Niesamowicie pyszne, intensywnie czekoladowe ciasto, które z całą pewnością przypadnie do gustu wielbicielom czekoladowych wypieków. Naprawdę trudno zorientować się, jaki tajemniczy składnik zawiera. A tym składnikiem jest burak, który dołącza do grona warzyw, które doskonale sprawdzają się w ciastach. To dzięki niemu ciasto ma idealnie wilgotną konsystencję i fantastycznie podkręca jego głęboko czekoladowy smak. Ciasto pokryłam delikatnym kremem przygotowanym(...)bitej śmietany i serka mascarpone. Niebo w gębie, nic dodać nic ująć. Tylko dieta musi poczekać:/ Składniki: 300 g puree z buraka* 3 duże jajka 200 g oleju rzepakowego 180 g mąki 50 g kakao 200 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g czekolady gorzkiej Krem: 250 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru
Smakowity Blog Kulinarnypoczątku roku wypiekałam chleb z burakiem . Wtedy buraka tarłam przed dodaniem do ciasta, co dało marmurkowy efekt po upieczeniu. Postanowiłam zobaczyć, jaki będzie chleb upieczony na soku buraczanym. Wygląd niewiele się różni od chleba z mąk pełnoziarnistych, ale ten smak i zapach! Składniki ( na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : 220 g aktywnego zakwasu ( kliknij tutaj(...)jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) 250 g razowej mąki orkiszowej 200 g mąki pszennej łyżeczka (8 g) soli 200 ml soku z buraka (użyłam kupnego) ok. 100 ml wody 2 łyżki nasion słonecznika Przygotowując ten chleb należy pamiętać o wcześniejszym uaktywnieniu zakwasu i odłożeniu części na następny wypiek. Do chleba buraczanego wziąć tylko część (ok. 220 g) . W dużej misce
Weekendy w domu i ogrodzieZasmażane buraczki. Klasyk. Obowiązkowa pozycja do tradycyjnego, polskiego obiadu. Przyznam, że jako dziecko jadłam buraki niechętnie. Potem się w nich zakochałam i tak mi zostało – mogłabym je jeść na okrągło – nieważne czy na ciepło, czy na zimno. W tym przepisie nie ma nic niezwykłego – takie buraczki robi moja mama i moim zdaniem takie proste są najsmaczniejsze. Cały(...)smak zależy od jakości buraków – warto mieć sprawdzone. Ja najbardziej lubię podłużną odmianę. Zasmażane buraczki do obiadu: 1 kg buraków (polecam te podłużne, u mnie 8 niezbyt dużych sztuk) 2 średnie cebule 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju 1 łyżka masła sok z cytryny (z ok. połowy) sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic
Poezja smakuBURACZANY HUMMUS / HUMMUS WITH BEETS Kolejna wersja hummusu z dodatkiem buraków, uwielbiam buraki, jako dodatek do hummusu też. Dzięki nim hummus ma idealną konsystencję bez konieczności dodawania zbyt dużej ilości wody. Ponadto ten kolor – mogłabym go jeść łyżkami. Another edition of hummus with beets, which I adore, as an addition to hummus too. Thanks to them, hummus(...)perfect consistency without the need of adding water. And the color – I could it with all-times. SKŁADNIKI: 100 g suchej ciecierzycy 300 g ugotowanych buraków (2 średnie) 1 łyżka oliwy 2 łyżki pasty tahini sok z cytryny, czosnek, sól INGREDIENTS: 100 g dry chickpeas 300 g boiled beets (2 medium) 1 tablespoon olive oil 2 tablespoons tahini paste
Martyna CooksCiasto czekoladowe z burakami to kolejne pyszne ciasto z wykorzystaniem czekolady oraz niestandardowego składnika w postaci warzywa. Na blogu znajdziecie już ciasto czekoladowe z cukinią , a także brownie dyniowe , tym razem sięgnęłam po buraki, które nadają ciastu wspaniałej miękkości i wilgotności. Dzięki środkom spulchniającym ciasto wyrasta i nie przypomina z wyglądu brownie, choć w konsystencji jest do niego podobne(...)które świetnie sprawdzają się w tej roli. W cieście znajdziecie też stosunkowo niedużo tłuszczu w postaci zdrowego oleju kokosowego. Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 23x23cm . Ciasto czekoladowe z burakami Składniki: CIASTO 300g purée z ugotowanych lub pieczonych buraków 220g mąki pszennej 100g gorzkiej czekolady 120g suszonych daktyli 120ml gorącej wody 80g oleju kokosowego 60g miodu gryczanego (lub innego
Smakołyki Berenikijednak tylko z kapustą i grzybami, mięsem, czy ruskie. Raz na jakiś czas warto zdecydować się na inne nadzienie, które to tradycyjne danie uczynią wykwintnym! Do przygotowania pierogów z burakiem i kozim serem potrzebujemy: 500g. mąki do pierogów (Poznańska typ 500) 250ml. maślanki Duży burak Dwie gruszki Kozi ser Jałowiec Oliwa z białej trufli Olej Sól Mąkę wraz z solą(...)wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodziło od dłoni. Ciasto przykrywamy, żeby nie wyschło i odkładamy na bok na 20-30 minut. W piekarniku rozgrzanym do 200 stopni pieczemy przez godzinę buraka zawiniętego w folię aluminiową. Studzimy i obieramy. Buraka kroimy na cieniutkie plastry. Zmiksowaną gruszkę dusimy na dwóch łyżkach oliwy z białej trufli na małym ogniu. Czekamy, aż gruszka nieco odparuje
MarcinChefBurak to wdzięczne i zdrowe warzywo, a po upieczeniu staje się słodki i aromatyczny. Wystarczy odrobina wyobraźni by wyczarować z niego pyszną zupę , dip czy sałatkę. Idealnie komponuje się z kaczką i delikatnym musem z awokado. Spróbujcie koniecznie! Składniki na 2 porcje: 1 pierś kaczki 1 duży burak 2 szalotki 2 ząbki czosnku szczypta tymianku szczypta rozmarynu(...)sól pieprz garść nasion słonecznika uprażonych na suchej patelni rukola Mus z awokado: 1 awokado 1 ząbek czosnku 2 łyżki serka twarogowego np koziego sól sok z cytryny Przygotowanie: Buraka skrapiamy oliwą, solimy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 2 godziny (będzie dobry, jeśli nóż wejdzie w niego bez oporu). Upieczonego buraka studzimy
Smakowity Blog KulinarnyPasta z buraków i fasoli stanowi doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju pieczywa począwszy od chleba, a na krakersach i paluszkach grissini skończywszy. Dobrze smakuje też jako dodatek do.innych warzyw Jej kolejnym atutem jest to, że buraki są dostępne w sklepach przez okrągły rok i pod niemal każdą szerokością geograficzną. A żeby Was jeszcze bardziej zachęcić do wypróbowania tego smakołyku, dodam(...)pastę z buraków możecie przygotować w nieskończonej ilości wariantów - można ją przyrządzić z warzyw pieczonych lub gotowanych, można wzbogacić smak chrzanem, jabłkiem lub ziołami, można przygotować pastę bardzo kremową lub z niewielkimi kawałkami warzyw (tę wersję lubię najbardziej), można wreszcie użyć jej jako farszu do roladek z cukinii lub bakłażana. Składniki - proporcje na słoik o pojemności 1 lita
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKońcówka wiosny zobowiązuje do wykorzystywania różnych zasobów piwnicy i szafek. U nas wciąż sporo buraków czerwonych. W lodówce znalazł się kawałek zapomnianego, ale wciąż zdrowego chrzanu, a wśród przypraw znalazłam duży zapas czarnuszki. W ten sposób zrodził się pomysł na tartę :) Składniki (na formę o średnicy ok. 26 cm): Ciasto 200 g mąki krupczatki 2 jajka łyżka(...)oleju kokosowego pół łyżeczki soli Farsz ok. 300 g buraków startych na tarce o grubych oczkach pomarańcza ok. 150 g sera z niebieską pleśnią 2 łyżki tartego chrzanu (może być ze słoiczka) płaska łyżeczka soli łyżeczka czarnuszki łyżeczka mielonego kminku 10 oliwek Do startych buraków dodać sok wyciśnięty z pomarańczy. Wymieszać. Do buraków dodać chrzan, czarnuszkę, kminek i sól. Wszystko
Weekendy w domu i ogrodzieWege piątek Zainspirowana poprzednią tartą z marchewką , dziś postanowiłam przygotować pyszną odwróconą tartę z buraczkami i serem feta . Buraki to kolejne moje ulubione warzywo, które stosunkowo często pojawia się w mojej kuchni. A ponieważ buraczki świetnie komponują się z serem feta, postanowiłam je połączyć w tej odwróconej tarcie. Odwrócona tarta (tarte tatin) to tarta w której w pierwszej kolejności(...)wypróbować tę tartę, ponieważ jest na prawdę pyszna! Składniki : łyżka masła 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka drobnego cukru 1 łyżeczka szałwii sól i pieprz 450g ugotowanych buraków (kupuję gotowe) 100g sera feta (lub koziego) gotowe ciasto francuskie Przygotowanie : Na patelni roztopić masło, dodać ocet balsamiczny i cukier - podgrzewać do czasu aż cukier się rozpuści, a sos zgęstnieje. Dodać
Codzienne GotowanieSurowy burak to świetny składnik koktaju, tym razem zamiast zielonego - koktajl czerwony. Burak ma silne właściwości odtruwające i oczyszczajace. Warto pokusić się o różnorodność w doborze składników, bo im bardziej urozmaicone składniki koktajlu, tym mniejsze ryzyko niedoboru składników pokarmowych. Koktajl z dodatkiem buraczka jest szalenie zdrowy i po prostu pyszny. Mam jednak wrażenie, że burak jest warzywem bardzo niedocenianym(...)nadaje koktajlowi aksamitnej konsystencji. Pij regularnie koktajle, obojętnie jakiego koloru, a wypiękniejesz i rozkwitniesz! Koniecznie spróbuj koktajlu z buraczkiem! Składniki na 2 porcje: 1 surowy burak 1 jabłko 1 pomarańcza kawałek imbiru 1 banan - opcjonalnie 1 łyżeczka oleju szklanka wody mineralnej Wykonanie: obierz buraka i owoce ze skórki. Pokrój na mniejsze cząstki do kielicha blendera wlej wodę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Carpaccio - klasyk kuchni włoskiej. Tradycyjnie przygotowane z cieniuteńko pokrojonego surowego mięsa (polędwicy wołowej) lub ryby. Wegeterianie i weganie delektują się natomiast carpaccio z buraka. To bardzo elegancki sposób podania poczciwego, pospolitego buraka. Delikatna słodycz buraka z kwaskowatymi pestkami granatu i wyrazisytm smakiem gorgonzoli to prawdziwe kulinarne zaskoczenie. Gwarantem dobrego smaku buraka jest upieczenie go w folii. Tylko tak przygotowany zachowuje(...)pestki z 1/3 granatu kawałek gorgonzoli lub innego ulubionego sera 1 łyżka ciemnego octu balsamicznego 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka miodu sól, pieprz koperek Wykonanie: niezbyt duże buraki jednakowej wielkości, każdy z osobna, ściśle owinąć w folię alumniową. Piec w piekarniku nagrzanym do 200`C około 45 minut. Odwinąć z folii, ostudzić i następnie obrać ze skórki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!który nie chce nam się ich robić. A szkoda, bo na prawdę warto! Zdjęcia przedstawiają chipsy wykonane sposobem I. SPOSÓB I - bez dodatku tłuszczu w piekarniku Składniki: - dowolna ilość buraków (najlepiej podłużnych) (Najlepiej w lateksowych rękawiczkach) Obieramy buraki i ścieramy je na mandolinie do warzyw lub cienko kroimy w plastry. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy(...)minut w 150 stopniach z termoobiegiem. Pilnujemy by ich nie spalić! SPOSÓB II - z dodatkiem oliwy i przypraw w piekarniku Składniki: - dowolna ilość buraków (najlepiej podłużnych) - oliwa - ulubione przyprawy, sól (np. czosnek, papryka) (Najlepiej w lateksowych rękawiczkach) Obieramy buraki i ścieramy je na mandolinie do warzyw lub cienko kroimy w plastry. Łyżkę oliwy mieszamy z przyprawami. W dużej misce
Be Fit Be StrongCaprese to tradycyjna włoska przekąska z pomidorów, bazylii i mozzarelli. Równie smacznie przedstawia się jej wersja przygotowana na ciepło ze słodkawymi burakami, kremową, delikatną mozzarellą i lekko ostra rukolą. Świetne danie na przyjęcia czy lekki obiad lub jako przystawka, sałatka. SKŁADNIKI: (na jedną sporą porcję) 1 burak kulka mozzarelli garść świeżej rukoli 2-3 orzechy włoskie sól, czarny pieprz oliwa(...)oliwek PRZYGOTOWANIE: Buraki wg upodobań gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku lub owijamy w folie aluminiową i pieczemy w 180 stopniach C przez około 45-60 minut w zależności od wielkości warzywa (możemy również użyć ugotowanych buraków z barszczu ;)). Buraki studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki o grubości około 0,5cm. Mozzarellę również kroimy w plasterki. W naczyniu
Pyry na GazWielkimi krokami zbliżają się Święta. Na wieczerzę wigilijną polecam przygotować barszcz z kiszonych buraków a żeby taką zupę przygotować potrzebny nam będzie zakwas z kiszonych buraków. Można go przygotować nawet klika tygodni przed Świętami czyli właśnie teraz.. Nic nie smakuje tak na wigilijnym stole jak przepyszny barszcz na zakwasie z kiszonych buraków. Zakwas musimy przygotować kilka - kilkanaście dni wcześniej(...)smak barszczu jest przepyszny. SKŁADNIKI: 1,5kg buraków czerwonych główka czosnku 5-7 liści laurowych, około 20 kulek ziela angielskiego łyżka soli kromka chleba razowego - na zakwasie (bez drożdży) przegotowana ciepła woda – około 1,5 litra WYKONANIE: Surowe buraki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki. Wkładamy do wyparzonego słoika, przekładając ząbkami czosnku, liściem laurowym i zielem angielskim
Pyry na Gaz