Znalazło się ich tutaj już kilka. Dziś absolutna moja klasyka. Podejrzewam, że najtrudniejszym krokiem jest znalezienie króliczego mięsa. Podając królika upieczonego według poniższego przepisu i serwując go np. ze szparagami, na które mamy aktualnie sezon, serwujecie danie nie tylko smaczne, ale i zdrowe, odpowiednie w przypadku wielu diet. Składniki : tusza królicza 3 łyżki oleju łyżeczka-dwie soli pieprz czarny słodka(...)jeśli nie zjecie go od razu. Następnego dnia można je odgrzać w garnku z sosem z pieczenia. Tak, jak napisałam na początku, aktualnym sezonowym dodatkiem do tego królika są szparagi, np. gotowane na parze i posypane solą morską. ----- Podobne: Pieczony królik maślany Królik w piwie i miodzie Szaszłyki z królika i szparagów Ponieważ ostatnio wybrane zachodnie lektury mocno mnie rozczarowały
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: 5 jajek 1/2 pęczka szparagów garść kwiatów z cebulki siedmiolatki 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy sól i pieprz Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, szparagi wrzucić na 5 minut … Czytaj dalej Jajka ze szparagami
czarrna od kuchniDelikatna i jakże smaczna zupa z zielonych szparagów z komosą ryżową, piersią kurczaka, marchewką, natką pietruszki i serem lazur. Moja córka, czyli mój osobisty krytyk kulinarny , która nie przepada za zabielonymi zupami stwierdziła, że… zupa jest pyszna! Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 6 zielonych szparagów 1 marchewka 0,5 szklanki komosy ryżowej (quinoa) 1 mała cebulka 2 łyżki(...)Gotować do czasu, aż quinoa będzie ugotowana (według przepisu na opakowaniu). Następnie dodać śmietanę kremówkę i pomału wlewać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z zimną wodą (około 1/3 szklanki), ciągle mieszając. Szparagi umyć, odłamać twarde końce, pokroić na ukos, główki zostawiając w całości i wrzucić do zupy. Gotować na małym ogniu przez 4 minuty. Dodać posiekaną natkę pietruszki i sok z cytryny
Oryginalny smakcodzienny obiad w wersji wiosennej. Bardzo orzeźwiające, lekkie danie na każdy dzień. Delikatna pierś kurczaka w kwaśnym musie z rabarbaru z dodatkiem dużej ilości świeżych ziół oraz delikatnie uduszone szparagi z groszkiem na maśle z dodatkiem młodych ziemniaczków z koperkiem. Lepiej być już nie może! Składniki (na 2 porcje): 300 gram piersi kurczaka 1 łodyga rabarbaru 1 łyżka masła(...)łyżka oliwy z oliwek szczypta soli i pieprzu garść świeżych ziół: oregano i bazylii 400 gram młodych ziemniaków łyżeczka posiekanego koperku Duszone warzywa: 5-6 zielonych szparagów 1/2 szklanki zielonego, mrożonego groszku 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta świeżo zmielonego pieprzu i soli Ziemniaki szorujemy i gotujemy w osolonej wodzie przez 30 minut. Najlepiej jeśli wybierzemy najmniejsze
Mango Papajaszparagów, oliwa, 3 żółtka, 150 ml śmietany (10% jogurtowa), sól, gałka muszkatołowa, cukier, sok z cytryny (2-3 łyżeczki), Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, skropić oliwą. Szparagi grillować, aż będą prawie miękkie. Pokroić na mniejsze kawałki i zalać 800 ml gorącej wody. Zagotować, zmiksować. Doprawić do smaku solą, cukrem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Przetrzeć przez sito. Żółtka wymieszać
królestwo garówbiałych szparagów, sól, cukier, 100 g sera typu cheddar, 150 g łososia wędzonego na gorąco, Szparagi umyć, obrać pokroić na mniejsze kawałki, zalać wrzącą wodą (wody powinno być 2 cm ponad poziom szparagów). Dodać pół łyżeczki soli i łyżeczkę cukru. Ugotować do miękkości. Zmiksować, przetrzeć przez sito. Dodać starty ser. Podgrzewać do rozpuszczenia, nie gotować. Doprawić solą i cukrem
królestwo garówtakie ziarenko które jest blisko spokrewnione z amarantusem gdyż jest z rodziny szarłatowatych. Quinoa jest bogatym źródłem zdrowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych a także wielu witamin i składników mineralnych. Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. 100 g szparagów zawiera tylko 18 kcal. Są jednym z najsłynniejszych afrodyzjaków. Botwinka czyli młode buraczki to bogactwo żelaza, witamin i wapnia. Botwina odtruwa(...)zrobiłam i do tego pysznego. No to dość teorii, zabieramy się za gotowanie. Te trzy składniki wylądowały na jednym talerzu a każde zostało przygotowane oddzielnie, rezultat wyśmienity, polecam. Quinoa, szparagi i botwinka, tercet idealny. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesobą jutro do pracy na drugie śniadanie. Składniki na 3 porcje: wartość odżywcza 1 z 3 porcji: 160 kcal/11 g białka/16 g węglowodanów/5 g tłuszczu pół kilograma szparagów (pęczek) 300 g szpinaku (standardowe opakowanie) 3 cukinie (około 800 g) suszone pomidory około 8 połówek 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju/zalewy z suszonych pomidorów szczypta soli (dosłownie pół(...)łyżeczki) Przygotowanie: Szpinak, cukinie, szparagi umyć i osuszyć. Odetnij około 1/4 szaragów tj. końcówki, a pozostałą część pokrój na kawałki 1-2 cm. Czosnek i pomidory posiekaj. Cukinie za pomocą obieraczki do warzyw (chyba każdy szanujący się wegus taka posiada) „obierz” w plasterki, najlepiej to zrobić kładąc cukinię na desce, ja wpadłam na to po poharataniu pierwszej sztuki
greenscarfPrzepyszny pomysł na szparagi! Powiem Wam, że danie wyszło mi obłędnie dobre, skromnie mówiąc hehehe. Ale taka prawda! Mój K. stwierdził, że to najlepszy kurczak orientalny jaki zrobiłam ;-)))) Faktycznie danie smakowało jakbym je jadła gdzieś daleko w ciepłych krajach. Pewnie za sprawą wielu składników, ale niewątpliwie soczysty świeży ananas, sos kokosowy z wiórkami kokosa, chili, olej kokosowy i zresztą sprawdźcie(...)danie przygotowujemy w woku): - 4 łyżki oleju kokosowego - filet z kurczaka (marynata: sos chili z kokosem, sos worcestershire, sok z 1/4 cytryny, starty imbir) - 2 malutkie cukinie - 1/2 pęczka szparagi zielone - 6 pomidorków koktajlowych - 4 plastry ananasa świeżego - 6 ząbków czosnku - przyprawy: 5 łyżek sosu chili z kokosem, 2 łyżeczki melasy z granata, kilka kropel sosu z papryczek piri piri
SMYKWKUCHNIPlacek lotaryński w bardzo wiosennej wersji: zielone szparagi, świeże pokrzywy, młodziutki czosnek niedźwiedzi oraz olej rzepakowy, naturalne źródło steroli roślinnych i witaminy E i dlatego świetnie pasuje do tego wiosennego towarzystwa. Placek można podać na ciepło lub zimno, ze świeżymi warzywami i sosem jogurtowym. Czas przygotowania: Porcje: 2 formy do ciasta Składniki: Ciasto 150 g mąki pszennej(...)łyżka zimnej wody 1 jajko, schłodzone 1/2 łyżeczki soli masło do posmarowania formy 2 łyżki mąki do oprószenia formy Nadzienie 100 g piersi z indyka 100 g zielonych szparagów 100 g świeżych liści pokrzywy 150 g śmietany 18% garść świeżego czosnku niedźwiedziego 4 jajka 2 łyżki oleju rzepakowego sól i pieprz do smaku 50 g sera gruyere startego
SzczyptaSmaQUwielbiam wszystko co zielone! Dzisiaj proponuje pyszne kaszotto z jaglanej z zielonymi warzywami tj. szparag, cukinia i groszek. Moje ulubione smaki i pożądane aromaty. Kaszotto wymaga od nas troszkę uwagi w kuchni, bo co chwilę mieszamy je w garnku, ale jest tego warte. Sprawdźcie sami! SKŁADNIKI: - 1/2 pęczka szparagów zielonych - 5 ząbków czosnku - 3 łyżki masła - 3 łyżki oliwy(...)chłonąć wodę, Dodaj kolejne 150 ml wody, co jakiś czas mieszaj, czynność powtarzaj aż kasza będzie ugotowana. Pod sam koniec na max 7-9 minut dodaj obrane i pokrojone szparagi. Ewentualnie dodaj śmietankę, zagotuj i gotowe
SMYKWKUCHNISkładniki: ciasto francuskie (1 opakowanie 375 g) szparagi (18 szt.) pieczarki (2 duże) sezam (2 łyżki) tofu wędzone (5 dag) czosnek (1 ząbek) oliwa z oliwek (1-2 łyżki) sól woda Czas przygotowania: 40 min. Liczba porcji: 6 Przygotowanie: Odcinamy twarde końcówki szaragów. Resztę gotujemy do miękkości. Pieczarki kroimy w drobną kostkę. Smażymy na oliwie. Pod koniec smażenia dodajemy sezam(...)wyciśnięty ząbek czosnku i pokrojone w drobną kostkę tofu. Solimy i smażymy jeszcze przez chwilę. Rozwijamy ciasto francuskie. Układamy co kilka centymetrów po 3 szparagi i posypujemy mieszanką pozostałych składników. Przecinamy ciasto pomiędzy grupkami szparagów. Podwijamy brzegi lub sklejamy je ze sobą. Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni aż ciasto będzie rumiane
Weganka gotujeszkl mąki graham Młynomag 1 szkl mąki luksusowej Młynomag 1 jajko 200 g masła szczypta suszonych pomidorów szczypta soli szczypta pieprzu szczypta proszku do pieczenia nadzienie 500 g zielonych szparagów 340 g śmietany 18% 2 łyżki mozzarelli tartej 2 jajka szczypta chili sól pieprz ser do posypania Zagniatamy ciasto dość twardo wyklejamy formę o wym ok 33x22 Szparagi gotujemy(...)Ciasto wkładamy do piekarnika na 15 min w temp 180 st .. Śmietanę z jajkami i 2 łyżkami mozzarelli rozbijamy przy pomocy blendera razem z przyprawami. Na podpieczonym cieście układamy szparagi i zalewamy śmietaną ubitą z serem i jajkami . Zapiekamy
Gotowanie jest łatweGrillowane koreczki z szparagami, przygotowanie ich nie zajmuje wiele więcej czasu niż ponacinanie kiełbasy na grilla a tym zmieniamy swojego grilla z rutynowego na oryginalnego. Składniki : Opakowanie boczku w cienkich plastrach Szparagi zielone 2-3 większe ziemniaki Przygotowanie : Ziemniaki obieramy i kroimy w grube pół-plastry (zob. zdjęcie). Zagotowujemy i gotujemy w osolonej wodzie nie więcej niż 3 minuty. Odcedzamy(...)nieco wystygną układamy po kawałku na plastrze boczku, dodajemy szparag skrócony do podobnej wielkości, zawijamy w roladkę i spinamy wykałaczką. Grillujemy obracając na mocno rozgrzanym grillu aż do uzyskania pięknych rumieńców boczku
Mechanik w kuchniSezon szparagów już uznałam za rozpoczęty. Przy przygotowaniu szparagów naginamy je tak aby pękły same tam gdzie uznają za stosowne. Kawałki z łepkami zajadamy ze smakiem a reszta jest czasami dość łykowata ale witamin ma tak samo dużo. Wykorzystałam te końcówki do zupy bo nie lubię niczego wyrzucać. Przez to że są one włókniste zupę trzeba przetrzeć przez sito(...)potem już cieszyć się pysznym obiadem. Można zresztą do zupy użyć tych pysznych części szparagów też bo czemu nie. Krem kapuściano - szparagowy z pieczarkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie