Niedoceniony, może trochę zapomniany czerwony burak a w zasadzie młody czerwony burak czyli buraczek ćwikłowy to przecież skarbnica urody i zdrowia. Buraczek ćwikłowy - to ten młody egzemplarz, jeszcze nie całkiem wyrośnięty. Nie powinien być wiekszy niż ok. 8 cm średnicy. Do smoothie doradzam użyć surowego buraczka bo sok z surowego buraczka jest dużo bardziej wartościowy, nie "wypłukany" w wodzie(...)minerałów z pożywienia. pomaga przy istniejącej anemii czyli gdy nasz organizm ma niski poziom minerałów (głównie żelaza) i witamin który jest rezultatem odchudania lub stosowania diet. Sok z buraka jest najlepiej przyswajalnym się źródłem roślinnym z którego przyswajamy żelazo. Pozatym sam dostarcza duże ilości witamin i innych minerałów przywracają równowagę w układzie trawiennym i żoładku a to dzięki zdolnosciom zasadotwórczym
Sztuka gotowania w/g SamiryUwielbiam humusy-i lubię z nimi eksperymentować,tym razem trafiło na mojego ukochanego buraka pieczonego ,połączenie okazało się naprawdę pyszne-a poza tym to samo zdrowie-polecam Składniki: kubek ugotowanej ciecierzycy 1 średni burak 1 łyżka syropu klonowego 2 łyżeczki tahini 3-4 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka tymianku 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżeczka soli szczypta soli(...)łyżek wody oliwa czarnuszka Przygotowanie: Buraka zawijamy w folię i pieczemy ok 1 godz w 180 stopniach(ja zawsze piekę buraki przy okazji pieczenia np mięsa) Ostudzonego buraka obieramy ze skórki,,kroimy w kawałki i blendujemy razem z ciecierzycą i resztą składników na gładką masę,na końcu dodajemy czarnuszkę,mieszamy i doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem
Swojskie jedzonkoDzisiaj zaprezentuję jedno z dań, w którym wykorzystałam pieczone buraki. Piekłam je przy okazji pieczenia boczku. Cenne uwagi na temat pieczonych buraków znajdziecie u Malwiny , a u Gin wspaniałe buraczane bułeczki. Składniki: 3 średnie buraki 1 cebula 150 g kaszy gryczanej olej do smażenia 2/3 szklanki nasion ciecierzycy pół kostki fety sól i pieprz szczypta mielonego kminku Buraki wyszorować, każdy(...)łyżki), wlać pół szklanki wody i dusić do odparowania płynu. Następnie zeszklić na małym ogniu, kiedy woda wyparuje. Jeszcze ciepłe, ale nie gorące i obrane ze skórki buraki zetrzeć na grubej tarce. Wymieszać z odcedzoną kaszą, zeszkloną cebulą, ugotowaną ciecierzycą. Doprawić do smaku mielonym kminkiem, solą i pieprzem. Podawać z pokruszoną na wierzchu fetą. Danie świetnie smakuje zarówno na ciepło
Czerwień i błękitkuchni i pierwsza celebrytka w jak najbardziej dzisiejszym rozumieniu. Jak zrobić zakwas buraczany? Ćwierczakiewiczowa poleca dwa sposoby: wolniejszy i szybszy. W pierwszym po prostu „bierze się pewną ilość ćwikłowych buraków” płucze, obiera, przekraja większe bulwy „kładzie w dzieżkę lub gliniane naczynie”, zalewa przegotowaną wodą i stawia w ciepłym miejscu, np. „w kuchni za kominem” „Za cztery dni najdalej(...)Drugi sposób – „prędszy” – jest następujący: „wziąć kawałek, mniej więcej pół funta, razowego chleba lub pytlowego, pokrajać w kawałki, włożyć w półgarncowy garnek, wkrajać ze sześć obranych ćwikłowych buraków, zalać wolną wodą i postawić na noc w kominie, na dzień na słońcu; zamieszać w ciągu dnia kilka razy a na trzeci dzień będzie najwybitniejszy barszcz”. Tyle od Magdy Gessler
Niedzielny kucharznowe połączenia smaków! Podzielcie się przepisami z najbliższymi! Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Sałatka brokułowa z kukurydzą i groszkiem Sałatka z burakiem i kremem balsamicznym Sałatka z burakiem i serkiem wiejskim Sałatka z burakiem i soczewicą Sałatka z buraczków z kremowym kozim serkiem i czarnuszką Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Sałatka(...)Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Sałatka z rukoli z mozzarellą parmezanem i pomidorkami koktajlowymi Sałatka ze szpinakiem, pieczonym burakiem i wędzonym twarogiem Sałatka warstwowa z kukurydzą i szynką Sałatka warzywna z jakiem i koperkowym majonezem Sałatka ziemniaczana z kolorowymi pomidorkami Sałatka ziemniaczana z kapustą pekińską i pomidorkami Sałatka ziemniaczana
Moja smaczna kuchniaefekt zblendowanej rukoli, żółty odcień pierogom nadała mega zdrowa kurkuma, czarny uzyskałam poprzez dodanie wyjątkowego atramentu z kałamarnicy, używanego do barwienia świeżych makaronów, kopytek, ravioli, sosów czy risotto. Burak nadał pierogom piękny, różowy kolor, zaś ziarenka maku dodałam to "białego ciasta" i powstały pierogi w kropki. Wszystkie pierogi nadziałam pysznymi farszami: niebieskie - smażonymi krewetkami i dynią; zielone - cudownym połączeniem buraczka(...)kwiatów klitori (zaparzonych w 0,75 szklanki gorącej wody) 2 garści rukoli 0,5 - 1 łyżeczka kurkumy 0,5 saszetki atramentu z kałamarnicy (+/- według uznania) 3/4 zblendowanego ugotowanego buraka 1,5 łyżeczki maku FARSZ DO NIEBIESKICH PIEROGÓW: 120 g krewetek koktajlowych 2 łyżki rzepakowego Oleju Wielkopolskiego 1 szklanka puree z dyni 0,5 małej cebuli 1 ząbek czosnku
Słodko-Słony Świat IlonyBuraki jako fajny dodatek do obiadu, trochę inna wersja na zimno z ogórkiem kiszonym. Składniki: 500 g buraków 500 g kiszonych ogórków 1 cebula sok z 1 cytryny 2 łyżki oleju lub oliwy 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz cukier do smaku Buraki ugotować, ostudzić i obrać. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach(...)ogórki pokroić w kostkę. Buraki wymieszać z ogórkami i cebulą, doprawić solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny i oliwą. Dodać koperek i wymieszać. Życzę Smacznego! Zapraszam do polubienia mojego bloga
talerz przyjemnościznaleźć można przepyszne, wędzony twaróg. Smakuje idealnie solo, a w połączeniu z innymi składnikami jeszcze lepiej! Kremowy, delikatny, niedrogi, taki dobry! Ten oto twaróg połączyłam z pieczonym burakiem i delikatnym szpinakiem baby. Do tego lekki dressing na bazie miodu i oliwy z oliwek i gotowe! Lekkie śniadanie, przystawka czy niezły pomysł na np. Andrzejkowe Party! Dla urozmaicenia(...)smaków, można dodać podprażone na suchej patelni orzechy włoskie, słonecznik czy posypać ziarnami sezamu. Bardzo lubię łączyć pieczone buraki z kremowym serkiem i czarnuszką, doskonale to smakuje! Jeszcze tylko chrupiąca ciabatta i gotowe! Sałatka ze szpinakiem, pieczonym burakiem i wędzonym twarogiem / 2 porcje Składniki: sałatka: 1 duży, upieczony lub ugotowany burak 100 g szpinaku baby 1/2 kawałka wędzonego twarogu
Moja smaczna kuchniaKocham buraki. Zauważyłam, że ekologiczne gotują się znacznie szybciej. Moją zupę krem z buraków podałam z tofu smażonym w pięciu smakach 2-3 buraki ekologiczne cebula biała korzeń pietruszki przyprawy pięciu smaków ( kupuję w sklepie orientalnym) łyżka octu ryżowego tofu naturalne kolendra olej Cebulę kroję w kostkę szklę na oleju, dodaję szczyptę przyprawy pięciu smaków. Dodaję buraki pokrojone w kostkę(...)oraz korzeń pietruszki. Uzupełniam wodą. Gotuję do miękkości buraków. W połowie gotowania wlewam ocet. Następnie blęduję zupę i dosmaczam jeśli trzeba sosem sojowym. Tofu naturalne kroję w kostkę ok 2x2 cm, maczam w marynacie z oleju i przyprawy pięciu smaków. Smażę na złoto. Podaję z kolendrą
AZgotuj!Prosta i smaczna sałatka z buraków i żółtego sera. Podana w formie tortu. Pięknie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje. Może być dodatkiem do obiadu, mięs lub jako samodzielne danie. Dekorację sałatki podpatrzyłam na jednym z rosyjskich blogów Коллекция Рецептов Więcej przepisów na smaczne sałatki znajdziecie na moim blogu w zakładce SAŁATKI. Jeśli przygotowaliście dania z moich przepisów(...)proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Zdjęcia dań mile widziane :) Składniki 4 średnie buraki 3 duże ząbki czosnku 400 g żółtego sera typu gouda 4 jajka + 1 jajko do dekoracji 1 łyżka pestek z dyni 5 łyżek pestek słonecznika sól pieprz Buraki ugotować i zetrzeć na tarce o grubych oczkach Czosnek przecisnąć przez praskę. Jajka ugotować na twardo
O kuchni z uczuciemdzieci. Klasyczne, wszystkim znane kopytka w odświeżonej, wesołej wersji. To doskonałe danie dla wszystkich niejadków. Należy jedynie pamiętać o zachowaniu proporcji między ziemniaki, a kurkumę i burakiem, a nie będą one wyczuwalne w kluskach :) SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 1 nieduży burak 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 jajka 1/2 łyżeczki kurkumy sól Ziemniaki obieramy(...)kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do dwóch garnków po równo. Do jednego dodajemy kurkumę, do drugiego drobno pokrojonego buraka buraka. Solimy, wlewamy wodę i gotujemy do miękkości. Przeciskamy przez praskę ziemniaki wraz z burakiem do jednego naczynia, a żółte od kurkumy do drugiego. Studzimy. Do każdego garnka wbijamy po 1 jajku, wsypujemy po równo mąkę pszenną i ziemniaczaną i zagniatamy
Kuchnia od dwojgataka zwykła kanapka, to będzie hamburger po mojemu. Potrzebne nam będzie: dwie bułki grahamki ( w zależności od osób, ja jako stara panna będę posilać się sama) jeden czerwony burak upieczony lub ugotowany 2 grube plastry koziego sera kilkanaście listków rukoli ( tyle ile zmieści się do buły) ząbek czosnku oliwa ocet balsamiczny, najlepiej kremowy(...)roboty. Buraka pokroić na plastry, wielkość dowolna jak kto lubi.Czosnek przecisnąć wyciskarką, dodać 4 - 5 łyżek oliwy i 1 łyżkę octu balsamicznego. Wymieszać, zamarynować w buraka. Pół godziny wystarczy. Po tym czasie podpieczoną bułkę w piekarniku posmarować marynatą, położyć 2-3 plastry buraka, plaster sera i rukolę. Tyle. Smacznego
pieprzny smaczekblogu znajdziecie przepis na najlepsze brownie , brownie z fasoli , brownie z serem i malinami i jasna odmiana brownie - blondie . Teraz przyszła pora na brownie z buraka. Tak, tak z buraka, którego w cieście wcale nie czuć. Burak daje brownie wilgotność i "ciężkość". Jest pyszne! Składniki (na blaszkę 20cm x 20 cm): - 1 opakowanie ugotowanych buraków (500g) - 3 jajka(...)Tefal Companion: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera, z założonym ostrzem do wyrabiania. Założyć misę do gotowania na parze. Ustawić obroty:11 czas: 2 minuty. Przygotowanie tradycyjne: Ugotowane buraki zetrzeć na drobnej tarce lub zmiksować blenderem. Czekoladę drobno posiekać. Dodać pozostałe składniki i zmiksować mikserem. Gotowe ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta wyłożyć orzechy. Piec
CookYourselfSałatka z pieczonym burakiem i gruszką - przepis Przepyszna kompozycja świeżych warzyw - rozmaite smaki i aromat ziół - przedstawiam przepis na znakomitą sałatkę z pieczonym burakiem i gruszką. Składniki (porcja dla 2 osób): - 2 małe buraki; - mix sałat (1 opakowanie); - garść rukoli; - 100g sera feta; - 1/2 gruszki; - 4 plastry czerwonej cebuli; - garść pomidorków koktajlowych; - 2 ząbki czosnku. Składniki na sos: - 2 łyżki(...)oliwy; - 2 łyżki wody; - 1 łyżeczka musztardy; - 1 łyżeczka miodu; - 1 łyżka octu jabłkowego; - sól, pieprz; - oregano. Sposób przygotowania: - buraka obieramy i kroimy na cienkie plastry, następnie grillujemy na patelni wraz z plastrami czerwonej cebuli; - mis sałat układamy na talerzu, posypujemy rukolą, dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe oraz pokrojony ser feta; - składniki na sos łączymy ze sobą, a następnie polewamy sosem
MintTastepierwszy rzut oka warzywa jakimi są buraki nie za bardzo nadają się do kiszenia. No bo przecież do kiszone to kapusta i ogórki, tak jak robiła babcia i robi dalej mama. Mimo wszelkich waszych niepewności mogę zaświadczyć, że kiszone buraki to niezwykle udane połączenie. Po pierwsze buraki same w sobie są niesamowicie zdrowe, a kiszone to prawdziwa boba witaminowa. Przede(...)wszystkim wspomaga odporność, pomaga utrzymać zgrabną sylwetkę, dzięki zawartości żelaza poleca się go osobom z anemią, odmładza, a do tego ma właściwości antynowotworowe. Co można przygotować z takich buraków? Przede wszystkim pyszny i zdrowy barszcz czerwony. Do tego wszelkiego rodzaju sałatki i surówki, a sok powstały przy kiszeniu po prostu można wypić. Składniki: 1 kg czerwonych buraczków bez liści, umytych
Życie ze smakiem