burak - 4917 przepisów (strona:37/328)

BROWNIE Z BURAKIEM I BANANEM 137

Pyszne, czekoladowe ciasto przekładane słodkim budyniem waniliowym i owocowym żelem z lekko kwaskowatych czerwonych porzeczek. Dla tych, którzy mają wątpliwości, co do buraka w cieście - bez obaw, praktycznie jest nie wyczuwalny, za to nadaje ciastu odpowiednią konsystencję, wpływa nieco na kolor oraz smak (tutaj głównie chodzi o słodkość).  Składniki: 140 g gotowanych buraków 140 g dojrzałych bananów(...)mąki orkiszowej jasnej  30 g kakao 50 g erytrytolu  50 g oleju kakaowego  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g soku z buraków  90 g budyniu waniliowego bez cukru (ALLNUTRITION - SFD) 300 g czerwonych porzeczek w żelu (ALLNUTRITION - SFD) dowolne kremy NUTWHEY, u mnie czekoladowy i kokosowy (ALLNUTRITION - SFD) Przygotowanie: Banany z burakami

Zdrowie na języku :P
Kiszona kalarepa z burakiem 113

Uwielbiam kiszonki, szczególnie te z dodatkiem buraków. Czerwony burak, oprócz smaku nadaje kiszonym warzywom piękny kolor. Kalarepę kroimy w słupki, dzięki temu będzie chrupiąca i wyrazista w smaku. Do kiszonych warzyw możemy dodawać różne przyprawy. Najczęściej są to ziele angielskie, ziarna pieprzu czy nasiona kopru. Tym razem, aby nadać kiszonce trochę orientalnego charakteru postawiłam na kozieradkę, kolendrę i gochugaru, . Ziarna(...)paprykę w płatkach gochugaru można bez problemu kupić w sklepie internetowym Kuchnie Świata Składniki na duży słoik  – 2 l 1 kg  kalarepy 0,5 kg buraków 2 ząbki czosnku 15 g świeżego imbiru 1/2 łyżeczki kozieradki 1/2 łyżeczki nasion kolendry 1  łyżeczka  Gochugaru (ostra papryka w płatkach stosowana do kimchi) lub kilka ziaren pieprzu Solanka

Tajemnice Smaku
Rolada buraczkowa ze śledziem 98

same smaki zamknąć w innej formie. Zainspirowana  pomidorową roladą , którą przygotowywałam jakiś czas temu zdecydowałam, że zamknę śledzika w buraczkowej roladce. Do zabarwienia ciasta na roladę użyłam sproszkowanego buraka, jednak jeśli nie macie takiego składnika w domu, to sok z buraka też powinien się sprawdzić. U mnie farsz jest minimalistyczny, jedynie serek z przyprawami, śledź i pieczony burak. Można(...)niewielkie plastry będzie idealnym finger-food. ROLADA BURACZKOWA ZE ŚLEDZIEM CIASTO 2 jajka 200 g maki (u mnie pół na pół pszenna i orkiszowa) Pół szklanki kefiru Łyżka sproszkowanego buraka Pół łyżeczki proszku do pieczenia Opcjonalnie woda FARSZ Serek naturalny typu Bieluch (około 250-300g) Ząbek czosnku Zioła, pieprz Czerwony pieprz Solony filet śledzia Upieczony burak CIASTO Z białek

HealthyCreations
Menu na przedświąteczny obiad na słodko 89

Boże Narodzenie to najlepszy kulinarnie okres w roku. To czas grzybów, suszonych owoców, buraków, maku i pierniku. Jeśli chcemy zacząć świętowanie wcześniej możemy postawić na te same smaki w mniej tradycyjnej formie. Dziś będzie zestaw dla osób, które lubią słodkie smaki i to nie tylko na deser. Może przyda się też na obiad w kolejne dni świąt. Zupa z suszonych(...)dnia gotować pół godziny i zmiksować na gładki krem. Gotować jeszcze 10 minut. Przed podaniem podgrzać uszka, dodać do ciepłej zupy na talerzu i udekorować natką pietruszki. Sałatka z buraków i łososia Składniki na 4 porcje: 100 g ugotowanych buraków obranych i pokrojonych na duże kawałki mała czerwona cebula drobno pokrojona imbir marynowany (taki do sushi) opakowanie wędzonego łososia

