wyciskany burak, jabłko, ananas 1 burak 1 kg jabłek gat. Ligol 4 grube plastry ananasa dodatkowo: 1 gałązka selera łodygowego 2 cm korzenia imbiru 1 limonka Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować ok. 1 litr soku. Przygotowanie: Owoce dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Z wyjątkiem ananasa, limonki i imbiru, które wystarczy opłukać(...)bieżącą wodą. Jabłka pokroić ze skórką, usunąć tylko ogonek. Buraka pokroić razem ze skórą. Można go oczywiście obrać, ale nie zmmienia to specjalnie jego ziemistego smaku. Limonkę obrać ze skóry. Grube plastry ananasa pozbawić skóry. Z selera łodygowego usunąć pożółknięte końcówki. Dostosować wielkość krojonych owoców do otworu wsadowego w wyciskarce. Wyciskanie soku: Składniki umieszczać w wyciskarce zaczynając od jabłek
Pij soki wyciskanewyciskany burak, grejpfrut, gruszka 1 burak (200 g) 1 duży grejpfrut różowy (500 g) 1 duża gruszka gat. konferencja (300 g) Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować ok. 0,5 litra soku. Przygotowanie: Owoce dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Z wyjątkiem ananasa, limonki i imbiru, które wystarczy opłukać pod bieżącą wodą. Buraka pokroić(...)niej, znajduje się najwięcej pektyn i kwasu askorbinowego. Dostosować wielkość krojonych owoców do otworu wsadowego w wyciskarce. Wyciskanie soku: Składniki umieszczać w wyciskarce zaczynając od gruszek, kończąc na burakach. Po wyciśnięciu soku przepłukać wyciskarkę ok. 200 ml wody do osobnego naczynia, co zaoszczędzi nam pracy podczas czyszczenia urządzenia. Sok należy wypić zaraz po wyciśnięciu, ponieważ ulega on szybkiemu utlenianiu
Pij soki wyciskanerobi się on sam. Jest bardzo zdrowy , poprawia pracę jelit , układ odpornościowy więc filiżankę takiego zakwasu powinniśmy wypijać codziennie - samo zdrowie! Składniki : 1-1,5 kg buraków 1-1,5 l przegotowanej wody czosnek 3-4 ząbki ziele angielskie kilka sztuk łyżkę soli kamiennej 2-3 liście laurowe Wodę przegotowujemy i studzimy(...)letniej wody dodajemy sól i mieszamy. W między czasie myjemy buraki , obieramy i kroimy na połówki lub mniejsze kawałki. Wkładamy do kamionkowego naczynia lub dużego szklanego słoja. Czosnek obieramy i dorzucamy do buraków , wraz z pozostałymi przyprawami : ziele angielskie , liść laurowy. Buraki zalewamy przestudzoną osoloną wodą , tak by były wszystkie przykryte. Słój nakrywamy gazą i tak pozostawiamy w ciepłym nieprzewiewnym
Aromatyczne PodróżePełen witamin sok z buraka, topinamburu, jabłka, marchewki i odrobiny imbiru. Już żałuję, że resztę buraków ugotowałam na ćwikłę ;) Nie sądziłam, że wyjdzie taki dobry i, że moja poczciwa sokowirówka poradzi sobie z twardymi burakami :) Buraczki i topinambur wspomagają trawienie, warto popijać taki sok jeśli ma się z nim problemy albo chociaż profilaktycznie włączyć go do swojej diety zwłaszcza(...)świetnie smakuje i jeśli tylko lubicie buraczki na pewno i Wam przypadnie do gustu. Robicie czasem soki? Jakie kompozycje lubicie najbardziej? Składniki na 2 porcje: 2 buraki 1 duża marchew 1 duże jabłko kawałek topinamburu (ok 150 g) mały kawałek imbiru (ok 1 cm) Przygotowanie: Jabłko i warzywa dokładnie umyć. Buraka, topinambur, marchew i imbir obrać ze skórki. Wszystko pokroić
Ze smakiem i z pasjąNiby pospolity dodatek, a w nieco odmiennej formie. Dodatek skórki z cytryny nadaje potrawie niesamowity smak. Ostatnio bardzo mnie naszło na buraki. Jeśliśmy je formie gulaszu , także jako dodatek do mięsnego obiadu. Buraki duszone z jabłkiem i chrzanem to bardzo ciekawa alternatywa dla zwykłej surówki. Składniki: 1 kg buraków cytryna 2 jabłka 3 łyżeczki chrzanu łyżeczka cukru sól 2 łyżki(...)masła Sposób przygotowania: Buraki pieczemy w piekarniku lub gotujemy do miękkości. Obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Obrane ze skórki jabłka także trzemy na tarce. Z cytryny ścieramy skórkę na najmniejszych oczkach. Buraki z jabłkami smażymy chwilę na maśle. Dodajemy skórkę cytryny, chrzan. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Dokładnie mieszamy. Dusimy pod przykryciem
Pobite gary Barbarypozwoliły na stworzenie pysznego i wyjątkowego dania. Nie jest to tradycyjne danie kuchni polskiej, lecz raczej moja improwizacja bazująca na pysznych składnikach. Pyszna kasza pęczak ugotowana z gruszkami i burakami, podana z kawałkami wędzonej makreli i wędzonym twarogiem. To jest to! Do przygotowania dania użyłem: 400 gram kaszy pęczak, 1 dużej gruszki, 2 średnich czerwonych buraków, 1 cebuli, 1 wędzonej(...)łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego, 1 łyżeczki suszonego lubczyku, 1 łyżeczki suszonego cząbru, 2 łyżek oliwy, soli, białego mielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od ugotowania buraków do miękkości. Ugotowane buraki obrałem ze skórek i pokroiłem w półcentymetrową kostkę. W identyczną kostkę pokroiłem obraną ze skórki gruszkę i cebulę. Na patelnię dodałem 2 łyżki oliwy
Wyprawy kulinarnePopularny hummus z ciecierzycą wzbogaciłam kolorowymi warzywami, uzyskując dodatkowy smak, aromat i kolor, cieszący oko. Przygotowałam trzy wersje hummusu. Pierwsza z dodatkiem buraka, czerwonej fasolki, aromatyzowana kuminem i sokiem z cytryny. Druga wersja hummusu z awokado i natk ą pietruszki, aromatyzowana sokiem z cytryny i czosnkiem. Trzecia wersja hummusu z marchewk(...)limone. L'hummus con avocado e prezzemolo, aromatizzato con succo di limone e aglio. E ultimo l'hummus di carote e curcuma. Buon appetito! SKŁADNIKI Hummus z buraka i czerwonej fasoli 1 du ż y burak 50 g ciecierzycy 50 g czerwonej fasoli 1/2 łyżeczki kuminu 1 cytryna 1 ząbek s ó l, pieprz oliwa extravergine
La grande e la piccola cuocaSkładniki: 4 l wody 40 dkg włoszczyzny 1 dkg grzybów suszonych 2 kg buraków 10 dkg cebuli 10 dkg masła 3 dkg cukru 0,1 g liści laurowych 0,2 g ziela angielskiego 2,5 g czosnku 1l zakwasu z buraków (przepis na blogu) 2,5 dkg soli 2,5 dkg pietruszki zielonej(...)ugotować wywar. Przecedzić go. Grzyby umyć, namoczyć w 1 litrze wody, ugotować, odcedzić wywar. Cebulę oczyścić, pokroić w plastry, udusić z 5 dag masła, podlewając wywarem z włoszczyzny. Buraki oczyścić, pokroić w plastry, zalać 2 litry wywaru z włoszczyzny, dodać cukier i roztarte przyprawy, gotować około 10 minut, odstawić na 30 minut i po tym czasie odcedzić. Cebulę przetrzeć przez
Przepisy kulinarne babci Antoninyprzygotowania zupy potrzebujemy: – 4 świeże buraki możliwie z liśćmi – garść rzodkiewek – 1 zielonego ogórka obranego ze skórki – 1 cebulę – pęczek szczypiorku lub koperku – sól, pieprz – jogurt + kefir/maślankę – 3 jajka ugotowane na twardo Ugotować jajka. Buraki oddzielić od liści, umyć i obrać. Ugotować do miękkości, w wodzie z dodatkiem odrobiny octu (jakieś(...)łyżki) wtedy zachowają ładny, buraczany kolor. Studzimy. Uwaga – nie wylewać wody z!gotowania buraków!!! Rzodkiewki, ogórka, szczypiorek, koperek, cebulę i jajka kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy jogurt – u mnie ok 500g. Kroimy buraki w kostkę i dorzucamy do zupy. W celu uzyskania ładnego koloru dodajemy wody z gotowania buraków. Całość doprawiamy do smaku solą
Szybko Tanio SmacznieByło już buraczkowe risotto , to dziś czas na buraczkowe kluski śląskie- równie urzekające kolorem i ciekawym smakiem, a przy tym są bardzo... przyjazne dla portfela :) Polecam użyć pieczonych buraków, ze względu na głębszy smak i kolor, choć oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać gotowaneg buraki. Kluski w tej wersji podaje się tak samo, jak tradycyjne- głównie(...)sosu, albo jako danie podstawowe i okraszone np. tylko boczkiem czy samą duszoną cebulką (z dodatkiem cydru lub słodkiego wina- mniaaammm!) * ziemniaki- 800 g * buraki- 200 g * mąka ziemniaczana Buraka (jak 1 duży przekroić na ćwiartki, mniejsze na pół) owinąć w folię aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni (termoobieg) i piec przez około 45 minut. W międzyczasie ziemniaki
