szparagi - 5593 przepisów (strona:173/373)

Śródziemnomorska sałatka ze szparagami 115

Szparagi jeszcze spokojnie można kupić na straganach a ja się nimi w tym roku mało nacieszyłam, więc jeśli je znajdę to kupuję i gotuję a potem zajadamy. Tym razem szparagi zostały połączone z fetą, miętą i oliwkami, efekt super. Może nie wygląda najpiękniej, bo tak jest z sałatkami w których jest feta ale smakuje wybornie, polecam. Idealna sałatka na lipcowy(...)dzionek jako obiad, czy śniadanie, właściwie i na kolację będzie wyborna. Sałatka ze szparagami w stylu śródziemnomorskim. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pappardelle z Pawii 104

Kuchnia włoska. Lombardczycy znają setki sposobów przyrządzania szparagów. Składniki 250 g makaronu pappardelle 4 plastry wędzonego łososia 5 ugotowanych zielonych szparagów 1 cebula 1 duży pomidor 1 ząbek czosnku 1 mała ostra papryczka 2 szklanki śmietany 36 % 2 łyżki masła 2 łyżki koperku 5 listków bazylii sól 20 g parmezanu Przygotowanie Łososia pokroiłem w paski. Pomidora sparzyłem, obrałem, usunąłem pestki(...)miąższ pokroiłem w kostkę. Z papryczki także usunąłem pestki, strąk posiekałem. Na patelni rozgrzałem masło, zeszkliłem na nim posiekany czosnek i cebulę. Dodałem szparagi pokrojone na kawałki, łososia i pomidora. Wlałem śmietanę, mieszając, gotowałem 10 minut na małym ogniu, aż sos zgęstniał. Dodałem papryczkę, koperek, porwane na kawałki listki bazylii i sól. Ugotowałem makaron al dente, osączyłem, wymieszałem z sosem

R'n'G Kitchen
Dorsz curry ze szparagami i groszkiem 132

podane z frytkami lub co gorsza jako paluszki rybne (kto to w ogóle je?). Dziś prezentuję Wam przepis na danie właśnie z dodatkiem ryby w formie potrawki curry ze szparagami, pomidorkami i groszkiem oraz świeżym tymiankiem, który niestety już wyzionął ducha. W każdym razie - jest to proste, sycące danie, które idealnie sprawdzi się jeżeli jesteś na diecie redukcyjnej. Przygotujesz(...)minut! Składniki (na 2 porcje): 400 gram dorsza 150 ml mleka kokosowego czosnek  szalotka garść mrożonego groszku  pęczek szparag zielonych pomidorki koktajlowe zielona pasta curry- łyżka  sos sojowy  olej do smażenia  ocet ryżowy lub sok z cytryny świeży tymianek ryż brązowy do podania  Gotuję ryż. Na oleju smażę czosnek i szalotkę. Dodaje posiekane drobniej

Mango Papaja
Krem ze szparagów 115

Składniki : • 2 pęczki białych szparagów • 2 szklanki bulionu warzywnego • 2 szklanki śmietanki 30% • 2 łyżki masła • 4 żółtka • 2 małe cebule • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej • sól • pieprz Przygotowanie : Cebule drobno siekamy i podsmażamy w garnku na maśle. Odcinamy zdrewniałe końce szparagów i obieramy za pomocą obieraczki do warzyw. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu przez(...)kwadrans. Miksujemy na gładko (możemy wyjąć wcześniej kilka szparagów i pokroić na kawałki dla ozdoby). Dodajemy śmietankę roztrzepaną z żółtkami.Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Doprowadzamy do wrzenia i od razu zdejmujemy z ognia. Pyszny krem szparagowy gotowy

KUCHNIA POLSKA
Pieczony łosoś ze szparagami w sosie miodowo-musztardowym (Salmone al forno con asparagi e salsa alla senape e miele) 136

SKŁADNIKI 500 g filetu z łososia  400 g zielonych szparagów 1 cytryna s ó l, pieprz  oliwa z oliwek Sos miodowo-musztardowy 3 łyżki musztardy  1 łyżka miodu 250 ml śmietany 30% szczypta kurkumy oliwa z oliwek s ó l, pieprz  **** INGREDIENTI  500 g di filetto di salmone 400 g di asparagi verdi(...)minut. Rybę układamy na natłuszczonej formie sk ó rką do dołu. Zapiekamy ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Oczyszczone szparagi gotujemy na parze ok. 5-10 minut, w zależności od ich grubości. Śmietanę roztrzepujemy z musztard ą i miodem, doprawiamy sol ą,  pieprzem i szczyptą kurkumy

La grande e la piccola cuoca
Zupa warzywna z soczewicą 242

W ostatnim czasie postanowiliśmy jako posiłek do pracy zabierać ze sobą różnego rodzaju zupy. Szukając inspiracji w internecie powstała pyszna zupa warzywna z soczewicą. Dodatek soczewicy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Prosty przepis na zielone szparagi: Risotto szparagowo-pieczarkowe 148

Szparagi są piękne, ale czasem wprawiają w zakłopotanie. Widzimy je dość krótko na półce w warzywniaku, więc kiedy się pojawią to nie zawsze jesteśmy w stanie przypomnieć sobie ciekawe przepisy ich pyszne podanie. Ja w tym roku właśnie tak miałam. Zachwyciłam się dorodnymi szparagami i kupiłam od razu dwa pęczki, a potem chwilę mi zajęło, […] Artykuł Prosty przepis(...)zielone szparagi: Risotto szparagowo-pieczarkowe pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
Kasza jaglana ze szparagami i suszonymi pomidorami 155

Składniki: 100 g kaszy jaglanej 1 pęczek zielonych szparagów około 15 sztuk suszonych pomidorów w oliwie 2-3 łyżki oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami 3 łyżki posiekanego grubego szczypiorku 2 łyżki posiekanej mięty 3 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki orzechów nerkowca 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Sposób wykonania: Kaszę wsypujemy do garnka i prażymy przez parę minut(...)czasu do czasu mieszając. Następnie zalewamy wodą, dodajemy łyżkę oliwy z suszonych pomidorów i przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem 10 minut. W tym czasie myjemy szparagi, odłamujemy ich końcówki a następnie kroimy na kawałki (o długości około 2 cm). Szparagi wrzucamy do kaszy, mieszamy i gotujemy razem pod przykryciem przez 5 minut. Na patelni prażymy pestki słonecznika razem

Qchnia po prostu
Szparagi zapiekane pod beszamelem 179

szparagowy w pełni, to zaczynam od tego pysznego warzywa. Jeśli je lubicie, to mam dla Was prosty i sprawdzony przepis na ich wykonanie. Gorąco polecam :) Składniki: 1 wiązka zielonych szparagów 2 średnie pomidory 1/2 papryczki chili 1 kulka sera mozzarella 3 jajka sól do smaku Sos beszamel: 1 łyżka maki 1 łyżka masła około 3/4 szklanki mleka 50 g sera(...)morskiego 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól do smaku 1 łyżka masła Sposób przygotowania: Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Włożyć do garnka, posolic i zalać wodą. Gotować około 5-7 minut.  BESZAMEL - Do garnka wrzucić masło, jak zacznie się topić dodać mąkę, połączyć i ciągle mieszając dolewać mleko. Powinna powstać jednolita masa. Na koniec dodać starty ser, gałkę muszkatołową

Gosia gotuje
Grillowane szparagi 175

Sezon grillowy w pełni więc każda okazja jest dobra by wrzucić na grilla ulubione warzywa lub mięsko i biesiadować na łonie natury.  U mnie dziś wykwintnie - grillowane szparagi.  15 szt zielonych szparagów 15 cienkich plastrów wędzonego boczku Szparagi umyć,odłamać twarde końce i zawijać w plastry wędzonego boczku.  Ułożyć na rusztach grilla i smażyć po kilka minut

Kolorowa kuchnia Elki
Krem szparagowy z klopsikami 112

tego klopsiki z surowych kiełbasek, które będą dodatkiem, równie szybkim do przygotowania. Szybko, smacznie, sezonowo….To lubię Składniki na 8 porcji: 2 l wywaru drobiowego 2 kg białych szparag 150 g ziemniaków 150 g selera 600 g surowej białej kiełbasy 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy świeży tymianek pieprz sól Przygotowanie: Szparagi obieramy, myjemy, kroimy na 2 cm kawałki(...)sito, doprawiamy do smaku. Z surowych kiełbasek wyciskać małe porcję mięsa, mokrymi dłońmi formujemy kuleczki. Klopsiki smażymy na oliwie na złoty kolor. Zupę – krem serwujemy z pulpecikami, kawałkami szparag i świeżym tymiankiem. Artykuł Krem szparagowy z klopsikami pochodzi z serwisu KieruneKuchnia

Kierunekuchnia
Grillowane pomidory z duszonymi szparagami i groszkiem cukrowym z chipsem z szynki parmeńskiej. Najlepsza sałatka na świecie! 105

Pyszna sałatka z duszonymi z czosnkiem pomidorami oraz groszkiem cukrowym, który wielbię najszczerszą miłością i szparagami, które kocham najmocniej na świecie. Całość podana z pomidorkami słodkimi i chipsem z szynki parmeńskiej oraz lekkim dressingiem cytrynowo- pietruszkowym. Uwielbiam, pychotka!  Składniki: 3-4 pomidory malinowe oliwa z oliwek  ząbek czosnku sól i pieprz natka pietruszki kilka szparag garść groszku cukrowego(...)natka pietruszki  Pomidory kroję wzdłuż na pół i grilluję na patelni na oliwie z oliwek z czosnkiem z przyprawami i natką pietruszki. Na osobnej patelni duszę pokrojone szparagi i groszek cukrowy. Doprawiam. Na suchej patelni smażę a chrupko szynkę parmeńską. Podaję grillowane pomidory z pozostałymi warzywami a całość posypuję chipsem z szynki. Przed podaniem polewam dressingiem.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Miska zdrowia z pulpecikami drobiowymi z tuńczykiem i szynką parmeńską, grillowanymi batatami i fioletowymi ziemniakami oraz szp 139

Pełna emocji, w środku nocy, dodaję dla Was nowy przepis. Tylko wydaje się skomplikowany ale prawdę mówiąc jest dziecinnie prosty. Grillowane ziemniaki: tradycyjne, fioletowe i bataty oraz szparagi, pyszny dressing miodowy z kurkumą i coś co swoim smakiem zachwyciło mnie najbardziej. Drobiowo - tuńczykowe pulpeciki owinięte szynką parmeńską i jeszcze ugrillowane na chrupko. Doskonałe w smaku, serdecznie Wam je polecam jako(...)szynki parmeńskiej  Grillowane warzywa: 1/2 batata  3-4 ziemniaki tradycyjne  5-6 ziemniaków fioletowych  rozmaryn świeży olej do smażenia  sól i pieprz pęczek zielonych szparag  Dressing miodowy z kurkumą: łyżka miodu  łyżka konfitury z gorzkiej pomarańczy szczypta kurkumy łyżka soku z cytryny  łyżka musztardy  sól i pieprz  oliwa z oliwek

Mango Papaja
Ciecierzyca ze szparagami i "Perfekcyjne" 169

Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Najczęściej gotuję je na parze i podaję z masłem lub smażę w pakiecikach z wędliną . Zawsze jednak zostają stwardniałe końcówki. Można z nich zrobić zupę , ale można też wykorzystać w inny sposób . Dziś kolejna propozycja w połączeniu z ciecierzycą i suszonymi grzybami. Składniki : 180 ml ciecierzycy 6 suszonych grzybów (u mnie podgrzybki i prawdziwki(...)końcówki szparagów (z całego pęczka) mała marchewka pietruszka kawałek selera czubata łyżeczka cząbru 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego płaska łyżeczka ostrej papryki sól pieprz oscypek lub inny ser wędzony Ciecierzycę opłukać, zalać wodą i odstawić na kilka godzin. Odlać wodę i zagotować ciecierzycę w nowej.  Przygotować dzbanek wrzątku. Odlać wodę z zagotowanej ciecierzycy i wymienić ją jeszcze

Weekendy w domu i ogrodzie
zapiekane szparagi z batatami i papryką 96

Sezon na szparagi się zaczął i można je już znaleźć w całkiem dobrej cenie. Postanowiłam zrobić je trochę w innej wersji, a przede wszystkim zdrowszej. Tym razem bez sosu i innych dodatków. Tylko odrobina oliwy i przyprawy. Idealnie na lekką kolację lub obiad.  Składniki: ok 10 szparagów 1 batat 1 papryka łyżka oliwy  przyprawy do smaku - zioła prowansalskie(...)papryka słodka i ostra Przygotowanie: batata obrać pokroić w mniejsze kawałki i lekko podgotować szparagi podzielić na mniejsze kawałki  paprykę pokroić w kostkę warzywa polać oliwą i przyprawić do smaku  przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 220 st przez ok 15 min  Smacznego

Gotowanie z pasją

Proponowane wyszukiwania