Sezon na szparagi co prawda w pełni jeszcze się nie zaczął, ale możemy już kupić je w niektórych sklepach. A ponieważ moja mama uwielbia szparagi i tęskni za nimi cały rok, gdy tylko sezon dobiegnie końca, nie mogłam przejść obojętnie i kupiłam już pierwszy pęczek 😉 Łosoś ze szpinakiem i szparagami - przepis Do przygotowania łososia będą Ci potrzebne: 600g łososia, 400g(...)mrożonego szpinaku, 3 ząbki czosnku, pęczek szparagów, 2 łyżki masła klarowanego, sól i pieprz do smaku. 1. Łososia dopraw solą i pieprzem, pokrój na mniejsze kawałki, po czym odłóż na chwilę. 2. Czosnek posiekaj. Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać jego właściwości . 3. Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego, usmaż szpinak z czosnkiem i dopraw solą
Z notatnika dietetykaSezon szparagowy kwitnie, co mnie bardzo cieszy, bo uwielbiam szparagi. Mogłabym jeść je codziennie, nawet tylko z masełkiem. Ale takie w omlecie smakują jeszcze bardziej, szczególnie na weekendowe śniadanie, kiedy mamy więcej czasu i możemy celebrować jedzenie. Składniki na 2 porcje: ? 4 jajka ? sól, pieprz biały, papryka słodka do smaku ? pęczek szparagów zielonych ? kilka pomidorków koktajlowych Wykonanie: ? Każdy szparag złamać(...)trzymając jedną ręką za koniec, a drugą pośrodku. Szparag złamie się w odpowiednim miejscu, gdzie nie będzie już włókien. ? Zagotować ok. 1 litra wody z solą i cukrem, wrzucić szparagi i gotować 7 minut, po czym delikatnie odcedzić. ? Jajka roztrzepać z solą, pieprzem i papryką. ? Wylać połowę na małą patelnię do smażenia naleśników z odrobiną oliwy. ? Gdy wierzch omletu prawie
To co kochamSzaleństwa szparagowego ciąg dalszy… tym razem w sosie – kremie z żółtek i białego wina. Połączenie tego sosu i szparagów… cóż, trzeba spróbować, bo opisać smaku nie sposób. Zjadłyśmy we dwie z Moniką. Dobrze, że chłopaki nie przepadają za zieleniną! Składniki: ? 2 pęczki zielonych szparagów ? sól, cukier do gotowania Sos szodonowy ? 4 żółtka ? 150 ml białego wina(...)bulionu – u mnie rosołek wegetariański ? 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ? sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku Wykonanie: ? Każdy szparag złamać trzymając jedną ręką za koniec a drugą w środku. Szparag złamie się w odpowiednim miejscu, gdzie nie będzie już włókien. ? Zagotować ok. 1 litra wody z solą i cukrem, wrzucić szparagi i gotować 7 minut, po czym delikatnie odcedzić
To co kochamAleż to było smaczne! A poza tym spektakularny efekt wizualny! Zapiekanka na bazie zielonych warzyw – cukini, szpinaku i szparagów, z dodatkiem kulek mozzarelli, w aksamitnej masie jajeczno-śmietanowej. Sos czosnkowy to przysłowiowa kropka nad i. Składniki: ? 4 małe cukinie ? 150 g świeżego szpinaku ? 1 pęczek zielonych szparagów ? 2 małe ziemniaki ? 3 opakowania sera mozzarella, kulki(...)śmietany kwaśnej ? 1/2 szklanki joguru ? 3 łyżki majonezu ? 3 ząbki czosnku ? sól do smaku Wykonanie: ? Ziemniaki wyszorować i ugotować w skórce. ? Cukinie umyć i pokroić w 1 cm krążki. ? Szparagi złamać w miejscu, gdzie znajdują się włókna – złapać w połowie i za koniec. ? Zagotować w garnku wodę z łyżecką soli i cukru. ? Wrzucić cukinię i zblanszować przez 3 minuty
To co kochamporach i rzadko razem spotykamy się w kuchni. W niedzielę królują jajka, najczęściej jest to jajecznica z szynką, pomidorem, serem żółtym i szczypiorkiem, albo jajka sadzone lub na miękko. Szparagi i jajka sadzone to moje best of. Składniki na 2 porcje duże lub 4 małe: ? 4 jajka ? pęczek zielonych szparagów ? kilka liści sałaty zielonej ? garść szpinaku świeżego ? kilka rzodkiewek ? sól(...)pieprz do smaku ? 2 łyżki tartego parmezanu ? 2 łyżki masła ? oliwa Wykonanie: ? Każdy szparag złamać trzymając jedną ręką za koniec a drugą w środku. Szparag złamie się w odpowiednim miejscu, gdzie nie będzie już włókien. ? Zagotować ok. 1 litra wody z solą i odrobiną cukru, wrzucić szparagi i gotować 7 minut. Delikatnie odcedzić i zalać zimną wodą, najlepiej z lodem