Kraina Miodem PłynącaBezapelacyjnie miano królowej jesieni należy do dyni, ale należy pamiętać, że o tej porze roku na straganach rządzą również- jakże cenne dla Naszego organizmu- późne buraki! :) To proste danie w postaci risotto jest nie tylko bardzo smaczne, ale również dodatkowo zachęca Nas do jedzenia swoim wyjątkowo niesamowitym kolorem :) Dodatek chrupiącej szynki fajnie przełamuje słodycz buraka i sprawia, że potrawa nabiera(...)oczywiście nie zaszkodzi również i odrobina startego parmezanu- jak przy klasycznym risotto. * ryż do risotto- 1 szklanka * bulion warzywny/mięsny- 1,2 litra * białe, wytrawne wino- 100 ml (opcjonalnie) * burak- 1 średniej wielkości (około 180 g) * cebula- 1 szt. * masło- 30 g * olej ryżowy- 1 łyżka do smażenia * sól, pieprz- do smaku * szynka szwarcwaldzka- po 2-3 plasterki na porcję
Kraina Miodem Płynącawyrażenie mówi samo za siebie, że należy uraczyć się czymś słodkim :) A że można słodko i zdrowo to pewnie już też wiecie :) A jak ktoś nie lubi buraków to możecie mu je przemycić w wypieku, który dla Was przygotowałam. Na blogu już jest jeden przepis na ciasto z dodatkiem buraków ( klik ), a dzisiaj zapraszam Was na nieco inne, ale równie(...)pyszne. Burak nadaje wypiekowi lekko różowy kolor. Oczywiście smak warzywa nie jest zbytnio wyczuwalny a bakalie fajnie uzupełniają całość. Ciasto idealne na jesienną porę. Do konsumpcji z dużym kubkiem ulubionej kawy i towarzystwa do ulubionej książki :) Przepis zaczerpnęłam z magazynu Moje Gotowanie nr 9/2016. Składniki: 50 g posiekanych orzechów włoskich 50 g suszonej żurawiny 3 jajka 250 g cukru
My simple kitchenBardzo lubię smak buraków. Pewnie dlatego, że są słodkie a ja za słodkim przepadam. Buraki przyrządzone właśnie w ten sposób polecam nie tylko jako dodatek do np. mięsnego obiadu, ale także jako samodzielne danie. Można je zjeść z kromką pysznego chleba. Składniki: 1 kg buraków duży por 2 duże czerwone cebule 1,5 szklanki bulionu 2 łyżki masła sól(...)pieprz natka pietruszki Sposób przygotowania: Buraki obieramy ze skórki. Kroimy w cienkie plasterki. por kroimy w krążki a cebulę w piórka. Buraki podsmażamy na maśle ok. 10 minut. Dodajemy por i cebulę. Zalewamy bulionem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem przez ok. 30 min. Danie podajemy posypane natką pietruszki. źródło: przepis własny Ilość porcji: ok.6 Czas przygotowania
Pobite gary Barbaryjesień nadchodzi. W tygodniowym menu staram się aby była kasza, ryż, makaron (Miśka uwielbia kluchy) i przynajmniej raz zupa. Padło na kaszę, a po mojej lodówce błąkał się ugotowany burak, który nie zmieścił się do słoików. W pieczonej papryce jest coś wyjątkowego, smakuje wybornie z dodatkiem buraków i cynamonu i tak oto powstało to danie. Składniki na 4 porcje jako(...)danie główne: 4-5 czerwonych papryk około pół kg pomidorów 50 g orzechów laskowych (oczywiście mogą być inne) 1-2 ugotowane buraki 3-4 łyżki octu balsamicznego z czerwonego wina (u mnie to był morelowy sos na bazie tego octu-wynalazek z Lidla,swoją drogą polecam) łyżeczka pieprzu, soli, cynamonu i czarnuszki 2 łyżki oliwy do smarowania papryki + ulubiona kasza
greenscarfPiękna, kolorowa i pełna witamin sałatka, pyszna o każdej porze dnia. Połaczenie buraczków z awokado nie tylko smakuje wybornie, ale i wygląda elegancko. Zamiast gotować buraki w wodzie polecam owinąć je w folię aluminiową i upiec w piekarniku. Dzięki takiej obróbce zachowają więcej witamin i pozostaną jędrne oraz soczyste. Najlepiej upiec od razu większą ilość buraków, które(...)smaku awokado oraz wyraźnym w smaku i lekko pikantnym serem pleśniowym. Całość skropiłam kremowym miodowo-musztardowym dressingiem i posypałam prażonymi pestkami dyni. SKŁADNIKI na 2 porcje SAŁATKA 2 nieduże buraki 1 awokado 50 g sera sera pleśniowego (Gorgonzola, Lazur, Brie) 4 łyżki pestek dyni 75 ml czerwonego wytrawnego wina 1 łyżeczka cukru 2-3 łyżki kremu balsamicznego
cool and minty