Pierniczki "prawie jak alpejskie" studenckie

Pierniczki

Pierniczki "prawie jak alpejskie" studenckie

Każdy kto skosztował kiedyś czekolady studenckiej, oryginalnej czeskiej, ten wie co to mocno nadziane słodycze. Zawsze gdy jesteśmy w Czechach lub na Słowacji wpadamy do lokalnego marketu (najczęściej Tesco) i kupujemy mnóstwo tej czekolady. Bakalie kochamy, co tu dużo opowiadać :) Mocno bakaliowe pierniczki nie mogły nazywać się inaczej niż "pierniczki studenckie". Składniki na pierniczki: 300g mąki pszennej, 100g mąki żytniej typ 720, 100g mąki żytniej typ 2000 4 żółtka 4 białka 3/4 szklanki cukru pudru 2 ł... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Gotowanie i blogowanie

Warto przeczytać

Który miód jest najlepszy? Lecznicze właściwości miodu.

Właściwości miodu zależą od tego jakiego on jest pochodzenia. Pszczeli jest bakteriobójczy i antyseptyczne. Mimo tego ożywia mózg i korzystnie wpływa na pracę układu krwionośnego.

Czytaj dalej...

Odchudzający specjał z grejpfruta i pomarańczy!

Szybki koktajl odchudzający z pomarańczy i grejpfrutów.

Czytaj dalej...

Kiedy upiec pierniczki? Najlepszy czas na pieczenie.

Na każdy piernik jest inna pora. Jedne miękną bardzo szybko, a inne potrzebuje trochę czasu, aby rozpływały się w ustach.

Czytaj dalej...

Co zrobić, by pierniczki szybciej zmiękły?

Piernik ma to do siebie, że potrzebuje czasu, aby dojrzeć. Na szczęście są sposoby na przyśpieszenie tego procesu.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.