gwarantuję, że warto, bo chociaż na przygotowanie ciasta trzeba poświęcić sporo czasu, to żaden kupny croissant nie dorówna, temu domowemu. A jeśli w dodatku przygotowany jest z dodatkiem różowego buraka i pachnących malin…wyobraźcie sobie ten smak :) Do ciasta francuskiego użyłam produktów bez laktozy, więc nawet osoby z nietolerancją mogą się skusić. Dodatek puree z buraka i malin sprawił(...)roztopionego masła Mlekovita Polskie bez laktozy 180 ml mleka Mlekovita Wydojone bez laktozy 3,2% masło do ciasta: 220 g masła Mlekovita Polskie bez laktozy mały ugotowany burak (ok. 70 g) kilka malin (ok. 30 g) łącznie malin i buraka ma być 100 g dodatkowo, do posmarowania rogalików: jajko 50 ml mleka Mlekovita Wydojone bez laktozy 3,2% 1 dzień
Mienta blogPierwsze oznaki wiosny na zewnątrz i czas by podnieść odporność, uzupełnić niedobory witamin, soli mineralnych i zadbać o dobre samopoczucie. Szklanka soku z buraków to istna bomba witaminowa, którą warto właśnie na wiosnę sobie zafundować ! Składniki: 1,50 kg buraków 5 ząbków czosnku 3 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego gałązkę koperku Sposób przygotowania: Na początek należy przygotować zalewę(...)litr wody z 1 łyżką soli zagotować i przestudzić. Buraczki obrać, pokroić w plastry, włożyć do słoika dodać pozostałe składniki i zalać przestudzoną zalewą (zalewa musi przykryć całe buraki). Odstawić na 5-6 dni, po tym czasie zebrać delikatnie szumowinę, przecedzić i rozlać do słoiczków, wstawić do lodówki. Pić codziennie po 1 szklance soku. Warto wiedzieć, buraki to żródło: Witaminy
Z notatnikaZapraszam Was na wegetariańskie pulpeciki, do których przygotowania wykorzystałam ciecierzycę i buraka. Smak pulpecików wzbogaciłam dodatkiem kolendry, kuminu rzymskiego, słodkiej papryki i czosnku a do tego przepyszna salsa z awokado. Ktoś ma ochotę? Smacznego :) SKŁADNIKI (ok. 20 sztuk) Pulpeciki z ciecierzycy i buraka 300 g ugotowanych buraków 250 g ugotowanej ciecierzycy(...)sale, pepe Salsa con avocado 1 avocado 1 limone 1-2 cucchiai di olio extravergine d'oliva 200 g di yogurt greco sale, pepe PRZYGOTOWANIE Pulpeciki z ciecierzycy i buraka Blendujemy ciecierzycę i buraki na gładką masę. Doprawiamy solą, pieprzem, kuminem, kolendrą oraz słodką papryką. Dodajemy jajko oraz ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
La grande e la piccola cuocaPróbowaliście kiedyś pieczonych buraków? Jestem ich ogromnym fanem i uwielbiam je w każdej postaci. Tym razem buraki wykorzystałam do sałatki. Ich lekko słodkawy smak ciekawie łączy się z fetą, do tego sos na bazie octu balsamicznego i mamy pyszną i pożywną sałatkę. Sałatka z pieczonym burakiem sprawdzi się świetnie jako kolacja lub posiłek do pracy, Czytaj więcej → Artykuł SAŁATKA(...)PIECZONYM BURAKIEM pochodzi z serwisu green goodies
greengoodiesSkładniki: 4 podłużne buraki 150 g sera lazur 50 g szpinaku baby garść orzechów włoskich Sos: 2 łyżki octu winnego 1 łyżka musztardy sarepskiej 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 1 ząbek czosnku sól, pieprz Sposób przygotowania: Buraki myjemy, zawijamy w sreberko i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180°C przez 50 minut. Po upieczenie schłodzone buraki(...)obieramy ze skórki a następnie kroimy w plasterki. Do miski wrzucamy listki szpinaku. Na nim układamy plastry buraka. Ser kroimy w drobną kostkę i posypujemy buraki. Orzechy kroimy na małe kawałki i dodajemy do sałatki. Przygotowujemy sos mieszając jego wszystkie składniki i polewamy nim sałatkę
Qchnia po prostuśledziowa podana będzie u mnie w formie przystawki. Wystarczy złożyć sałatkę w małym naczyniu i użyć pumpernikla, żeby uzyskać eleganckie porcje. Sałatka śledziowa na pumperniklu (szuba): 3 ugotowane średnie buraki 3 ugotowane średnie marchewki 3 ugotowane średnie ziemniaki 4 ugotowane na twardo jajka 4 płaty śledzi w słonej zalewie 2 cebule szalotki mleko do namoczenia śledzi 1/3 szklanki oleju(...)mleka, kroimy w kostkę i zalewamy olejem na ok. pół godziny. Szalotki kroimy w drobną kostkę. Odcedzamy śledzie, mieszamy z cebulą. Na tarce jarzynowej ścieramy osobno: ugotowane ziemniaki, ugotowane buraki, ugotowaną marchewkę i ugotowane jajka. Sałatkę możemy układać warstwowo w małych miseczkach, szklankach lub dużych kieliszkach – wybierzmy naczynie, które rozmiarowo odpowiadać będzie jednej porcji. Naczynie w którym będziemy układać
Poezja smakuSkładniki: 4 duże buraki 1 puszka mleczka kokosowego 2 cm świeżego imbiru 3 ząbki czosnku 0,5 litra wody 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól natka pietruszki Sposób wykonania: Buraki myjemy, zawijamy w sreberko i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180°C przez 50 minut. Po upieczenie schłodzone(...)buraki obieramy ze skórki a następnie kroimy na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim posiekany czosnek i posiekany imbir. Dodajemy buraki (można zostawić parę kawałków do dekoracji zupy), mleczko koksowe i wodę. Mieszamy. Zupę gotujemy przez 10-15 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą, papryką i pieprzem. Zupa powinna
Qchnia po prostuBardzo lubię sałatki, a takie z śledziem to chyba najbardziej. Moja dzisiejsza to połączenia śledzia, buraków, ziemniaków i ogórka z niewielką ilością majonezu. Jedynie co jeszcze mogę powiedzieć to, że c ałość idealnie do siebie pasowała, wyszła przepyszna. Gorąco polecam. Składniki: 400 g filetów śledziowych 4 buraki 5-6 ziemniaków 3 ogórki kiszone(...)puszki zielonego groszku 1 cebula majonez sól, pieprz Wykonanie: Śledzie namoczyć w wodzie na 2-4 godziny. Buraki umyć, owinąć w folię aluminiową, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 °C i pieczemy przez 60-70 minut. Wystudzone buraki obrać. Ziemniaki wyszorować, ugotować w łupinach, ostudzić i obrać. Ziemniaki, buraki oraz filety śledziowe pokroić w kostkę, przełożyć do miski
magiczna kuchnia Kasisprawdzają się pasy różnego rodzaju. Mamy kilka swoich ulubionych, które są wręcz tymi dyżurnymi. Mimo to ciągle testujemy coś nowego. Jakiś czas temu wypróbowaliśmy pastę na bazie ciecierzycy i buraka. Pomysł na nią powstał gdy pierwszy raz robiłam falafel. Pisałam Wam o tym, że wtedy użyłam ciecierzycy z puszki co było totalną klapą. Falafel się rozpadał w trakcie smażenia(...)wtedy pomyślałam, że koniecznie muszę przygotować taką pastę do chleba. Zmodyfikowałam oczywiście pierwotny przepis i powstało czerwone, aromatyczne smarowidło. Koniecznie wypróbujcie. Pasta do chleba z ciecierzycy i buraka składniki: 1 puszka ciecierzycy 1 burak średniej wielkości 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 pęczka natki pietruszki sól do smaku
Przysmaki Karolkiblogu dużo już różnych przepisów na zupy kremy ale po raz pierwszy krem z buraka. Intensywnie czerwony, kremowy, z dodatkiem jabłka. Wspaniale smakuje i wspaniale prezentuje sie na talerzu. składniki: ok 1 kg pieczonych buraczków czerwonych 1 cebula 1 marchewka 2 średnie ziemniaki 1 kwaskowe jabłko ok 1,2 l bulionu 1 łyżka masła sól sok z cytryny Buraki należy(...)wcześniej upiec. Ja wybieram takie równiej wielkości aby równomiernie się upiekły. Owinąć folią i piec do miękkości w 180 C ok 60-90 minut w zależności od wielkości buraków. Upieczone buraki obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki pokroić w średnią kostkę. Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne i pokroić na mniejsze