To co kochamJestem zielonym szparagożercą. Białe szparagi również zjem, aczkolwiek bez entuzjazmu. Są dla mnie mdłe, miękkie, wręcz papkowate po ugotowaniu. Idealnie nadają się jednak na kremową zupę. Dodałam jej smaku za pomocą cukinii, selera naciowego, szałwii i tymianku. Niekwestionowaną zaletą mojej zupy jest specjalny dodatek – szynkowy szaszłyk. Składniki na: 4 porcje : ? 1 pęczek szparagów białych ? 1 mała cukinia ? 1 cebula(...)listki szałwii ? świeży tymianek ? 4 łyżki oliwy ? 1/2 łodygi selera naciowego i natka selera ? sól, pieprz do smaku ? 1/2 szklanki śmietanki 30% ? 8 plastrów szynki typu parmeńska Wykonanie: ? Szparagi umyć i obrać z nich twardą skórkę, pokroić na małe kawałki. ? Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie, dodać pokrojone szparagi, cukinię, i również podsmażyć. ? Doprawić solą, pieprzem, dodać szałwię
To co kochamWiosna to zieleń nie tylko w przyrodzie, ale i w mojej kuchni. Osobiście jestem warzywożerna i smakują mi wszystkie, a teraz szczególnie szparagi. Ponieważ chłopaki mający awersję do tych warzyw wyjechali na weekend do Madrytu, mogłam sobie pozwolić na zielony, jarski obiad szparagowo-szpinakowo-groszkowy. Nie tylko smaczny, ale i napawający bardzo optymistycznie, szczególnie w poszukiwaniu wiosennego słońca i ciepła(...)Lekki, jednak sycący i bardzo odżywczy, prawdziwa wiosenna bomba witaminowa! Składniki: ? mały pęczek zielonych szparagów, ok. 10 sztuk ? 250 g liści szpinaku ? 1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku ? pęczek szczypiorku ? 3 ząbki czosnku ? sól, pieprz do smaku ? 2 łyżki masła ? szczypta cukru Wykonanie: ? Każdy szparag złamać trzymając jedną ręką za koniec, a drugą w środku. Szparag złamie się w odpowiednim miejscu
To co kochamWiosna to zieleń i zielone szparagi, które o tej porze roku smakują najbardziej. Szczególnie w towarzystwie takich tostów z ciasta francuskiego z wędzonym łososiem. Składniki: ? ciasto francuskie ? biały serek kanapkowy ? łosoś wędzony ? pęczek zielonych szparagów ? kiełki słonecznika ? kilka plasterków cytryny ? oliwa do polania Wykonanie: ? Każdy szparag złamać trzymając jedną ręką za koniec, a drugą w środku. Szparag złamie się(...)odpowiednim miejscu, gdzie nie będzie już włókien. ? Zagotować ok. 1 litra posolonej wody z łyżeczką cukru, wrzucić szparagi i gotować 7 minut, po czym delikatnie odcedzić. ? Z ciasta francuskiego wyciąć kółka i usmażyć je w gofrownicy na złoty kolor. ? Każdy tost posmarować serkiem, na serek położyć po kawałku łososia wędzonego i skropić sokiem cytryny. ? Tosty podawać z ugotowanymi szparagami, posypane
To co kochamSezon na szparagi trwa krótko, dlatego jest u mnie tak intensywny - staram się przyrządzać je wtedy często. Poza sezonem również można spotkać je czasami w sklepach, warto i wtedy wpleść je w swoje menu:). 300g polędwiczek z kurczaka, czyli 5-6 sztuk 1 opakowanie szynki parmeńskiej sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany 1 pęczek zielonych szparagów(...)łyżki oleju 1. Polędwiczki drobiowe posypujemy solą i przyprawami, każdą z nich zawijamy w plaster szynki parmeńskiej. 2. Ze szparagów odrywamy twarde końcówki. 3. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian polędwiczki i po kilka szparagów. Szparagi smarujemy olejem, posypujemy solą. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. szparagi, polędwiczki drobiowe, szynka parmeńska, dania obiadowe
Szefowa kuchniLinguini ze szparagami i zielonym pesto Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu al denta. Przed odcedzeniem odlać 1/2 szklanki wody i zachować. Pierś z kurczaka przekroić w poziomie, a następnie pokroić w kostkę. Przyprawić solą i pieprzem czarnym. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać pokrojonego kurczaka, podsmażyć, zdjąć z patelni i odłożyć na bok. Ze szparagów odłamać(...)końcówki, a następnie pokroić na kawałki 1,5-2 cm. Na patelnię wlać łyżkę oleju, włożyć szparagi i smażyć na średnim ogniu 3-4 min, aż będą al dente. Na patelnie włożyć z powrotem kurczaka, wlać śmietanę, 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu, dodać dodać pesto i dusić na średnim ogniu ok. 3 min. Następnie dodać parmezan, wymieszać, doprawić
ememe kitchenZupa Szparagowa. Zapewne wiesz mój drogi czytelniku, że już w starożytność szparagi były uznawane, że afrodyzjak, i pewnie z racji wyglądy, nie bez powodu. To jędrne, soczyste, sztywne, warzywo, zawiera mieszankę składników odżywczych, które śmiało, można nazwać stymulującymi, które dodaj energii i sił witalnych. Szparagi usuwaj z organizmu nadmiar amoniaku, przez co nasze… No pobyt w toalecie, może mieć(...)nieciekawy zapach, ale nadmiar amoniaku w organizmie może powodować zmęczenie i brak zainteresowania seksem…straszne…aż mnie dreszcz przeleciał 🙂 Idę kupić worek szparagów 🙂 co by wszystko płonęło jak należy. Zupa szparagowa idealnie komponuje się, z kostkami z semoliny i parmezanu. Cesarz i seks, no jakoś to się wszystko wspaniale, łączy w piękną całość. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi
RafalCookSzparagi zapiekane w cieście francuskim z serem typu parmezan są świetną przekąską na ciepło i na zimno. Świetnie sprawdzą się podczas imprez domowych jak i na działce lub pikniku. Najlepsze będą szparagi zielone. Odłamać końcówki szparagów – nie obcinamy, tylko odłamujemy, dzięki temu nie będzie włóknistych twardych końcówek. Szparagi obrać, najlepiej obieraczką do miękkich warzyw. Ciasto francuskie pociąć w prostokąty(...)kwadraty (ciasto z jednego opakowania podzieliłam na 6 części). Ciasto posmarować rozmąconym jakiem. Ułożyć szparagi, posypać serem. Złożyć ciasto. Posmarować jajkiem i posypać płatkami migdałów. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15 – 20 minut. Podawać na ciepło lub na zimno. Pęczek szparagów, opakowanie ciasta francuskiego, 100 g świeżo starego
królestwo garówgłos) Makaron ze szparagami w sosie serowym to ekspresowe danie obiadowe. Wystarczy zaledwie 15 minut, aby go przygotować. Fani sosów serowych będą zachwyceni. Ten makaron nie wymaga wyjątkowych umiejętności, poradzi sobie z nim nawet laik. Spróbujcie go koniecznie w sezonie szparagowym, na pewno nie pożałujecie 🙂 Osobom, które lubią ostrzejsze smaki, polecam dodać odrobinę chili oraz sporą ilość pieprzu. Smacznego! Zobacz(...)też: Łatwe obiady z makaronem Makaron z krewetkami i pomidorkami oraz czosnkiem Makaron chiński z wołowiną Makaron chiński z kurczakiem Lasagne bolognese Przepis na makaron ze szparagami w sosie serowym Drukuj przepis Porcji: 2-3 Czas gotowania: 15 minut Składniki pęczek szparagów garść pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek do smażenia 250 ml śmietanki do zup i sosów
Kuchnia Bazyliiprzepis nie został jeszcze oceniony) Makaron ze szparagami w sosie serowym to ekspresowe danie obiadowe. Wystarczy zaledwie 15 minut, aby go przygotować. Fani sosów serowych będą zachwyceni. Ten makaron nie wymaga wyjątkowych umiejętności, poradzi sobie z nim nawet laik. Spróbujcie go koniecznie w sezonie szparagowym, na pewno nie pożałujecie 🙂 Osobom, które lubią ostrzejsze smaki, polecam dodać odrobinę chili oraz sporą(...)pieprzu. Smacznego! Zobacz też: Łatwe obiady z makaronem Makaron z krewetkami i pomidorkami oraz czosnkiem Makaron chiński z wołowiną Makaron chiński z kurczakiem Lasagne bolognese Przepis na makaron ze szparagami w sosie serowym Drukuj przepis Porcji: 2-3 Czas gotowania: 15 minut Składniki pęczek szparagów garść pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek do smażenia 250 ml śmietanki
Kuchnia BazyliiDziś pyszna lekka i kolorowa sałatka ze szparagami, bo sezon na te pyszne warzywa trwa w najlepsze i teraz można je kupić w bardzo atrakcyjnych cenach (albo wyciąć w ogródku, jak ja zrobiłam), a po drugie była po prostu przepyszna. Ja szparagi przyrządziłam na grillu elektrycznym, bo od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką takiego fajnego urządzenia (które wykorzystuję jako grill(...)oraz opiekacz do kanapek i tortilli), ale możecie je ugotować lub upiec w piekarniku. Składniki (na 2 porcje): pęczek szparagów 1 opakowanie typ halloumi opakowanie miksu sałat (polecam taki z botwinką) garść pomidorków koktajlowych garść pestek dyni i słonecznika olej, sól Dresing: 3 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny sól
Cynamonowe szczęście