Ugotowane pozamiatane
Buraki nadziewane sałatką śledziową 105

Bardzo lubię tradycyjne dania podawać w nieco odmiennej formie. Pyszna świąteczna przystawka Wigilijna ale równie świetna na różnego rodzaju imprezy. Średniej wielkości buraki  Przepis na  Sałatka Śledziowa  znajdziecie  Tutaj   Jeżeli przygotowuję tą przystawkę na święta to buraczki gotuję obrane  w całości i mam dodatkowo wywar na barszczyk Wigilijny na który przepis znajdziecie  Tutaj(...)Można też buraki upiec w piekarniku wraz ze skórką. Umyte nie obrane buraki układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni od 50 do 1 i pól godziny w zależności od wielkości buraków. Najlepiej sprawdzimy to wbijając cienki nożyk lub widelcem. Następnie buraki dobrze wystudzić i pieczone obrać ze skórki. Wydrążyć środek  ( wydrążone części możemy

Andzia Pichci
Zakwas na barszcz czerwony 4102

dniach, a po odcedzeniu możecie go trzymać w lodówce przez dwa tygodnie. Niebawem pojawi się także przepis na barszcz z wykorzystaniem zakwasu . Zakwas na barszcz czerwony 1,5 kg buraków 6 dużych ząbków czosnku 6 liści laurowych 8 ziaren ziela angielskiego 20 ziaren pieprzu 2 łyżeczki soli Buraki obierz i pokój w cienkie plastry. Przygotuj duży, wyparzony słój. Plasterki buraków(...)układaj warstwowo w słoju. Między buraki włóż pokrojone na pół ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól. Na koniec zalej słój wodą (przegotowaną lub mineralną) tak, żeby zakrywała buraki. Ważne jest, żeby żaden kawałek buraka nie wystawał ponad poziom wody (zapobiega to powstawaniu pleśni). Wierzch słoja przykryj złożoną gazą i przewiąż gumką/sznurkiem albo przykryj pokrywką (jeśli użyjesz

Przepisy na widelcu
Pyszna sałatka z buraków z rukolą, serem feta i olejem o smaku orzecha włoskiego. 91

Buraki to prawdziwa skarbnica zdrowia. Wspomagają odporność organizmu, dlatego warto przed nadchodzącym sezonem grypowym, włączyć je do naszej codziennej diety. Dziś przychodzę do Was z pyszną sałatką, której głównym składnikiem są właśnie buraki. Potrzebujemy : 3 szt pieczonych lub ugotowanych buraków garść rukoli ser feta kilka oliwek cebula czerwona do smaku -sól, pieprz, sok z cytryny BIO Olej Słonecznikowy o Smaku(...)Orzecha włoskiego prażony słonecznik i pestki dyni Wykonanie zajmuje dosłownie chwilkę: Buraki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Układamy buraki na talerzu. Cebulę kroimy w piórka a oliwki w grubsze plastry. Na talerzu z burakami umieszczamy rukolę, cebulę, oliwki i fetę. Całość doprawiamy solą i pierzem, skraplamy sokiem z cytryny i olejem. Na patelni prażymy słonecznik i dynię. Uprażone nasiona

Kasia i jej kobiecy świat
Przegląd zdrowych batonów 96

HEALTHY SNACK -MASŁO ORZECHOWE   daktyle 64%, pasta z  orzechów arachidowych  22% (prażone  orzechy arachidowe  100%), orzechy  arachidowe  14%   ▸ SUPERFOOD  BAR-BURAK & SUROWE KAKAO   daktyle, burak 17%,  migdały  10%, ziarna słonecznika 5%, siemię lniane 4%, surowe kakao 2%. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); LIFEBAR Dostępny w sklepach ze zdrową żywnością(...)sproszkowane liofilizowane jagody acai (6%), sproszkowane banany(5%), sproszkowana liofilizowana żurawina),  orzechy  (25%)  (orzechy brazylijskie ,  migdały , pasta z  migdałów ), sproszkowany liofilizowany sok z buraka (2%)    ▸ BURACZANY   Owoce(69%), daktyle, rodzynki), nasiona słonecznika, buraki sproszkowane (7,4%), oliwa z oliwek extra virgin, olejek eteryczny cytrynowy ENERGY BAR Anny Lewandowskiej Dostępny w Lidlu, cena

zdrowo i aktywnie
DOMOWE SOKI I LODY - 5 PRZEPISÓW (TEST WYCISKARKI WOLNOOBROTOWEJ HUROM H100) 121

projektuje i produkuje od 1974 roku, i jest podrabiany niemal od początku. Oto efekty testów  - wszystkie przepisy pochodzą z książki dołączonej do wyciskarki wolnoobrotowej Hurom H100: 1) Sok burak-jabłko  Substancje zawarte w burakach oczyszczają krew oraz wspomagają trawienie, a błonnik pokarmowy z jabłek wzmacnia i usprawnia funkcjonowanie układu trawiennego. Ponadto buraki zapobiegają anemii i działają ochronnie(...)wątrobę. Składniki: (1 porcja) 2 jabłka 1 średniej wielkości burak 1/2 cytyny Wykonanie: Myjemy wszystkie składniki. Usuwamy gniazda nasienne z jabłek i kroimy je na mniejsze kawałki. Buraki obieramy ze skóry i kroimy na kawałki wielkości 2-3 cm. Cytrynę obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki. Ustawiamy manetkę w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok z połowy przygotowanych jabłek, następnie

Kuchnia MagdaLeny
Udo z indyka z ziemniakami i buraczkami 79

powstającym sosem, mięso wychodzi mięciutkie i soczyste, przyprawione m.in.: kminkiem, kolendrą, goździkami, papryką, czosnkiem i imbirem, zdecydowanie moje klimaty, pięknie pachnie, apetycznie wygląda. Mięso z indyka podane z pieczonymi burakami pokrojonymi w kostkę oraz ugotowaną marchewką i tłuczonymi ziemniakami. Taki domowy, mięsny, dość syty obiad. SKŁADNIKI: 1 udo z indyka (Krakus) 2 buraki pieczone z tego przepisu 2 marchewki sól(...)pieprz, kilka kropel soku z cytryny, szczypta cukru pudru do podania tłuczone ziemniaki i posiekana natka lub koperek PRZYGOTOWANIE: Upieczone buraki obieram i kroję w kostkę. Marchewkę obieram, kroję w kostkę (szybciej się ugotuje) i gotuję w niewielkiej ilości wody do miękkości. Odcedzam i łącze w małym garnuszku z burakami. Doprawiam solą, pieprzem, skrapiam sokiem z cytryny, posypuję cukrem pudrem

Zasmakuj Kuchni
barszcz czerwony po mojemu 123

Składniki 3-4 kg obranych i pokrojonych surowych buraków ,plus około 1 ½- 2 kg surowych buraków 1 szklanka suszonych grzybów 6 ziaren ziele ang. 2 goździki 6 ziaren pieprzu 2 pory z liśćmi 4 cebule 2-3 łyżki octu dębowego to nic innego jak .ocet balsamiczny dojrzewający w beczkach 2-3 winne jabłka pokrojone w ćwiartki 5 ząbków czosnku(...)łupinkach 3-4 liście laurowe 1 łyżeczka kminku 1 płaska łyżeczka kurkumy Wykonanie Por ,czosnek i cebule upiec w piekarniku na złoty ciemny kolor. Buraki obrać ,pokroić w plastry ,zalać zimną wodą ( ,tak ,aby woda była 3-4 cm ponad burakami )   i zagotować . Gotować powoli,na małym ogniu,aż buraki zmiękną. Dodać jabłka i upieczony czosnek. Gdy barszcz zacznie

mojej kuchni
Pomysł na świąteczną i sylwestrową przystawkę z jajek przepiórczych, łososia wędzonego, buraków karmelizowanych, pasty Tarama o 158

Pomysł na świąteczną i sylwestrową przystawkę z jajek przepiórczych, łososia wędzonego, buraków karmelizowanych,  pasty Tarama oraz sałat  Podanie sałatki czy przystawki w sposób elegancki, wykwintny z dodatkiem pasty Tarama pochodzącej z Grecji, składającej się z ikry z dorsza, suchego białego chleba, oliwy, tartej czerwonej cebuli oraz soku z cytryny. Dobór świeżych sałat jest dowolny. Na moim talerzu(...)czasu. Danie może znaleźć się w menu świątecznym jak i sylwestrowym. Zapraszam. Proporcje na 3 osoby: Składniki: 8 jajek przepiórczych 150 g łososia wędzonego atlantyckiego 3 upieczone lub ugotowane buraki  1 garść pomidorków koktajlowych   1 czerwona cykoria 2 garści rukoli oliwa z pierwszego tłoczenia  1 łyżka masła 1 cytryna sól mineralna  biały pieprz Karmelizowane buraki

Wino Francja Kuchnia
barszcz czerwony po mojemu 402

Składniki 3-4 kg obranych i pokrojonych surowych buraków ,plus około 1 ½- 2 kg surowych buraków 1 szklanka suszonych grzybów 6 ziaren ziele ang. 2 goździki 6 ziaren pieprzu 2 pory z liśćmi 4 cebule 2-3 łyżki octu dębowego to nic innego jak .ocet balsamiczny dojrzewający w beczkach 2-3 winne jabłka pokrojone w ćwiartki 5 ząbków czosnku(...)łupinkach 3-4 liście laurowe 1 łyżeczka kminku 1 płaska łyżeczka kurkumy Wykonanie Por ,czosnek i cebule upiec w piekarniku na złoty ciemny kolor. Buraki obrać ,pokroić w plastry ,zalać zimną wodą ( ,tak ,aby woda była 3-4 cm ponad burakami ) i zagotować . Gotować powoli,na małym ogniu,aż buraki zmiękną. Dodać jabłka i upieczony czosnek. Gdy barszcz zacznie się

w mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania