Ribollita - toskańska zupa z fasoli

Ribollita - toskańska zupa z fasoli

Ribollita - toskańska zupa z fasoli

Ribollita - toskańska zupa z fasoli, którą dziś możemy znaleźć w menu renomowanych restauracji wywodzi się, podobnie jak pizza,  z kuchni chłopskiej, a jak powszechnie wiadomo, proste potrawy są najsmaczniejsze. Ubodzy mieszkańcy Toskanii, aby nie marnować czerstwego chleba i resztek warzyw dusili je na oliwie, a następnie gotowali. Stąd też nazwa zupy - słowo ribollita oznacza ugotowana ponownie. Ribollita - toskańska zupa z fasoli, to typowe danie zimowe, aby nabrała swojego charakterystycznego smaku, powinna zo... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Autor

CzteryFajery.plCzteryFajery.pl

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

fasola, zupa, kapustą, bagietka, ziemniaki, ciabatta, pasta, sałatki, ciasto, sałatka, chleb, pieczywo, shoarma, pasty, czerwona fasola, fasola czerwona, pizza , bigos, pizza przepis, malinowe, proste ciasto, danie jednogarnkowe, warzywa na patelnie, zupa pomidorowa, ciasto na pizze, zupa warzywna, czerwona kapusta, suszone pomidory, sałatka z pomidorem, ser biały

Inne przepisy z Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.