łatwością zapakować do pracy. Nie podaje precyzyjnych ilości składników na sałatkę, można zdecydować samemu ile czego chce się dodać ;) Ja robiłam porcje dla dwóch osób. Składniki: Sałatka: kilka szparagów (użyłam 8 sztuk) 2 jajka ugotowane na twardo ogórek zielony pomidorki koktajlowe garść porwanej sałaty lodowej lub garść miksu sałat kilka cienkich plasterków polędwicy w boczku (ok. 10 sztuk)- może być(...)pomarańczowo-musztardowy: sok wyciśnięty z połowy pomarańczy łyżka octu winnego 4 łyżki oleju lub oliwy czubata łyżeczka musztardy francuskiej 1/3 łyżeczki płynnego miodu szczypta soli i pieprzu Szparagi gotujemy do miękkości w wysokim garnku (powinny być zanurzone całe, aż do szyszek), z dodatkiem pół łyżeczki soli i pół łyżeczki cukru. Studzimy. Plasterki boczku układamy na blasze i pieczemy
Czerwona PorzeczkaMaliny Kiwi Orzechy Rzodkiewka Melony Koper włoski Pasternak Sałata Morele Kukurydza Pietruszka Seler naciowy Morwa Mirabelki Pomarańcze Smardze Ogórek Morele Por Szczaw Papryka Orzechy Roszponka Szczypiorek Pomidory Pigwa Seler Szparagi Porzeczka Scorzonera Szalotki Szpinak Śliwka Śliwka Topinambur Truskawki Wiśnia Winogrona Ziemniak Najłatwiejszą porą roku do tej pory była dla mnie zima. Moje zimowe wyzwanie wyglądało tak: klik . Zimą(...)sezonowo na wiosnę? Wiosna aż kipi od sezonowych smaków. Ślinka nam cieknie na myśl o nowalijkach – rzodkiewkach, botwince, boćwince, kalarepce. Niektóre składniki jemy tylko raz do roku np. szparagi, smardze czy szczaw. Kiedy zaczynają się truskawki można nie jeść niczego innego. Czasami robię sobie tydzień truskawkowy, kiedy na śniadania i kolacje robię sobie przepyszny koktajl truskawkowy. Minusem sezonowej kuchni
Ugotowane pozamiataneporcja = 170 kcal opakowanie ciasta francuskiego ( 275 g ) 100 g szynki parmeńskiej 80 g tartego żółtego sera 20 szt. zielonych szparagów żółtko łyżka mleka WYKONANIE: 1. Ciasto francuskie podzielić na 10 prostokątów. 2. Na każdy kawałek ciasta kładziemy pół plastra szynki parmeńskiej, dwa szparagi i posypujemy tartym serem. 3. Dwa przeciwległe boki łączymy ze sobą. 4. Smarujemy ciasto żółtkiem wymieszanym(...)dół i piec 20 min. 6. Podawać na ciepło lub na zimno. INSTRUKCJA - KROK PO KROKU: Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii : KalkulatorKalorii.net Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany Szparagi 64 320 7.04 0.38 12.42 Ciasto francuskie 1150 275 15.68 79.75 99 Ser Gouda 285 80 20 21.6 1.76 Szynka parmeńska 135 100 26 3 1 Żółtko jaja kurzego
Atlas Smakówaksamitną konsystencje zupy z dodatkiem grzanek lub pieczywa czosnkowego. Nie miałam w planach przygotowywać akurat tej zupki na obiad, ale mój mąż zamiast kupić fasolkę szparagową to kupił szparagi 😃, więc musiałam w jakiś sposób je wykorzystać i ugotowałam zupkę. Zupy krem moim zdaniem nie tylko smakują wyśmienicie, ale również prezentują się o wiele bardziej elegancko. Zapraszam na przepis😊 Miłego(...)kucharzenia 😉😉 Składniki: szparagi 250 g, ziemniak 3 szt, marchew 2 szt, cebula pół szt, czosnek 2 ząbki, liść laurowy 2 szt, ziele angielskie 4 ziarna, majeranek pół łyżeczki, kostka warzywna pół szt, sól i pieprz do smaku, dodatkowo: śmietana do dekoracji, Sposób przygotowania: Ze szparagów odrywamy zdrewniałe końce. Ziemniaki, marchew i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa zalewamy zimną
kulinarne odsłony patipracy, trzeba ją tylko przygotować dzień wcześniej. Składniki: pierś z kurczaka (200g) ricotta (200g) 3 jajka cebula 2 ząbki czosnku łyżka oleju kurkuma, pieprz cayenne, sól 200g zielonych szparagów Sposób przygotowania: Szparagi podgotować przez około 10 minut. Odcedzić i pokroić na mniejsze części. Na patelni wlać łyżkę oleju i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę a następnie czosnek. Kiedy ładnie się(...)zarumienią dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jajka zmiksuj z ricottą, kurkumą, solą oraz pieprzem cayenne. Do foremki wysmarowanej masłem wyłóż kurczaka, szparagi oraz zalej mieszaniną jaj i ricotty. Upiecz w piekarniku w 180 º C przez 30 minut
wysmienityMuffiny warzywne z brokułami, szparagami, czosnkiem oraz serem. Mogą być dobre jako dodatek do gulaszu mięsnego, sałatki lub posłużyć zamiast pieczywa. Można też podać je jako przekąska na przyjęciu. Bardzo proste w przygotowaniu a dobrze doprawione na pewno będą Wam smakować. Składniki: 300g brokuła 100g zielonych szparagów 4 ząbki czosnku 100g sera żółtego 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia(...)przygotowania: Brokuła podziel na małe różyczki. Gotuj przez około 10 minut tak by nie stracił koloru i był al dente. Pod koniec gotowania, na ostatnie 5 minut dorzuć pokrojone szparagi. Odcedź warzywa i ostudź. Na patelni podsmaż posiekany czosnek. Dodaj do warzyw. Wymieszaj z jajkami, serem żółtym, mąką oraz przyprawami. Nałóż do natłuszczonych foremek do muffinek. Piecz około 40 minut
wysmienitysmażonych w kaszy gryczanej jajek. Pełnowartościowy posiłek, który rozgrzeje i pozytywnie nastroi na resztę dnia! Składniki (na 2 -3 porcje): 4-5 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej 4-5 mrożonych szparag zielonych kilka różyczek brokuł 4-5 łyżek mrożonego groszku 4 pieczarki szczypta soli, pieprzu, chili i kolendry mielonej 2 jaja 1 łyżka oleju rzepakowego 2-3 łyżki tartego sera Szparagi(...)groszek rozmrażam. Rozgrzewam na patelni olej i smażę na nim posiekane szparagi zielone oraz umyte i obrane pieczarki. Brokuł kroją na mniejsze kawałki i podsmażam z resztą warzyw. Dodaję ugotowaną kaszę oraz groszek i doprawiam składniki solą, pieprzem, chili oraz kolendrą. Wbijam jajka, posypuję serem i przykrywam pokrywą patelnię. Smażę danie na wolnym ogniu jeszcze 2 minuty. Ściągam z ognia
Mango Papajaszparagi z kozim serem <3 Składniki opakowanie makaronu muszle 5 udek wędzonego kurczaka sól białe szparagi w zalewie mielona słodka papryka 2 łyżki masła półtora łyżki mąki gałka muszkatołowa sól cukier pieprz biały 200 ml mleka Przygotowanie Z udek zdjąłem skórę, mięso podzieliłem na mniejsze kawałki. Makaron ugotowałem w lekko osolonej wodzie. Przygotowałem sos beszamelowy, dodając(...)żaroodpornej formie ułożyłem na dnie wędzone skórki z udek kurczaka, na nich rozłożyłem ugotowane muszle, które wypełniłem kawałkami mięsa i cząstkami pokrojonej marynowanej papryki. Na wierzchu rozłożyłem białe szparagi z zalewy. Zapiekankę zalałem sosem. Całość oprószyłem słodką papryką. Zapiekałem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, przez 20 minut
R'n'G KitchenWczorajsza nasza szybka kolacja. Składniki: zielone szparagi, ciasto francuskie, sól. Przygotowanie: zielone szparagi umyć i obłamać mniej więcej w 1/3 długości. Ciasto francuskie pokroić na paski, posolić, sól docisnąć ręką żeby się przykleiła do ciasta, a nie zleciała podczas zawijania. Szparagi owijamy ciastem francuskim i wkładamy na blachę. Pieczemy ok 15 minut w temp
Państwo Wojtczuk gotująrozgrzany olej wrzucić mięso, dodać posiekaną chilli, listki keffir ( liście limonki) trawę cytrynową, pokrojoną paprykę w kostkę ( wcześniej usunięte błonki i pestki)młode kolby kukurydzy pokrojone w plasterki, szparagi pocięte na mniejsze kawałki. Zostawić tylko łebki od szparag na później. Smażyć mieszając aż mięso straci kolor surowizny. Wlać wywar warzywny i mleczko kokosowe wymieszać. Gotować na małym ogniu 10 minut(...)Posmakować i w razie potrzeby doprawić do smaku. Dodać łebki szparag, makaron, wymieszać i gotować 3 minuty. Posypać natką pietruszki lub kolendry i podawać. Smacznego
Kuchnia Pokoleńskładników można eksperymentować do woli, do farszu można wziąć takie składniki, które najbardziej lubimy Mini pizza z jajkiem sadzonym z domowym chorizo i świeżymi listkami szpinaku. Pizza ze szparagami – maj i czerwiec to okres, w którym ona króluje na naszym stole, gdyż jest to okres zbiorów szparagów. Prosta wiosenna pizza ze szparagami, papryką i żółtym serem lazur. Pizza
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięogórka, kawiorem z tapioki oraz grzanką. Porcja w sam raz na przystawkę. Rolada dobrze doprawiona, sałatka lekka i orzeźwiająca. Ale to tylko bardziej rozbudziło mój apetyt. Druga przystawka – szparagi z zasmażką z orzechów laskowych i nerkowca na oleju kokosowym. Dobrze skomponowane danie – szparagi ugotowane idealnie, a zasmażka z orzechów była chrupiąca, lekko słona, świetnie dopełniła smak szparagów. Przyszła pora
Obiad gotowyScorzonera hispanica L. – warzywo korzeniowe z rodziny astrowatych o jadalnym korzeniu z czarną skórką (w środku korzeń ma białą barwę). Pochodzi z tej samej rodziny co karczoch czy szparagi – w smaku podobne do szparagów, ale mniej delikatne i bardziej mączne ale bez włókien. Jest bardzo sycące. Warzywo bogate jest w sód, potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, chlor, karoten(...)obierania skorzonera wydziela kleisty brudzący ręce sok, stąd najlepiej obierać ją w rękawiczkach. Skorzonerę spożywa się po uprzednim obgotowaniu w osolonej i posłodzonej wodzie przez 25-30 minut (jak szparagi). Korzeń po obraniu ciemnieje jak obrane jabłko, można temu zapobiec kropiąc go sokiem z cytryny. Z wężymorda można przygotować sałatkę, spożywać go obsmażonego z bułką tartą jak kalafior, można dodać
WojnaNaSmaki.plTakie roladki stanowią doskonałą przekąskę na różnych imprezach, ładnie się prezentują i w dodatku są proste do przygotowania i smaczne. Składniki: 5-6 plastrów szynki 1 słoik marynowanych szparagów 150 gram serka naturalnego 2 łyżeczki chrzanu tartego Fanex Sól, pieprz Galareta: 0,5 litra bulionu warzywnego 3 łyżeczki żelatyny Sposób przygotowania: Żelatynę zalewamy niewielka ilością wody, pozostawiamy na kilka minut(...)napęczniała. Bulion zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, dodajemy napęczniałą żelatynę, mieszamy do momentu aż żelatyna się rozpuści, odstawiamy do ostudzenia. Do serka dodajemy chrzan, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, szparagi odsączamy z zalewy. Każdy plaster szynki smarujemy serkiem, układamy po trzy sztuki szparagów i zwijamy, układamy na półmisku. Pozostały serek z chrzanem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy roladki wyciskając
Bajeczna Kuchniaciasto na naleśniki 1 szklanka mąki pszennej 1 pęczek natki pietruszki szczypta soli 2 łyżki oliwy 3 łyżki wody gazowanej 1/2 szklanki mleka 2 jajka farsz: 1 pęczek szparagów białych 1 garść roszponki 6 rzodkiewek 6 pomidorków koktajlowych 6 gałązek koperku 1/2 papryczki chili 6 plastrów boczku wędzonego sos : 4 gałązki koperku 2 ząbki czosnku 1/3 ogórka zielonego(...)kroję drobno, przekładam do wysokiego pojemnika dodaję wodę, oliwę, i miksuję blenderem, dodaję mąkę, jajka, sól i dalej miksuję tak długo aż ciasto będzie gładkie. Naleśniki smażę na oleju. Szparagi obieram, i gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Warzywa myję. Rzodkiewkę kroję w paski, pomidorki w plastry, chili drobno.Boczek kroję na szerokie paski i smażę aż będzie chrupiący. Sos : Ogórka
wesoła kuchnia