burak - 4917 przepisów (strona:39/328)

Krem buraczany czyli calkiem spóźniony Zupowy Wtorek odc.78 206

wtorku próbuję sklecić posta o pysznej zupie sprzed tygodnia. Może teraz się uda? Inspiracją była książka "Kuchnia dla biegaczy. Siła z roślin". Tam znalazłam przepis na krem z buraków. Zrobiłam go jak zwykle po swojemu :) Krem buraczany 400 g buraków 200 g ziemniaków 200 g marchewki 1 pietruszka 1 cebul 1 ząbek czosnku 2 łyżki migdałów 20 g orzechów włoskich(...)garstka nerkowców 1 litr wody olej liść laurowy, 4 ziela angielskie sól, pieprz kiełki buraka Buraki, marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebule i ziemniaki obieramy i kroimy w gruba kostkę. W dużym garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy buraki i marchewkę wraz z ziemniakami liściem laurowym i zielem angielskim. gotujemy na małym ogniu minimum 30 minut. Cebule szklimy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka z moghrabieh (izraelskim kuskusem), warzywami, fetą i kuminowym jogurtem 251

Pożywna sałatka z moghrabieh (izraelskim kuskusem), burakami, brokułami, szpinakiem, fetą, podprażonymi orzechami oraz sosem jogurtowym z dodatkiem czosnku, kuminu i koperku. Bardzo się cieszę, że dałam się namówić Malwinie na spróbowanie moghrabieh , bo jest naprawdę pyszny!  Moghrabieh , nazywany również kuskusem izraelskim, libańskim lub perłowym, to po prostu popularny w kuchni krajów Bliskiego Wschodu makaron z pszenicy durum w postaci(...)sosem z dodatkiem kuskusu izraelskiego będą fajnie wyglądać i zyskają ciekawą teksturę. Ja przygotowałam sałatkę zupełnie nietradycyjną, ale bardzo pyszną :) Sporo się w niej dzieje. Moghrabieh połączyłam z plasterkami buraków, brokułem i szpinakiem, dodałam fetę, podprażone orzechy laskowe i migdały, a wszystko wieńczy bardzo ciekawy sos jogurtowy z dodatkiem czosnku, kuminu i koperku. Ostatnio szaleję na punkcie połączenia buraków

Chilli Czosnek i Oliwa
Kuskus cytrynowo czosnkowy z pesto z pieczonych buraków 186

wodą i dodatkami, a następnie przesiewa w specjalnym sicie. Pomimo tego potocznie nazywany jest kaszą. Nadaje się do dań obiadowych i deserowych. Kuskus cytrynowo czosnkowy z pesto z pieczonych buraków. Składniki: - kuskus (ilość według potrzeb) - wrząca woda - różowa sól himalajska - kukurydza - czosnek - dymka ze szczypiorem - olej pistacjowy - cytryna (skórka z całej i sok z 1/2) Dodatkowo: - pesto z buraków pieczonych(...)łososiowego w cieście piwnym). Do wersji „wyjściowej” – u mnie Walentynkowej – kuskus można podać nakładając do foremek w kształcie serc (najzwyklejsze foremki do ciastek). Na wierzch nakładamy pesto z pieczonych buraków, wyrównujemy powierzchnię i zdejmujemy foremkę. Podajemy – jak wyżej, aczkolwiek samo w sobie może stanowić wspaniałą przystawkę. Kuskus cytrynowo czosnkowy z pesto z pieczonych buraków podałam do pstrąga łososiowego w cieście

mojewypiekiinietylko
Czerwony barszcz zabielany 200

Kocham je ponieważ są lekkostrawne i niskokaloryczne. Ja jednak dla podkręcenia smaku barszczu dodaję podsmażaną na maśle cebulkę, dzięki czemu zupa ta jest jeszcze smaczniejsza. Polecam! SKŁADNIKI: buraki – 4 duże, lub 6-7 małych marchew - 1 mała pietruszka - 1 szt. woda z gotowania szynki, ew. wywar na wędzonce,kościach wędzonych lub wędzonym boczku - ok. 3-4 L czosnek – 1 duży(...)angielskiego ocet – do smaku sól pieprz w ziarnach i mielony cebula masło – 1 łyżka śmietana kwaśna – 2 duże łyżki ziemniaki – 5 dużych PRZEPIS: Wywar postawić na gazie i zagotować. Buraki obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Czosnek również obrać i pokroić w plastry. Na lekko gotujący się wywar wrzucić buraki, marchew i pietruszkę. W połowie gotowania dolać ocet, żeby

Calzonella.com
Ćwikła 182

Ćwikła to jest jeden z ulubionych dodatków obiadowych mojego syna. Przygotowanie jej to raptem kilka chwil, oczywiście pomijając gotowanie samych buraków. Potrzebujemy duży garnek do ich gotowania i kilka produktów do przyprawienia buraków. Jak już mamy ugotowane buraki to potem akcja jest szybka, obieram w rękawiczkach lateksowych, potem nie mam problemów z domyciem dłoni i paznokci, a ścieranie? Ścieram(...)moim wysłużonym malakserze i potem zostaje tylko doprawienie ćwikły według własnych  upodobań. No to co? Zabieramy się za buraki? Składniki: buraki chrzan musztarda sól cukier sok z cytryny Wykonanie: Na początku buraki dokładnie myję pod bieżącą wodą, wkładam do dużego garnka, zalewam wodą i gotuję do miękkości. Potem odcedzam je na durszlaku i jeszcze ciepłe obieram ze skórki. Studzę

Blondynka Gotuje
Surówka z kiszonych buraków 216

Wiele osób zastanawia się co zrobić z burakami, które zostają z kwasu buraczanego, którego wykorzystali do barszczu. No właśnie, co z burakami? Naprawdę nic trudnego, można je wykorzystać do zrobienia surówki. Więc przedstawiam Wam przepis na pyszną, szybką surówkę z kiszonych buraków. Polecam samo zdrowie. Składniki: 500 g buraków kiszonych  przepis 2 jabłka 1/2 cebuli 2 łyżki oliwy sól(...)pieprz Wykonanie: Buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę i jabłko dodać do buraków, polać oliwą. Na koniec doprawić sola i pieprzem, wymieszać. SMACZNEGO

magiczna kuchnia Kasi
Krem buraczano - jaglany z olejem rzepakowym 156

Dziś na obiad będzie po raz kolejny zupa z buraka i jabłka. Pyszna, zdrowa i totalny detoks! Robi się sama i robi się szybko! Jedyne co musicie zrobić to upiec buraka w piekarniku w folii aluminiowej. Moje buraki piekły się w piecu chlebowym u babci na wsi. Składniki 8 średnich buraków pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej pół szklanki mleka kokosowego(...)mniej kurkumy pół łyżeczki nasion kolendry, może być mniej pół łyżeczki zmielonych nasion kopru włoskiego szczypta majeranku olej rzepakowy do smażenia  RAPSO sól himalajska różowa lub morska Buraki upiecz w folii aluminiowej w 180 stopniach, około 40 minut. Odstaw do przestygnięcia. Gdy już będą chłodne ,obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki. Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z zaleceniem producenta

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka śledziowa z buraczkiem czerwonym 182

się w śledziach. Trzy  cztery płaty w tygodniu zjedzone na śniadanie to już norma, jednak ile można jeść śledzia z chlebem. W zapiskach poszukałam przepis na sałatkę z burakiem, który podobnie jak śledzik  jest mega zdrowy. Sałatka, którą zrobiłam jest naprawdę pyszna, a dodatkowo fakt cieszy, że to bomba witaminowa. Tylko zajadać z pajdą chleba razowego. Idealna również(...)ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} składniki:  - 6 filetów,płatów śledziowych -  3 buraki  - czerwona cebula - 3 ziemniaki - 1 jabłko  -4 łyżki groszku konserwowego - 250 g jogurtu gęstego - 1 łyżka majonezu  - 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej - sól i pieprz do smaku

Kubki smaku
Carpaccio z buraków z serem pleśniowym 269

Zapraszam na bardzo prostą sałatkę  z buraków, będzie jak znalazł na zbliżającego się Sylwestra czy na imprezę karnawałową. Delikatnie słodkawe pieczone buraki i słony i wyrazisty smak sera pleśniowego do idealny duet na talerzu. Carpaccio z buraków z serem pleśniowym Czas przygotowania: 15 minut Proporcje dla 2 osób Składniki: 2 upieczone buraki 50 g sera(...)pleśniowego kilka listków rukoli oliwa z oliwek EV sól morska świeżo zmielony pieprz krem balsamiczny Wykonanie: Buraki obieramy ze skórki, kroimy na bardzo cienkie plasterki, ja używam do tego mandoliny. Układamy je na talerzu, posypujemy pokruszonym serem pleśniowym. Na wierzchu układamy listki rukoli. Następnie buraki skrapiamy oliwą z oliwek, solimy, pieprzymy i polewamy kremem balsamicznym

Kulinarne przygody Gatity
lekka zupa z pieczonych buraków 169

zupa z pieczonych buraków Lekka przyrządzona  z pieczonych buraków zupa, nie tylko pozwoli naszemu organizmowi pozbierać po świątecznych posiłkach. Lecz będąc składnicą cennych elementów, doda nam sił, abyśmy mogli z nową energią ruszyć w trudy nadchodzącego tygodnia.  składniki dla czterech osób 4 średnie buraki 3 marchewki 4 ziemniaki 2 cebule 1 korzeń pietruszki 3 liście laurowe 6 ziaren(...)ziela angielskiego kawałek selera  1 ząbek czosnku szczypta lubczyku sól, pieprz 2 łyżki oliwy natka pietruszki dodatkowo folia aluminiowa sposób przygotowania Buraki myjemy, pojedyńczo zawijamy w aluminiową folię i pieczemy przez czterdzieści minut w piekarniku, nagranym do temperatury 180 stopni. Do sporego garnka wkładamy  umyty korzeń pietruszki, razem z kawałkiem selera,  jedną cebulą, czosnkiem, oraz jedną marchewką

Miód i pieprz
Szynka wieprzowa z puree z selera z czipsami z pietruszki i buraków 177

daniem które gości u mnie w weekendy. Natchniona przez kolejne odcinki popularnych programów kulinarnych postanowiłam się trochę pobawić w kuchni i pokombinować z dodatkami typu chipsy z pietruszki i buraków oraz spróbować smaku puree z selera. Zaciekawiona smakiem i efektem końcowym podpatrzyłam przepis na stronie Kuchnia Marty , po czym go lekko zmodyfikowałam i oto poniżej są efekty: Puree z selera(...)laskowe  około garści ścieramy na tace o grubych oczkach lub drobno siekamy, prużymy na suchej patelni przez chwilę tak żeby się nie spaliły.  Chipsy z pietruszki i buraka 1 duża pietruszka 1 burak olej do głębokiego smażenia Pietruszkę ścieramy na szatkownicy lub kroimy w dość cienkie plasterki ale też bez przesady jeśli będą za cienkie spalą się (wiem

Piekielna Kuchnia Pati
Przepis na Barszcz Czerwony Wigilijny 237

około 60 g) 3 ząbki czosnku 6 ziaren ziela angielskiego 1 1/2 listka laurowego na wywar grzybowy : 20 g suszonych grzybów 600 ml wody na barszcz czerwony : 800 g buraków czerwonych (przed obraniem) 3 łyżki stołowe soku z cytryny 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego szczypta pieprzu czarnego szczypta pieprzu cayenne (papryki ostrej) sól opcjonalnie jeżeli lubimy(...)gotuję około 40 minut na wolnym ogniu pod przykryciem . Po ugotowaniu wywar przecedzam na sicie do garnka w którym będę gotowała barszcz , warzywa wyrzucam używam tylko czystego wywaru . Przygotowanie buraków : Surowe buraki obieram ze skórki , obrane płuczę pod bieżącą wodą . Następnie buraki ścieram na tarce o grubych oczkach – jeżeli nie chcemy ścierać możemy je drobno pokroić . Końcowe przygotowanie barszczu : Przecedzony

Uwaga Babcia Gotuje
Przepis na Kiszenie Barszczu . Jak zrobić kwas buraczany 231

Witam serdecznie Przepis na ukiszenie barszczu z buraków czerwonych . Przedstawię dwa rodzaje kiszonego barszczu różniące się pomiędzy sobą składem . Tak przygotowany kiszony barszcz można użyć do przygotowaniu barszczu wigilijnego lub pić go samego dla zdrowia . Oba barszcze są bardzo smaczne chociaż ja osobiście wolę przepis pierwszy z warzywami . Do ukiszenia pierwszego barszczu będziemy potrzebować : 1200 g buraków czerwonych małą marchew(...)inne naczynie Link do filmu z przygotowania : Przepis na kiszenie barszczu  https://www.youtube.com/watch?v=NG8bhvqhe4Q Przygotowanie : Wodę zagotowuję i odstawiam do wystudzenia – letnią wodą zaleję warzywa w słoju . Buraki , marchew , pietruszkę , seler obieram i płuczę . Obrane i wypłukane warzywa kroję na mała kawałki . Czosnek kroję na mniejsze kawałki . Teraz do dużego słoja wkładam wszystkie pokrojone warzywa , zalewam letnią wodą . Wody

Uwaga Babcia Gotuje
Zakwas na wigilijny barszcz 170

jest wyjątkowy, intensywny w smaku i kolorze i grzechem byłoby go nie przygotować! Do dzieła więc, już najwyższy czas, by mógł on nabrać mocy :) Składniki: 1 kg buraków ćwikłowych- najlepiej nie za dużych 4 ząbki czosnku 5 listków laurowych 7 ziarenek ziela angielskiego 1,30 litra wody 1 duża łyżka soli Sposób przygotowania: 1. Wodę z solą gotujemy i pozostawiamy(...)całkowitego wystudzenia. W tym czasie buraki myjemy, obieramy ze skórek i kroimy w cienkie max. 0,5cm plasterki. Czosnek obieramy i lekko dociskamy bokiem noża, by go rozgnieść. Przygotowane składniki przekładamy do wyparzonego i osuszonego naczynia kamionkowego lub dużego słoja. Dodajemy także ziele angielskie i liście laurowe. Całość dokładnie zalewamy przegotowaną wodą z solą. Jeśli buraki wystają nam ponad wierzch

Kuchnia w czekoladzie
Barszcz ukraiński 244

ciecierzycy 400 gr mięsa wołowego z kością 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 300 gr marchewki 200 gr pietruszki 50 gr selera 200 gr pora 800-1000 gr buraków 400 gr ziemniaków 200 gr świeżej młodej kapusty 4-6 ząbków czosnku 1 szklanka zakwasu z buraków (nie mylić z koncentratem barszczu czerwonego, można samemu zrobić ) 1 łyżka cukru (do smaku(...)mięso będzie miękkie), jeżeli macie szybkowar to gotować 1 godzinę od momentu regularnego wydobywania się pary z garnka. W tym czasie przygotować warzywa. Warzywa umyć, obrać. Marchewkę, pietruszkę, por, buraki pokroić w cienkie półksiężyce, seler i ziemniaki w drobną kostkę. Kapustę poszatkować. Rosół odcedzić do garnka, w którym jest ugotowana i odcedzona ciecierzyca, wyrzucić liście laurowe i ziele angielskie, pozbyć

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania