Lubicie szparagi? Jeśli tak, może skusicie się na omleta ze szparagami? Składniki: pół pęczka zielonych szparagów 2 jajka łyżeczka masła 2 - 3 łyżki oliwy sól pieprz Przygotowanie: Ze szparagów odłamujemy końce, które wyrzucamy. Szparag sam złamie się w odpowiednim miejscu.Szparagi myjemy i obieraczką do warzyw usuwamy z końcówek skórkę. Jajka wybijamy do szklanki, solimy oraz pieprzymy i roztrzepujemy widelcem. Odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy szparagi pokrojone na mniejsze kawałki. Soli... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...