Monia miesza i gotujecała kuchnia arabska. Cóż więcej podróżujemy, odkrywamy nowe smaki i chętniej też eksperymentujemy. Tradycyjny falafel jest pyszny sam w sobie, ale mnie zachwyca niezmiennie wersja z burakiem. Gdy robiłam to danie pierwszy raz popełniłam podstawowy błąd używając ciecierzyce z puszki. Efekt niedoczytania jak powstaje falafel. No cóż efekt końcowy była jak najbardziej zjadliwy lecz co ja się namęczyłam(...)zredukowała ilości oleju do smażenia. Tradycyjnie te małe klopsiki smaży się w głębokim tłuszczu, ja zdecydowanie używam go mniej niż przewiduje oryginalna receptura, a falafel wychodzi idealny. Falafel z buraka składniki: 400 g suchej ciecierzycy 1 burak średniej wielkości 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżki mąki owsianej
Przysmaki Karolkikocyk z dna szafy, zakładacie dres, grube socksy i… zaczynamy sezon na niekończące się przytulanie. W międzyczasie możecie chapsnąć coś pożywnego. Przepis poniżej. Składniki: 2 główki pakczoja 3 buraki 75 g gorgonzoli 100 g kaszy jaglanej 2 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego estragonu garść pestek dyni 1 łyżka sezamu 2-3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku(...)Przepis: Buraki szorujecie pod bieżącą wodę i gotujecie w całości w lekko posolonej wodzie, aż będą miękkie. Po ugotowaniu odcedzacie, studzicie, obieracie i kroicie w kostkę. Czosnek obieracie, siekacie i podsmażacie na rozgrzanej oliwie w niewielkim rondlu. Dodajecie estragon, mieszacie i zdejmujecie z ognia, żeby nie spalić. Pakczoja myjecie pod bieżącą wodą, odsączacie, kroicie na kawałki i wrzucacie do ponownie
GRUBY WAŁEKWstyd się przyznać, ale preferuję sałatki na bazie majonezu... Cóż, ale każdą inną, która jest pyszna - nie pogardzę! Ostatnio piekłam buraki (takie lubię najbardziej, a poza tym wtedy jest mniej sprzątania) i kilka mi zostało. Tak właśnie powstała ta przesmaczna sałatka, która zniknęła szybciej niż została przygotowana. Dodatkowo jest jest lekka i bardzo zdrowa, gdyż nie tylko kiełkom zawiera mnóstwo(...)witamin oraz składników mineralnych. Koniecznie spróbujcie! 2 garście ulubionej sałaty lub mixu sałat 1 pieczony burak (duży; przepis tu - klik ) 1 garstka kiełków buraka 1 garstka prażonych orzechów laskowych (polecam Helio ) Dressing: 2 łyżki oleju/oliwy (u mnie olej słonecznikowy Woj-Len ) 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu Przygotować dressing. Miód wymieszać z octem balsamicznym i energicznie mieszając - stopniowo dolewać
Di gotujetego jakie lubimy i do czego zamierzamy ich użyć. Doprawiamy cukrem i octem wedle własnego smaku, po otwarciu słoika można jej jeszcze dosmaczyć. składniki: ok 4 kg czerwonych buraków ok 1/3 szklanki octu 10 % ok 1/3 szklanki cukru 1 płaska łyżka soli kamiennej Buraczki dokładnie umyć, ugotować lub upiec w piekarniku. Jeśli wybieramy opcję pieczoną należy każdego buraka zawinąć(...)folię aluminiową i piec do miękkości (180 C ). Najlepiej wybrać buraczki o tej samej wielkości aby równomiernie się upiekły. Ugotowane lub upieczone buraki obrać ze skórki. Obrane buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub na pure. Dodać sól, cukier i ocet i całość dobrze wymieszać. Spróbować i doprawić jeszcze cukrem lub octem jeśli potrzeba i ponownie wymieszać. Przełożyć
Monia miesza i gotuje