Wegetariańskie kotlety z burakiem jadam na okrągło jednak burgery już nieco rzadziej. Do przyrządzenia właśnie tego zainspirowało mnie zdjęcie zrobione przez moją siostrę. Ślinka pociekła na sam widok :) Postanowiłam zrobić burgera z tymi samymi składnikami i wyszło bardzo smacznie :) Polecam! A zdjęcie możecie obejrzeć tu—>KLIK :) 3 wiejskie bułki 3 garstki sałaty pół malej czerwonej cebuli 6 plasterków(...)oscypka 3 ogórki kiszone łyżeczka masła kotlety: 2 upieczone buraki szklanka ugotowanej kaszy jaglanej dymka ze szcypiorkiem sól, pieprz do smaku 0/5 łyżeczki suszonej natki pieptruszki łyżeczka mielonej papryki słodkiej szczypta mielonej wędzonej papryki ostrej Dymke kroimy i szklimy na maśle. Buraki obieramy i przekładamy do malaksera. Dodajemy do nich ugotowaną kaszę oraz zeszkloną dymkę. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy
Mienta blogsię tam samym octem, nie miesza się go z wodą. Takie marynaty są bardzo kwaśne, ale taki właśnie jest ich urok, taki smak. Postanowiliśmy zatem sprawdzić czosnek marynowany z burakami. Pokładaliśmy nadzieje w tej marynacie. I nie zawiedliśmy się. Czosnek jest fenomenalny, a buraczki z tejże marynaty smakują niebiańsko. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis. Bo i czosnek i buraki to samo(...)zdrowie. Potrzebujemy: 300 g ząbków czosnku 1 duży burak 2 szklanki octu spirytusowego 10% 1 łyżka soli Czosnek obieramy z łupin. Buraki myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki. Kroimy w małą kostkę. Nie zapomnijcie założyć gumowych rękawiczek albo sprawdźcie czy macie cytrynę w domu. Odbarwi ona ręce z czerwonego koloru. W wyparzonych słoikach układamy warstwami czosnek
Marder&Marder Manufacturebardzo przypadł mi do gustu, przypomina mi w smaku gulasz, który kiedyś przygotowywałam. Sos ma też bardzo ładny ciemno-rubinowy kolor (nie tylko od wina i pomidorów, ale również buraków). Gotowa potrawa jest nie tylko pyszna, ale podana na drewnianej desce czy eleganckim półmisku, wygląda bardzo dekoracyjnie i odświętnie. Myślę, że to fajna propozycja na wegetariański niedzielny obiad i każda(...)małych marchewek, obranych i przekrojonych wzdłuż na pół 2 średnie pietruszki, obrane i pokrojone na cztery części 4 małe cebule czerwone, obrane i pokrojone na połówki 1 duży burak, wyszorowany i pokrojony na cienkie półplasterki 1 mały seler, obrany i pokrojony w kostkę 200 g brukselki, odcięte końcówki, większe przekrojone na pół, mniejsze w całości 1,5 łyżki igiełek rozmarynu
Chilli Czosnek i OliwaKrem z barszczu ukraińskiego Składniki : wołowina rosołowa - 200 g cukier do smaku sok z cytryny - 1,5 łyżki buraki - 4 szt ziemniaki - 3 szt włoszczyzna z kapustą - 1 pęczek fasola biała Jaś - 3/4 szkl śmietana 18 % - 4 łyżki czosnek - 2 ząbki cebula - 1 mała szt koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka sól i pieprz ziele angielskie listki laurowe woda(...)samej wody dodać, mięso , listek laurowy, ziele angielskie, gotować przez 45 minut. Następnie dodać, obrane , opłukane, i starte na tarce o dużych otworach warzywa, buraki gotować w całości, dodać sól i pieprz. Gdy mięso i buraki są miękkie, wyjąć z wywaru, buraki zetrzeć na tarce, mięso rozdrobnić . Kapustę poszatkować, ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać razem
Kuchnia Danusipisane, szczególnie ci w Was, którzy mają problemy z górnymi drogami oddechowymi i cukrzycą. ---------- Przepisy zgłoszone do akcji w Mikserze Kulinarnym: Czosnkowo-miodowe podudzia kurczaka Sałatka z pieczonych buraków z pomarańczami Pieczona pierś indyka w smakach Podlasia Golonka w piwie i miodzie i "Sezon na cuda" Zimowa chata bartnika i "Lato leśnych ludzi" Piernikowo-serowy torcik bez pieczenia i "Mój(...)Pierniczki na śmietanie Szybkie pierniczki SAŁATKA ze świeżego szpinaku z suszonymi pomidorami i fetą Serek „nadziany” na pyszne śniadanie Tarta z ricottą i cukinią w miodzie Zimowa tarta z burakami na spodzie ze słoncznikiem Smażone Banany z Migdałami Zielony koktajl 27 przepisów zebranych w akcji W krainie miodem płynącej - edycja 2 --------- I wpisy zgłoszone na Durszlaku: Sałatka z wedzonym pstrągiem
Weekendy w domu i ogrodziepołączeniu z warzywami pokrojonymi w słupki czy chlebkiem pita stanowi świetną przekąskę, którą można jeść na stojąco. A warianty hummusu jakie możemy tworzyć dodając do ciecierzycy różne składniki (buraki, dynię, awokado, szpinak, paprykę) otwiera przed nami nieograniczone możliwości i szerokie pole do zabawy :) Myślę, że takie menu zadowoli nie tylko wegan i wegetarian. W swoim menu zaproponowałam trzy piękne hummusy(...)roku (bo nie każdy ma teraz dostęp np. do puree z dyni). Liczył się też dla mnie kontrastowy efekt kolorystyczny. Mamy więc złocisty hummus tradycyjny, intensywnie różowy hummus z burakiem i kminem rzymskim oraz soczyście zielony hummus ze szpinakiem i serem feta. Do hummusów zaproponowałam moje ulubione dodatki: proste flatbready, pokrojone w słupki warzywa (najbardziej lubię połączenie z łodygami selera
Chilli Czosnek i Oliwaczyli lekka salatka z burakiem zestaw dla 2 osob czas przygotowania 5- 10 min Skladniki: 2 garscie lisci szpinaku baby lub mlode liscie buraczkow 1 sredni burak parmegiano regiano wg uznania sol (ew. wloski dressing) oliwa z oliwek Liscie nalezy wylozyc na talerz (umyc przed wylozeniem). Wybierajac buraka, wybierzcie twardego, swiezego, tylko taki da nam soczystosc w salatce. Umytego(...)obranego buraka. Lopatka do sera, pokroic w plastry polowe buraka oraz zetrzec ta sama lopatka parmegiano regiano. Tak aby powstaly ladne pozwijane cienietkie plastry. Wazne jest, aby starte zlociste plastry byly cieniutkie, bedzie tam wtedy lepiej je chrupac. Calosc skropic oliwa z oliwek. Mozna, ale n ie trzeba zetrzec troszke soli oraz pokropic wloskim dressingiem salatkowym. Gotowe! Smacznego
Lajtkraft food intoleranceKluseczki ziemniaczane z burakami i sosem serowo - rozmarynowym Moja córka nie przepada za wszelakimi kluskami, pierogami czy knedlami. Ale kiedy zobaczyła, że kluseczki są czerwone, a według niej różowe, zjadła całą porcję. Już wiem, że takich klusek mi nie odmówi :) Kluseczki, dzięki zawartości buraków, mają śliczny czerwony kolor, są nieco słodsze od zwykłych ziemniaczanych klusek i mają przyjemny posmak buraczka(...)śmietanowo - serowy z dodatkiem rozmarynu idealnie dopełnił smak dania. Składniki: około 700 g ugotowanych w mundurkach ziemniaków 1 ugotowany duży burak lub 2 mniejsze 1 jajko szczypta soli 2 szklanki mąki (lub więcej, wszystko zależy od rodzaju ziemniaków) 200 ml śmietany 30% łyżka masła 120 g sera pleśniowego sól pieprz łyżeczka rozmarynu pół pęczku szczypiorku Sposób przygotowania: Ugotowane
na moim stole...Dzisiaj prezentuję barszcz wołyński. Koniecznie wypróbujcie. Składniki: Ok. 300 – 500 gram chudego mięsa ( szynka, łopatka, ja ugotowałam na kurczaku ) Główka białej kapusty ( mała około 1 kg ) 2 ½ l wody Buraki ćwikłowe ( około 700 gram ) 1 spora marchew 1 pietruszka 1 cebula Pomidory w całości z puszki, gdy nie ma dobrych świeżych ( bez skóry ) Otarta skórka z cytryny Sól Ziele angielskie(...)Liść laurowy Pieprz w ziarenkach Gęsta śmietana Olej Wykonanie: Buraki szorujemy i pieczemy w piekarniku do miękkości ( czas będzie uzależniony od wielkości buraków. Ja swoje piekłam około 40 minut w temp. 200 st .). Do garnka wlewamy wodę i dodajemy mięso. Szumujemy i wsypujemy sól, ziele, liść laurowy, pieprz oraz otartą skórkę z wyszorowanej i sparzonej cytryny. Gotujemy mięso do miękkości
Smaki Ewymoże mieć dzisiaj problemy żołądkowe i nie tylko ;) Dlatego mam dla Was przepis na sok który pomoże Wam oczyścić zalegające z alkoholu i nie tylko toksyny. Składniki: - 2 duże buraki, - 2 różowe grejfruty (można użyć też zwykłych) - 2 cytryny (lub limonki). Wykonanie: Używając wyciskarki (ja użyłam Sany ) z założonym drobnym sitem, wycisnać na przemian każdy z owoców. Wymieszać(...)wypić. Można odstawić go na godzinę (burak jest bardzo silnie pobudzający i niektóre osoby nie powinny pić soku z niego od razu). Burak oczyszcza nasz układ krwionośny, zawiera dużo żelaza, w połączeniu z owocami zawierającymi dużo witaminy C, da nam duży zastrzyk energii. Dodatkowo burak oczyszcza jelita, co jest dla niektórych ważne po Sylwestrze. Zawarte w grejpfrutach limonoidy pomagają wytworzyć
Co na wege obiad?Składniki: 2 szklanki białej fasoli 1 kg buraków 1 łyżka octu spirytusowego ok. 1,5 l wywaru warzywnego, 4-5 suszonych grzybów 3-4 ząbki czosnku 1 cebula sól, cukier, sok z cytryny i pieprz do smaku ok 150-250 ml zakwasu z buraków łyżeczka kminku, łyżka majeranku 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% Fasolę namoczyć na 12 godzin, następnie(...)ugotować i odcedzić. Grzyby zalać niewielką ilością ciepłej wody i odstawić na godzinę. Buraki obrać, opłukać, pokroić w plastry, zalać 3 szklankami zimnej wody, dodać ocet (by zachować różowy kolor), szczyptę soli i cukru. Przykryć i gotować na małym ogniu do miękkości. Zagotować wywar warzywny. Dodać do suszone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, kminek i pokrojoną
Czerwień i błękitmnie doprawienie tego barszczu to jakaś czarna magia! Tajemna wiedza, którą moja babcia w nieznany mi sposób przekazała mojej mamie... cóż, kiedyś się z nim zmierzę - dziś stawiam na buraki! Przyznaję, że pierwszy raz w życiu robiłam wigilijny barszcz z buraków (na razie na próbę, żeby nie było wpadki na mojej pierwszej Wigilii). Już jakiś czas temu upatrzyłam sobie przepis(...)godziny gotowałam marchew, pietruszkę, kawałek selera, por i cebulę z liściem laurowym i 2 ziarenkami ziela angielskiego, doprawiłam solą) kilka suszonych grzybów - mała garstka 4 średniej wielkości buraki 2 ząbki czosnku - obrane, lekko zgniecione 1 liść laurowy 1 łyżka majeranku 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach 2 łyżki soku z cytryny sól 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: 1. Suszone grzyby
Kulinarne Inspiracjetaki zakwas częściej niż tylko na Wigilie, dlaczego? Ponieważ zawiera dużą dawkę witaminy C, B1, wapń, magnez, potas oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez. Ten skład chemiczny buraka ma duże znaczenie w zwalczaniu nowotworów. Picie surowego soku z buraków jest wskazane dla wszystkich, bowiem ma on właściwości oczyszczające krew i pomagające w wydalaniu kwasu moczowego z org anizmu(...)Zatem warto robić zakwas nie tylko na Wigilię ale i w ciągu roku. Ja swój trzymam w lodówce i piję 2 razy w tygodniu rano. Składniki: 1 kg buraków 2 l wody cała główka czosnku 3 liście laurowe ziele angielskie pieprz czarny w ziarnach sól, na litr wody 1 łyżka soli kromka chleba razowego na zakwasie Wykonanie: Zagotuj wodę, dodaj
Bike By Lifekażdym domu robi się go trochę inaczej, to co pozostaje niezmienne to czerwone buraki i postne wydanie. Moje gotowanie wigilijnego barszczu. Barszcz trzeba przygotować dzień przed wigilią. Składniki: - 1,5 do 2 kg buraków - wywar z warzyw lub kostka rosołowa, (cebula,marchewka, pietruszka, seler, por) - 4 ząbki czosnku - 2 liście laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - kilka suszonych grzybów(...)szare renety - sól - pieprz - ocet 1. Buraki po obraniu kroimy na cienkie plastry lub ścieramy, gotujemy z czosnkiem, liściem laurowym, zielem angielski i garstką suszonych grzybów, możemy też dołożyć zieloną pietruszkę, ( pietruchę wiążemy nitką, a po ugotowaniu wyciągamy i wyrzucamy). 2. Dodajemy wywar z warzyw.Ważne aby dodać 2-3 łyżki octu żeby barszczyk zachował swój piękny kolor
Apetyczna babeczkawiem jak Wam, ale mi czerwony barszcz zawsze kojarzy się z Wigilią, chociaż świetnie sprawdza się podczas różnych imprez, obiadu czy kolacji. Podstawą barszczu czerwonego jest duża ilość buraków oraz odpowiednia ilość wody. Ja zawsze na litr wody daję kilogram buraków. Barszczyk wychodzi idealny. Barszczyk możemy podać z różnymi dodatkami: pierogami, pasztecikami, krokietami czy ziemniakami z patelni. Jednak w Wigilię(...)barszczyk smakuje najlepiej z uszkami. Przepis na uszka znajdziecie tutaj Zapraszam!!! Składniki: 1 kg buraków, 1 cebula, 1 marchewka, 1 korzeń pietruszki, kawałek selera, 2 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 5 szt. ziela angielskiego, 1 łyżeczka majeranku, 2 łyżeczki octu, 1 łyżeczka cukru, sól Wykonanie: Buraki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy litrem wody. Gotujemy przez
Passion of Cooking