szparagi - 5593 przepisów (strona:165/373)

Zupa krem z białych szparagów 147

Sezon na szparagi w pełni, więc pora skorzystać z tych sezonowych warzyw. Białe szparagi jadłam po raz pierwszy. Smak ciężko określić, najlepiej przekonać się samemu. W tym wydaniu szybka i prosta zupa krem z dodatkiem włoszczyzny. :) Składniki: pęczek białych szparagów 2 średnie marchewki 2 średnie łodygi selera naciowego kawałek selera  1/4 pietruszki 1 średni ziemniak 2 skrzydełka warzywko(...)glutaminianu sodu  pieprz 2 ziela angielskie 2 liście laurowe woda Sposób przygotowania: Warzywa dokładnie myjemy. Włoszczyznę obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Białe szparagi dokładnie myjemy, odcinamy zdrewniałe końce, ewentualnie obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Na gotującą się wodę wrzucamy skrzydełka i warzywa. Gotujemy ok. 15 minut na średnim ogniu. Dodajemy przyprawy i jeszcze gotujemy ok. 5 minut

Truskawkowa Fiesta
DORSZ ZESZPARAGAMI W SOSIE TYMIANKOWYM 145

Dziś przy piątku zapraszam na dorsza. A że sezon na szparagi, właśnie to one będą mu towarzyszyć wraz z pysznym sosem ze świeżym tymiankiem. Składniki: filet z dorsza ok. 40 dag szklanka jogurtu naturalnego kilka gałązek tymianku sól, pieprz pęczek szparagów Wykonanie: Dorsza oprószamy solą i pieprzem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 20 minut. W tym czasie w garnku(...)zagotowujemy wodę,solimy i słodzimy, ustawiamy w  niej szparagi żeby główki wystawały znad wody.Gotujemy ok 8 minut. W garnuszku zagotowujemy ok pól szklanki bulionu. Hartujemy nim jogurt, stawiamy na ogniu. Dodajemy drobno posiekany tymianek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na talerz wykładamy szparagi jeden obok drugiego, na nich wykładamy porcję ryby, polewamy ciepłym sosem tymiankowym

Z Majeczką w kuchni
Tarta ze szparagami na cieście francuskim 236

wersji najprostszej z możliwych, ponieważ przygotowana na gotowym cieście francuskim. Szybki i niezawodny pomysł na lekki bezmięsny obiad, kolację lub przekąskę.  Składniki: opakowanie ciasta francuskiego pęczek zielonych szparagów 100 g sera (np. ricotta, feta lub kozi) 3 jajka 3/4 szklanki śmietany 18 % sól, pieprz gałka muszkatołowa Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce. Ugotować(...)osolonej wodzie przez około 5 minut, a następnie przelać zimną wodą. Ciastem francuskim wyłożyć natłuszczoną formę podwijając wszystkie brzegi. Nakłuć spód tarty widelcem. Jajka, śmietanę oraz 4 szparagi zmiksować w blenderze na gładką masę. Doprawić i wylać na przygotowany spód tarty.  Następnie wyłożyć na nim pozostałe osuszone szparagi i pokruszony ser (ja tym razem użyłam ricotty). Wstawić do nagrzanego

wyzwania kuchenne
Jajko sadzone z warzywami 142

cudowny stan kiedy idzie się na targ i z lekkim obłędem w oczach spogląda na wszystkie dobra ziemi. Dzisiaj proponuje kwintesencję pięknego letniego dnia na talerzu - zielone szparagi, młode marchewki, cukrowy groszek i świeżutkie koktajlowe pomidorki! Wszystko przygotowane na chrupko, podane z kawałkiem świeżego pieczywa, które cudownie wchłonie rozpływające się żółtko. Dziś już nic więcej do szczęścia nie było(...)potrzebne! Składniki: (dla 2 osób) 10 zielonych szparagów, 1 młoda marchewka, garść cukrowego groszku, kilka pomidorków koktajlowych, roszponka 2 jajka, pęczek koperku, oliwa z oliwek, masło, sól, pieprz dodatkowo : pieczywo Odłamać zdrewniałe końce szparagów, pokroić ukośnie na 2 - 3 kawałki, główki zostawiając w całości. Wrzucić na wrzącą osoloną wodę, dodać odrobinę cukru i troszeczkę masła. Gotować z 2-3 minuty

Plate of Joy
Kaszotto z zielonymi szparagami 148

Nasze pierwsze w tym roku szparagi i pierwsze w życiu "kaszotto" :) Czyli po prostu: Kasza z zielonymi szparagami i pomidorkami koktajlowymi SKŁADNIKI: 300 g kaszy jęczmiennej pęczek szparagów kilka pomidorków koktajlowych świeża bazylia i pietruszka słonecznik lub orzechy 100 ml białe wino 2 łyżki masła sól, pieprz, papryka słodka, papryka chili, tymianek, czosnek, oliwa feta parmezan Do głębokiej patelni wsypać(...)odrobinę oliwy, chwilę podsmażyć. Dolać wody tak by około 1 cm przykrywała kaszę, posolić. Gotować około 10 minut do odparowania wody następnie dodać białego wina. następnie dodać pokrojone szparagi, połówki pomidorków. Dusić pod przykryciem kolejne 5 minut.  Doprawić przyprawami ale pamiętać, że na koniec dodajemy fetę. Na małej patelni podprażyć słonecznik. Gdy już kasza jest odpowiednio ugotowana dodać

MarciochaKucharzy
Zupa szparagowa do pracy - ekspresowa 114

Ekspresowa zupa szparagowa, wykorzystująca to co zazwyczaj się wyrzuca, czyli odłamane ogonki szparagów (zielonych). Składniki (1 porcja): - ogonki z 1 pęczka szparagów zielonych, - 2 małe ziemniaki, - 0,5 l wody (ja użyłam wody po gotowaniu kalafiorów), - mała garść nerkowców, - sól, pieprz. Wykonanie: Szparagom odcinamy twarde końcówki, obieramy je cienko nożykiem do obierania warzyw, kroimy na mniejsze kawałki. Obieramy i kroimy(...)drobną kostkę ziemniaki. Do wody wrzucamy szparagi i ziemniaki, solimy, pieprzymy. Jeśli nie mamy wysokoobrotowego blendera (typu Vitamix), możemy od razu do gotowania dorzucić nerkowce żeby łatwiej byłoby nam je zmielić, gdy dysponujemy takim sprzętem, możemy nerkowce dodać już do mielenia. Gdy warzywa będą miękkie, mielimy je na gładki krem, przyprawiamy do smaku, posypujemy zielenizną i kilkoma orzechami nerkowca. Wlewamy

Co na wege obiad?
OMLET ZE SZPARAGAMI 135

cyklu ulubione śniadanko. Czyli krótko mówiąc omlecik, a ze sezon mamy na szparagi, koniecznie  z nimi. Zachęcam do spróbowania!   Składniki: 7-8 szparagów 3 jajka 4 łyzki mleka sól,pieprz kilka gałązek koperku kilka pomidorków koktajlowych Wykonanie: Szparagom odcinamy zdrewniałe końcówki. Ustawiamy w osolonej i ocukrzonej w wodzie. Koncówki stoja ponad stan wody. Gotujemy ok 10 minut(...)czasie osączamy. Jajka rozkłócamy, dodajemy posiekany koperek, oprószamy solą i pieprzem.Masę jajeczną wylewamy na patelnię, układamy na niej szparagi i połowki pomidorków koktajlowych. Kiedy masa się dobrze zetnie, przerwacamy omlet na druga stronę, chwilę przyrumieniamy

Z Majeczką w kuchni
Tarta ze szparagami 151

zakupy. Główkowałam co by tu zrobić szybko, najlepiej brudząc jedno lub dwa naczynia, musi wyjść tego dużo, bo wieczorem wpadają znajomi... Potrzebujemy: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 pęczek szparagów (obojętnie czy białe czy zielone) garść pokrojonego wędzonego boczku (można kupić taki w Lidlu, już pokrojony) 1 opakowanie pomidorów cherry 2 jajka 250 ml śmietany 12% garść startego sera mozzarella(...)można kupić w Lidlu) 1 łyżka wina Tokaj (może być też inne białe słodkie wino) S&P tymianek Nagrzewamy piekarnik do 200C. W garnku gotujemy wodę, aby blanszować szparagi, woda powinna być lekko posolona. Blachę do tarty wykładamy ciastem. Ciasto dziurawimy widelcem, aby nam za mocno nie wyrosło. Wstawiamy do piekarnika na około 15 minut. Szparagi myjemy, odcinamy twarde

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Ziołowy makaron ze szparagami - danie główne 105

Sezon na szparagi możemy już uznać za otwarty, pojawiają się coraz częściej i w coraz większej ilości. U mnie dzisiaj królują z makaronem i grana padano. Coś szybkiego, pysznego i w dodatku ze świeżymi ziołami to danie idealne na początek wiosny!  Składniki : * 200g makaronu - u mnie wstążki durum * 2 łyżki oliwy z oliwek * 250g zielonych szparagów * garść grana padano(...)garść ulubionych ziół : bazylia, oregano, tymianek * sól, pieprz   Przygotowanie : Makaron i szparagi  ugotować al dente. Odcedzić i przelać zimną wodą. Rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić pokrojone szparagi, podsmażyć.Wymieszać z posiekanymi ziołami, przyprawić do smaku. Posypać serem. Podawać na ciepło, od razu po przyrządzeniu.  Przepis bierze udział w konkursie Tomasza Jakubiaka

Magiczne Życie Marty
MARYNOWANE SZPARAGI 114

Szparagi uwielbiam. Jak co roku gdy tylko zaczną pojawiać się w sklepach koniecznie przyrządzam z nimi różne smakołyki. Sezon trwa jednak zbyt krótko na nie..Co robić? Zamarynować i cieszyć ich smakiem cały rok ;)   Składniki: 2 pęczki szparagów kilka papryczek chili- 1 na słoiczek 330 ml 6 szkl wody szklanka octu 2 łyżki cukru pół łyżki soli Wykonanie: Szparagom(...)myjemy, wkładamy do słoików, raz główkami do góry, obok główkami do dołu. Do każdego słoika wkładamy po jednej papryczce chili. Zagotowujemy wodę z octem, rozpuszczamy cukier i sól. Zalewamy szparagi. Zakręcamy słoiki, pasteryzujemy ok 20 minut od zagotowania wody

Z Majeczką w kuchni
Wiosna w Jung & Lecker 92

Zdjąłem z niej zmoknięte palto, posadziłem vis a vis Zapachniało, zajaśniało wiosna, ach to ty Wiosna, wiosna, wiosna, ach to ty”* Pierwsze już naprawdę ciepłe dni za nami. Szparagi na polu już wystawiają ciekawie główki - to pewny znak, że nadchodzi wiosna. RestauracjaJung & Lecker już szykuje się na ich nadejście. Jakiś czas temu mieliśmy okazję brać udział w degustacji(...)powinny być idealne do wiosennego lekkiego menu. Rappenhof Divinus Secco Lekkie, rześkie, orzeźwiające, krągłe z dobrą kwasowością. Sporo cukru resztkowego. Idealne jako aperitif lub do owoców morza, risotta lub szparagów.Bardzo przyjemne i bardzo pijalne. Silvaner trocken 2013 z winnicy Wengerter. Przyjemnie pikantne, lekkie aromaty ziołowe zarówno w nosie jak i ustach. Charakterne z lekkim pazurem. Schłodzone do picia solo

królestwo garów
Navona 132

powinny być bardziej zróżnicowane. Dobrym pomysłem jest krótki opis każdego wina z sugestią do czego będzie pasowało. Do wyboru miałam trzy dowolne dania z menu. Ponieważ bardzo lubię szparagi a w Navonie w tej chwili jest specjalne menu szparagowe wybrałam dwa dania z nimi. Miało być jedno ze szparagami a dwa z pozostałej części karty ale gdy ujrzałam delikatny(...)sposób zamówiłam deser, a czy zrobiłam dobrze … o tym później. Do Navony poszłam z córką i razem wybrałyśmy pozostałe dwa dania. Wybór padł na „Tournedos z truflowymi tostami, szparagami, selerowym gratin, cebulkami chipolino w sosie balsamiczno – kawowym” za 67 zł oraz „Eskalopki cielęce w sosie z suszonych pomidorów podane ze smażonym na maśle szpinakiem” 44 zł. Jako czekadełko podawane

królestwo garów
Schab zapiekany ze szparagami w sosie serowym 136

Zamku Moszna. Niepozorny Zajazd przy drodze a dania jakie tam podają są niesamowite!! Najlepiej odwiedzić Zamek Moszna gdy kwitną azalie :D tzn. teraz w maju/czerwcu Schab zapiekany ze szparagami w sosie serowym z pieczonymi ziemniakami SKŁADNIKI: 5 kotletów wieprzowych pęczek białych szparagów kilka młodych ziemniaków śmietana 18% serek topiony ser żółty sól, pieprz, pietruszka, cukier, czerwona papryka chilli Szparagi(...)Dodać śmietanę i serek topiony, i starty ser zółty. Wyłączyć gaz, i mieszać do momentu roztopienia serów, dosypać suszoną pietruszkę.  W naczyniu żaroodpornym ułożyć kotlety, na nich ugotowane szparagi. Zalać sosem serowym a na nim ułożyć ziemniaczki pokrojone w talarki.  Piec w piekarniku nastawionym na 190stopni. Pod koniec dosypać do pieczącego się dania sera zółtego.  Poczekać

MarciochaKucharzy
Łosoś gotowany na parze z zielonymi szparagami 137

Lekki i zdrowy wiosenny obiadek Łosoś gotowany na parze z zielonymi szparagami SKŁADNIKI: pęczek zielonych szparagów 2 filety z łososia ze skórką sos serowy (z serków topionych, śmietany) korbacz (oscypek - makaron) sól, pieprz, cytryna Szparagi umyć i odciąć zdrewniałe końcówki. Gotować na parze około 10 minut. Zahartować w zimnej wodzie.Łososia podobnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. skropić sokiem(...)parze również około 10-15 minut, w zależności od grubości ryby. Najprostszy sosik serowy: serek topiony rozpuścić wraz z śmietaną, gotować na wolnym ogniu aż się roztopi. Ja połączyłam szparagi w tratwę za pomocą korbaczy przywiezionym z naszych tatr, od prawdziwych górali. Serki smakują wyśmienicie w tym zestawieniu. Smacznego

MarciochaKucharzy
Tarta ze szparagami i wędzonym boczkiem 104

Szybka i łatwa tarta w klimacie wiosennego menu  Tarta ze szparagami i wędzonym boczkiem SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 pęczek białych szparagów 200g wędzonego boczku 200g białego sera 3-4 młode ziemniaki sól, pieprz, ostra papryka, lubczyk Boczek kroimy na cienkie paseczki i podsmażamy na suchej patelni, aż do wytopienia tłuszczu. Szparagom odcinamy zdrewniałe końce, obieramy i gotujemy(...)dodajemy uprażony boczek. Całość mieszamy doprawiając solą, pieprzem i ostrą papryką. Ciasto francuskie ułożyć  do  prostokątnej formy.  Na tak przygotowany spód wlać farsz a następnie ułożyć szparagi. P Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (z termoobiegiem) i pieczemy 25-30 minut.  Smacznego

MarciochaKucharzy

Proponowane wyszukiwania