ViolaPassion Bardzo szybki , i łatwy sposób na przekąskę . Składniki: 1 osoba Garść szparagów Garść fasolki szparagowej 3 łyżki masła 6 łyżek bułki tartej sól 1 jajko ViolaPassion Sposób : Szparagi i fasolkę myjemy,ucinamy dolna część (białą) szparagów. W rondelku doprowadzamy wodę do wrzenia ,solimy. Wkładamy warzywa ostrożnie i gotujemy 5 minut. Zlewamy Wodę i odcedzamy. Następnie rozpuszczamy w rondelku masło(...)dodajemy bułkę tartą mieszamy i gdy bułka zacznie brązowieć dodajemy warzywa i mieszamy wszystko razem by połączyć bułkę ze szparagami i fasolką W między czasie gotujemy jajo w koszulce. Sposób jest bardzo prosty nie dodajemy octu!!! Doprowadzamy Wodę do wrzenia , i delikatnie wbijamy jajko w jedno miejsce . Dziwny sposób? Naprawdę łatwy a nie dziwny a jajko zawsze wychodzi
Viola cooks with passionsię ze smakiem bazylii, oliwek, suszonych pomidorów i czosnku, powstanie potrawa idealnie łącząca w sobie wartości zdrowotne i smakowe. Jeśli przy tym do gotującej się kaszy wrzucimy kilka pokrojonych szparagów (jedzmy je w sezonie jak najczęściej), to całość stanie się już wyjątkowo pyszna i odżywcza. I tak, małym trudem i w mniej niż dwa kwadranse, w jednym garnku przygotujemy pełnowartościowe(...)wzbogacić danie o jego dodatek. Składniki na 2 – 3 porcje: 1 nieduża cebula 2 ząbki czosnku 2 laski selera naciowego około 10 suszonych pomidorów (bez konserwantów) 5 – 10 zielonych szparagów około 20 marynowanych oliwek bez pestek (zielonych lub czarnych) 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej 2 łyżki oliwy nierafinowana sól i przyprawy: po 1/3 łyżeczki mielonej kozieradki, kuminu, kurkumy i słodkiej
Even Better Fooddomu, dziś w Rzeszowie wieje, zimno, ale pojawia się słoneczko. Może w końcu zrobi się ciepło :-). U mnie dziś szybka propozycja na obiad/kolację. Ciasto francuskie zapieczone ze szparagami, czerwoną papryką, cukinią, kukurydzą i startą mozzarellą. Nam smakowało bardzo :-). Miłego dzionka Wam życzę :-) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 10 szparagów 1 czerwona papryka 1/2 cukinii kukurydza starta mozzarella 1. Szparagi(...)Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (funkcja góra - dół), na blaszkę wykładamy papier do pieczenia, na papier rozkładamy ciasto. nacinamy z obu stron. Na środek układamy cukinię, potem paprykę, szparagi, kukurydzę i mozzarellę. Zawijamy ciasto. 3. Pieczemy około 20 - 25 minut. Ciasto musi nam się ładnie zarumienić. Możemy podać z sosem czosnkowym :-). Smacznego
kruche babeczkiNareszcie można kupić szparagi, chociaż za oknem wciąż bardziej jak zimą, niż wiosną. Ważne, że w kuchni można już używać różnych wiosennych przysmaków. U mnie dziś bardzo prosty i szybki przepis, który sprawdzi się jako danie obiadowe, albo romantyczna kolacja ;) No to do dzieła! Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 10 zielonych szparagów 10 krewetek czerwonych argentyńskich 2 boczniaki królewskie(...)mikołajkowe, eryngi) 6 pomidorków koktajlowych 1 ząbek czosnku szczypiorek 2 łyżki klarowanego masła świeżo zmielony pieprz sól Wykonanie: Grzyby kroimy na plasterki, a szparagi przekrawamy na pół. Grillujemy je na patelni do grillowania posmarowanej klarowanym masłem. delikatnie solimy i doprawiamy pieprzem. Krewetki smażymy po kilka minut z obu stron na klarowanym maśle, solimy. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę
Quinoa Raz!Świetna propozycja na wiosenne posiłki. Dania gotowane na parze z mnóstwo przypraw smakują wyśmienicie, a na dodatek są bardzo lekkie. Polecam przygotować pulpeciki drobiowe z sezonowymi szparagami i makaronem pełnoziarnistym. Składniki: 100g mięsa mielonego drobiowego 1/2 pęczka zielonych szparagów 40g suchego makaronu pełnoziarnistego przyprawy: pieprz cytrynowy, suszony koperek, czosnek granulowany, suszone pomidory Sposób przygotowania: Mięso mielone mieszamy z wszystkimi przyprawami(...)Zwilżoną dłonią formujemy pulpeciki. Szparagi dokładnie myjemy i odcinamy zdrewniałe końce. Między czasie w wrzącej, osolonej wodzie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Na parze ok. 10-15 minut gotujemy pulpeciki i szparagi. Danie podajemy z makaronem. Smacznego
Truskawkowa FiestaMoje pyszne szparagi zawinięte w pierś indyka i otulone boczkiem - danie w miarę szybkie,proste i smaczne. Czy można chcieć czegoś więcej? Składniki: 4 plastry fileta z indyka 4 podłużne plastry wędzonego boczku ok 12 sztuk zielonych szparagów kawałek żółtego sera śmietana 30% 1/2 łyżeczki musztardy rosyjskiej sól,pieprz słodka mielona papryka ( u mnie wędzona) zioła prowansalskie(...)szczypta gałki muszkatołowej Szparagi myjemy,osuszamy,odłamujemy zdrewniałe końcówki. Wkładamy je do lekko osolonego wrzątku,wsypujemy szczyptę cukru.Gotujemy ok 5 min,wyjmujemy i odstawiamy. W tym czasie szykujemy sos: śmietanę łączymy z musztardą,pieprzem,szczyptą gałki muszkatołowej oraz mieloną słodką papryką ( ilość przypraw wg uznania). Plastry indyka myjemy,lekko rozbijamy. Przyprawiamy solą,pieprzem oraz słodką papryką wędzoną. Na każdym
Niespełnione zdolności kulinarneWiosenna zupa z pierwszymi zielonymi szparagami. Użyłam wcześniej ugotowanego bulionu z kurczaka. Warto zupę podostrzyć, już na talerzu, papryką w płatkach lub harissą. Można też dodać nieco śmietany. Ale i bez niej jest smaczna. Polecam! składniki 350 g ziemniaków 400 g - 1 średnia cukinia 500 g - pęczek zielonych szparagów 2 średnie młode białe cebule(...)samej patelni obsmażać na małym ogniu cebulę aż lekko zmięknie, a następnie dodać do niej pokrojoną w kostkę cukinię i posiekany czosnek. Obsmażyć, dodać do gotującej się zupy. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki (wyrzucić), odkroić łebki, pozostałą część pokroić w plasterki. Wszystko dodać do zupy. Gotować pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż warzywa będą miękkie. Doprawić solą
Stare Garymakaron w wersji bezmięsnej z grillowanymi zielonymi warzywami i pesto z bazylii, czyli lekki i prosty pomysł na obiad. Składniki na 2 porcje: 150 g ulubionego makaronu cukinia pęczek szparagów zielonych pesto bazyliowe gotowe lub np. z TEGO przepisu sól, pieprz oliwa Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu. Cukinię pokroić w plastry, oprószyć przyprawami. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe(...)pokroić na kawałki. Skropić oliwą i posolić. Na rozgrzanej patelni grillowej ułożyć plastry cukinii i grillować z każdej strony kilka minut. Odłożyć na talerz. Następnie dodać na patelnię kawałki szparagów i również grillować, często mieszając aż szparagi będą miękkie. Dodać ugotowany makaron i całość wymieszać. Wyłożyć na talerze i polać kilkoma łyżkami sosu pesto
wyzwania kuchenneTroszkę wiosny zimą. W sezonie dodajemy świeże zielone szparagi (obrane gotujemy ok. 1o minut w wodzie z solą i kostką cukru . Składniki mała główka sałaty frisee 3 serca karczochów (ze słoika) 6 jaj przepiórczych 6 pomidorków czereśniowych 1 marchewka zielone szparagi ( ze słoika ) gruszka z octu kiełki słonecznika szczypiorek pęczek rzodkiewki oliwa z oliwek sok z cytryny sól pieprz(...)skóry, podzieliłem na cząstki. Ugotowałem przepiórcze jajka, obrałem je i przekroiłem na pół. Pomidorki również przekroiłem na połówki. Obraną marchewkę starłem na długie, cienkie wiórki. Osączyłem z zalewy szparagi. Gruszkę pokroiłem na cienkie plasterki. Rzodkiewki umyłem i pokroiłem również w cienkie plasterki. Obrałem awokado, pokroiłem na mniejsze kawałki. Na półmisku ułożyłem kilka liści sałaty, na nich szparagi, pomidorki, cząstki pomarańczy
R'n'G KitchenBędąc w sklepie wpadły mi w ręce zielone szparagi. Zupełnie spontanicznie kupiłam pęczek, choć nie miałam jeszcze pomysłu, co z nich zrobić. Szukając inspiracji trafiłam na mnóstwo ciekawych przepisów, jednak najbardziej apetyczna wydała mi się tarta! Receptura jest zlepkiem kilku różnych przepisów. Efekt jednak przerósł moje oczekiwania - pycha! Co najważniejsze - przepis jest w pełni bezglutenowy i bezmleczny. Składniki: Ciasto(...)zimnego masła 1 jajko 1 łyżka zimnej wody Nadzienie: 3 jajka (można śmiało dać 4) kilka plasterków szynki z indyka (opcjonalnie dla mięsożerców) 3 garście poszatkowanego szpinaku szparagi pokrojony pomidor malinowy, lub pomidorki koktajlowe Przygotowanie: Składniki na ciasto zagniatamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wałkujemy i wyklejamy foremkę na tartę. Jeśli ciasto będzie się kleić
Mama z MotylemObiad wiosenny ze szparagami i młodą kapusta w roli głównej oraz zieleniną z której zrobiłam pesto.Szparagowy sezon jest raz w roku to trzeba się nimi zajadać. 2 piersi z kurczaka 6 szparagów białych sól, pieprz olej do smażenia 5 pomidorków koktajlowych pesto: 1 pęczek natki pietruszki 1 łyżka orzechów włoskich 1/3 szklanki oliwy z oliwek sól, pieprz 1 łyżka startego(...)masła Natkę pietruszki pokrojoną miksuje blenderem z oliwą, czosnkiem, serem, orzechami. Doprawiam solą, pieprzem. Pierś z kurczaka nacinam chcąc uzyskać większy płat który rozbijam. Solę, pieprzę i smaruję pesto. Szparagi obieram i gotuję w osolonej wodzie aż będą prawie miękkie. Przestudzone szparagi układam na piersi wzdłuż dłuższego boku. Zależy mi na tym żeby rolady były długie a nie grube.Zwijam
wesoła kuchniaśniadanie szybki omlet do tego zdrowy z porcją warzyw ze szparagami w roli głównej. Bardzo lubię wszelaką zieleninę dlatego u mnie musi być dużo natki albo koperku. 3 jajka sól, pieprz 1 łyżka jogurtu greckiego natka pietruszki 4 pomidorki koktajlowe 6 szparagów białych 1 łyżka masła klarowanego Jajka roztrzepałam w misce mikserem, dodałam sól, pieprz, pokrojoną natkę pietruszki. Szparagi obrałam(...)ugotowałam wcześniej w osolonej wodzie. Na patelni roztopiłam masło, wylałam masę jajeczną, ułożyłam szparagi, i dodałam pokrojone na plastry pomidorki. Omlet smażę na wolnym ogniu ma być ścięty po bokach jak i na środku. Patelnię przykryłam pokrywką i od czasu do czasu sprawdzałam
wesoła kuchniaSałatka nowalijkowa - z młodych ziemniaków, szparagów, rzodkiewki, dymki, ogórka małosolnego... wszystko z dodatkiem koperkowej oliwy z oliwek…Bardzo smaczne, wiosenne i oczywiście bezglutenowe połączenie. Polecam Wam gorąco! S KŁADNIKI: ok. 400 g małych młodych ziemniaków 1/2 pęczka szparagów 3 ogórki małosolne pęczek rzodkiewek 1/2 pęczka młodej dymki sól, pieprz do smaku koperkowa(...)oliwa z oliwek Młode ziemniaki oskrob i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Szparagi ugotuj na półtwardo. Dokładnie wystudź. Ogórka, rzodkiewki pokrój w plastry i półplastry, dymkę posiekaj. Szparagi pokrój na mniejsze kawałki. Młode ziemniaki pokrój na połówki lub ewentualnie ćwiartki, dodaj pokrojone warzywa, dopraw solą i pieprzem i obficie polej koperkową oliwą z oliwek. Całość bardzo delikatnie wymieszaj
Kuchnia bezglutenowaNiedawno miałam wielką przyjemność brać udział w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez zwycięzcę trzeciej edycji TOP CHEF - Marcina Przybysza . Tematem warsztatów były szparagi, a w menu znalazły się: Sałatka z zielonych szparagów z jajkiem sous vide i rabarbarem Chłodnik z białych szparagów z lippią trójlistną i wędzonym pstrągiem Dorada ze szparagami, młodym groszkiem i cebulką dymką w maślanej emulsji Lody szparagowe
Kuchnia Bon Appetitfamily:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Sałatka z młodych ziemniaczków i szparagów z jajkiem i łososiem Składniki: Młode ziemniaczki – 20 sztuk (małe) Szparagi zielone – 1 pęczek Rzodkiewki – 7 sztuk Łosoś wędzony – 100g Jajka – 4-5 sztuk Koperek Sól, pieprz Składniki – sos: Kolendra(...)kolendrę, natkę pietruszki (same liście) z jogurtem naturalnym. Sos doprawić do smaku solę, kuminem i papryczką chili. Wykonanie – sałatka: Ziemniaki umyć i ugotować w osolonej wodzie. W między czasie szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki i zblanszować. Jajka ugotować na twardo, a następnie pokroić w ćwiartki. Szparagi wymieszać z ziemniakami, pokrojonymi w plastry rzodkiewkami, jajkiem i łososiem wędzonym. Doprawić do smaku
Kuchnia Bon Appetit