surówka z młodej kapusty i surowego buraka, raz zrobiona, pojawia się ostatnio często na naszych talerzach. Nic dziwnego. Biegnijcie na bazarek po główkę młodej kapusty i soczystego buraka i przekonajcie się sami, bo to połączenie idealne. :) Składniki: - 1 główka poszatkowanej młodej kapusty - 1 duży burak starty na tarce (lub 2 małe) sos: - 3 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka syropu(...)słodzącego (np, z agawy) - 1 łyżka musztardy miodowej (lub innej łagodnej) - 1 łyżeczka soli morskiej Mieszamy i jemy :) ---------- Zapraszam też po przepisy na inne surówki: - ze szpinaku i buraka - z brukselki z rodzynkami - z brukselki i białej rzodkiewki z żurawiną - z buraków i pietruszki
Smakuje zdrowoPizza na buraczanym spodzie chodziła za mną od dawna. Ten kolor mnie zachwycił,smak zresztą również .Do uzyskania tak jaskrawego różu potrzebujecie nie tylko pulpę ze startego, ugotowanego buraka ,ale też sok z gotowania buraczków . Nie wylejcie jej przypadkiem . Składniki: 200 g mąki pszennej 150 g mąki żytniej 15 g świeżych drożdży 150 ml ciepłej wody z gotowania buraków pulpa(...)jednego niewielkiego buraka ,ugotowanego do miękkości i startego na tartce o drobnych oczkach 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek przyprawy:sól ,pieprz,oregano Dodatki: 150 ml śmietanki 18% 10 cienkich szparagów ,zanurzonych we wrzątku na 5 minut orzechy włoskie cukinia ,nieduży kawałek orégano ,sól i pieprz Najpierw trzeba ugotować buraka wyszorowanego do miękkości. Ja gotuję
Ladylaura.sklepach, czy o zgrozo w marketach. Do tego buraczki od rodzimych rolników, co to niekoniecznie opryski robią i można smacznie i zdrowo zjeść. Jak połączyć w jedno szpinak, buraki i rybę wędzoną? Dla mnie idealnym łącznikiem jest właśnie tarta, którą uwielbiam robić. Mam jeden, sprawdzony, idealny przepis na spód tarty i jestem mu wierna. Składniki na ciasto 250 g mąki(...)brzegi. Delikatnie nakłuć spód widelcem. Składniki na farsz do tarty: 200 g wędzonego dorsza (można zastąpić wędzoną makrelą), oczyszczonego – bez ości, skóry 100 g świeżego szpinaku 1 pieczony burak typ podłużny (ale oczywiście może być jak najbardziej okrągły duży) 2 ząbki czosnku 1 mała cebula łyżka masła 200 ml śmietanki 30% 3 jajka ok. 60 g sera żółtego carskiego
gutfutPyszny delikatny krem z buraków z dodatkiem mleczka kokosowego. Buraki wzmacniają układ krwionośny.Zapobiegają anemii.Zalecane są dla kobiet w ciąży ponieważ zawierają dużo kwasu foliowego. Przepis na mleko kokosowe znajdziecie na moim blogu. Link poniżej http://kukingo.blogspot.com/2014/11/mleczko-kokosowe.html Składniki: 6 buraków pół szklanki mleka kokosowego przyprawy: pieprz czarny, tymianek, bazylia, papryczka chilli łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie Buraki obrałam(...)umyłam, pokroiłam na mniejsze części i ugotowałam.( Nalałam tyle wody, by zakryła buraczki) Kiedy buraki się ugotowały zmiksowałam, dodałam przyprawy ( według uznania) łyżkę cytryny oraz pół szklanki mleka kokosowego. Wszystko zagotowałam na małym ogniu. Smacznego
KukuleczkiPrzepyszne smarowidło z pieczonego buraka i białej fasoli. Podawać można je można jako surówka lub pasta do chleba. Składniki: 1 średni burak 2 łyżeczki chrzanu puszka białej fasoli 1 łyżka soku z cytryny 2- 3 łyżki oliwy świeży pieprz Przygotowanie: Do rozgrzanego piekarnika w 200 stopniach włożyłam wyszorowanego buraka zawiniętego w folię aluminiową. Piekłam około 45 minut(...)Piekarnik można zstąpić patelnią :) alternatywa dla osób, które nie posiadają piekarnika. Wystarczy pokroić obranego buraka w małą kosteczkę i dusić do miękkości. Upieczonego buraka przestudziłam. Zmiksowałam z pozostałymi składniki. Doprawiłam pieprzem. Tak przygotowaną pastę można jeść na różne sposoby
KukuleczkiSmoothie z nasion chia i sokiem z młodych buraków Ostatnie smoothie bardzo się Wam spodobało i prosiliście o więcej – so here we go. Kolejne smoothie, jedno z moich ulubionych – bo jest w nim kakao a chyba tylko boczek lubię bardziej. Fajna przekąska, aby zabrać ze sobą i po treningu na szybko zjeść w szatni trzeba się wtedy chować(...)takie kolorowe smoothie przyciąga wzrok i może nie starczyć dla wszystkich chętnych! Do tego sok z młodych buraków, który jest zdrowy, zapobiega anemii i wzmacnia odporność na choroby. Botwina jest mniej kaloryczna od buraków, zawiera dużo potasu, trochę fosforu, sodu i żelaza oraz witaminy A, B1, B2,i E. Młode buraczki mają tyle witaminy C co sok z cytryny. Każdą
PaleoLifeZanim wiosenne nowalijki wybujają na dobre, warto zaserwować sobie witaminową dawkę energii, ciesząc się smakiem pieczonego buraka, soczystej pomarańczy i pleśniowego sera. Idealne połączenie na każdą porę roku! SAŁATKA Z PIECZONYM BURAKIEM I POMARAŃCZĄ NA SZPINAKU Składniki: · 250 g szpinaku baby · dwa średniej wielkości(...)buraki · dwie pomarańcze · 25 g sera z niebieską pleśnią · garść orzechów włoskich Sos: · 3 łyżki oleju · 1 łyżka octu winnego
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSałatka z buraczków. Dzisiaj proponuję Wam sałatkę z buraków czerwonych. Ja wykorzystałam ją do obiadu ale myślę, że może być również podana jako przekąska na imprezie. nie ma w niej dużo składników. Robiłam ją pierwszy raz ale myślę, że będzie u nas często gościć. Zakupy; - 5 buraków czerwonych - cebula - kwasek cytrynowy - majonez - jogurt naturalny - jabłko - sól, cukier do smaku Przygotowanie(...)Buraki obrałam, pokroiłam w kostkę i gotowałam w osolonej wodzie aż do miękkości. niektórzy gotują buraki całe w skórce ale ja uważam, że tak się szybciej ugotują jak są już pokrojone. W międzyczasie kroję drobno cebulę i jabłko. Gdy buraki będą ugotowane odcedzam je i studzę. Gdy wystygną dodaję troszkę kwasku cytrynowego, żeby buraczki "nabrały koloru", pokrojone jabłko i cebulę
Tanio smacznie i prostoidealny czas na przyrządzanie rozmaitych przetworów. W naszych spiżarniach pojawiają się słoiki wypełnione po brzegi różnokolorowymi dżemami, kompotami, marynatami i sałatkami. W naszej spiżarni większość półek zajmuje sałatka z buraków, której robię na prawdę ogromne ilości. Wszyscy domownicy ją uwielbiają. Jest to świetny, witaminowy dodatek do tradycyjnych polskich obiadów. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 20 min Czas gotowania(...)Czas całkowity 1 hr 20 min Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 1 hr Czas całkowity 1 hr 20 min Składniki 3 kg buraków czerwonych 500 g papryki czerwonej 3 średnie cebule Zalewa 250 ml octu 250 ml oleju 220 g cukru 1/2 łyżeczka soli Instrukcje Buraki zalewamy zimną wodą i gotujemy do momentu, aż będą miękkie. Do gotowania starajmy
Wędrówki po kuchniBotwinka 2016-04-06 23:29:38 Ilość porcji: 4 Botwinka, królowa wiosennych zup. Gotowana z młodych listków buraka ćwikłowego. Po dodaniu do niej zaledwie kilku prostych składników powstaje pyszna wiosenna zupa, która pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm. Jest lekkostrawna i bardzo prosta w przygotowaniu. Zawsze z niecierpliwością wyczekuję tych pierwszych, młodych listków - botwinkę mogłabym jeść codziennie. Napisz opinię(...)Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 45 min Czas całkowity 1 hr Składniki 3 skrzydełka z kurczaka 2,5 litra wody 1 pęczek włoszczyzny 2 pęczki botwinki 1 średni burak 1 pęczek koperku 3-4 łyżki słodkiej śmietanki szczypta cukru 1/2 cytryny pieprz sól Dodatkowo 4 jajka Instrukcje Skrzydełka myjemy zalewamy zimną wodą i gotujemy. Po 10 minutach gotowania usuwamy
Wędrówki po kuchniciasto: 2 średnie buraki 100g ciemnej czekolady 120g masła 150g ciemnego cukru 150g jasnego cukru 3 jajka 220g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 30g ciemnego kakao szczypta soli lukier: 100g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny odrobina wody sok z buraka do zabarwienia lukru ok 1 łyżki Buraka ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Czekoladę rozpuszczamy(...)pieczenia przesiewamy Ucieramy miękkie masło z ciemnym i jasnym cukrem, nie przestając ucierać dodajemy pojedynczo jajka. Po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy suche składniki i na końcu startego buraka oraz roztopioną czekoladę. Całość dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką okrągłej blaszki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Ciasto przed wyjęciem sprawdzamy
KuchcikoweLovewolną chwilę, to powtórzę! Zaraz? Kiedy ja znajdę wolną chwilę?! Mówiąc poważniej - w sałatce łączą się harmonijnie mocne słodko-kwaśne smaki pomarańczy i delikatne aromaty fenkułu i mięty. Łagodność buraka i ostrość cebuli. Do tego kontrastowe kolory. Polecam - samo zdrowie i smak! Składniki: 2 czerwone pomarańcze 1 upieczony burak (może być ugotowany w skórce lub nawet gotowy gotowany(...)muscovado sól Wykonanie: Z jednej pomarańczy odciąć skórkę (wraz z albedo) i pokroić w 2 mm plasterki. Z drugiej pomarańczy wycisnąć sok i połączyć z octem, cukrem i solą. Buraka pokroić w plasterki 2 mm i zanurzyć w marynacie na 1/2 godziny. Cebulę pokroić w bardzo cienkie plasterki. Z fenkułu również odkroić kilka bardzo cienkich plasterków. Buraki odsączyć i zaaranżować
zadanie-gotowanieciasto buraczane. Takie ciasto to miła odskocznia od słodkich, klejących się do podniebienia mazurków oraz suchych, piaskowych babek i sprawdziło się nawet jako tort na moje osiemnaste urodziny! Właściwości buraka: - nie jest bogatym źródłem żelaza , jak uważa wiele osób lecz zawiera antocyjany - przeciwutleniacze, wspomagające układ krwionośny, nieocenione przy anemii - zawiera betainy (nadające mi cudowny kolor) - przyczynia się do zwalczania raka(...)depresji - pomaga przy kaszlu , wzmacniają odporność - łagodzi skutki nadużycia alkoholu (sok z zakwaszonych buraków zaraz po przebudzeniu w sobotni poranek- wybawienie!) - prowadzone są badania, udowodniające, że wspomaga wydolność treningową oraz zmniejsza prawdopodobieństwo występowania zakwasów Uwaga! Sam sok z surowych buraków jest bardzo stężony, dlatego możemy odczuwać po nim ból głowy i nudności. Najlepiej zmieszać go z wodą, sokiem
Pland based filletych słoików przerobić na ćwikłę. Doskonały pomysł, ćwikła się przyda zawsze. A i Wam może na Wielkanocny stół będzie potrzebna więc służymy przepisem. Potrzebujemy: 1 kg buraków 150 g chrzanu tartego sól ocet cukier Buraki zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości. Może to potrwać nawet ponad godzinę. Po ugotowaniu lekko przestudzamy i obieramy ze skórki. Ścieramy(...)tarce na grubych oczkach lub przy pomocy melaksera. Do startych buraków dodajemy tarty chrzan (kupny lub domowy z TEGO przepisu). No i teraz musimy stopniowo do smaku dodać sól, ocet i cukier. Burak burakowi nie równy więc sami musimy dobrać odpowiednią ilość do naszego smaku "na oko" :) Przekładamy do słoiczka i wstawiamy na noc do lodówki, aby się ćwikła "przegryzła
Marder&Marder ManufactureSałatka z buraków i papryki Na około 13 słoiczków "dżemowych" 3 kg buraków 0,5 kg papryki czerwonej 3 duże cebule Na zalewę: 1 szklanka wody 1 szklanka oliwy 1 szklanka cukru 0,5 szklanki octu 10% 1 łyżka soli Buraki myjemy i gotujemy na półtwardo. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynówce (o dużych oczkach). Paprykę myjemy, osuszamy(...)usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w niedużą kostkę. Cebule obieramy i również kroimy w kostkę. W garnku mieszamy składniki zalewy i zagotowujemy (mieszając aby cukier się rozpuścił). Zalewy dodajemy buraki, paprykę i cebulę, wszystko razem doprowadzamy do wrzenia ale nie gotujemy. Gorącą sałatkę nakładamy w umyte słoiki, zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia ustawione do góry dnem. SMACZNEGO :-) A dziś było
peggiwkuchni