burak - 4917 przepisów (strona:39/328)

Buraczki tarte 142

Jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu, najczęściej kojarzony z niedzielnym obiadem, bardzo lubiany zresztą nie tylko przez dorosłych - buraczki tarte. Najsmaczniejsze z małych, ale słodkich buraków. Najlepiej smakują podane do śląskiego obiadu.  Buraki bardzo lubię nie tylko w takiej postaci. Chętnie miksuję zdrowe koktajle czy przygotowuję sałatki z ugotowanymi burakami , z rukolą i np. serem pleśniowym.  Buraczki tarte(...)obiadu Składniki: 1 kg podobnej wielkości buraków cukier do smaku Przygotowanie: Buraki gotujemy. Odcedzamy, zalewamy zimną wodą. Obieramy ze skóry i ścieramy na tarce na największych oczkach. Dodajemy do smaku cukier i mieszamy. Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są buraki. Do smaku można dodać także ocet lub sok z cytryny. Podajemy jako dodatek do obiadu np. z kluskami

Moja smaczna kuchnia
Kanapki z burakiem, fetą i rukolą 223

Burak ćwikłowy Tonda di Chioggia to włoska odmiana buraka ćwikłowego,... Artykuł Kanapki z burakiem, fetą i rukolą pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Grillowany rostbef z talarkami z ziemniaka, chipsami z buraka i warzywami 158

grubości ok. 2 -3 cm, 6 szt. średniej wielkości ziemniaków, 1 mała cukinia, 1 kolba kukurydzy, 8 szt. małych czerwonych cebulek, 4 szt. młodej pietruszki (korzeń), 2 szt. czerwonego buraka, sok z cytryny, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. olej rzepakowy, suszony czosnek mielony do smaku, papryka mielona słodka do smaku, 4 gałązki zielonej pietruszki. Przygotowanie: Mięso(...)plastry o długości ok. 4 cm. Cukinię kroimy w cienkie plasterki, odsączamy papierowym ręcznikiem z nadmiaru soku. smarujemy olejem i solimy. Cebulki obieramy z pierwszej, suchej warstwy. Ziemniaki, buraki myjemy, suszymy i kroimy w plasterki (buraki w cieńsze). Buraki skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy czosnkiem. Ziemniaki smarujemy olejem i posypujemy solą. Warzywa grillujemy, ziemniaki i buraki mają być chrupiące

Moniki Smakołyki
Hummus z burakami 142

ciecierzycy z dodatkiem oliwy, tahini, soku z cytryny i czosnku, jest świetnie znana weganom i wegetarianom. Oto przepis na niezwykły, różowy hummus. Składniki 1 puszka ciecierzycy 2 średnie buraki 1 łyżka tahini 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1 łyżka octu balsamicznego jasnego sok z połowy cytryny sól himalajska grubo mielony pieprz Buraki gotujemy do miękkości w wodzie(...)łyżką octu balsamicznego. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą i odstawiamy do ostygnięcia. Ciecierzycę odlewamy z zalewy. Buraki obieramy i kroimy na małe kawałki. Następnie ciecierzycę, buraki, oliwę, sok z cytryny i tahini blendujemy. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do pasty. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeszcze chwilę blendujemy. Przekładamy do miseczki i wstawiamy do lodówki na godzinę. Podajemy

My Chcemy Jeść
Barszcz wigilijny wg Aleex 158

wigilijnym stole nie może zabraknąć czystego barszczu z czerwonych buraków. Ja uwielbiam ten barszcz z dodatkiem uszek, ale smakuje równie dobrze z rumianymi pierogami lub krokietami. Już w tamtym roku prosiliście mnie o mój przepis na barszcz. Wówczas nie zdążyłam, w tym roku podaję go trochę wcześniej, abyście wszystko mogli przygotować sami – od zakwasu począwszy, na czerwonym barszczu skończywszy(...)przepis dziękuję mojej mamie, to ona przygotowuje najlepszy barszcz czerwony na świecie. Jeszcze zdążycie ze wszystkim do Wigilii. A więc do dzieła. Składniki: Zakwas: • 1 kg buraków • 1 sucha kromka chleba żytniego (można zastąpić skórkami chlebowymi żytnimi) • 1 główka czosnku • woda przegotowana • sól Barszcz: • 1 kg buraków • 1 marchewka • 1 pietruszka • 1 cebula • 1 łyżka masła roślinnego (można zastąpić olejem

W mojej kuchni
Warzywne ciasto, wersja beta ;) 137

Pamiętacie warzywne ciasto kakaowo-kokosowe ? Dziś warzywne ciasto w wydaniu owocowym. Do ciasta wykorzystujemy wiórki po wyciśnięciu buraka i marchewki – zbieramy je osobno, by nie mieszać kolorów. Możemy też użyć całych warzyw, startych na tarce o małych oczkach. Wtedy zmniejsza się ilość wody lub mleka użytej do ciasta. Ilość użytej wody lub mleka do wykonania takiego ciasta różni się(...)bardziej suche i wymagają dolania większej ilości płynu. Ja używam wyciskarki, więc jeśli macie sokowirówkę użyjcie mniej wody lub mleka. Ciasto składa się z dwóch warstw – ciemnej, z buraka i jasnej, z marchewki. Ciemne ciasto z buraka: ok. 150 g wiórków buraka 100 ml wody lub mleka 130 g 100% wiśni Łowicz lub Rapsodia (Biedronka) 4 czubate łyżki mąki owsianej

Kucharzyca
Zasmażane buraczki 396

Zasmażane buraczki Buraki czerwone uwielbiam. Na zimę robię chyba z tonę buraczków do słoików. Mimo wszystko, od czasu do czasu zachciewa się buraków pod inną postacią, niż te ze spiżarki. Tak więc dzisiaj legendarne zasmażane buraczki na ciepło zagościły na moim stole. Prosty i smaczny, ale przede wszystkim bardzo zdrowy dodatek do drugiego dania. U mnie w parze z kaszą(...)oraz zrazami. Bardzo tradycyjnie i klasycznie, bez żadnych wydumek, ale ja uwielbiam wracać do starych babcinych i maminych przepisów. Składniki: około 1 kg czerwonych buraków 1 cebula sok z całej cytryny sól pieprz 2 łyżki masła łyżka mąki  łyżeczka cukru Sposób przygotowania: Buraki wyszorować szczotką, przełożyć do garnka zalać wodą i gotować do miękkości (około 1 godziny). Można również

na moim stole...
Krem buraczany czyli calkiem spóźniony Zupowy Wtorek odc.78 176

wtorku próbuję sklecić posta o pysznej zupie sprzed tygodnia. Może teraz się uda? Inspiracją była książka "Kuchnia dla biegaczy. Siła z roślin". Tam znalazłam przepis na krem z buraków. Zrobiłam go jak zwykle po swojemu :) Krem buraczany 400 g buraków 200 g ziemniaków 200 g marchewki 1 pietruszka 1 cebul 1 ząbek czosnku 2 łyżki migdałów 20 g orzechów włoskich(...)garstka nerkowców 1 litr wody olej liść laurowy, 4 ziela angielskie sól, pieprz kiełki buraka Buraki, marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebule i ziemniaki obieramy i kroimy w gruba kostkę. W dużym garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy buraki i marchewkę wraz z ziemniakami liściem laurowym i zielem angielskim. gotujemy na małym ogniu minimum 30 minut. Cebule szklimy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka z moghrabieh (izraelskim kuskusem), warzywami, fetą i kuminowym jogurtem 225

Pożywna sałatka z moghrabieh (izraelskim kuskusem), burakami, brokułami, szpinakiem, fetą, podprażonymi orzechami oraz sosem jogurtowym z dodatkiem czosnku, kuminu i koperku. Bardzo się cieszę, że dałam się namówić Malwinie na spróbowanie moghrabieh , bo jest naprawdę pyszny!  Moghrabieh , nazywany również kuskusem izraelskim, libańskim lub perłowym, to po prostu popularny w kuchni krajów Bliskiego Wschodu makaron z pszenicy durum w postaci(...)sosem z dodatkiem kuskusu izraelskiego będą fajnie wyglądać i zyskają ciekawą teksturę. Ja przygotowałam sałatkę zupełnie nietradycyjną, ale bardzo pyszną :) Sporo się w niej dzieje. Moghrabieh połączyłam z plasterkami buraków, brokułem i szpinakiem, dodałam fetę, podprażone orzechy laskowe i migdały, a wszystko wieńczy bardzo ciekawy sos jogurtowy z dodatkiem czosnku, kuminu i koperku. Ostatnio szaleję na punkcie połączenia buraków

Chilli Czosnek i Oliwa
Kuskus cytrynowo czosnkowy z pesto z pieczonych buraków 154

wodą i dodatkami, a następnie przesiewa w specjalnym sicie. Pomimo tego potocznie nazywany jest kaszą. Nadaje się do dań obiadowych i deserowych. Kuskus cytrynowo czosnkowy z pesto z pieczonych buraków. Składniki: - kuskus (ilość według potrzeb) - wrząca woda - różowa sól himalajska - kukurydza - czosnek - dymka ze szczypiorem - olej pistacjowy - cytryna (skórka z całej i sok z 1/2) Dodatkowo: - pesto z buraków pieczonych(...)łososiowego w cieście piwnym). Do wersji „wyjściowej” – u mnie Walentynkowej – kuskus można podać nakładając do foremek w kształcie serc (najzwyklejsze foremki do ciastek). Na wierzch nakładamy pesto z pieczonych buraków, wyrównujemy powierzchnię i zdejmujemy foremkę. Podajemy – jak wyżej, aczkolwiek samo w sobie może stanowić wspaniałą przystawkę. Kuskus cytrynowo czosnkowy z pesto z pieczonych buraków podałam do pstrąga łososiowego w cieście

mojewypiekiinietylko
Czerwony barszcz zabielany 171

Kocham je ponieważ są lekkostrawne i niskokaloryczne. Ja jednak dla podkręcenia smaku barszczu dodaję podsmażaną na maśle cebulkę, dzięki czemu zupa ta jest jeszcze smaczniejsza. Polecam! SKŁADNIKI: buraki – 4 duże, lub 6-7 małych marchew - 1 mała pietruszka - 1 szt. woda z gotowania szynki, ew. wywar na wędzonce,kościach wędzonych lub wędzonym boczku - ok. 3-4 L czosnek – 1 duży(...)angielskiego ocet – do smaku sól pieprz w ziarnach i mielony cebula masło – 1 łyżka śmietana kwaśna – 2 duże łyżki ziemniaki – 5 dużych PRZEPIS: Wywar postawić na gazie i zagotować. Buraki obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Czosnek również obrać i pokroić w plastry. Na lekko gotujący się wywar wrzucić buraki, marchew i pietruszkę. W połowie gotowania dolać ocet, żeby

Calzonella.com
Ćwikła 153

Ćwikła to jest jeden z ulubionych dodatków obiadowych mojego syna. Przygotowanie jej to raptem kilka chwil, oczywiście pomijając gotowanie samych buraków. Potrzebujemy duży garnek do ich gotowania i kilka produktów do przyprawienia buraków. Jak już mamy ugotowane buraki to potem akcja jest szybka, obieram w rękawiczkach lateksowych, potem nie mam problemów z domyciem dłoni i paznokci, a ścieranie? Ścieram(...)moim wysłużonym malakserze i potem zostaje tylko doprawienie ćwikły według własnych  upodobań. No to co? Zabieramy się za buraki? Składniki: buraki chrzan musztarda sól cukier sok z cytryny Wykonanie: Na początku buraki dokładnie myję pod bieżącą wodą, wkładam do dużego garnka, zalewam wodą i gotuję do miękkości. Potem odcedzam je na durszlaku i jeszcze ciepłe obieram ze skórki. Studzę

Blondynka Gotuje
Surówka z kiszonych buraków 182

Wiele osób zastanawia się co zrobić z burakami, które zostają z kwasu buraczanego, którego wykorzystali do barszczu. No właśnie, co z burakami? Naprawdę nic trudnego, można je wykorzystać do zrobienia surówki. Więc przedstawiam Wam przepis na pyszną, szybką surówkę z kiszonych buraków. Polecam samo zdrowie. Składniki: 500 g buraków kiszonych  przepis 2 jabłka 1/2 cebuli 2 łyżki oliwy sól(...)pieprz Wykonanie: Buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę i jabłko dodać do buraków, polać oliwą. Na koniec doprawić sola i pieprzem, wymieszać. SMACZNEGO

magiczna kuchnia Kasi
Krem buraczano - jaglany z olejem rzepakowym 130

Dziś na obiad będzie po raz kolejny zupa z buraka i jabłka. Pyszna, zdrowa i totalny detoks! Robi się sama i robi się szybko! Jedyne co musicie zrobić to upiec buraka w piekarniku w folii aluminiowej. Moje buraki piekły się w piecu chlebowym u babci na wsi. Składniki 8 średnich buraków pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej pół szklanki mleka kokosowego(...)mniej kurkumy pół łyżeczki nasion kolendry, może być mniej pół łyżeczki zmielonych nasion kopru włoskiego szczypta majeranku olej rzepakowy do smażenia  RAPSO sól himalajska różowa lub morska Buraki upiecz w folii aluminiowej w 180 stopniach, około 40 minut. Odstaw do przestygnięcia. Gdy już będą chłodne ,obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki. Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z zaleceniem producenta

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka śledziowa z buraczkiem czerwonym 159

się w śledziach. Trzy  cztery płaty w tygodniu zjedzone na śniadanie to już norma, jednak ile można jeść śledzia z chlebem. W zapiskach poszukałam przepis na sałatkę z burakiem, który podobnie jak śledzik  jest mega zdrowy. Sałatka, którą zrobiłam jest naprawdę pyszna, a dodatkowo fakt cieszy, że to bomba witaminowa. Tylko zajadać z pajdą chleba razowego. Idealna również(...)ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} składniki:  - 6 filetów,płatów śledziowych -  3 buraki  - czerwona cebula - 3 ziemniaki - 1 jabłko  -4 łyżki groszku konserwowego - 250 g jogurtu gęstego - 1 łyżka majonezu  - 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej - sól i pieprz do smaku

Kubki smaku

Proponowane wyszukiwania