszności Molki
Krem szparagowo-cukiniowy 106

Sezon na szparagi wciąż trwa. Udało mi się kupić piękne, zielone i jędrne. Nie mogę się najeść kremem szparagowym więc i tym razem powstała zupa- krem jednak z dodatkiem wspaniałej cukinii, szynki parmeńskiej i kiełków rzodkiewek. Mało kalorii, dużo witamin i smaku - czegóż więcej potrzeba? Krem szparagowo - cukiniowy - pęczek zielonych szparagów - 2 średniej wielkości młode cukinie - 1l wywaru z warzyw(...)sól, pieprz, gałka muszkatołowa - kiełki rzodkiewki - szynka parmeńska Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki oraz główki, obskrobujemy i tniemy na kawałeczki. Cukinię dokładnie szorujemy a następnie kroimy w kosteczkę, Wszystko razem łączymy w garnuszku i zalewamy zimnym wywarem. Gotujemy do miękkości na średnim lub wolnym ogniu. Na koniec wszystko miksujemy i doprawiamy. Na talerzu dekorujemy kawałeczkami szynki i kiełkami

Kuchnia Pełna Emocji
Zupa " Zielono mi " 109

Wiosna to czas na lekkie posiłki. U mnie w kuchni też rozgościły się zielone warzywa a zwłaszcza młoda kapustka i szparagi. Dziś lekka, dietetyczna zupka głównie z warzyw zielonych ale dla przełamania smaku i koloru znajdziecie tam marchewkę i ziemniaczki. Zupka świetnie wpływa na przemianę materii i zawiera w sobie mało kalorii więc możecie ją jeść do woli ;) Zupa " Zielono(...)mała główka  młodej kapusty - pęczek szparagów - ziemniaki - według uznania - 2 marchewki - fenkuł - średnia cukinia - pęczek świeżego koperku - seler naciowy - sól, pieprz do smaku Kapustę drobno siekamy. Ziemniaki kroimy w kosteczkę. Cukinię myjemy dokładnie i kroimy w półplasterki, Fenkuł siekamy. Marchew kroimy w plasterki. Seler naciowy kroimy w plasterki. Szparagi obieramy i tniemy w kawałeczki. Zalewamy wszystko wodą i gotujemy

Kuchnia Pełna Emocji
Kolorowa wiosenna focaccia z nocnego ciasta 87

dodatków i może być wtedy smacznym dodatkiem do różnych dań, podobnie jak chleb, czy inne pieczywo. Ale wystarczy obłożyć ciasto świeżymi i kolorowymi dodatkami, takimi jak pomidorki, cebula, szparagi, świeże zioła i mamy już przekąskę lub przystawkę. Bardzo lubię ciasto na pizzę, ciabattę, czy właśnie focaccię, które długo fermentuje.  Ma ono bogatszy smak, a dodatkowym atutem jest(...)mąki typ “00” 200 g wody 12 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 20 g oliwy z oliwek + dodatkowa porcja 1/2 łyżeczki soli Dodatki – pomidorki, szparagi, cebula, świeże zioła, czarnuszka, sezam… Wykonanie Do miski wlewamy wodę, mieszamy z drożdżami i cukrem, odstawiamy na 10 minut. Dodajemy przesianą mąkę, oliwę i sól. Wyrabiamy na gładkie i elastyczne

Tajemnice Smaku
Wytrawna tarta szparagami i jarmużem 123

posiekany czosnek i dokładnie wymieszać. Ser gouda potrzeć, chili pokroić na drobno i dodać wszystko do masy jajecznej. Doprawić solą i pierzem.Tak przygotowaną masę wlać do podpieczonego ciasta kruchego. Szparagi obrać i oderwać twarde końcówki. Jarmuż umyć i osuszyć. Szparagi można połamać na mniejsze kawałki, następnie dodać do tary. równomiernie rozłożyć jarmuż. lekko wszystko przydusić za pomocą łyżki. Obsypać wszystko

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania